Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, TheMr. napisał(a):

Polska na równi z Holandią :E 

No bo to prawda. Były protesty rok temu z tego powodu. Czynsze już +2000 euro wszędzie. Jak nie weźmiesz kredytu to jesteś w dupie. A powód jest zawsze ten sam. Naściągali mnóstwo ludzi z całego świata.

Opublikowano
7 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Czułem, że nie odpowiesz,cóż...

Dostałeś odpowiedź, ale jej zrozumienie jak widać jest dla Ciebie zbyt trudne. 

VAT wynosi 23%. Zatem jak kwota bazowa od której liczysz ten VAT jest wyższa, bo Orlen zapłacił więcej za ropę choćby dlatego że płacił w dolarach po wyższym kursie, to i cena paliwa będzie wyższa, co za tym idzie VAT również. To serio nie jest trudne. Trudniejsze się robi, gdy zaczniesz analizować wszystkie składowe cen paliwa.

4 godziny temu, Camis napisał(a):

Fani Orange mana słyszeli?, jesli paliwo jest dla was za drogie to: "przestańcie tyle jeździć”

Poczekaj, zaraz Trump zostanie ogłoszony tym, co przezwyciężył otyłość w USA, zmuszając ludzi do chodzenia i ogłoszą go zbawcą zdrowotnym kraju :E 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Poczekaj, zaraz Trump zostanie ogłoszony tym, co przezwyciężył otyłość w USA, zmuszając ludzi do chodzenia i ogłoszą go zbawcą zdrowotnym kraju :E 

Mam duży problem z wyobrażeniem sobie jak ludzi tam w ogóle jeszcze stać na paliwo, skoro dojeżdżanie 200-250mil do pracy to tam jest norma. Przecież oni dawno powinni go wywieźć na taczkach, ale widać naród jest tak zindoktrynowany , podzielony, że już nie do uratowania.

Edytowane przez NotQuite
Opublikowano
7 godzin temu, LeBomB napisał(a):

VAT wynosi 23%. Zatem jak kwota bazowa od której liczysz ten VAT jest wyższa, bo Orlen zapłacił więcej za ropę choćby dlatego że płacił w dolarach po wyższym kursie, to i cena paliwa będzie wyższa, co za tym idzie VAT również. To serio nie jest trudne.

Tu też nie chodzi tylko o VAT. W związku z tym, że trwają dwie wojny, a UA wyłącza ruskie rafinerie to Moskwa z eksportera stałą się importerem gotowych paliw. To oznacza że na światowych rynkach spadła podaż i wzrósł popyt, a co za tym idzie wzrosły ceny gotowych paliw (szczególnie diesela - wojny) rozjeżdżając się z cenami ropy. Dlaczego to dla nas istotne? Bo Orlen pokrywa tylko 65% naszego zapotrzebowania, reszta jest w cenach giełdowych. I to się nie wyrównuje, po prostu Orlen sprzedaje również po cenach giełdowych które są wywindowane ponad ceny ropy zarabiając na tym krocie.

Opublikowano (edytowane)

Konfederacja już wygrała wybory czy jeszcze KO rządzi?? :Up_to_s: Po raz kolejny dziennikarze dwa kroki przed naszymi służbami.

https://tvn24.pl/biznes/z-kraju/terminal-lpg-na-podlasiu-w-obcych-rekach-kto-wiedzial-i-nic-nie-powiedzial-st9231253

https://bialystok.wyborcza.pl/bialystok/7,35241,33017837,terminal-lpg-na-podlasiu-w-rekach-bialorusinow-to-moze-wpisywac.html

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
20 godzin temu, LeBomB napisał(a):

ja juz tylko czekam, kiedy na memach z Norrisem, zacznie pojawiac sie Trump, ze on i tak zrobil to lepiej niz Chuck :E

Opublikowano
39 minut temu, Camis napisał(a):

:o

Ja bym się bardziej martwił cenami paliwa w Polsce, a nie tym. Za kilka dni nikt nie będzie pamiętał o tym ale jak się pojedzie na stacje to się od razu przypomni z czym tak naprawdę był problem.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, sabaru128 napisał(a):

Ja bym się bardziej martwił cenami paliwa w Polsce, a nie tym. Za kilka dni nikt nie będzie pamiętał o tym ale jak się pojedzie na stacje to się od razu przypomni z czym tak naprawdę był problem.

jaki problem? moja znajoma pracuje na stacji orlen jako ekspedientka i mówi, że im droższe paliwo tym większy jest ruch i ludzie więcej tankują xd 

where problem

to niezła ekipa Tuska

już nawet nie ukrywają, że są wysłannikami banderowców

Edytowane przez nozownikzberlina
Opublikowano
8 godzin temu, Badalamann napisał(a):

Dobra wiadomośc z wyborów w Szwecji. Na razie to exit poll, ale póki wygląda doskonale - prawica pogoniona.

No nie wiem. Dla mnie centroprawical/centrolewica jest lepsza niż prawica czy lewica a szczególnie skraje ich odłamy.