crush 323 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 10 minut temu, Winter napisał(a): była i nadal jest po stronie lewicy I to dlatego te problemy przy porodzie!
Winter 471 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 19 minut temu, crush napisał(a): I to dlatego te problemy przy porodzie! No pewnie. Potem zaczęła popierać latami PO.
Spychcio 163 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Ufff dobrze, że mamy wybory prezydenckie w przyszłym roku, też Donald przedłużył tarczę na prąd na pierwsze 9 miesięcy w 2025r Żeby poparcie im nie spadło 1
Camis 360 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Cytat Szwecja i Finlandia wzywają mieszkańców do gotowości na wypadek wojny Szwecja rozpoczęła dystrybucję broszur informujących obywateli, jak przygotować się na wypadek wojny z Rosją - donosi "Politico". https://wiadomosci.wp.pl/szwecja-i-finlandia-wzywaja-mieszkancow-do-gotowosci-na-wypadek-wojny-7094088750115776a https://rib.msb.se/filer/pdf/30874.pdf - Angielski Po Polsku - https://www.sikkerhverdag.no/globalassets/din-beredskap/brosjyrer-alle-sprak/dsb-egenberedskap-polsk-web.pdf 3
Spychcio 163 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Dobrze, że to dodałeś. Sporo osób powinno zrobić sobie jakieś zapasy. Znam takich co mają zawsze kupione jedzenie tylko na 1, góra 2 dni. Gdyby wybuchła wojna to oni nie zginą od rusków tylko z głodu lub pragnienia bo sklepy zostaną wymiecione z towaru w 1dzień. 2
Camis 360 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu A więc będziemy się sądzić!: Na BlueSky są już politycy i sporo z największych kont które są na X. https://whtwnd.com/adaszpilka.bsky.social/3latzk6k2ms2t https://www.bluesky-migrate.com 1
Kris194 207 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu Takiej żenady to ja dawno nie widziałem 6 1
sabaru128 4 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 2 godziny temu, crush napisał(a): A ile chorób typu polio to wyeliminowało? Całkiem sporo. Chorób które teraz wracają bo jełopy się naoglądały wariatów na YT. Cały czas powtarzam że nie chodzi mi o jakie kto szczepionki i na co przyjmuje tylko o ich ilość. Szczepionek na dzień dzisiejszy jest całkiem sporo. Czy przyjmowanie tylu szczepionek nie ma jakiś skutków ubocznych itd.
Michaelred 84 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) 5 minut temu, sabaru128 napisał(a): Czy przyjmowanie tylu szczepionek nie ma jakiś skutków ubocznych itd. Tego się raczej nie dowiemy bo szczepi się cały świat i ciężko o dobrą grupę kontrolną Ze szczepionkami jest tez trochę inny "problem". Gdyby cala kasę, która poszła na szczepionki przeznaczyć na badania nad leczeniem wirusów to medycyna była by teraz w zupełnie innym miejscu. Szczepionki z punktu widzenia obecnej medycyny są dosyć prymitywne, a z wirusami dalej radzimy sobie kiepsko. Edytowane 3 godziny temu przez Michaelred 2 1
Camis 360 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu (edytowane) StypaPIS Szwecka broszurka jest też po Polsku: https://rib.msb.se/filer/pdf/30877.pdf Edytowane 3 godziny temu przez Camis 1
crush 323 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Camis napisał(a): Na BlueSky są już politycy i sporo z największych kont które są na X Już było Threads i Mastodon, a nawet Threema i Telegram. Wszyscy w pół roku wrócili na Twittera bo się okazało, że zasięgi są tylko wśród człończy.
LeBomB 109 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu @Camis z tego co widzę, to Norwegia do sprawy podchodzi bardziej ogólnie, czyli na wypadek różnych sytuacji kryzysowych, czyli coś takiego jak u nas ulotka z plecakiem ewakuacyjnym. Natomiast Szwecja idzie bardziej bezpośrednio, tylko nie wiem czy to wynika w tym momencie z charakteru Szwedów i nie boją się, że im niektórzy zaczną panikować, czy ktoś nie do końca przemyślał treść. Chodzi mi po prostu o to, że jakby np. u nas ktoś wydał taką ulotkę jak w Szwecji, to masa ludzi by definitywnie stwierdziła że zaraz będzie wojna, widać jakie były reakcje po zwykłym plecaku ewakuacyjnym. Dlatego zastanawiam się czy tam się takiej paniki nie obawiają.
kalderon 36 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Michaelred napisał(a): Ze szczepionkami jest tez trochę inny "problem". Gdyby cala kasę, która poszła na szczepionki przeznaczyć na badania nad leczeniem wirusów to medycyna była by teraz w zupełnie innym miejscu. Szczepionki z punktu widzenia obecnej medycyny są dosyć prymitywne, a z wirusami dalej radzimy sobie kiepsko. Kasa poszła na wirusy i wymyślono szczepionki jako najskuteczniejszy sposób raczenia sobie z nimi.
Michaelred 84 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu No chyba jednak nie najskuteczniejszy. Nie ma szczepionek na wszystkie wirusy. Leszek musi zostać!
LeBomB 109 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 1 godzinę temu, Michaelred napisał(a): Ze szczepionkami jest tez trochę inny "problem". Gdyby cala kasę, która poszła na szczepionki przeznaczyć na badania nad leczeniem wirusów to medycyna była by teraz w zupełnie innym miejscu. Szczepionki z punktu widzenia obecnej medycyny są dosyć prymitywne, a z wirusami dalej radzimy sobie kiepsko. A wiesz dlaczego radzimy sobie kiepsko? Bo wirusy same w sobie nie prowadzą procesów metabolicznych, więc działanie praktycznie wszystkich znanych preparatów nie ma żadnego efektu poza objawowym. Oseltamiwir jest lekiem, który działa na wirusa grypy, ale tylko jeśli wirus posiada odpowiedni enzym neuraminidazę, która pozwala na łączenie się wirusa z komórką. Każdy wirus posiadać może inny rodzaj enzymu, na który zadziałać może zupełnie inny preparat czy kombinacja preparatów. Może też mieć inny mechanizm, jak np. białko, które pełni tę funkcję, co jeszcze bardziej komplikuje sprawę. Ponadto oseltamiwir żeby był skuteczny musi zostać podany do 48 godzin od wystąpienia pierwszych objawów. Jeżeli przegapi się ten okres, to lecz się nim w zasadzie tylko cięższe przypadki grypy, bo na lżejszy przebieg nie przynosi rezultatu. Skąd zatem możesz wiedzieć, że np. chrząkanie to będzie pierwszy objaw grypy? Tu nie pieniądze są problemem, a sama natura wirusów. Ponadto czemu podawać leki dopiero jak się zachoruje, skoro szczepionki mogą w ogóle zapobiegać? Dzięki szczepionkom na polio choroba praktycznie została wyeliminowana i to ma miejsce w przypadku wielu chorób wirusowych. 2
Michaelred 84 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) Dlatego napisałem, ze medycyna była by w zupełnie innym miejscu. Szczepionki są "prymitywne" koniec offtopa Edytowane 1 godzinę temu przez Michaelred
different 28 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 11 minut temu, Michaelred napisał(a): Dlatego napisałem, ze medycyna była by w zupełnie innym miejscu. Szczepionki są "prymitywne" EOT Nie masz pojęcia o medycynie, przyszedł jakiś gość, co zaczął ci tłumaczyć i nagle EOT. Zabawny jesteś. 1
Michaelred 84 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) O mamy pierwszy incydent kałowy w temacie. Gratulacje Mogę rozwinąć temat. Gwarantuje, że wiedzę mam większa niż ty i kolega, który wypowiadał się wcześniej. Załóż osobny temat to zobaczymy jaki bystry jesteś Edytowane 1 godzinę temu przez Michaelred
Zas 19 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 2 godziny temu, sabaru128 napisał(a): Cały czas powtarzam że nie chodzi mi o jakie kto szczepionki i na co przyjmuje tylko o ich ilość. Szczepionek na dzień dzisiejszy jest całkiem sporo. Czy przyjmowanie tylu szczepionek nie ma jakiś skutków ubocznych itd. Weź ty wracaj na GOL-a do WolfmanaRU, jeszcze tutaj cię nie było?
crush 323 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 21 minut temu, Michaelred napisał(a): Dlatego napisałem, ze medycyna była by w zupełnie innym miejscu. Szczepionki są "prymitywne" koniec offtopa Czyli zamiast zapobiegać zarażeniu przez szczepionki, lepiej byłoby zachorować i dopiero leczyć? Mityczne wysokie IQ konfederuskich po raz kolejny w akcji. 1 1 1 2
Mar_s 246 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Jako jednostka wielokrotnie zaszczepiona na różne znane ludzkości choroby, wnoszę o zaprzestanie tej niezwykle frapującej debaty na temat skuteczności (lub nie) szczepionek.
Rekomendowane odpowiedzi