Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, TheMr. napisał(a):

Nierealne cena kiedy jajka poszły w hurcie do góry znowu o 20 gr. Czyli jednym słowem albo mierna jakość, albo to nie jest wolny wybieg tylko przebitka

Umowa z "producentem" - "po kosztach" aby jednym (producentowi) "wyrobić markę" a drugim (sklep) przyciągnąć klientów (po same jajka nikt nie pojedzie. Akcja z alkoholem sprzedawanym poniżej samej kwoty akcyzy chociażby dobrym przykładem, jak to działa.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Michaelred napisał(a):

Gdyby to byl jakis murzyn, ktory zabil "zlego" bialego policjanta to bys

Ty zapewne żądałbyś dla niego kary śmierci - zresztą nie tylko jego ale całej jego nacji. Tyle.

Opublikowano
26 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Bzdura. Nazywam go śmieciem, bo tak się zachowuje. Ale go nie odczłowieczam. To dalej człowiek. I nie nawołuję do tego, aby go zabić.

Czym jest nazwanie kogoś śmieciem jak nie odczłowieczeniem?
Porównanie kogoś do czegoś tak nieistotnego i niepotrzebnego człowiekowi jak śmieć jest niczym innym jak uznanie go za "nieczłowieka".

17 minut temu, Badalamann napisał(a):

Skrajna prawica zawsze głośno protestuje jak się ich nazywa faszystami.

Tymczasem faszystowski terrorysta przylatuje do Polski w towarzystwie jednego z liderów konfederosji, który jeszcze jakieś zbiórki na mordercę organizuję.

Konkretne mają wyparcie tego kim są.

Skrajna lewica za to kłania się swoim bożkom tj Lenin, Stalin, Spinelli, Che Geuvarra i innym patusom komunistycznym.
Maszerowałeś z Zanbergiem wreszcie czy nie? Bo jeszcze do tej pory się nie odniosłeś...

• Like 2
Opublikowano
11 minut temu, musichunter1x napisał(a):

@TheMr.W Polsce do więzienia wsadzili człowieka od "bądź na bieżąco", ale z pomocą osób z zewnątrz udało mu się z tego wyplątać. Usunął film naświetlający sytuację dla świętego spokoju, ale mam to w archiwum... Myślisz że gdzie indziej to się nie dzieje? Go umieścili w areszcie, gdy zaczął nagrywać filmiki podsumowujące przewinienia partii politycznych, nie jednej, a każdej stronny. Było to kilka lat temu.

Do aresztu. No i to był czasy "ziobrystowskie". Przed takimi sprawami ostrzegałem wiele, wiele lat temu.

Ale to nie ma nic, dosłwonie nic wspólnego z takim zafajdanym mordercą jak waluś.

• Confused 1
Opublikowano
27 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Mój drogi interlokutorze, zapytałem wprost - dlaczego wybierasz interpretacje prawne fotografa ślubnego i instruktora windsurfingu, ponad interpretacje prawne Biura Analiz Sejmowych?

Z czego wynika to, że wybierasz niekompetencję w miejsce kompetencji? Głupotę w miejsce mądrości? Debilizm w miejscu rozsądku?

To chyba efekt tego ponadprzeciętnego IQ :lol2: Fajny ten wątek, niemal na każdej stronie następuje brutalna weryfikacja i żeby to IQ znaleźć trza by kopać naprawdę głęboko :E

• Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano
Teraz, Umpero napisał(a):

Czym jest nazwanie kogoś śmieciem jak nie odczłowieczeniem?

Nie, To jest obraźliwe określenia człowieka bez zasad moralnych i godności:

image.png.bd93c8f31cc9a2fdbdb024c601c487ce.png

image.png.f211d14d8fdd01ecc715c164f7fe0dec.png

A taką osobą jest dla mnie ów braun.

Teraz, Umpero napisał(a):

Porównanie kogoś do czegoś tak nieistotnego i niepotrzebnego człowiekowi jak śmieć jest niczym innym jak uznanie go za "nieczłowieka".

Zamiast wymyślać głupie interpretacje cudzych słów zerknij czasem do słownika. Przyda ci się.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Wiesz cokolwiek an ten temat? 

Oni chcieli apartheidu. Bardzo mocno. Tak mocno, że yli gotowi zabijać, żeby pozostał. To jest dla Ciebei normalne?

Wiem tylko jak to się skończyło po latach, więc mieli jakiś dobry powód żeby aż tak się radykalizować.
Aby być pewny musiałbym sam przegrzebać temat, a jak mówiłem sytuacja w afryce mnie nie interesuje poza wiedzą że jest to spartolone po całości i sytuacja jest daleka od cywilizowanych krajów. Bardziej interesuje mnie cała historia tego Polaka i jak się w to wplątał oraz co myślał, będąc jednocześnie jakąś relacją ze środka tego chaosu.
Nauczyłem się jednego, że tematyką nie ma co się interesować, jeśli miałby to być same media i wiki, bo będzie miało się krzywy obraz sytuacji i biję jedynie do kolejnego podłapywania tematu po łebkach, ze źródeł które pilnują, aby wydźwięk był zawsze ten sam.
Jak jest? Nie wiem, a gdyby dziennikarstwo nie było propagandówką to ktoś powinien go zaprosić na wywiad / podcast. 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
2 minuty temu, Kowal_ napisał(a):

To chyba efekt tego ponadprzeciętnego IQ :lol2: Fajny ten wątek, niemal na każdej stronie następuje brutalna weryfikacja i żeby to IQ znaleźć trza by kopać naprawdę głęboko :E

Przyszedłem tu pisać w moto i gruzować pisowców/konfederatów/politycznych fanatyków. 
A w moto nikt nie pisze :gordon:

Teraz, musichunter1x napisał(a):

Wiem tylko jak to się skończyło po latach, więc mieli jakiś dobry powód żeby aż tak się radykalizować.
Aby być pewny musiałbym sam przegrzebać temat, a jak mówiłem sytuacja w afryce mnie nie interesuje poza wiedzą że jest to spartolone po całości i sytuacja jest daleka od cywilizowanych krajów. Bardziej interesuje mnie cała historia tego Polaka i jak się w to wplątał oraz co myślał, będąc jednocześnie jakąś relacją ze środka tego chaosu.
Nauczyłem się jednego, że tematyką nie ma co się interesować, jeśli miałby to być same media i wiki, to będzie się miało krzywy obraz sytuacji i biję jedynie do kolejnego podłapywania tematu po łebkach, ze źródeł które pilnują, aby wydźwięk był zawsze ten sam.
Jak jest? Nie wiem, a gdyby dziennikarstwo nie było propagandówką to ktoś powinien go zaprosić na wywiad / podcast. 

Nie masz pojęcia o temacie, nie masz chęci poznać temat, ale masz chęć i wolę ,aby o temacie się wypowiedzieć? 

Oni się nie zradykalizowali. Oni walczyli, aby nie przeprowadzano anty-rasistowskich zmian, aby nie zniesiono apartheidu. I po to waluś zamordował. 

Poczytaj o temacie i wtedy wróć do dyskusji, bo teraz zachowujesz się jak Marek Suski.

• Like 3
  • Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Oni się nie zradykalizowali. Oni walczyli, aby nie przeprowadzano anty-rasistowskich zmian, aby nie zniesiono apartheidu. I po to waluś zamordował. 

Poczytaj o temacie i wtedy wróć do dyskusji, bo teraz zachowujesz się jak Marek Suski.

No to możliwe że mój sceptycyzm był za duży, gdy już widziałem inny temat o podobnej nagonce, a tutaj w końcu nadziałem się na coś prawdziwego.
Ale jeśli miałbyś mi podać jako źródło media i wiki to znów mnie krew zaleje :wariat: Wolę podcast / program konkretnych ludzi, gdzie można trzymać ich za słowo.
Może prześledzę temat dogłębniej w następnych tygodniach, choć porzuciłem swój projekt archiwum na poczet bezsensownych, przyjemnych zajęć.

Edytowane przez musichunter1x
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Proszę. Jak się zaczniesz zachowywać jak dorosły - dam Ci znać.

Nie wiem czy potrafisz czytać, ale dostałeś dość długą listę argumentów i to nieźle wyjaśnionych. Lepiej niż guano-materiały z konfy i na pewno lepiej niż Twoje posty.

Bzdura. Nie masz pojęcia co oznacza "układ polityczny". To porozumienie w ogóle nim nie jest.

Nie jest to też sojusz wojskowy, bo nie ma tam zobowiązania do wzajemnej obrony swoich gronic i pomocy zbrojnej. 

Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Po co w ogóle podejmujesz ten temat, skoro on ewidentnie jest dla Ciebie zbyt skomplikowany?

Nawet przejrzenie tej umowy przerasta Twoje możliwości. Wklejasz tylko guano informacje prost z konfederackiego ścieku.

Zwykła grypa? Ech. Powiedz to tym co od niej pomarli.

Bzdura. To nie jest fakt, a zwykłe konfederackie kłamstwo, na które nabieraja się najgłu..., o przepraszam, najbardziej :inteligentne inaczej" jednostki w społeczeństwie. Takie jednostki, dla których przeczytanie kilku stron tekstu to wysiłek ponad miarę.

Jak widzę posty takich jednostek to włącza mi się chęć, aby w Polsce istniał cenzus wiedzy i intelektu. :)

Twoim zdaniem ta organizacja nie jest nazistowska? Nie chciała powrotu apratheidu? Co wy ludzie macie w głowach?

Dostałeś argumenty. To, że są dla Ciebie zbyt trudne do przyswojenia to naprawdę nie jest moja wina. To Twoja wina. Jak pisałem wcześniej - doucz się. 

Braun nie jest konfiarskim nołnejmem. :)

Mój drogi interlokutorze, zapytałem wprost - dlaczego wybierasz interpretacje prawne fotografa ślubnego i instruktora windsurfingu, ponad interpretacje prawne Biura Analiz Sejmowych?

Z czego wynika to, że wybierasz niekompetencję w miejsce kompetencji? Głupotę w miejsce mądrości? Debilizm w miejscu rozsądku?

Bzdura.

Mhm, dlatego ty na swoich ekspertów wybrałeś faceta co nie umie studiów skończyć (nawet na colegium tumanum) i fotografa ślubnego. :E  :E :E

Nadal zaprzeczasz sam sobie , cos co nazwiesz inaczej od samego nazwania nie staje się czymś innym

Materiał jest bardzo dobry

Sojusz wojskowy nie musi opierać się zobowiązaniu na wzajemnej obrony granic , może się na przykład opierać na wysyłaniu sprzętu wojskowego lub szkoleniu obcego wojska na terenie własnego kraju

image.png sam wrzuciłeś tego screena

Czytam twój post i jedyne co widzę że to ty nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz tylko wyzywasz i krzyczysz nie podając sensownych kontrargumentów

A co powiesz tym którzy się zaszczepili na cov-id-19 i teraz są sparaliżowani ? mam takich w rodzinie https://www.cda.pl/video/1773908223

Znów zero argumentów tylko wyzwiska od głupich itd

Tym się różnimy ze ja cię szanuje i nie zabraniam ci możliwości wypowiedzi pomimo tego ze nie masz argumentów , nie masz pojęcia o czym piszesz tylko krzyczysz i wyzywasz 

P.S @Mar_s robi się trochę dziwnie bo tamta strona nie respektuje tego co napisałeś na samej górze , na PClab oni tez byli uprzywilejowani a ja dostawałem bana za cytowanie postu pod postem bo już @Kadajo nic innego nie mógł znaleźć na mnie :D

3 godziny temu, crush napisał(a):

Ale jak będą tacy którzy zgadzają się z Twoimi poglądami to będzie słusznie.

I skończ z tym Polin bo nauczyłeś się jak małpa jednego gestu i ciągle nim wymachujesz.

Posługuje się nazwą której użył prezydent Polski oraz minister spraw wewnętrznych , jeden z PiS drugi z PO 

Nie , często nie zgadzałem się np z @Camis ale on potrafi argumentami przekonać mnie do swojej racji , nie krzyczy nie wyzywa , a stronę której nie lubi punktuje sensownymi argumentami jak wyciagnięcie kłamstwa Bosaka odnośnie studiowania na CH

@Mar_s

Opublikowane przez Mar_s, 26 Listopada

Ponieważ obecna polityka nie została najwyraźniej doceniona to zmieniamy nieco zasady. posty w temacie politycznym mają być merytoryczne i na temat nie obrażamy naszych interlokutorów, jeżeli ich poglądy nam bardzo przeszkadzają używamy opcji "ignoruj" nie używamy określeń powszechnie uznawanych...

Zasady ogólne.

Rekomendacja dodana przez Mar_s

Po co wprowadzać cos czego się nie respektuje ?

Edytowane przez voltq
Opublikowano

@voltq Nie jesteśmy na Labie, być może zauważyłeś, i być może zauważyłeś że nie dowalamy się do bzdetów.

Jeżeli im nie zwracam już uwagi to znaczy że Ty też jesteś pod tym względem bezpieczny, sorry ale nie mam ochoty na czytanie tych ścian tekstu i sprawdzanie czy ktoś aby nie zacytował postu powyżej.

Ogólnie staram się tutaj wchodzić rzadko i na krótko.

@voltq Edytowałeś post, tak ja pamiętam co napisałem.

Ale na razie w sumie tylko winterowi odpaliło i zaczął faktycznie jakieś głupoty wypisywać, na drobne docinki uznałem że nie ma sensu reagować bo wtedy byłby tutaj kabaret z raportami co 5 minut. Jeżeli ktoś Ciebie obraził, tak bezpośrednio jakimś słowem uznawanym za obraźliwe, to od tego masz raport.

Alternatywa jest taka że cały temat leci do kosza.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, crush napisał(a):

Ludzie z PiSu imprezowali z ćpunem i zboczeńcem który pociął i wytatuował sobie mordę.

Widzę że bardzo wybiórczo traktujesz pis, wcześniej pisałeś że kaczor obrabia koty.

Idąc twoim tokiem myślenia jesteś zasranym pedofilem, bo 5 lat temu byłeś na imprezie na 2000 ludzi i rok temu się okazało że bawił się tam też jakiś wytatuowany pedofil. Retoryka identyczna jak twoja, do obrażania jesteś zawsze pierwszy.

Przejrzałem parę stron twoich wypowiedzini takiej nienawiści dawno nie widziałem.

Pomyśl czy nie warto coś z tym zrobić, bo to niezdrowe jest.

Edytowane przez ibizpl
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Przyszedłem tu pisać w moto i gruzować pisowców/konfederatów/politycznych fanatyków. 
A w moto nikt nie pisze :gordon:

Nawiązując do żartu z psychiatrą: Ci PiSowcy/Konfederaci są teraz z nami w pokoju :) ?

Bash z Gordonem zawsze spoko. Koleś nie wyszedł z formy ani trochę.

https://wykop.pl/link/7604023/aresztowano-kobiete-za-obrazliwe-komentarze-wobec-gwalciciela-15-latki

Póki co Anglia z tego słynęła. Czy mamy już na zachodzie Europy cenzurę momentami jak u nas za komuny?

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Camis napisał(a):

tusk to sie nadaje, a peowcy łykneli i w kolejkach stali by głosować :boink:
a tu lipson, nikt nie siedzi, 100 konkretow z ktorych nawet jednego dobrze nie zrealizowali, to bzdury, orlen, pkp, poczta i reszta zaraz sie rozpadnie, a to tylko rok rzadow tych nieudacznikow peowskich :hihot:

nie zeby cos, ale pisdowce to tez dno i tona mułu xd

tylko kaczek odmieni w tej polsce cokolwiek, prawdziwy patriota, maz stanu, filozof, filantrop :* 

a najlepsza wojenka, pisie syny na kaczych nogach kontra peowskie nieudaczniki z niemieckim agentem na czele :rotfl2:

Edytowane przez leelooo
  • Haha 1
Opublikowano
16 minut temu, ibizpl napisał(a):

Widzę że bardzo wybiórczo traktujesz pis, wcześniej pisałeś że kaczor obrabia koty.

Idąc twoim tokiem myślenia jesteś zasranym pedofilem, bo 5 lat temu byłeś na imprezie na 2000 ludzi i rok temu się okazało że bawił się tam też jakiś wytatuowany pedofil. Retoryka identyczna jak twoja, do obrażania jesteś zawsze pierwszy.

Przejrzałem parę stron twoich wypowiedzini takiej nienawiści dawno nie widziałem.

Pomyśl czy nie warto coś z tym zrobić, bo to niezdrowe jest.

Porównanie z dupy. Być i nie wiedzieć co jakaś anonimowa osoba robiła, a balować ze znanym celebrytą to są osobne kwestie.

Jakbym był na imprezie i wiedział, że taki szczur tam jest to bym najpierw zapytał organizatora czy o tym wie, a jeśli nic by z tym nie zrobił to bym wyszedł.

Jak się jest osobą publiczną to trzeba sobie zdawać sprawę z kim się zadaje. Widocznie parchom z PiSu takowe towarzystwo nie przeszkadza.

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
1 godzinę temu, voltq napisał(a):

Nadal zaprzeczasz sam sobie , cos co nazwiesz inaczej od samego nazwania nie staje się czymś innym

Bzdura.

Zajrzałeś do tej umowy?

Materiał jest bardzo dobry

Nie jest. Żeby stwierdzić czy ejst dobry czy nie musiałbyś zapoznać się z umową, a nie zrobiłeś tego. Czemu?

Sojusz wojskowy nie musi opierać się zobowiązaniu na wzajemnej obrony granic , może się na przykład opierać na wysyłaniu sprzętu wojskowego lub szkoleniu obcego wojska na terenie własnego kraju

Bzdura. 

Sojusz wojskowy nie polega na wysyłaniu sprzętu - nie tak to wygląda w prawie międzynarodowym. Inaczej Rosja miałaby międzynarodowy casus belli do wojny ze wszystkimi, którzy wysłali sprzęt na Ukrainę. Nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz. Absolutnie żadnego. Po prostu powtarzasz brednie po dwóch pajacach z proruskiej formacji. 

sam wrzuciłeś tego screena

I widzę, że dalej nie przeczytałeś nic poza nim. A i jego pewnie nie.

Czytam twój post i jedyne co widzę że to ty nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz tylko wyzywasz i krzyczysz nie podając sensownych kontrargumentów

Podaję ciągle kontrargumenty. Moje argumenty są oparte o wiedzę. Twoje - bleblanie fotografa ślubnego i instruktora windsurfingu z wykształceniem średnim. A sam nawet nie przeczytałeś tematu naszej rozmowy. 

Jak chcesz rozmawiać o czymś o czym nei masz pojęcia?

A co powiesz tym którzy się zaszczepili na cov-id-19 i teraz są sparaliżowani ? mam takich w rodzinie https://www.cda.pl/video/1773908223

Przestań zmieniać temat. 

Znów zero argumentów tylko wyzwiska od głupich itd

Nie wyzywam cię od głupich. Jednak przyznam, że bardzo krytycznie oceniam twoje kompetencje intelektualne, skoro od kilku godzin podejmujesz dyskusję na temat dokumentu, którego nei raczyłeś przeczytać. Jak to o Tobie świadczy?

Tym się różnimy ze ja cię szanuje i nie zabraniam ci możliwości wypowiedzi pomimo tego ze nie masz argumentów , nie masz pojęcia o czym piszesz tylko krzyczysz i wyzywasz 

Nie wyzywam Cię. Nie krzyczę. Zwracam jedynie uwagę na to, że nie masz żadnej wiedzy w tym temacie. Nie wystarczy posłuchać pajaców z konfederacji, których sam dziś pisałeś o przyłapaniu na kłamstwie (Bosak). 

Czemu wierzysz im na słowo? 

I jeszcze jedno - po co dyskutujesz o temacie, o którym nei masz zielonego pojęcia, podpierając się bzdurami od pajacy, którzy o nim także nie mają pojęcia?

23 minuty temu, crush napisał(a):

Porównanie z dupy. Być i nie wiedzieć co jakaś anonimowa osoba robiła, a balować ze znanym celebrytą to są osobne kwestie.

Jakbym był na imprezie i wiedział, że taki szczur tam jest to bym najpierw zapytał organizatora czy o tym wie, a jeśli nic by z tym nie zrobił to bym wyszedł.

Jak się jest osobą publiczną to trzeba sobie zdawać sprawę z kim się zadaje. Widocznie parchom z PiSu takowe towarzystwo nie przeszkadza.

Pamiętam, że kiedyś dowodem na umoczenie Komorowskiego w jakąś aferę było to, że ył na tym samym bankiecie co dwóch oszustów, którzy się tego oszustwa dopuścili. W PiS się standardy zmieniają w zależności od tego jaka jest potrzeba dnia :)

• Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano
4 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Twoim zdaniem ta organizacja nie jest nazistowska? Nie chciała powrotu apratheidu? Co wy ludzie macie w głowach?

Jak wszyscy mnie pamiętają z wątku o imigrantach mocno walczyłem z rasizmem i obraźliwymi określeniami, ale pragnę zauważyć, że za rządów apratheidu RPA nie było jednym z najmniej bezpiecznych krajów świata, nie było gangów terroryzujących mieszkańców. Obecnie RPA stoi niemal na progu anarchii. Pójdźmy dalej - minęło z 40-50 lat w Afryce od wyzwolenia się kolonii spod "jarzma białych" a jedyne osiągnięcie Afryki to ciągłe wojny, a obecnie wpuszczenie rosjan i Chińczyków... Mają do tego olbrzymią korupcję, przestępczość i jedyne co ich trzyma to spuścizna po "białym człowieku" w postaci dróg, budynków czy infrastruktury. Najładniej wciąż po tych 40-50 latach wyglądają kolonialne budynki angielskie czy francuskie. Szczerze mówiąc to bym niezwykle pragnął aby jakiś ośrodek badawczy zrobił ankietę w RPA i całej Afryce dla osób pamiętających kolonie i apratheid - kiedy żyło się lepiej? Apratheid oznaczał segregację rasową czyli podział wszystkiego na białych i czarnych, ale czy poziom życia, nawet przeciętnego czarnoskórego obywatela RPA w tamtych czasach był lepszy czy gorszy? Nie mówię o zwolennikach politycznych walczących z apratheidem tylko zwykłych ludziach. Afryka ma olbrzymie złoża minerałów, samo RPA złota i wszystko idzie w ręce Chińczyków, którzy korumpują kolejne rządy. Oczywiście też korporacji. Kraje nie umieją same tak skorzystać z tego aby przyśpieszyć rozwój... Minęło 40, 50 lat i czym obecnie się różni Afryka? Prawie niczym. Jak było wtedy tak i jest teraz + ogromna przestępczość.

• Like 2
Opublikowano
7 minut temu, hubio napisał(a):

Szczerze mówiąc to bym niezwykle pragnął aby jakiś ośrodek badawczy zrobił ankietę w RPA i całej Afryce dla osób pamiętających kolonie i apratheid - kiedy żyło się lepiej? 

I komu?

Tobie? Czy może białym, którzy na pracy tych czarnych zbili sobie gigantyczne majątki? :)

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, crush napisał(a):

Jaki to ma związek z kaczorem obrabiającym koty, bo do tego się odnosiłem? Żaden. Dlatego obstaję przy tym co wcześniej napisałem, łeb masz zryty na maxa.

Przestań obrażać wszystkich mających inne poglądy niż ty, pisz merytorycznie i będzie normalnie, bo przez ciebie przypomina mi się ten gnój z sejmu.

Dla jasności, nie pod drodze mi z pisem, ani popisem.

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano
33 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

I komu?

Tobie? Czy może białym, którzy na pracy tych czarnych zbili sobie gigantyczne majątki? :)

Rzecz w tym, że teraz nikomu nie żyje się tam lepiej.

Po prostu grupka bialych u władzy zamieniła się w grupkę czarnych.