Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Fatality napisał(a):

Jeśli miałbym być jakimś zwolennikiem centralnej kontroli to w tym wypadku. Zakaz mediów społecznościowych do 16 roku życia i odpowienią kontrolą i weryfikacją wieku

Kompletnie nietrafione. Przykład z życia. Siedzę w poczekalni z córką oczekując na wizytę. Na tej samej poczekalni 3 mamy z dziećmi, wiek 3-5 lat. Jedno dziecko zaczyna marudzić, mama wyciąga telefon i zaczyna mu przewijać te krótkie filmiki z facebooka, mija minuta, dwie i dwie pozostałe mamy też wyciągają telefon i zaczynają puszczać coś z telefonu. Obok jest salka do zabaw dla dzieci. 

To tylko i wyłącznie wina rodziców. Moja córka ma 16 miesięcy, sam nie wierzyłem, że tak może być, ale sama potrafi klikać na telefonie, włączyć czy wyłączyć telewizor. Odkąd to zauważyłem obie rzeczy są poza jej zasięgiem. Próbuje wymuszać włączenie telewizora zachowaniem no ale pod tym względem jestem konsekwentny i coś jej na chwilę puszczę (jakieś piosenki dla dzieci) tylko jak ja o tym zadecyduję i nie pod wpływem jej zachowania. A znajomy mówi, że swojego synka miesiąc młodszego potrafi przed telewizorem na 2 godziny posadzić "bo ma wtedy spokój". 

No cóż.

Edytowane przez Kowal_
  • Upvote 6
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Camis napisał(a):

Ale odpowiesz w końcu na pytanie?. 

Z tego się nabijam.

Nie załapaliście po pierwszym wpisie?

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Camis napisał(a):

Do ludzi dociera, że aby było tanio  musi być współpraca z rosją. Moralność nie istniej, prosty lud zamknął ją w swojej lodówce, gdzie będzie chciał wkładać także tanie produkty. Najważniejsze jest tu i teraz, a po mnie choćby potop.

Edit: na dodatek widzę, że ten Georgescu to szur. Piękne świadectwo daje sobie gatunek ludzki, piękne. Chyba muszę bardziej zacząć szanować swojego kota.

@ibizpl pisałeś wcześniej tak, jakby chodziło o coś poważnego, a wychodzi na to, że ty po prostu taki śmieszek jesteś.

Edytowane przez Suchy211
  • Upvote 1
Opublikowano

@ibizpl

O żeś Cię ja pie.... Inaczej skomentować Ciebie się nie da :E Przejrzałem cały klip. Całe zdanie ma dużo sensu, i jest parafrazą czy forma prześmiewcza co najwyżej (kontekst do konkurowania z winem francuskim). Ale to zbyt duże wymagania jak widać naukowe :E 

@Suchy211 Tja, tak tanio jak szantaż paliwowo-gazowy Rosji co roku w okresie przed zimowym i sztuczne podwyższanie cen rynkowych :E Tanio, to jest teraz. Taniej niż z Rosją.

• Upvote 3
Opublikowano
8 minut temu, TheMr. napisał(a):

Tja, tak tanio jak szantaż paliwowo-gazowy Rosji co roku w okresie przed zimowym i sztuczne podwyższanie cen rynkowych :E Tanio, to jest teraz. Taniej niż z Rosją.

Teraz jest taniej niż przed wojną i pandemią?

To gdzie Ty te zakuoy robisz? W Simsach? 🤔

Opublikowano
15 minut temu, voltq napisał(a):

Wg mnie powinno być odwrotnie ale widocznie Polacy mądry naród

I ta słynna inflacja od 5 do 25% , gdzie realna to jest 100% conajmniej

Nie umiesz w matematykę, co?

Z tego co czytam to ceny masła mocno wzrastają w całej UE i wynika to z warunków atmosferycznych i chorób.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@TheMr. Ile było manipulacji w tych anulowanych wyborach tyle było. Ale ile faktycznie ludzi popiera tego Georgestu tyle popiera. Pytanie co jest motywem tego poparcia.

To jedna rzecz. Druga  to to, że kto się będzie płaszczył przed rosją ten będzie miał tani gaz. Szantaże i ceny z anusa wzięły się dopiero przed wojną jak trzeba było środki na wojnę zabezpieczyć. Zauważ że przyjazne Niemcy miały lepsze ceny gazu niż my. Przypadek? Inna sprawa, że do pewnego stopnia jako również potencjalnie kraje frontowe jestem wstanie zrozumieć Węgrów i Rumunów. Przecież oni mają granicę z rosją. Przez morze bo przez morze, ale mają.

Edit: jeszcze jedno. Z wypowiedzi Trumpa wynika że bezczelnie zamierza korzystać ze złych stosunków UE z rosją.

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, TheMr. napisał(a):

@ibizpl

O żeś Cię ja pie.... Inaczej skomentować Ciebie się nie da :E Przejrzałem cały klip. Całe zdanie ma dużo sensu, i jest parafrazą czy forma prześmiewcza co najwyżej (kontekst do konkurowania z winem francuskim). Ale to zbyt duże wymagania jak widać naukowe :E 

Nie przesadzaj, wiadomo do czego się odnosił, co nie zmienia faktu że wyszło to tragicznie i bardzo niezręcznie, jak tego nie widzisz to już nie mój problem ale nie musimy się o to spierać, każdy ma prawo interpretować po swojemu.

Oprócz tego żartu, ogólnie masa sloganów i ZERO konkretów, słaby początek kampanii za grube miliony.

Edytowane przez ibizpl
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Suchy211 napisał(a):

@TheMr. Ile było manipulacji w tych anulowanych wyborach tyle było. Ale ile faktycznie ludzi popiera tego Georgestu tyle popiera. Pytanie co jest motywem tego poparcia.

To jedna rzecz. Druga  to to, że kto się będzie płaszczył przed rosją ten będzie miał tani gaz. Szantaże i ceny z anusa wzięły się dopiero przed wojną jak trzeba było środki na wojnę zabezpieczyć. Zauważ że przyjazne Niemcy miały lepsze ceny gazu niż my. Przypadek? Inna sprawa, że do pewnego stopnia jako również potencjalnie kraje frontowe jestem wstanie zrozumieć Węgrów i Rumunów. Przecież oni mają granicę z rosją. Przez morze bo przez morze, ale mają.

Węgry maja węgierski rząd który dba o Węgrów , rząd w Polsce dba o wszystkich tylko nie o Polaków

• Haha 4
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

@voltq

Wyjaśnij proszę co cię rozbawiło - chętnie zapoznam się z innymi argumentami.

jak do tej pory nie załapałeś, to już nie dasz rady raczej

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Nie pisałem do Ciebie, drogie dziecko.

Wiem, może nie jarzysz z powodu warunków atmosferycznych, albo chorób? Idź do lekarza lepiej.

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, ibizpl napisał(a):

Wiem, może nie jarzysz z powodu warunków atmosferycznych, albo chorób? Idź do lekarza lepiej.

Skoro włączasz się do dyskusji to proszę wskaż jakie są powody wysokiej ceny masła i jednocześnie wyjaśnij dlaczego uważasz że nie ma korelacji z szalejącymi cenami masła na giełdzie EEX oraz w całej UE. Jestem ciekaw - bo nie wiem. 

Ale widocznie ja słabo jarze, a Ty wydajesz się mieć te wszystkie odpowiedzi.

slucham zatem :)

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
5 minut temu, voltq napisał(a):

Węgry maja węgierski rząd który dba o Węgrów

To dbanie polega na tym, że zrobił z Węgier najbiedniejszy kraj w Unii?

Czy może wielkim sukcesem jest brak paliw na stacjach (w Republice tego nie powiedzieli? Na Węgrzech bywam częściej niż Mentzenowi zdarza się prawdę powiedzieć) - co z tego, że taniej skoro rano godzinę w kolejce z nadzieją, że nie braknie?

A może w diabły wysokie ceny żywności w HU są sukcesem?

• Upvote 9
Opublikowano
Teraz, TheMr. napisał(a):

@GordonLameman Cena masła to byt złożony proces. Choroby i warunki to jedna część układanki. Kolejna to... producenci, którym opłacało się bardziej produkować ser niż masło, spadła podaż i cena rypła ;) 

Ok, ja kompletnie nie znam tego rynku.

Próbuję się tu gdzieś doszukać winy Tuska. Póki co nie widzę :P 

• Haha 1
Opublikowano

Tutaj pierwsze skrzypce rozgrywa rynek. Państwo ma bardzo mało do powiedzenia w temacie masła, niż tylko zaakceptować jego cenę. Ale ludzie lubią wyznaczać winowajcę - najszybciej na rząd, bo tak jest najłatwiej. Problem polega na tym, że PiS lubił walić populistyczne hasełka, obwiniać gnojowicą EU za to co się dzieje na rynku, wypinać dupę a później nic nie robić w tym temacie mimo hucznych zapowiedzi. KO po prostu cicho akceptuje realia, i nie walczy z wiatrakami. Ot, różnica. Typowy wyborca pomyśli, że rząd nic nie robi :E 

• Upvote 5
Opublikowano

@GordonLameman

Ja znalazłem. Cała wina Tuska polega na tym, że masło jest drogie teraz. Przeciętny bywalec marketu nie analizuje powodów i jak ktoś mu powie że wina Tuska, to z dużym prawdopodobieństwem uwierzy. Kluczowym i decydującym argumentem jest że za pis było taniej i już.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, ibizpl napisał(a):

Global trade - masło

Producenci biznes robią i nawijają makaron na uszy, a nie warunki i choroby.

A skąd to posiadasz taką wiedzę o tym co producenci robią?

No i patrz tu:

image.thumb.png.34681e347672c2331f021c303d9e2f6d.png

image.thumb.png.8dc10a13b7c03faff19839886ced8b3e.png

17 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Widziałem, idioci :E 

@TheMr. @Suchy211
Też się spodziewam, że to niezależne od rządów. Tzn. mogłoby być tańsze, gdybysmy mieli niższe ceny energii. Ale te ostatnie wzrosty wynikają z innych przyczyn.

@voltq @ibizpl
A potem zapada taka niezręczna cisza :)

Edytowane przez GordonLameman