Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Cytat

Marcin Romanowski z azylem na Węgrzech. Ekspert przewiduje jego kolejny krok

— Europejski nakaz aresztowania będzie w praktyce niewykonalny. Polskie służby nie mogą zrobić nic więcej w tej sprawie — mówi w rozmowie z Onetem mec. Przemysław Rosati, komentując udzielenie azylu Marcinowi Romanowskiemu przez węgierskie władze. Jednocześnie adwokat przewiduje kolejny ruch polityka, który może doprowadzić do jego pojawienia się w Polsce. Chodzi o ewentualny list żelazny.

...

To instrument prawa międzynarodowego, szanowany w stosunkach między państwami. To oznacza, że te środki w postaci europejskiego nakazu aresztowania, czy czerwonej noty Interpolu nie będą prowadziły do rezultatów oczekiwanych przez polski wymiar sprawiedliwości. ENA będzie w praktyce niewykonalna. Należy się spodziewać, że węgierski wymiar sprawiedliwości odmówi jego wykonania. Polskie służby nie mogą zrobić nic więcej w tej sprawie — ocenia.

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/marcin-romanowski-z-azylem-na-wegrzech-ekspert-przewiduje-jego-kolejny-krok/eg9vmlb

fb_img_1734637298535-jpg.8441882

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, Camis napisał(a):

Należy się spodziewać, że węgierski wymiar sprawiedliwości odmówi jego wykonania. Polskie służby nie mogą zrobić nic więcej w tej sprawie — ocenia.

Owszem ale jest też "ryzyko", że nawet węgierski sędzia nie będzie chciał się kompletnie zhańbić. Ktokolwiek odmówi wykonania ENA będzie znany na całą Europę i to nie będzie ta "dobra" sława.

Opublikowano (edytowane)
50 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Jego wypuścił sąd, a nie koalicja.

Bo miał immunitet, a koalicja twierdziła że nie ma. 

Kto dał ciała i nie dopilnował i nie sprawdził w Radzie Europy czy ma immunitet?, tak trudno było ich zapytać przed tym cyrkiem?. 

41 minut temu, Kris194 napisał(a):

Orban zadarł teraz nie tylko z Polską ale i UE

Orban to dobry kolega Trumpa, da sobie radę.

Ja już straciłem nadzieje że ktokolwiek z grubszych ryb z PIS zostanie rozliczony i będzie siedział. 

Edytowane przez Camis
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Camis napisał(a):

Bo miał immunitet, a koalicja twierdziła że nie ma. 

Kto dał ciała i nie dopilnował i nie sprawdził w Radzie Europy czy ma immunitet?, tak trudno było ich zapytać przed tym cyrkiem?. 

Prokuratura miała interpretację prawniczą, że ten immunitet jest nieważny. W sumie jak sam czytałem o tym immunitecie to też mi się wydało logiczne, że go nie ma (tak się zresztą wypowiadały też stare wygi typu Miller, które powinny się znać). Łatwo się to ocenia po fakcie, a trudno im było ocenić, że sąd orzeknie inaczej. Wydaje mi się, że dla wielu to było zaskoczeniem akurat.

No i chyba pomijamy też tu wewnętrzny wątek, bo jakaś osoba w prokuraturze pilnowała, żeby to się tak skończyło. Oni tam siedzieli 8 lat, więc te macki nie są takie proste do rozwiązania. Gdzieś czytałem analizę, że takie całkowite "odpisowienie" wymiaru sprawiedliwości to operacja na długie lata.

I też sry, ale dopuściliśmy do absolutnej władzy tych przestępców na 8 lat, a teraz jeszcze pretensje, że trudno to odkręcić i kogoś usadzić? Nawet przestępcę z wyrokiem jest problem, bo rezydent pałacu podpisze ułaskawienie.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 1
Opublikowano
3 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Prokuratura miała interpretację prawniczą, że ten immunitet jest nieważny.

A co stało na przeszkodzie wysłać pytanie do rady o ten immunitet?. Było na to kilka miesięcy, a wtedy uniknęliby kompromitacji. 

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Camis napisał(a):

A co stało na przeszkodzie wysłać pytanie do rady o ten immunitet?. Było na to kilka miesięcy, a wtedy uniknęliby kompromitacji. 

A Romanowski grzecznie dałby się aresztować, wiedząc, że mu zdjęli immunitet? Pewnie by po prostu uciekł tak jak teraz. Na pewno nadal mają jakieś wewnętrzne przecieki.

Ja sądzę, że on w każdym scenariuszu ucieka na Węgry. Różnica jest tylko czasowa. Swoją drogą, powalone też mamy społeczeństwo, że kompromitacją jest trudność w ujęciu przestępcy, a nie jest nią fakt, że wiceminister sprawiedliwości spierdzielił do ruskich xD

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 3
Opublikowano
4 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

A Romanowski grzecznie dałby się aresztować, wiedząc, że mu zdjęli immunitet?

No ale nie była to kompromitacja?, przecież prokuratura złamała prawo go aresztując.

Teraz sądzi się o o kasę za bezpodstawne aresztowanie. 

1 minutę temu, sabaru128 napisał(a):

Następni się w cenzurę bawią.

Tak jest od zawsze, czego nie rozumiesz w opisie: "recenzja produktu"?. 

Opublikowano (edytowane)

Ale on tego immunitetu nie miał wtedy, sędzia się przestraszyła pisowskiej nagonki i wypuściła Romanowskiego z aresztu.

Chcesz żeby Tusk z Bodnarem sterowali sądami czy jak?

Edytowane przez Digger
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, sabaru128 napisał(a):

Następni się w cenzurę bawią.

ssss.jpg

Tekstu pisanego nie rozumiesz czy jak? Przedmiot w katalogu a aukcja od sprzedawcy to dwie różne oceny. System po prostu ma filtr, żebyś się odnosił do tego, co potrzeba.

5 minut temu, Camis napisał(a):

No ale nie była to kompromitacja?, przecież prokuratura złamała prawo go aresztując.

Teraz sądzi się o o kasę za bezpodstawne aresztowanie. 

Nie wiem, czy była, czy nie była. Przed/w trakcie faktu widziałem w internecie czy w Super Expressie dużo przesłanek, że to jest OK i nie powinno być problemu. Sam Giertych chyba się wypowiadał, że można aresztować. Ba, ty sam chyba na labie (jak pamiętam), się powołałeś na słowa Giertycha xD

Sry, ale wszyscy jesteśmy mądrzy po fakcie.

3 minuty temu, Digger napisał(a):

Ale on tego immunitetu nie miał wtedy, sędzia się przestraszyła pisowskiej nagonki i wypuściła Romanowskiego z aresztu.

Chcesz żeby Tusk z Bodnarem sterowali sądami czy jak?

Ta sędzia w ogóle miała to rozpatrzyć chyba w 24h, więc po prostu umyła ręce, żeby nie ryzykować. Tak przynajmniej pamiętam.

No i czytając te posty też mam wrażenie, że chyba niektórym tutaj bliżej do tego PiS-u. Bo sry, ale olewanie sądów to pisowskie metody.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
2 minuty temu, Digger napisał(a):

Ale on tego immunitetu nie miał wtedy

Miał co potwierdziła Rada Europy. 

2 minuty temu, crush napisał(a):

Jestem na 90% przekonany, że za 3 lata PiS wraca. 😆

Ja na 99%. 

3 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Ba, ty sam chyba na labie (jak pamiętam), się powołałeś na słowa Giertycha xD

No ja nie siedzę w prawie, ale koalicja powinna wiedzieć że pisiory będą kombinować i mając kilka miesięcy powinna wszystko dopiąć na ostatni guzik. I przede wszystkim dopytać o immunitet, bo pisiory już wcześniej się na niego powoływali. 

Opublikowano (edytowane)

Tylko ja nie wiem, czy to jest akurat do 100% do dopilnowania, bo ten przepis jest tak napisany, że pewnie bardziej zależy od osoby, która go intepretuje.

A wyrok sądu i odpowiedź zgromadzenia mocno rozmijają się z tym, co można było wyczytać w tych opiniach prawnych czy opiniach praktykujących polityków.

I ogólnie jak mówiłem – nie do końca zgadzam się z mówieniem o kompromitacji w tematach, które są mocno, mocno dyskusyjne i zależne od decyzji innych organów (przecież gdyby np. sąd orzekł inaczej, to Romanowski już dawno by siedział). Poza tym przy zdjęciu immunitetu to on i tak by spierdzielił. Nie wydaje mi się, że jego ucieczka jest czynnikiem, którego można uniknąć.

To znaczy, można uniknąć, ale naprawdę chcecie tu wprowadzać standardy rosyjskie albo już niby minione pisowskie? Przecież gdyby policja/służby śledziły gościa, na którego nie ma nakazu aresztowania, to jak by to wyglądało? Mocno wschodnio, czyż nie?

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
15 godzin temu, Michaelred napisał(a):

Czyli jednak Korwin jest skuteczny jak na swoją niszę, ale jak zwykle zmieniasz temat żeby móc dorzucić coś negatywnego :) Boring 

Część jego poglądów nie musi być niszą.

Nie, nie zmieniam tematu.

Znowu jakieś bajdurzenie. Jego poglądem jest miedzy innymi to, że nawet za Hitlera pewne rzeczy były lepsze niż są teraz. Zdecydowanie potrafi i zdecydowanie nie jest idiotą tylko zapewne skupiasz się na tych najbardziej kontrowersyjnych wpisach igonrując inne. Zakładasz, ze jak ktoś robi kontrowersyjne wpisy to jest idiotą, a jak komuś sociale prowadza firmy marketingowe gdzie jest słodkie pierdzenie to pewnie mega inteligent :ECzyli klasycznie okopujesz się na swoim stanowisku.

Przepraszam bardzo, ale ty widzisz co piszesz?

Wymyślasz sobie "mój pogląd" na temat prowadzenia sociali i do mnie śmiesz pisać o bajdurzeniu? 

Jest idiotą, bo nie potrafi ogarnąć podstaw polityki. Nic nie osiągnął w polityce. Memcen jego wynik pobiał od razu z niemal tą samą partią. A o takich dziwolągach jak Kukiz to nawet nie wspominam.

To po prostu pokazuje, że on jest fatalnym politykiem, który kompletnie nie rozumie jak być politykiem. I to jest duża wada.

To Ty się okopałeś na swoim stanowisku i wkładasz mi w usta rzeczy, których nie powiedziałem. 

Ja tak nie napisałem. To tylko twoje kolejne kłamstwo. Przestań notorycznie kłamać i inputować innym coś czego nie napisali. 

image.thumb.png.86bf8e11c3517714f090ae0721450ed1.png

To widocznie problemem jesteś także Ty i twoje infantylne (podobne jak u JKM) podejście do polityki.

Szanujesz go za to, że nie potrafi wyrazić swojej idei politycznej w sposób, który będzie przemawiał do większego grona osób. To jest logiczny wniosek z tego co napisałeś.

I do tego się odnosiłem. To nie są trudne rzeczy do zrozumienia.

• Upvote 1
Opublikowano

Do MSZ zostanie w piątek wezwany ambasador Węgier w Polsce, który otrzyma formalny protest strony polskiej w związku z przyznaniem azylu politycznego Marcinowi Romanowskiemu. Ponadto minister Radosław Sikorski zdecydował o wezwaniu do Warszawy na konsultacje ambasadora RP na Węgrzech Sebastiana Kęcieka.

I tyle mogą zrobić. 

Opublikowano
21 minut temu, Element Wojny napisał(a):

I tyle mogą zrobić. 

Tak, na szczeblu krajowym ale nie unijnym. ENA jest prawnym mechanizmem UE. Orban nawet sobie nie zdaje jeszcze sprawy jaką lawinę wywołał.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, skypan napisał(a):

Mogą jeszcze nie uznać prawa węgierskiego i na podstawie rozporządzenia je zmienią.

Ale prawo węgierskie nie ma tutaj nic do gadania, bo zobowiązali się do ENA. My zresztą też.

Trzeba czytać, co się podpisuje xD

Edytowane przez Kamiyanx
  • Upvote 2