Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mamy tragiczną sytuację w Rzeczpospolitej przyjaciół Polin państwie teoretycznym i nie ma chętnych żeby to zmienić, każdy tylko szuka podziałów , nienawiść do osób o innych poglądach się wylewa a politycy w Polsce patrzą tylko na własny interes 

Edytowane przez voltq
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Bo nie są pisem, ani konfederacja 😂

Aha.

Na europarlamentarnych nie byłem, na prezydenckie nie idę i wygląda na to, że za 3 lata też będzie dzień w domu. 👍

Opublikowano

@GordonLameman 

Ale my nie mówimy przynajmniej na razie o tym, żeby Ziobrę w rzucić do lochu, tylko go przesłuchać. Ma zwolnienie lekarskie, ale ma siłę zrobić konferencję. Ludzie widzą, że on rżenie głupa, wiedzą też ten niedasizm KO. Ludzie, wyborcy nieznoszą ludzi i polityków nieskutecznych. Albo KO oduczy się tego niedasizmu, nieważne jak, albo mamy PiS u władzy od następnej kadencji, znowu na przynajmniej dwie kadencje. 4 kadencje z krótką przerwą to już może być wystarczająco, aby skutecznie wyhodować sobie obywateli o mentalności rosyjskiej.

Opublikowano
W dniu 27.12.2024 o 13:15, LeBomB napisał(a):

A to nie mnie pytaj, tylko Lidlów czy Biedronek, które jak był handel w niedzielę, to były pootwierane nawet w jakichś małych miejscowościach. 

Ponadto weź pod uwagę, że np. takie Żabki jako franczyza czy im się opłaca czy nie, muszą być czynne, a kasę do sieci co miesiąc trzeba i tak odprowadzić.

Zakładam, że albo mieli jednak z tego kasę, albo mieli z tego zysk wizerunkowy, marketingowy. Nie zawsze opłacalność jest wyrażona w czystym zarobku.
A Żabki przypuszczam, że robią sensowne obroty w niedzielę. W końcu to prawie monopoliści w tym dniu, są prawie na każdym rogu, a ludzie chcą się czegoś napić (niekoniecznie % ;) ). Inna sprawa, że było trochę tekstów jak to źle się współpracuje w tej franczyzie ale jednak ludziom to się opłaca skoro się związują umowami. Gdyby było nieopłacalne, to by zakładali zupełnie własne sklepy.

W dniu 27.12.2024 o 13:15, LeBomB napisał(a):

Co do reszty, to gdzie ja napisałem że jestem za zamknięciem w soboty? Pisałem jedynie że kiedyś tak było i jakoś ludzie żyli, nie robili z tego dramatu.

A możesz przybliżyć okres kiedy sklepy były zamknięte w soboty? Ja takich czasów nie pamiętam i tak jak pisałem, strzępki pamięci sięgają czasów kiedy soboty były pracujące, czy już w miksie wolnych.

A odnośnie przyzwyczajenia, to to żaden argument. Równie dobrze można powiedzieć, że kiedyś nie było marketów, więc można je zaorać. że kiedyś wszystko było na targach, bez lodówek. Ludzie jakoś z tym żyli, dramatu nie robili.

Tylko czy faktycznie o to chodzi, żeby wracać do tamtych czasów? Czy tego oczekujemy od współczesnego życia?

W dniu 27.12.2024 o 15:01, zdunzdun napisał(a):

Dlaczego miałoby tak się stać? Ludzie pracujący w sklepach zwyczajnie mieli wolne w tygodniu zamiast niedzieli. 

Istnieje jakieś błędne myślenie, że jak przychodzili w niedzielę do pracy to im wpadało więcej kasy, podczas gdy mieli dzień do odbioru w tygodniu.

To już kwestia czy faktycznie były za to dni wolne, czy robili w ramach nadgodzin.
Druga sprawa, to wewnętrzne regulacje. Jeżeli ludzie generalnie nie chcą pracować w dni wolne, to trzeba ich jakoś zachęcić. Jedną z najlepszych marchewek jest kasa. Widzę jak to u mnie działa, dopóki soboty były rozliczane w ramach nadgodzin, to nie było problemu z chętnymi, jak kierownicy stwierdzili, że będzie za to dzień wolny, to liczba chętnych spadła praktycznie do zera.

Więcej roboczogodzin trzeba jakoś obsadzić. Albo zatrudniasz więcej pracowników, albo obecni robią nadgodziny. Stawki za nadgodziny w dni wolne są wyższe.

W dniu 27.12.2024 o 15:05, Suchy211 napisał(a):

Przyjmuję że masz rację. Teraz jeszcze trzeba wywalić kodeks pracy do kosza, bo wystarczy że ludzie nie pozwolą sobą pomiatać i Bajlando.

Mimo kodeksu pracy ludzie i tak pozwalają na jego łamanie, na pomiatanie sobą.

Znasz jakieś prawo lub inne mechanizmy które to zmienią? Ja takiego nie znajduję. Możesz tworzyć tony przepisów, a i tak będą dziury, i tak ludzie za kilka groszy pozwolą na ich łamanie.

Jedyne rozwiązanie, to zmiana mentalności ludzi. Jeżeli januszex będzie miał problem z zatrudnieniem, bo nikt nie będzie chciał w takim chlewie robić, to albo zmieni podejście, albo wyleci z rynku.

Zresztą z tego co piszesz o swojej firmie, to można się domyślać, że kodeks pracy jest łamany, a na pewno mocno naginany.

Czy jakieś zmiany w prawie by to zmieniły? Czy jednak ludzie musieliby przestać pokornie zginać łby i się upomnieć o swoje prawa?

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, voltq napisał(a):

Mamy tragiczną sytuację w Rzeczpospolitej przyjaciół Polin państwie teoretycznym i nie ma chętnych żeby to zmienić, każdy tylko szuka podziałów , nienawiść do osób o innych poglądach się wylewa a politycy w Polsce patrzą tylko na własny interes 

Szkoda, że moment obrotowy temu zjawisku skutecznie nadał PiS przez 8 lat swoich rządów. Tak podzielonego społeczeństwa nigdy przed pisem a po 89 roku nie było. Zresztą myślę że nawet wcześniej nie. Bo wtedy różnice miały źródło w strachu przed aparatem państwowym, teraz we wzajemnej niechęci.

@Bono_UG kodeks pracy nie jest w 100% skuteczny, ale jest skuteczny. Choćby dlatego, że aby go obejść trzeba robić fikołki, a niektórym zwyczajnie się to nie opłaca.

Przez mgłę, ale pamiętam, że przynajmniej część sklepów była zamknięta. Chyba nawet chleb trzeba było kupić w piątek.

Ja rozumiem twój argument pracy więcej godzin za więcej kasy. Dla niektórych to jest wręcz wybór bez wyboru, to znaczy nie muszą, ale wtedy albo nie wystarczy do pierwszego, albo ktoś będzie wcinał na zmianę sałatę z wodą i chleb ze smalcem i cebulą. Mi chodzi tylko o to, że przeceniasz znaczenie autentycznego wyboru. Mówiąc brutalnie połowa społeczeństwa to nieudacznicy, którzy nie będą panami swojego losu nie dlatego że nie chcą, tylko nie mnogą nie potrafią.

Edytowane przez Suchy211
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, voltq napisał(a):

Polin

Kumple wzywają:

1735390702551-png.8481981

Wolność SŁOWA!!

Cytat

Więcej trumpistów albo zostało zbanowanych albo utraciło Twitterowe checkmarki.

027eLX7.png

gfzhghuwyaaoju0-1-jpg.8480479

Edytowane przez Camis
Opublikowano
14 minut temu, Bono_UG napisał(a):

Zresztą z tego co piszesz o swojej firmie, to można się domyślać, że kodeks pracy jest łamany, a na pewno mocno naginany.

Jest albo naginany, albo LEGALNIE obchodzony. Specjalista do spraw prawa musiałby się wypowiedzieć.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

To było do przewidzenia. Izolacjonizm kłóci się z globalnym prowadzeniem interesów/biznesów jakie ma Elon. Prowadzi on globalne firmy, które potrzebują swobody przepływu kapitału, towarów i ludzi, a wspierał MAGA, który jest temu wszystkiemu przeciwne. To tylko potwierdza, że jego mózg został zniszczony przez narkotyki bo nie trzeba być wielkim analitykiem ani nawet kims ponadprzeciętnie inteligentnym by wydedukować, że na wojnach handlowych i politycznych wojenkach najbardziej straca jego biznesy. Co on myślał, że to będzie obowiązywać wszystkie firmy prócz tych jego czy może w ogóle nie zdawał sobie sprawy jakie to będzie miało konsekwencje? Noż zwykły debilek.

https://www.skyscrapercity.com/threads/stany-zjednoczone-polityka-ekonomia-i-stosunki-polsko-amerykańskie.1476941/post-191364905

Gf3FIt9XcAAVix1?format=jpg&name=large

Prawaki i konforuskie to jest ta mityczna wolność słowa na X?:

Edytowane przez Camis
Opublikowano (edytowane)

@Camis

To jest Polin, to jest miejsce dla nas wszystkich – ukształtowane historycznie, umocowane kulturowo – w którym chcemy nadal razem żyć w tolerancji, we wzajemnym zrozumieniu i szacunku – powiedział prezydent Andrzej Duda podczas uroczystości zapalenia świec chanukowych w Pałacu Prezydenckim.

„Państwo teoretyczne” to poruszająca diagnoza współczesnej Polski. Napisana ostrym językiem przez analityka i polityka. Bartłomiej Sienkiewicz, były minister spraw wewnętrznych w rządzie Donalda Tuska, autor słynnego stwierdzenia, że „państwo polskie istnieje teoretycznie”, opowiada o kulisach polityki. Ale przede wszystkim pisze o państwie, które mimo zaklęć kolejnych ekip rządzących jest nadal obce dla swoich obywateli. Więcej, polskie państwo jest niezrozumiałe, a czasami wręcz dramatycznie nieporadne. 

Edytowane przez voltq
  • Like 1
Opublikowano

Nie chce mi się nawet już bardziej rozpisywać, bo to nie ma sensu
Beton wyborczy Koalicjo-Lewico-Płaczkowy jest jeszcze gorszy niż beton wyborczy PIS-u ( a to nie lada wyzwanie)

Tak, macie oczywiście racje, czyli podsumowując:

(Mówiąc "My" utożsamiam się z OBECNYM rządem, tak będzie prościej to zobrazować, jak to wygląda)

1.Konfa dołączyła się do salonów, a chcieli wywracać stolik, przecież powinni tam w sejmie na dzień dobry każdemu naklepać.
2. Konfa jest też rosyjską siatką szpiegowską, o której wszyscy wiedzą, ale nikt z tym nic nie robi, pewnie są tacy groźni, że się każdy ich boi.
3. Propaganda PISowska była niedobra, a nie to co nasza, nasza jest dobra.
4. Wszystko jest winą pisu. Rządy platformy przed pisem są winą pisu, rządy pisu są winą pisu, jak i obecne kartonowe rządy też są winą pisu :lol2:
5. Jak PIS łamał prawo to tak nie wolno, ale jak my łamiemy prawo, to wolno bo pis łamał prawo.
6. Pisowi trzeba zarzucić wszystko co się da, jednocześnie nam nie można niczego zarzucić, nawet jeśli robimy to samo co pis.
7. Jak powiesz cokolwiek krytycznego wobec nas, to stajesz się z automatu GŁUPIM PISIOREM hehe, a nie to co my elita intelektualna narodu.
8. Jak powiesz cokolwiek krytycznego, nawet przedstawiając fakty, to jest to propaganda TVP,a  nie wróc... Republiki, bo teraz propaganda TVP juz jest dobra, bo nasza.
9. Nie liczy się co będzie za kilka-naście lat, ważne, że nasza racja jest najmojsz... najnasz... no, najbardziej nasza :lol2:
10. Jak nie jesteś za nami, to każdy twój argument będzie głupi, a my umiemy robić takie fikołki, że twój argument i tak będzie głupi.

Nie szkoda wam czasu na takie dyskusje? Sobota jest, ładny dzień, weźcie dzieciaki, żone, kochanke (nie polecam na raz :E ) na jakis spacer, do restauracji lub gdzieśtam, na lepsze wam to wyjdzie, bo i tak ten kraj czeka kiła i mogiła bez różnicy czy będzie rządził PIS czy KO, dlatego warto korzystać póki się da. 

• Like 1
  • Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Ponieważ ja też nie wiedziałem, proszę:

Cytat

H-1B to tymczasowa (nieimigracyjna) kategoria wiz, która pozwala pracodawcom ubiegać się o wysoko wykształconych zagranicznych specjalistów, aby pracowali w „specjalistycznych zawodach”, które wymagają co najmniej tytułu licencjata lub jego odpowiednika.ii Często kwalifikują się prace w takich dziedzinach jak matematyka, inżynieria, technologia i nauki medyczne. Zazwyczaj początkowy okres ważności wizy H-1B wynosi trzy lata i może zostać przedłużony maksymalnie o sześć lat.

Zanim pracodawca złoży petycję do USCIS, musi podjąć kroki mające na celu zapewnienie, że zatrudnienie pracownika zagranicznego nie zaszkodzi pracownikom amerykańskim. 

Pracodawcy muszą najpierw poświadczyć we wniosku o ocenę warunków pracy (LCA) poświadczonym przez Departament Pracy (DOL), że zatrudnienie pracownika H-1B nie wpłynie negatywnie na płace i warunki pracy podobnie zatrudnionych pracowników w USA.

Pracodawcy muszą również powiadomić obecnych pracowników o zamiarze zatrudnienia pracownika H-1B.

Od czasu utworzenia tej kategorii w 1990 r. Kongres ograniczył liczbę wiz H-1B udostępnianych każdego roku. Obecny roczny limit ustawowy wynosi 65 000 wiz, a 20 000 dodatkowych wiz przysługuje zagranicznym specjalistom, którzy ukończą studia magisterskie lub doktoranckie w amerykańskiej instytucji szkolnictwa wyższego (rysunek 1). W roku fiskalnym (FY) 2024 limit został osiągnięty 13 grudnia 2023 r.

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, voltq napisał(a):

@Camis

To jest Polin, to jest miejsce dla nas wszystkich – ukształtowane historycznie, umocowane kulturowo – w którym chcemy nadal razem żyć w tolerancji, we wzajemnym zrozumieniu i szacunku – powiedział prezydent Andrzej Duda podczas uroczystości zapalenia świec chanukowych w Pałacu Prezydenckim.

voltqciraptor (bo przecież nie ssak:szatanek:), ale ty nie możesz jakiejś kurtuazyjnej wypowiedzi podczas obrządku o charakterze religijnym traktować jako mainstramowa narrację. Poza tym faktycznie bardzo dużo żydów było Polakami.

Edytowane przez Suchy211
Opublikowano
21 minut temu, Suchy211 napisał(a):

voltqciraptor (bo przecież nie ssak:szatanek:), ale ty nie możesz jakiejś kurtuazyjnej wypowiedzi podczas obrządku o charakterze religijnym traktować jako mainstramowa narrację. Poza tym faktycznie bardzo dużo żydów było Polakami.

To prawda słowa to tylko wiatr liczą się czyny , a czyny prezydenta są jeszcze gorsze od słów 

Było bardzo dużo porządnych Polaków określanych jako Polscy Żydzi 

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Cytat

Według dokumentacji przedstawionej w projekcie Rozporządzenia z dnia 12 sierpnia 2024 roku [Ares(2024)5786783], w systemie EUDI obywatele będą mieli do wyboru następujące kategorie płci:

1. Męska
  2. Żeńska
  3. Inna (ang. „other”)
  4. Między (ang. „inter”)
  5. Zróżnicowana (ang. „diverse”)
  6. Otwarta (ang. „open”)
  7. Nieznana (ang. „unknown”)

https://legaartis.pl/blog/2024/12/28/tego-jeszcze-nie-bylo-komisja-europejska-da-nam-7-plci-do-wyboru/

albo jeszcze lepsze jest to:

Cytat

Pomysł wprowadzenia siedmiu płci może wydawać się konserwatywny w kontekście globalnych trendów. W wielu zachodnich krajach liczba uznawanych płci kulturowych jest znacznie większa – w niektórych przypadkach mówi się o ponad 50 opcjach. Z tego punktu widzenia propozycja KE wydaje się być stosunkowo ograniczona.

To ja chce być rowerem.

Edytowane przez sabaru128
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
Godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

To ja chce być rowerem.

Jakby jeszcze zaznaczyli jakoś wyraźnie w tym i podobnych dokumentach, że nie mówi o płci biologicznej tylko "widzi mi się" pacjenta...

Swoją drogą jest to dość dobre narzędzie "segregacji". Gdzie czytałem (wpis raczej w żartobliwej formie), że pewna firma w ankiecie rekrutacyjnej pozwalała zaznaczyć jedną z tych miliona płci i dziwnym trafem na rozmowy zapraszali potem tylko kobiety i męrzczyzn ;)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Klakier1984 napisał(a):

Jakby jeszcze zaznaczyli jakoś wyraźnie w tym i podobnych dokumentach, że nie mówi o płci biologicznej tylko "widzi mi się" pacjenta...

Ale płeć biologiczna to właśnie "widzimisię" pacjenta. Centralnym organem w ciele zawsze jest mózg.

Nie chce mi się wstawiać badań po kolei, bo i tak głównie chodzi o wnioski z metanalizy, więc...

Cytat

Dowody naukowe z różnych dziedzin sugerują, że transpłciowość ma podstawy biologiczne. Struktura mózgu, funkcjonalne różnice, wpływ hormonów prenatalnych i inne czynniki wskazują, że mózg osób transpłciowych często przypomina mózgi osób z płcią, z którą się identyfikują. To daje solidne podstawy dla uznania transpłciowości jako autentycznego zjawiska biologicznego.

Ergo – nie piszcie, z łaski swojej, takich bzdur, bo właśnie nauka/biologia wskazuje na to, że płci nie stwierdza się "ptaszkiem i dziurką", tylko "widzimisiem" pacjenta.

Kurła, nawet wielkość i struktura mózgu u osób trans jest taka jak płeć docelowa, a nie taka, jak powinna być anatomicznie.

Zresztą podobnie ma się kwestia z niebinarnymi, ale to już grubszy temat. No i dość wąski, bo liczba przypadków to coś w granicach błędu statystycznego, ALE jest to możliwe BIOLOGICZNIE (skoro tak lubisz to słowo).

1 godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

To ja chce być rowerem.

Ty możesz być tylko tym, co potwierdzi badanie psychiatryczne, więc... w sumie możesz być rowerem. Na pewno jesteś już dzbanem, więc wchodzimy w materię nieożywioną.

Edytowane przez Kamiyanx
  • Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Ale płeć biologiczna to właśnie "widzimisię" pacjenta.

Ehh szkoda znów gówno burze robić ale tylko tak dla pewności zapytam... sugerujesz, że w szkołach, bądź na jakichś uczelniach wyższych uczą, iż człowiek może się urodzić z płcią otwartą, zróżnicowaną, pomiędzy, między albo inną ??  Czy jednak dalej w 99,99 mamy do czynienia z kobietami, mężczyznami i jakimś promilem cudów natury?

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano
30 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Ale płeć biologiczna to właśnie "widzimisię" pacjenta. Centralnym organem w ciele zawsze jest mózg.

Nie chce mi się wstawiać badań po kolei, bo i tak głównie chodzi o wnioski z metanalizy, więc...

Ergo – nie piszcie, z łaski swojej, takich bzdur, bo właśnie nauka/biologia wskazuje na to, że płci nie stwierdza się "ptaszkiem i dziurką", tylko "widzimisiem" pacjenta.

Kurła, nawet wielkość i struktura mózgu u osób trans jest taka jak płeć docelowa, a nie taka, jak powinna być anatomicznie.

Zresztą podobnie ma się kwestia z niebinarnymi, ale to już grubszy temat. No i dość wąski, bo liczba przypadków to coś w granicach błędu statystycznego, ALE jest to możliwe BIOLOGICZNIE (skoro tak lubisz to słowo).

Ty możesz być tylko tym, co potwierdzi badanie psychiatryczne, więc... w sumie możesz być rowerem. Na pewno jesteś już dzbanem, więc wchodzimy w materię nieożywioną.

Znów bzdury i idiotyzmy sami mówicie że jesteście ssakami 

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/System_determinacji_płci_XY

Opublikowano
45 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Co Ty za rzeczy wypisujesz? Płeć biologiczna jest determinowana tym jaki zestaw chromosomów konkretny osobnik posiada. I przez nic innego.

• Like 1
  • Thanks 1