Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, voltq napisał(a):

Kolejne łamanie regulaminu forum i mowa nienawiści @Zhao @bergercs reakcja ?

Henryk na razie moze swobodnie obrazac uzytkownikow w co 2 poscie bo ostatnio sie poplakal i grozil usunieciem konta, trzeba poczekac

Godzinę temu, hubio napisał(a):

Jakoś nikt się nie zainteresował Rodziną tego człowieka co zginął z przepracowania w Amazonie! Zero zbiórek, zero wsparcia rodziny. Zero POMOCY! Państwo z tektury ramię w ramię z korpo!

Akurat oficerowie latający na F16 zarabiają niewyobrażalne pieniądze. Oczywiście tragedia w sensie ludzkim, ale robienie teraz z tego szopki medialnej i jakieś zbiórki to przesada.

dokladnie, smiech mnie zbiera na te zbiorki i robienie z tego szopki medialnej

@hubio gdzie sie podziewales tak dlugo?

Ukrainicie z rigczem o sytuacji w Polsce:

Edytowane przez kubikolos
  • Like 1
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, AndrzejTrg napisał(a):

Na czacie wczoraj pisałem, jak chcą takie show robić, to niech przywiozą te f-16 postawią na płycie lotniska i niech sobie stoją ludzie pooglądają, ewentualnie prosty przelot tam i z powrotem niech plebs zrobi łoooo i tyle :) to się też jeden burzył że to promowanie wojska itp itd 

Same przeloty robią za małe wrażenie by przyciągnąc widzów i zainteresować media wydarzeniem.

Nawet nie mówie o objerzenius tojącego samolotu, to najmniej ciekawe. No jest frajda dla dzieci, ale i to na moment.

To co robi wrażenie i to takie "wow" to możliwie skomplikowane akrobacje/manewry na małej wysokości.

Oczywiste też że punkt kuliminacyjny pokazów to popisy najnowocześniejszych maszyn. W naszych realiach to obecnie F-16, dopiero za jakis czas wejdą F-35.

Oczyiście że to też promowanie wojska. Tak by ludność rozumiałą na co wydajemy tak dużo środkółw finansowych.

Dziś to szczególnie ważne, gdy proruskie trolle i pożyteczni idioci powielają głupoty w stylu "nie kupowac czołgów, myśliwców, śmiogłowców, okrętów to drogie i łatwe do znisczenia! Nie mamy pieniędzy! Róbcie same drogny ( i to jeszcze mają na mysli te jednorazówki o zasięgu kilkunastu km).

A wydatki na wojsko już są ogromne a jeszcze wzrosną. Także potrzeba więcej różnych parad i pokazów itd.

• Like 1
  • Confused 2
Opublikowano

Zakończenie pętli 50m wyżej nie zmieni atrakcyjności.

Nisko przelatywać można lecąc prosto.

Tutaj ewidentnie ktoś dał dupy. Jakiś były pilot latający w podobnych pokazach analizował i stwierdził, że z tego co widzi, to chyba pilotowi na moment się odciął/zaćmił mózg przez przejście z minusowego G na +9G w krótkim czasie. 

Swoją drogą jakim cudem w erze AI nie było tu automatycznej katapulty? Poza automatem - sam pilot czemu nie użył? W tym F16 nie ma katapulty? I takim czymś robią akrobacje?

Ktoś wyliczył, że 250mln samolot + 100mln szkolenie + to na ile wycenić stratę dobrego pilota w chwili gdy za kilka lat mogą nas ruscy zaatakować.

Potężna tragedia pod każdym względem. Zupełnie niepotrzebne. Amerykanów stać to niech sobie takie pokazy robią. U nas to moim zdaniem marnowanie kasy i niepotrzebne ryzyko.

• Upvote 3
Opublikowano

wystaczy przelot w formacji, na mal. wys. z dopalaczem itd itp. jest pelno innych mozliwosci, aby "zadziwic plebs". akrobacje sprzetem bojowym, przez aktywnych pilotow bojowych to jest skrajna nieodpowiedzialnosc, arogancja i lechatnie wlasnego ego. wojsko, to nie cyrk

• Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano (edytowane)

@Badalamannspoko Ja  rozumiem tylko na paradach to raczej akrobacji nie wykonują, a tylko zwykły przelot z jakimiś kolorowymi flarami, choć mogę się mylić.  Na pokaz to postawić kilka F-16 niech ludzie zobaczą, ewentualnie jakiś niski przelot i tyle, a do akrobacji to niech sobie jakieś inne maszyny wykorzystują. I dobrze MON zrobił że wstrzymał na takich imprezach wojskowe maszyny, tym bardziej że mamy ich mało. A tak to nie mamy jednego z najlepszych pilotów, i ćwierć miliarda w plecy, a tylko dlatego że ludzie chcieli zobaczyć samoloty... więc to trochę słaby biznes :)  i promocja raczej nie poszła w tą stronę w którą miała iść. 

@lukadd a tu beka chytry poseł z Kalisza bodajże :E

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano
3 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Ok, jasna sprawa, tylko z drugiej strony uważam, że nauczyciel dopełniając wszelkich formalności wynikających z obecnych przepisów może stwierdzić że zrobił wszystko czego od niego wymagano na obecny stan prawny. Wtedy jak się coś stanie to pozostaje przerzucanie się odpowiedzialnością w sądzie, a to już wiadomo jak wygląda. Będzie papier przeciwko słowu. 

Zgadzam się, że nauczyciel przestrzegający formalności może czuć się pewnie, ale w takich sprawach odpowiedzialność dzieli się na różne strony. Z perspektywy prawa przestrzeganie procedur to jedno, a nadzór to drugie. To trochę jak w energetyce - nawet jeśli wszystkie procedury są zachowane, w razie awarii odpowiedzialność rozmywa się między różnymi stronami. Tak samo w szkole - to nadzór i kontekst sytuacji często decydują o tym, kto ostatecznie ponosi odpowiedzialność.

Godzinę temu, kubikolos napisał(a):

Przyłączam się do pytania.

Odchodząc od tematu, żeby złagodzić ton w wątku - pytanie do wszystkich: jak często korzystacie z usług kurierskich? :)

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Dodatkowo, nie oszukujmy sie, nauczyciele to osoby które słabo poradzili sobie na studiach, czołówka idzie na zachód, albo pracuje w korpo. Nawet jakby nauczyciel zarabiał tyle ile w korpo. 

Bez przesady. Sporo nauczycieli jest z powołania. Robią to, co chcieli robić od zawsze. W takiej sytuacji naprawdę ciężko o przebranżowienie. Przykre, że tak ważny zawód jest u nas traktowany po macoszemu. Pozawiązywali dłonie nauczycielom i są mniej ważni od tiktoka w wychowaniu i rozwoju dzieci.

Edytowane przez MaxaM
  • Like 1
Opublikowano
14 godzin temu, ibizpl napisał(a):

@GordonLameman ty jesteś specem, co sądzisz na ten temat?

Nie widzę w te kwestii różnicy w aktualnej ustawie, ani w zawetowanej. Czy to oświadczenie rodzica czy to zaświadczenie z KRK - oba dokumenty stanowiłyby swoisty glejt. 

11 godzin temu, Yahoo86 napisał(a):

@LeBomB

Zgadzam się, że sprawdzenie KRK i rejestru formalnie chroni szkołę na etapie zatrudnienia.

Ale moim zdaniem (tu może @GordonLameman coś więcej powie, bo to nie moje klimaty) to nie zwalnia szkoły całkowicie z odpowiedzialności, jeśli pojawią się inne sygnały - np. problemy z alkoholem czy nieodpowiednie zachowanie pracownika i nikt na nie nie zareaguje.

W takiej sytuacji, nawet z czystym zaświadczeniem, szkoła może ponosić odpowiedzialność cywilną lub dyscyplinarną za niedopełnienie nadzoru.

Przy poważniejszych naruszeniach, dyrektor ma wręcz obowiązek zgłosić sprawę do rzecznika dyscyplinarnego - co wynika wprost z art. 75 Karty Nauczyciela.

https://lexlege.pl/karta-nauczyciela/art-75/

A jaka to będzie w ogóle odpowiedzialność? 

Majątkowa - to tak, szkola/organizator/ubezpieczyciel.

Osobista? Nie żartujmy. Co najwyżej wymienią dyrektora na jego zastępce i odwrotnie.

Karna? Dolegliwość będzie niewielka. 

Godzinę temu, nozownikzberlina napisał(a):

@GordonLameman
Czy to nie jest przywłaszczenie mienia? 

Nie za bardzo. Przywłaszczenie charakteryzuje się brakeim zaboru mienia (np. pożyczyłeś koledze płytę, a ten głupi ćwok ją sprzedał --> to jest przywłaszczenie). A tu jest zabór mienia. Klasyczna kradzież :E 

Ale jest tu kolejny ciekawy wątek.

Ktoś "wyprodukował" takie oświadczenie i podszył się pod prawnika z kancelarii WKBLawyers:

image.thumb.png.f08505ff4486cfcb89ba0729fbd3654a.png

Ta sama osoba odpisywała chamsko na profilu GoWork na negatywne opinie o firmie, której CEO zaj***ł czapkę.

To oświadczenie to bezdenny bełkot. 

A tutaj post z kancelarii:

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7367517443579088897/

A tutaj samego prawnika:

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7367449196397785088/

I nie - nie jest prawdodpobonym, aby on to pisał. On się zajmuje zupełnie innymi rzeczami niż tego typu gówniane sprawy.

Widać Januszerkę z daleka. Ale tacy są prezesi polskich średnich firm. Cebula, mentalna bieda, intelektualna miernota. :) 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, MaxaM napisał(a):

Bez przesady. Sporo nauczycieli jest z powołania. Robią to, co chcieli robić od zawsze. W takiej sytuacji naprawdę ciężko o przebranżowienie. Przykre, że tak ważny zawód jest u nas traktowany po macoszemu. Pozawiązywali dłonie nauczycielom i są mniej ważni od tiktoka w wychowaniu i rozwoju dzieci.

Sporo to nie większość. Wyjątki to nie reguła. Owszem są osoby które lubią dzieci, pedagogikę i chcą wbić coś mądrego do głów młodzieży, ale ponownie, żyjemy w Polsce i prawdziwym świecie - większość nauczycieli to jednostki z niespełnionymi ambicjami. Mam w rodzinie nauczycieli, kojarzę ten krąg, bo byłem dosyć blisko. A u siebie spośród poznania 50-60 nauczycieli w toku mojego rozwoju, ma palcach jednej ręki mogę wymienić nauczycieli z powołania. Nie uwierzę, że nauczyciel z powiatu, który robi za 5k brutto będzie się poświęcał, tak jak w korpo ludzie mają wywalone na korpo. Większość osób w PL pracę ma głęboko, i nie przykłada się do niej - oby do 16/17/18/21. 

• Confused 1
Opublikowano
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

Widzieliście :E I jeszcze jak się cieszył jak chował zajumaną czapkę do torby :E 

Chytrą babę z Radomia można zrozumieć, bieda i wszystko w temacie. Najgorsi są właśnie tacy nowobogaccy, założy na siebie guczi-sruczi i wielki pan przedsiębiorca. Nie ważne ile masz kasy, klasy za to się nie kupi. Typ zdobył międzynarodową sławę jak ten z koncertu Coldplay. Na liście żenady zabranie dziecku trofea sportowego jest wyżej niż zdrada żony.

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
4 godziny temu, Badalamann napisał(a):

Same przeloty robią za małe wrażenie by przyciągnąc widzów i zainteresować media wydarzeniem.

Nawet nie mówie o objerzenius tojącego samolotu, to najmniej ciekawe. No jest frajda dla dzieci, ale i to na moment.

To co robi wrażenie i to takie "wow" to możliwie skomplikowane akrobacje/manewry na małej wysokości.

Oczywiste też że punkt kuliminacyjny pokazów to popisy najnowocześniejszych maszyn. W naszych realiach to obecnie F-16, dopiero za jakis czas wejdą F-35.

Oczyiście że to też promowanie wojska. Tak by ludność rozumiałą na co wydajemy tak dużo środkółw finansowych.

Dziś to szczególnie ważne, gdy proruskie trolle i pożyteczni idioci powielają głupoty w stylu "nie kupowac czołgów, myśliwców, śmiogłowców, okrętów to drogie i łatwe do znisczenia! Nie mamy pieniędzy! Róbcie same drogny ( i to jeszcze mają na mysli te jednorazówki o zasięgu kilkunastu km).

A wydatki na wojsko już są ogromne a jeszcze wzrosną. Także potrzeba więcej różnych parad i pokazów itd.

Ty byłeś na tego typu pokazach? Już mnie wk.. dzwięk przelotu a dzieci to nawet ryczały.

W zupełności wystarczy jak stoją i sobie fotę można zrobić za kokpitem żeby na fejsie się pochwalić.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

@up

Słudzy nie słudzy ale chciałbym żeby Radek rozwinął tę myśl, że "Ukraina spełnia nasze wymogi". Bo jak dla mnie to jedyny warunek jaki spełniają to ich położenie geograficzne %-) Pozostałe warunki spełniają równie dobrze jak Wenezuela czy inny Kamerun. 

Edytowane przez Klakier1984
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, kubikolos napisał(a):

Byłem w Bieszczadach i nie do końca jeszcze wiem czy chcę z nich wrócić :D Bo jakoś szopka w Panów i Poddanych czyli moderatorów i userów nie wiem czy mi do końca pasuje :) To jest jednak forum komputerowe i nie wiem czy off polityczny jest do końca dobrym miejscem do dyskutowania tym bardziej, że ostatnio to są bardzo często ataki personalne nie mające nic wspólnego z dyskusją. Mówiąc najkrócej po prostu szkoda (mi) czasu na to.

Edytowane przez hubio
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

wracaj wracaj, z kim sie bedziemy klocic o imigrantow ;) atakow personalnych jest duzo bo mamy duzo agresywnych forumowiczow XD ale moze namowimy administracje na uspokojenie

32 minuty temu, Klakier1984 napisał(a):

"Ukraina spełnia nasze wymogi"

maski opadly, nawet nie udaje ze wymagamy jakichs standardow XD

• Like 1
Opublikowano

Co więcej, w jakiś sposób nastąpi powrót do rosyjskich surowców energetycznych. Jeżeli nasz miks energetyczny miałby być oparty o gaz, to kompletnym nonsensem byłoby pełne uzależnienie od importu z USA plus ta rura z północy. Powinno być coś w rodzaju pół na pół. Trudno teraz powiedzieć jak to się odbędzie, czy z pośrednikiem czy bez, ale powrót jest bliski pewności.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Cytat

Były szef ukraińskiego parlamentu zastrzelony we Lwowie

We Lwowie zastrzelono byłego przewodniczącego ukraińskiej Rady Najwyższej (parlamentu) Andrija Parubija.

https://www.rmf24.pl/raporty/raport-wojna-z-rosja/news-byly-szef-ukrainskiego-parlamentu-zastrzelony-we-lwowie-jest,nId,8015657

Cytat

Ambasada Izraela pokazuje pełne restauracje i bazary w Gazie. "Moralne dno"

Ambasada Izraela w Polsce udostępniła na YouTube nagrania, które mają przedstawiać codzienne życie na bazarach i w restauracjach w Strefie Gazy. Według izraelskiej placówki w części palestyńskiej nie brakuje jedzenia, a za rzekomy kryzys odpowiada Hamas.

https://kultura.onet.pl/wiadomosci/ambasada-izraela-pokazuje-pelne-restauracje-i-bazary-w-gazie-moralne-dno/37r23t4

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, Klakier1984 napisał(a):

@up

Słudzy nie słudzy ale chciałbym żeby Radek rozwinął tę myśl, że "Ukraina spełnia nasze wymogi". Bo jak dla mnie to jedyny warunek jaki spełniają to ich położenie geograficzne %-) Pozostałe warunki spełniają równie dobrze jak Wenezuela czy inny Kamerun. 

Ciekawe co za to wynegocjuje dla Polski. Bo wynegocjuje prawda, prawda? :E 

Czy jak Nowak skończy w Ukraińskiej spółce po rządzeniu z pensją 1800 zł miesięcznie :E ?

Opublikowano
51 minut temu, adashi napisał(a):

Co więcej, w jakiś sposób nastąpi powrót do rosyjskich surowców energetycznych. Jeżeli nasz miks energetyczny miałby być oparty o gaz, to kompletnym nonsensem byłoby pełne uzależnienie od importu z USA plus ta rura z północy. Powinno być coś w rodzaju pół na pół. Trudno teraz powiedzieć jak to się odbędzie, czy z pośrednikiem czy bez, ale powrót jest bliski pewności.

Nie chcę nikogo smucić, ale powrót do rosyjskich surowców już trwa - tylko przez pośredników.

Ropa trafia do Indii, gdzie po przerobieniu wraca do Europy jako produkt paliwowy.

Rosyjski gaz sprzedawany jest z kolei przez firmy z Turcji czy Szwajcarii - formalnie bez rosyjskiej etykiety.

LNG często zmienia właściciela podczas przeładunku między statkami na morzu (dark fleet) - i wtedy nikt nie pyta o pochodzenie.

Więc technicznie możemy nie kupować z Rosji, ale realnie to często tylko gra w kotka i myszkę.