Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, nozownikzberlina napisał(a):

chwytasz się wszystkiego żeby zracjonalizować te swoje brednie xD

Nie, po prostu Jaecco to na pewno nowe auto. A to Mondeo raczej stare.

Nom, na drodze 70 km/h i zakręt. Niejeden sobą tam przywaliła w wysepkę. Ale tylko w Chińczyku urwało się koło. Dla mnie to dodatkowy powód nieufności. A ich multimedia to jeszcze inna kwestia, która wyżej była poruszona - w kontekście jakości.

Glupoty to ty napisałeś w tym wątku i zostałeś po raz kolejny wyjaśniony. 

Opublikowano

@MaxaM Obecne marki w Europie jadą na marży gdzie mogą uciąć co najwyżej 5-10% ceny. Nie ma szans by było odrobinę drożej. No chyba że do każdego auta producent będzie dostawał po 5k dolców jak w Chinach, wtedy być może różnica wyrówna się do poziomu “niewiele drożej”. Główny problem to pensja, i robotyzacja. BMW ma fabryki w USA gdzie próbują produkować samochody w 100% przez roboty. 
Chińczycy w Europie jeśli będą produkować to albo będą musieli dostać dopłaty, albo zwiększa ceny - nie ma szans by utrzymali ceny na tym poziomie. Oni oferują poziom cen z 2006 roku w 2026 roku. 

• Upvote 2
Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

To co robimy dopłaty jak chiński rząd? :) 

Ale wiesz, że obecnie chińskie dopłaty są skorelowane z europejskim cłem? Czym więcej rząd Chin sypie dla danej marki, tym Unia nakłada większą stawkę?

Elektryczne MG mają stawkę aż 45%, a wciąż mają mniejsze ceny :) 

Opublikowano
1 minutę temu, MaxaM napisał(a):

Ale wiesz, że obecnie chińskie dopłaty są skorelowane z europejskim cłem? Czym więcej rząd Chin sypie dla danej marki, tym Unia nakłada większą stawkę?

Elektryczne MG mają stawkę aż 45%, a wciąż mają mniejsze ceny :) 

Te chińskie przedsiębiorstwa były dotowane dużo bardziej. Teraz się to ucina :)

Serio - marże producentów nie są aż tak duże. 

Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Nie, po prostu Jaecco to na pewno nowe auto. A to Mondeo raczej stare.

ale konstrukcja zawieszenia z grubsza ta sama, nic nowego tam nie wymyślili przez ostatnie 15 lat :) 

2 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Nom, na drodze 70 km/h i zakręt. Niejeden sobą tam przywaliła w wysepkę. Ale tylko w Chińczyku urwało się koło. Dla mnie to dodatkowy powód nieufności. A ich multimedia to jeszcze inna kwestia, która wyżej była poruszona - w kontekście jakości.

udowodnij

3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Glupoty to ty napisałeś w tym wątku i zostałeś po raz kolejny wyjaśniony. 

zezłomowałem cie jak bobaska, będziesz to przeżywał kilka miesięcy jak mojego bana :

dayni.gif

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@TheMr. Roomba(iRobot) to zbankrutowała przez decyzje Chińska konkurecja w pewnym momencie wyprzedziła ich nie tylko ceną. Podobnie jak kiedyś Nokia z działem mobilnym trochę przespali.

Edytowane przez gotrunks
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A to Mondeo raczej stare.

A niby czym się ma różnić stare Mondeo od nowego?

Mam wrażenie, że całkowicie nie znasz się na mechanice i się wypowiadasz intuicyjnie.

Zawieszenie, to nie jest jakaś tajemna wiedza. Wszystkie samochody korzystają z tych samych sprawdzonych rozwiązań.
Ale jak chcesz szybkie porównanie, to proszę. Jak tam wypada najnowsze Mondeo?

Koło urwiesz i w nowym, i w starym, bez większej różnicy.

Ale jak się lubisz licytować, w chińczyku urwało się przy drodze 70km/h, a w Mondeo na drodze 20 km/h. Chyba te porównanie blado wypada? :E

Nie szukaj na siłę wytłumaczenia ;) 

image.thumb.png.34d5e370b8ee6a6d6ca0b17974a7677f.png

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

ale konstrukcja zawieszenia z grubsza ta sama, nic nowego tam nie wymyślili przez ostatnie 15 lat :) 

Ale nie o konstrukcję chodzi, a o jej jakość :) 

udowodnij

A masz np. to:
image.png.277bc0e4ba463515c171d23a1ebb750b.png

zezłomowałem cie jak bobaska, będziesz to przeżywał kilka miesięcy jak mojego bana :

Zezłomowałeś tylko ewentualne szacunek jaki ktoś mógł mieć do Ciebie mimo tych wszystkich bredni, które do tej pory wypisywałeś.

Żadna z Twoich tez się nie ostała, a ja udowodniłem, że UE zabezpieczenia sobie tanią i czystą energię tworząc politykę klimatyczną, gdzie u wszystkich członków UE ilość OZE rośnie. 

6 minut temu, MaxaM napisał(a):

A niby czym się ma różnić stare Mondeo od nowego?

Mam wrażenie, że całkowicie nie znasz się na mechanice i się wypowiadasz intuicyjnie.

Zawieszenie, to nie jest jakaś tajemna wiedza. Wszystkie samochody korzystają z tych samych sprawdzonych rozwiązań.
Ale jak chcesz szybkie porównanie, to proszę. Jak tam wypada najnowsze Mondeo?

Koło urwiesz i w nowym, i w starym, bez większej różnicy.

Ale jak się lubisz licytować, w chińczyku urwało się przy drodze 70km/h, a w Mondeo na drodze 20 km/h. Chyba te porównanie blado wypada? :E

Nie szukaj na siłę wytłumaczenia ;) 

Mam wrażenie, że nie rozumiesz i naciągasz wszystko pod swoją tezę.

A odpowiedzi z chata czy innego AI sobie daruj. 

Mondeo i A-klasa są stare i jest bardziej prawdopodobne, że miały wypadki, jakieś elementy się zużyły albo osłabił je czas czy korozja. 

Jaecco to zupełnie nowy samochód, gdzie coś takiego nie miało miejsca.

Gdybyś nie był ukierunkowany na jedną tezę to byś na to wpadł. Bo nie chodzi o konstrukcję, a o to że jak się w 15-letnim aucie urwie koło to raczej nikt nie wini producenta. Podobnie jak przy poważnym wypadku. Ale jak zawadzisz kołem o wysepkę to jednak nie powinno się urwać. Szczególnei nowym autem. 

To dośc proste i logiczne. 

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ponownie pokazujesz, że nie masz pojęcia o mechanice. Naprawdę, jeśli chcesz się wypowiadać w takich tematach, to chociaż obejrzyj trochę kanałów warsztatowych, a nie ślepo krzyczysz jakość jakość.

Stare auto będzie tak samo wytrzymałe jak nowe w kwestii zawieszenia.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
Teraz, MaxaM napisał(a):

Ponownie pokazujesz, że nie masz pojęcia o mechanice. Naprawdę, jeśli chcesz się wypowiadać w takich tematach, to chociaż obejrzyj trochę kanałów warsztatowych, a nie ślepo krzyczysz jakość jakość.

kurczę pióro! Jakbym wiedział, że tak można to bym obejrzał trochę kanałów prawniczych zamiast studiować.

Dlaczego jakość użytych materiałów w zawieszeniu nie mogłaby wpłynąć na to, ze przy niezbyt mocnym uderzeniu oderwało się koło? jesteś w stanie mi to wyjaśnić? Może być jak 4-latkowi. I don't mind. 

3 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Stare auto będzie tak samo wytrzymałe jak nowe w kwestii zawieszenia.

Ciekawa teza. 
Szkoda, że bzdurna. 

Jak chcesz wiedzieć czemu to cóż: fizyka. :) 

Opublikowano
59 minut temu, GordonLameman napisał(a):

w beemie za sześćset tysięcy wyrywa się koło przy punktowym przyłożeniu, a ty coś gadasz o jakości

btw to że koła zostają w nadkolu wcale nie oznacza, że nie są wyrwane. W większości takich uszkodzeń (uderzenie w koło) wyrwane są mocowania zwrotnicy. A Ty nie masz o tym pojęcia po prostu i się podniecasz, bo w chinolu "koło odpadło".

59 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Żadna z Twoich tez się nie ostała, a ja udowodniłem, że UE zabezpieczenia sobie tanią i czystą energię. 

Ciągle pokazujesz, że na niczym się nie znasz, a wypowiadasz się na wszystkie możliwe tematy. ******

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

w beemie za sześćset tysięcy wyrywa się koło przy punktowym przyłożeniu, a ty coś gadasz o jakości

btw to że koła zostają w nadkolu wcale nie oznacza, że nie są wyrwane. W większości takich uszkodzeń (uderzenie w koło) wyrwane są mocowania zwrotnicy. A Ty nie masz o tym pojęcia po prostu i się podniecasz, bo w chinolu "koło odpadło".

Może. Niemniej jednak odpadło :)  

A w zasadzie "zostało wyrwane". 

Możesz mnei wyprowadzić z błędu, le nie zrobisz tego filmikami z crash testów, bo tylko pokazujesz nimi, że nie rozumiesz o co chodzi. :) 

3 minuty temu, nozownikzberlina napisał(a):

Ciągle pokazujesz, że na niczym się nie znasz, a wypowiadasz się na wszystkie możliwe tematy. Dla mnie to taki mały powrót na wolontariat do dzieciaków cofniętych w rozwoju. 

To, że coś napiszesz nie znaczy, że tak jest. Ja swoją tezę udowodniłem. Ty walczyłeś z chochołami, które wymyśliłeś. 

A twój ofensywny język, ciągle ataki personalne i te obrazki, które też mają być ofensywne pokazują, że trudno Ci się pogodzić z prawdą. :) 

Opublikowano (edytowane)

Na razie to z Twojej strony wygląda tak, że jak się oderwało koło przy 20km/h, to na pewno ze starości, a jak przy 70km/h, to nie mogło, bo nowe auto ;) 

Idąc takim tropem, to wszystkie auta starsze niż 15 lat powinny być wycofane z użycia, bo stanowiłoby zagrożenie przy normalnej eksploatacji ;) 

Nie spodziewałem się, że możesz wiedzę prawniczą porównywać do podstawowej mechaniki, gdzie wystarczy YT aby właśnie samemu wymienić zawieszenie :D 

Mało tego, zazwyczaj mechanicy nie mają studiów! Na pewno nie mogą się znać na samochodach! :D 

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
Teraz, GordonLameman napisał(a):

Niemniej jednak odpadło :) 

Odpadło, to się zgadza. Szkoda, że tylko to się zgadza we wszystkich twoich wypowiedziach xD 

1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

To, że coś napiszesz nie znaczy, że tak jest. Ja swoją tezę udowodniłem. Ty walczyłeś z chochołami, które wymyśliłeś. 

A twój ofensywny język, ciągle ataki personalne i te obrazki, które też mają być ofensywne pokazują, że trudno Ci się pogodzić z prawdą. :) 

wszystko udowadniam za każdym razem gdy prowadzę dłuższą dyskusję, ale robię to całkowicie niepotrzebnie, bo ty zawsze wszystko negujesz :D wiecznie tylko twoja racja. Popełniasz już wręcz letalne błędy w rozumowaniu, a szczególnie to widać przez ostatnie kilka postów

nie wiem gdzie widzisz ofensywny język i jakieś ataki, jak cie coś boli to powiedz otwarcie

gang.gif

Opublikowano
Teraz, MaxaM napisał(a):

Na razie to z Twojej strony wygląda tak, że jak się oderwało koło przy 20km/h, to na pewno ze starości, a jak przy 70km/h, to nie mogło, bo nowe auto ;) 

Nie. po prostu to jest bardziej prawdopodobne. Znam miejsce w którym to jaecco urwało koło. 

Teraz, MaxaM napisał(a):

Idąc takim tropem, to wszystkie auta starsze niż 15 lat powinny być wycofane z użycia, bo stanowiłoby zagrożenie przy normalnej eksploatacji ;) 

Nie, to Mondeo po prostu mogło być źle poskładane i skorodowane, chociaż też wątpliwe. Ale nie prównywałbym tej kwestii w taucie 15 letnim i półrocznym. 

Teraz, MaxaM napisał(a):

Nie spodziewałem się, że możesz wiedzę prawniczą porównywać do podstawowej mechaniki, gdzie wystarczy YT aby właśnie samemu wymienić zawieszenie :D 

Ale nie wystarczy kanał na YT (jak widać), żeby zrozumieć iż jakość elementów składających się na zawieszenie może mieć wpływ na to co się z nim dzieje. O wadach materiałowych to nawet nie ma co wspominać :) 

Odpadło, to się zgadza. Szkoda, że tylko to się zgadza we wszystkich twoich wypowiedziach xD 

Znowu tylko odnosisz się do tego co wygodne. :) 

wszystko udowadniam za każdym razem gdy prowadzę dłuższą dyskusję, ale robię to całkowicie niepotrzebnie, bo ty zawsze wszystko negujesz :D wiecznie tylko twoja racja. Popełniasz już wręcz letalne błędy w rozumowaniu, a szczególnie to widać przez ostatnie kilka postów

Serio, prosisz się o ignorowanie tego co z siebie wydalasz. 

nie wiem gdzie widzisz ofensywny język i jakieś ataki, jak cie coś boli to powiedz otwarcie

Np. tam gdzie porównujesz mnie do ludzi upośledzonych umysłowo. 

Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Ale nie wystarczy kanał na YT (jak widać), żeby zrozumieć iż jakość elementów składających się na zawieszenie może mieć wpływ na to co się z nim dzieje. O wadach materiałowych to 

ale jaka jakość elementów zawieszenia? koło wyszło z piastą, sprężyną mcphersona, nawet masz jakiś drążek i półoś. Dostał idealnego strzała w koło i odpadło, jakość elementów zawieszenia i materiałów tu nie ma żadnego znaczenia, bo to nie jest ze sobą pospawane xD to są elementy WYMIENNE. Jakby dostał strzała i złamał w pół to byśmy mogli gadać, że jest gównomateriał użyty. 

obraz.png.b5a47938dc9750887c8c13520d1d5b4d.png

7 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Np. tam gdzie porównujesz mnie do ludzi upośledzonych umysłowo. 

nie porównuję, tylko tak się czuję.

downs-down-syndrome.gif

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Nie. po prostu to jest bardziej prawdopodobne.

3.5x mniejsza prędkość (teoretycznie jeśli chcemy bazować na znakach) i uważasz, że bardziej prawdopodobne urwanie, bo starszy samochód? Ehh... jest tu jakiś mechanik na sali?

Typowe zawieszenie jest budowy cepa... i jest zawsze sprawdzane na przeglądzie czy nie ma luzów.

Ta rozmowa przypomina mi nieco Teslę. Jaka była nagonka na nią. Wrzucane zdarzenia rzadkie i manipulacje aby udowodnić jakim złomem są te auta. Były też odpadające koła i sypiące się zawieszenie po wyjechaniu z salonu. Nie wiem co teraz Tesla montuje, ale wcześniejsze modele Tesli miały zawieszenie (i nie tylko) Mercedesa :) 

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

ale jaka jakość elementów zawieszenia? koło wyszło z piastą, sprężyną mcphersona, nawet masz jakiś drążek i półoś. Dostał idealnego strzała w koło i odpadło, jakość elementów zawieszenia i materiałów tu nie ma żadnego znaczenia, bo to nie jest ze sobą pospawane xD to są elementy WYMIENNE. Jakby dostał strzała i złamał w pół to byśmy mogli gadać, że jest gównomateriał użyty. 

obraz.png.b5a47938dc9750887c8c13520d1d5b4d.png

Na podstawie tej jakości zdjęcia stwierdzasz, że nic się nie urwało? 

26 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

nie porównuję, tylko tak się czuję.

Nie udawaj głupiego. I serio daruj sobie te gify z osobami z zespołem downa. To naprawdę nie świadczy o Tobie za dobrze. 

Opublikowano

Zawieszenie to element eksploatacyjny. Wiek auta nie ma nic do rzeczy. Możemy mieć 2 letnie auto które zrobiło już 80k i w wielu miejscach uświadczymy luzy. 

A możemy mieć 20 letniego passata który przeszedł remont zawieszenia i nastukał dopiero 5k przebiegu. 

Zawieszenie bardziej rozpadnie się ze zmęczenia materiału przebiegiem i warunkami pracy aniżeli jakością samej części. 

Opublikowano
15 minut temu, MaxaM napisał(a):

3.5x mniejsza prędkość (teoretycznie jeśli chcemy bazować na znakach) i uważasz, że bardziej prawdopodobne urwanie, bo starszy samochód? Ehh... jest tu jakiś mechanik na sali?

Typowe zawieszenie jest budowy cepa... i jest zawsze sprawdzane na przeglądzie czy nie ma luzów.

70 km/h jest na głównej, to był pas zjazdowy i skręt w prawo. nie sądzę, by tam jechał 70 bo z testu łosia tego auta wynika, że mógłby się przewrócić :lol2: 

Uważam, że w nowym aucie nie powinno to tak wyglądać - ale mogę się mylić. Możecie mi spokojnie wyjaśnić, że się mylę. Ja nie udaję alfy i omegi :) 

15 minut temu, MaxaM napisał(a):

Ta rozmowa przypomina mi nieco Teslę. Jaka była nagonka na nią. Wrzucane zdarzenia rzadkie i manipulacje aby udowodnić jakim złomem są te auta. Były też odpadające koła i sypiące się zawieszenie po wyjechaniu z salonu. Nie wiem co teraz Tesla montuje, ale wcześniejsze modele Tesli miały zawieszenie (i nie tylko) Mercedesa :) 

Mhm. Np i w kwestii bezpieczeństwa trochę racji w zastrzeżeniach było. 

1 minutę temu, Decus napisał(a):

Zawieszenie bardziej rozpadnie się ze zmęczenia materiału przebiegiem i warunkami pracy

O to chodzi - dlatego porównanie 10-15 letniego Mondeo wprost z 3-miesięcznym samochodem nie ma za bardzo sensu. 

• Upvote 1