Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, ibizpl napisał(a):

Przy aktualnej panice sytuacja z zapasami będzie wręcz odwrotna, ludzie wykupują paliwo na zapas ile się da zaburzając prognozy popytu, a można było tego uniknąć stosując prostą politykę "gotowania żaby", bo jak ceny rosną o kilka groszy co kilka dni to ludzie nie mają takiej sraczki i nie latają z kanistrami na stację.

Przecież większość tych wysokich cen to nie jest wyłącznie kwestia Orlenu, tylko głównie chytrości właścicieli stacji, którzy zwęszyli biznes i nabijają sobie marżę na panikarzach, tak, jak to było 4 lata temu przy agresji Rosji na Ukrainę.

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, huudyy napisał(a):

Przecież większość tych wysokich cen to nie jest wyłącznie kwestia Orlenu, tylko głównie chytrości właścicieli stacji, którzy zwęszyli biznes i nabijają sobie marżę na panikarzach, tak, jak to było 4 lata temu przy agresji Rosji na Ukrainę.

No właśnie nie, chyba że masz na myśli Orlen jako właściciela największej sieci stacji w kraju.

W ciągu zaledwie 10 dni cena hurtowa wzrosła o ponad 800 zł na metrze sześciennym, co przekłada się na wzrost o ok. 80 groszy netto na litrze.

Zauważ że właściciele stacji nie maja gdzie magazynować zapasów, w przeciwieństwie do Orlenu, muszą kupować na bieżąco po cenach hurtowych.

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano
18 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Daj spokój, tylko powiadomienia mi przychodzą jak mnie cytują :lol2: 

Można je wyłączyć, zaznaczasz wszystko w opcjach ignora i nie przychodzą. A przynajmniej nie pojawiają się tu na stronie, bo innych to nie używam, więc kij wie.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, ibizpl napisał(a):

W ciągu zaledwie 10 dni cena hurtowa wzrosła o ponad 800 zł na metrze sześciennym, co przekłada się na wzrost o ok. 80 groszy netto na litrze.

A cena na stacjach urosła z ~5,65 do chociażby 7,49 u mnie pod blokiem. To chyba trochę więcej jak 80 groszy? Co więcej cena tam wzrosła zanim jeszcze Orlen zaczął szybować ceny :E więc absolutnie nie zgodzę się, że to tylko zasługa Orlenu, bo zwyczajnie ludzka chciwość zadziałała połączona z owczym pędem.

Zresztą, bańka na ropie już pęka, bo po pojedyńczym wzroście chociażby Brenta na 114$ za baryłkę, już mamy cenę koło 90$, więc i tak powinno zlecieć do ~7,10-7,20, a znająć nasze życie to do 8 dobije.

Edytowane przez huudyy
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, huudyy napisał(a):

A cena na stacjach urosła z 5,65 do 7,49 u mnie pod blokiem. To chyba trochę więcej jak 80 groszy? Zresztą, bańka na ropie już pęka, bo po pojedyńczym wzroście chociażby Brenta na 114$ za baryłkę, już mamy cenę koło 90$.

Dolicz sobie vat i masz złotówę brutto mniej więcej. Pisałem wyżej że ropa leci w dół.

Ciekawą masz cenę pod blokiem, to stacja Orlenu? Jak mijałem lokalną stację dzisiaj to 6.49 ( PB95 ). Pewnie piszesz o dieslu, to nie wiem , nie patrzyłem jak dzisiaj.

Z dieslem jest gorzej: W ciągu ostatnich dwóch tygodni cena hurtowa diesla wzrosła o ponad 1 500 zł na $m^3$. To oznacza wzrost o ok. 1,55 zł netto na litrze.

Tankujemy w niedzielę: Promo na orlenie

Edytowane przez ibizpl
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, huudyy napisał(a):

A co za różnica kto nas nieuczciwie doi. 

To nie powinno być dzowolone. Od tego powinien być rząd, żeby przed takim czymś chronić w obszarach strategicznych jak ceny energii (wszelakiej).

Oczywiście nie na debilnych zasadach pod publiczkę jak teraz się to dzieje  w Rosji i nie bez patrzenia na to, że biznes paliwowy też chce zarobić. NIech zarabia. Chodzi mi o obronę przed NIEUCZCIWYM i nieuzasadnionym zyskiem.

Zamiast tego czy pisuaria czy KaOwcy, jeszcze sami podkręcają dojenie, bo Orlenik zarobi, to się z niego wydoi na dotacje "na siebie" i zaklei troszkę dziurę budżetową spowodowaną swoim własnym (i poprzedników) nieudolnym (nie)rządzeniem. Na pocieszenie powiem, że w Polsce wcale nie jest w tych kwestiach najgorzej. Tak "rządzący" rządzący po prostu powinni trafiać do więzień za zdradę gospodarczą, a niestety to jest norma. A normą jest bo politycy są bezkarni i coraz bezczelniejsi, choć 20 lat temu się wydawało, że osiągnęli już max i dalej się nie da.

Dało się. :(

Edytowane przez VRman
Opublikowano
Teraz, ibizpl napisał(a):

Dolicz sobie vat i masz złotówę brutto mniej więcej.

w dalszym ciągu masz rozjazd o dobre 40 groszy.

Teraz, ibizpl napisał(a):

Tankujemy w niedzielę: Promo na orlenie

BP miało taką promkę, Ultimate w cenie zwykłego diesla, 98 w cenie 95. Nie wiem czy jeszcze jest.

1 minutę temu, VRman napisał(a):

To nie powinno być dzowolone. Od tego powinien być rząd, żeby przed takim czymś chronić w obszarach strategicznych jak ceny energii (wszelakiej).

tylko jak? mamy mieć reglamentowane paliwo czy ceny ustawowe? :E

Opublikowano
10 minut temu, ibizpl napisał(a):

Zauważ że właściciele stacji nie maja gdzie magazynować zapasów, w przeciwieństwie do Orlenu, muszą kupować na bieżąco po cenach hurtowych.

Też zauważ, że jak sypią się łańcuchy dostaw (blokada cieśniny Ormuz) a kupujący dostają sraczki i owczego pędu, że hurr-durr trzeba kupować (podziękowanie dla mediów) to podnosi się ceny aby wszystkiego nie wykupili bo by nic nie było. Popyt-podaż.

Pamiętasz robienie zakupów na zapas w panice covidowej?

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, huudyy napisał(a):

Bardzo prosto. Wystarczy karać tam, gdzie nie ma wątpliwości.

Jak sobie jakaś firma/instytucja zarobi nieuzasadnione 5 miliardów, to nie ma prawa płakać, że nie może obniżać ceny paliwa jak spadły o 40%, "bo ryzyko". Można zrobić tak, że tak nieuzasadniony zysk jest dozwolony raz. Ale ma być rezerwą. Następnym razem jak ta sama firma tak zagra albo nie chce obniżać o 20% nawet jak cena im spadła o 50%, to dopierdolić taką karę, żeby się nie pozbierali.

Można zrobić wymogi posiadania rezerw. Można dopierdzielić 90% podatek od nieuzasadnionych zysków. Można patrzeć długoterminowo.

Oczywiście to nie zadziała bez współpracy z resztą Unii i sąsiadów, ale oczywiście, że się to da zrobić. Bez problemu. No z jednym, ale dużym: brak woli rządzących. I nie łudzę się, że dożyję czasów, gdzie się to zmieni.

Natomiast jak mi ktoś mówi, że nie ma co narzekać, że "to normalne" to mam ochotę takiego kopnąć w jaja.

Nie. To nie jest normalne, żeby bogata już i tak firma zarabiała sobie kokosy sprzedając paliwo kupione po starej cenie z marżą o 500% wyższą niż normalna, szkodząc przy tym całej gospodarce. To nie są chipsy. To jest energia. Od tego zależy inflacja i życie milionów ludzi.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
1 minutę temu, trepek napisał(a):

kupujący dostają sraczki i owczego pędu

Dostają bo widzą co się dzieje z cenami przy dystrybutorach, jakby Orlen trochę odpuścił i wolniej podnosił ceny to sraka była by mniejsza a tak to sam wygenerował ten popyt a co gorsza myślę że dokładnie wiedzą co robią, zysk ponad wszystko.

Opublikowano
7 minut temu, huudyy napisał(a):

https://swiatoze.pl/7-zl-za-litr-paliwa-i-kontrola-uokik-konflikt-na-bliskim-wschodzie-czy-niedozwolone-praktyki/ 

:)

Chróstny to jedyny dobry urzędnik jakiego cenię, a który pozostał po PiS. Fakt, że w 2022 roku odwalił manianę bo wydali raport mówiący, że tamto trzymanie cen było OK, ale domyślam się, że nie mógł sobie pozwolić na nic więcej. A działania z marketami czy np. Dellem, które podejmuje są naprawdę OK. 

5 minut temu, trepek napisał(a):

Też zauważ, że jak sypią się łańcuchy dostaw (blokada cieśniny Ormuz) a kupujący dostają sraczki i owczego pędu, że hurr-durr trzeba kupować (podziękowanie dla mediów) to podnosi się ceny aby wszystkiego nie wykupili bo by nic nie było. Popyt-podaż.

Pamiętasz robienie zakupów na zapas w panice covidowej?

Jeden z kolegów na forum ostatnio dojadał właśnie zapasy covidowe :E 

Opublikowano

@huudyy Jeszcze zależy kiedy mieli dostawy, gdzie tankujesz i kiedy.

U mnie w piątek różnica między 2 stacjami w odległości 400m to ponad 40gr była. Najlepsze, że tam gdzie drożej to była mała kolejka :E Pojechałem dalej gdzie zatankowałem od razu, bez czekania i taniej.

Jak zaczęła się panika we wtorek (?) to w mieście przez które jadę do pracy to już były kolejki i też 40gr wyżej niż u mnie gdzie normalnie mają 15-20gr drożej.

Wracając z weekendu wczoraj na trasie za bodaj 7,29 lałem na Orlenie, bo tylko dotankować chciałem. Wiedziałem, że ze spokojem dojadę do siebie i bez większych ekscesów zatankuję do pełna taniej.

Rano płaciłem 6,34 za 95.

Opublikowano

To czy Czarnek przetrwa aż do wyborów jako kandydat, czy zostanie podmieniony, będzie zależało od reakcji elektoratu oraz od daty zgonu Kaczyńskiego. Negatywny elektorat ma duży. Natomiast spodziewam się, że jego sp9osób trollowania KO będzie całkiem malowniczy.

Opublikowano
3 minuty temu, adashi napisał(a):

To czy Czarnek przetrwa aż do wyborów jako kandydat, czy zostanie podmieniony, będzie zależało od reakcji elektoratu oraz od daty zgonu Kaczyńskiego. Negatywny elektorat ma duży. Natomiast spodziewam się, że jego sp9osób trollowania KO będzie całkiem malowniczy.

Te kompromitacje z OZE czy systemem kaucyjnym nazywasz trollowaniem?

Opublikowano
20 minut temu, huudyy napisał(a):

BP miało taką promkę, Ultimate w cenie zwykłego diesla, 98 w cenie 95. Nie wiem czy jeszcze jest.

Niestety już nie ma, jest zniżka ileś tam groszy. 

Na diesla chyba dalej jest w czwartki i niedziele. 

Opublikowano (edytowane)

Patryk Jaki wyjaśnia ceny paliwa :) może teraz sznaucerek zrozumie i tłumaczenie tvn że paliwo musi być droższe bo Polacy wszystko wykupią i nie będzie, no i kto tu jest inteligentny  inaczej, tego przekazu chyba nawet najbardziej zatwardziałe łuby nie łykną? chociaż po wyborcach tfuska i dupiarza wszystkiego można się spodziewać 

czytając te posty śmiech mnie mnie ogrania po wybuchu wojny na Ukrainie to Obajtek i ten wstrętny kaczor okradali naród, obecnie za tfuska robią to pazerni "prywaciarze" :boink:

:dj:

Edytowane przez ptys