Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, crush napisał(a):

Oj zdziwiłbyś się. Obeznani to oni są w TikToku i Instagramie na smartfonie.

Rozpakować zipa na PC? Cięższy temat.

No przecież chodziło o klikanie w SCAM i phishing. 

Wiadomo że zipa prędzej otworzy mój ojciec niż dzieciak, bo oni już PC nie używają do takich rzeczy :E 

Opublikowano (edytowane)

@galakty A tak uczciwie, to kiedy realnie ostatni raz potrzebowałeś pliku ZIP do czegokolwiek? Bo ja nawet nie jestem w stanie sobie tego przypomnieć.

Może jeszcze zacznijmy narzekać, że młodzież nie ogarnia płyt DVD? xD

10 minut temu, GordonLameman napisał(a):

To akurat kwestia tego, że są pokoleniem "apek". 

A to mnie akurat osobiście nieco irytuję, bo ciągle muszę klientom projektować widoki na zasadzie "Mobile First".

Największe cyrki mam z Empikiem, bo ich apka inaczej formatuje linie niż przeglądarka w telefonie, grr.

Edytowane przez Kamiyanx
Opublikowano
6 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

A tak uczciwie, to kiedy realnie ostatni raz potrzebowałeś pliku ZIP do czegokolwiek? Bo ja nawet nie jestem w stanie sobie tego przypomnieć.

Może jeszcze zacznijmy narzekać, że młodzież nie ogarnia płyt DVD? xD

ZIP używam praktycznie codziennie ;) 

• Like 2
Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Kto ogląda pato streamy i brał udział w loteriach Buddy? Twoi rodzice czy jednak dzieciaki? 

No niestety poznałem sporo dorosłych mających dzieci, którzy takie rzeczy oglądają. U niektórych dzieciaki też zaczęły, a u niektórych dzieci robią ciekawsze i mądrzejsze rzeczy w sieci niż ich rodzice :P 

2 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

Ciężka praca jest wynagradzana.

Zależy gdzie pracujesz. Są firmy gdzie za ciężką pracę dostaniesz jeszcze więcej pracy. Tak, powiesz, że z takiej firmy należy uciekać i tak ludzie robią, przez co firma ma duży "przemiał" pracowników. Ale wiesz co? Właściciele i szefostwo nie robi sobie z tego nic, bo będą następni, którzy uwierzą, że jak będą "zaangażowani" i popracują na 150% normy to ktoś ich doceni.

Opublikowano
11 minut temu, galakty napisał(a):

ZIP używam praktycznie codziennie ;) 

Pamiętaj, że odpowiadasz gościowi który chwilę wcześniej pochwalił się tym, że potrafi udawać, że coś robi. xD

45 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Ja bym ponarzekał tutaj na duży nacisk na gadkę, a mniejszy na skill w dużych firmach. Np. na rozmowach w Big4 to się uja znałem na rachunkowości (a co dopiero na audycie), ale byli bardzo zadowoleni z "wysokiego poziomu rozmowy video" (cokolwiek to znaczy xD).

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, LeBomB napisał(a):

No niestety poznałem sporo dorosłych mających dzieci, którzy takie rzeczy oglądają. U niektórych dzieciaki też zaczęły, a u niektórych dzieci robią ciekawsze i mądrzejsze rzeczy w sieci niż ich rodzice :P 

Fajnie byłoby zrobić badania i powiązać to z IQ... ale podejrzewam że wyniki by się im nie spodobały :E 

Opublikowano
3 minuty temu, crush napisał(a):

Pamiętaj, że odpowiadasz gościowi który chwilę wcześniej pochwalił się tym, że potrafi udawać, że coś robi. xD

To było bardziej stwierdzenie faktu, ale OK. Jak zapytasz innych korposzczurów, to pewnie dostaniesz podobne zażalenia.

O ile masz oczywiście kogo zapytać.

Opublikowano
4 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

To było bardziej stwierdzenie faktu, ale OK. Jak zapytasz innych korposzczurów, to pewnie dostaniesz podobne zażalenia.

Nie dostanę zażaleń bo niestety większość korposzczurów to leserzy. Więc udawanie przydatności w idiotycznie rozpasanych strukturach im odpowiada.

Obcuję z całymi rzeszami takowych.

• Upvote 1
Opublikowano
28 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

A tak uczciwie, to kiedy realnie ostatni raz potrzebowałeś pliku ZIP do czegokolwiek?

Dzisiaj, średnio kilka razy w miesiącu :) 

8 minut temu, galakty napisał(a):

Fajnie byłoby zrobić badania i powiązać to z IQ... ale podejrzewam że wyniki by się im nie spodobały :E 

Mógłbym pokusić się o powiązanie z wykształceniem, choć są też i przypadki, które by zaskoczyły. Z drugiej strony bardziej bym się pokusił o porównanie ze statusem społecznym i dochodami, gdzie niekoniecznie byłoby wskazanie na ludzi mniej zamożnych, a wręcz przeciwnie. Lecz zbyt mała grupa kontrolna by wyciągać aż tak daleko idące wnioski ;) 

@crush jesteś jednym z tych dla których tylko praca fizyczna ma wartość i olać kierowników (żeby się mniej przyzwoicie nie wypowiedzieć)? 

Opublikowano
2 minuty temu, LeBomB napisał(a):

Dzisiaj, średnio kilka razy w miesiącu :) 

A to nieźle. Ja nigdy nie mam powodu używać i sam od wieki wieków nic w zipie nie dostałem. Teraz ogólnie nawet duże pliki się przesyła bez żadnej kompresji.

Przy przesyłaniu np. zdjęć też nie znajduję do tego zastosowania, bo przeważnie można sobie widok w poczcie odpalić bez pobierania.

7 minut temu, crush napisał(a):

Nie dostanę zażaleń bo niestety większość korposzczurów to leserzy. Więc udawanie przydatności w idiotycznie rozpasanych strukturach im odpowiada.

No to może usłyszymy coś na temat twojej pracowitości? Bo o ile pamiętam, twoje dość dyletanckie posty o emigrantach wskazywały raczej na położenie geograficzne w małej wsi. Czuję się zaskoczony.

Opublikowano

Państwo z dykty i ktoś oczekuję że będzie lepiej , z takim podejściem daleko zajedziemy (Zapraszam do wątku poświęconego Energetyce):

Bosak o głosowaniu nad ETS: wszyscy byli za, bo nikt nie wiedział, nad czym głosuje

Czy posłowie nie wiedzą, za czym głosują? Oczywiście. Tylko nie jest to nowe zjawisko, dzieje się tak teraz, działo się tak i 20 lat temu. Nawet kiedy rozstrzygają się sprawy, które na dziesięciolecia kształtują rzeczywistość w kraju. Teraz o tej oczywistości przypomniał wicemarszałek Sejmu Krzysztof Bosak.

Będziemy mieć Amerykański gaz od ruskich:

"WSJ": Przedsiębiorca z USA chce kupić gazociąg Nord Stream 2

Stephen P. Lynch, amerykański przedsiębiorca z Miami, stara się kupić gazociąg Nord Stream 2, uszkodzony w 2022 r. w wyniku aktu sabotażu - powiadomił w piątek dziennik "Wall Street Journal". Lynch uważa, że przejęcie gazociągu odpowiada interesom USA w perspektywie długookresowej i zwiększa szanse na pokój w Ukrainie.

• Sad 1
Opublikowano
29 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Wbrew pozorom typowy korpo-szczur o ile ma łeb na karku może dosyć mocno przesunąć wajchę  work - life balance w kierunku leniuchowania.

Opublikowano

Ja wiem, że może przesunąć (choć to bardziej zależy od działu i menadżera), ale nie do tego się odnosiłem. W korpo jest ten problem, że często prezencja ma większy efekt niż realne umiejętności. Na pewno na etapie rekrutacji, ale nie tylko. A to jest coś, czego ja np. kompletnie w szkole nie miałem (było dopiero na studiach).

I na pewno nie było z tego prac domowych xD

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, crush napisał(a):

Pochwal się proszę co robisz i jakie masz wykształcenie. Chciałbym po prostu wiedzieć czy wiesz w ogóle o czym mówisz :)

Opublikowano
19 minut temu, LeBomB napisał(a):

jesteś jednym z tych dla których tylko praca fizyczna ma wartość i olać kierowników (żeby się mniej przyzwoicie nie wypowiedzieć)? 

Absolutnie nie. A nawet jestem zdania, że często taki ktoś jak Musk czy Gates jest potrzebny jako spoiwo. Nawet jeśli faktycznie sam nie wiele już wnosi.

Ale są sektory gdzie liczba bezużytecznych funkcji przeraża. Zarówno w państwówce jak i prywacie.

17 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

No to może usłyszymy coś na temat twojej pracowitości? Bo o ile pamiętam, twoje dość dyletanckie posty o emigrantach wskazywały raczej na położenie geograficzne w małej wsi. Czuję się zaskoczony

Nie usłyszymy szczegółów, bo nie jestem internetowym ekshibicjonistą.

Oho. Warszawka wjechała na pełnej? A czy to czasem nie jest jakiś -izm w waszej lewackiej nowomowie? 🤔

Ale mogę Cię rozczarować. Rozmiarem nawet nie blisko wsi, więc możesz pozostać w stanie permanentnego zaskoczenia. Chyba całkiem standardowy stan dla Ciebie?

Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

Pochwal się proszę co robisz i jakie masz wykształcenie. Chciałbym po prostu wiedzieć czy wiesz w ogóle o czym mówisz :)

Patrz wyżej. Ty masz potrzebę, tudzież chęć, promować swoją kancelarię. Ja na szczęście nie. :)

Opublikowano
3 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Ja wiem, że może przesunąć (choć to bardziej zależy od działu i menadżera), ale nie do tego się odnosiłem. W korpo jest ten problem, że często prezencja ma większy efekt niż realne umiejętności. Na pewno na etapie rekrutacji, ale nie tylko. A to jest coś, czego ja np. kompletnie w szkole nie miałem (było dopiero na studiach).

I na pewno nie było z tego prac domowych xD

Nie chciało się wierszyków na pamięć uczyć wstydziochu? ;) 

Opublikowano

@Yahoo86 W tym pierwszym linku to jedynie opinia Bosaka, nie potwierdzająca kompletnie nic.

Polska ratyfikowała Protokół z Kioto. Przyjęcie ETS w UE to był w zasadzie jeden z wymogów wprowadzenia założeń protokołu z Kioto. Zatem i tak nie mieliśmy wyjścia, a głosowanie za ETS to była formalność. 

Opublikowano
Teraz, crush napisał(a):

Patrz wyżej. Ty masz potrzebę, tudzież chęć, promować swoją kancelarię. Ja na szczęście nie. :)

Nie promuję swojej kancelarii, bo nie podałem jej nazwy i nie mam takiego zamiaru. Ona nie świadczy usług dla fizoli, a dla największych korpo :)

Lubie wiedzieć z im mam do czynienia - choćby po to, żeby stwierdzić czy możesz mieć rację czy też zmyślasz na potrzeby dyskusji.