Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Fatality napisał(a):

Ale dlaczego kłamać? Gdzie skłamałem? Zabrali? Zabrali. Czysta patologia. Widziałem to sytaucję w programie i na tym się skończyło. Miałem śledzić tamtą sprawę latami? ,Jak widać po 6 latach zapadł korzystny wyrok. Czy tak by się stało jakby sytuacja nie została aż tak nagłośniona w tamtym czasie? Nie wiem choć się domyślam.

Tam gdzie napisałeś:

”oczywiście poszkodowany nie przyznał żadnej rekompensaty, a sąsiad dalej ma swój ciągnik”.

to są tępe kłamstwa. do sprawdzenia w 5 sekund. 

Poprosilbym, abyś nie pisał o rzeczach o których nie mas pojęcia, ale jak na prawaka przystało, musiałbyś nie pisać już nic :) 

3 minuty temu, ptys napisał(a):

zapomniałeś wspomnieć że  po 6 latach ;) choć sprawa była oczywista 

Oczywista jest tylko wasza niewiedza. 

Może poszkodowany wniósł pozew dopiero po 3-4 latach? Albo postanowił oczekiwać na sprawę karną jako prekluzję? 

W każdym razie - dostał odszkodowanie i zadośćuczynienie. O różnicę między nimi możecie sobie pytać lokalnego bota. Ale i tak pewnie nie zrozumiecie.

Opublikowano
3 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Może poszkodowany wniósł pozew dopiero po 3-4 latach? Albo postanowił oczekiwać na sprawę karną jako prekluzję? 

W każdym razie - dostał odszkodowanie i zadośćuczynienie. O różnicę między nimi możecie sobie pytać lokalnego bota. Ale i tak pewnie nie zrozumiecie.

Pozew był zaraz po sytuacji ale prokuratura/sąd nie chciał się tego podjąć, dopiero jak widać program zrobił swoje. Dlatego właśnie był o tym odcinek - bo nic się w tej sprawie nie ruszało

Opublikowano
1 minutę temu, Fatality napisał(a):

Pozew był zaraz po sytuacji ale prokuratura/sąd nie chciał się tego podjąć, dopiero jak widać program zrobił swoje. Dlatego właśnie był o tym odcinek - bo nic się w tej sprawie nie ruszało

No i znowu pokazujesz jak bardzo nie masz pojęcia. Pozwami nie zajmują się prokuratorzy. 

pozew o odszkodowanie nie mógł być od razu - bo skoro zawierał żądanie odszkodowania za utraty w uprawach to musiał czekać co najmniej do końca sezonu. 

Sąd nie może „nie chcieć” podjąć się sprawy - to kolejna laicka bzdura.

Program zrobił swoje :lol2:  co za bzdura. W naszym kraju procedury trwają długo. Bardzo długo. Niektóre sądy teraz wyznaczają posiedzenia na 2028 rok bo tak są obłożone pracą.  

2 instancje sądu to dziś spokojnie 4-6 lat. 

Jak pisałem: pojęcia nie macie, a próbujecie się wymądrzać. Typowe prawactwo. 

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, 209458 napisał(a):

Co ty piszesz, przecież reforma Ziobry dawno naprawiła opieszałość sądów.

No oczywiście!

Bo wcale nie chodziło o powsadzanie na stanowiska prawicowych popychadeł typu Nawacki, Radzik, Schaby i reszta tego niehonorowego talatajstwa. O Zaradkiewiczach i tym co im uciekł na Białoruś to nawet nie wspominam :) 

Wszystko wina Tuska!

Tu dowód na to jak reforma Ziobry się sprawdza:

Apelacja na niejawnym, czyli bez formalnej rozprawy, która powinna to dużo szybsza - w czerwcu 2026 dowiadujesz się, że zostanie rozpoznana w… marcu 2027 roku. 

image.png.36266c4b27fd206cc472b40651dbcd5a.png

A gdzie rozprawa? 2-3 lata czekania. 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No oczywiście!

Bo wcale nie chodziło o powsadzanie na stanowiska prawicowych popychadeł typu Nawacki, Radzik, Schaby i reszta tego niehonorowego talatajstwa. O Zaradkiewiczach i tym co im uciekł na Białoruś to nawet nie wspominam :) 

Wszystko wina Tuska!

zdradek to ma twój sikorski i jego zastępca teofil na drugie imię, dołącz do tego banderowca kowala, żulka i masz komplet antypolskiego ścierwa lewaku 

Wszystko wina Tuska! - może nie wszystko ale horrendalne zadłużenie, marnotrawienie pieniędzy z KPO, dopuszczenie do władzy kalek intelektualnych z lewicy, wpuszczanie imigrantów o merkel, zadłużanie Polski na pokolenia bezprawna pożyczką SAFE, niszczenie praworządności tak to tej kanalii zasługa

a tu trochę z twojej kliki - ..... was do spodu 

Edytowane przez ptys
Opublikowano (edytowane)
39 minut temu, ptys napisał(a):

zdradek to ma twój sikorski i jego zastępca teofil na drugie imię, dołącz do tego banderowca kowala, żulka i masz komplet antypolskiego ścierwa lewaku 

Najbardziej antypolski to jesteś ty, onuco.

39 minut temu, ptys napisał(a):

Wszystko wina Tuska! - może nie wszystko ale horrendalne zadłużenie, marnotrawienie pieniędzy z KPO, dopuszczenie do władzy kalek intelektualnych z lewicy, wpuszczanie imigrantów o merkel, zadłużanie Polski na pokolenia bezprawna pożyczką SAFE, niszczenie praworządności tak to tej kanalii zasługa

Horrendalne zadłużenie to ma USA, a nie my :) 

Na lewice głosowali ludzie i jak jest ta lewica głupia niemiłosiernie to i tak są lepsi od Brauna, Bosaka czy Jakiego.

Safe nie jest bezprawne, nie wiem po co znowu o tym łżesz. Pewnie oficer każe.

Zamach na praworządność to dzieło PiS. Teraz powoli dzieje się sprzątanie. Bardzo powoli, niestety. 

Ogolnie - nie masz pojęcia o czym piszesz. To nie są rzeczy na twoją głowę, Sashka.

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
5 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Najbardziej antypolski to jesteś ty, onuco.

Horrendalne zadłużenie to ma USA, a nie my :) 

Na lewice głosowali ludzie i jak jest ta lewica głupia niemiłosiernie to i tak są lepsi od Brauna, Bosaka czy Jakiego.

Safe nie jest bezprawne, nie wiem po co znowu o tym łżesz. Pewnie oficer każe.

Zamach na praworządność to dzieło PiS. Teraz powoli dzieje się sprzątanie. Bardzo powoli, niestety. 

Ogolnie - nie masz pojęcia o czym piszesz. To nie są rzeczy na twoją głowę, Sashka.

Tempo zadłużania się Polski należy obecnie do najszybszych w Unii Europejskiej. Według danych za 2026 rok, dług publiczny liczony według metodologii unijnej po raz pierwszy w historii przekroczył barierę 60 proc. PKB, osiągając poziom około 61,6%. Wartość całego długu publicznego wynosi obecnie ponad 2,44 bln zł

na lewicę głosowali ci sami idioci co na tfuska w 2007r. chwilę później uciekli za granicę z braku pracy i perspektyw na lepsze życie, pozostaly kaleki jak zielinska zukosia cienkowska czy kłamczuch kotula i pchaja się do władzy bo gdyby nie polityka nie miałby by szans na przeżycie

safe jest bezprawne i  wbrew w konstytucji prawniku od 7 boleści i dobrze o tym wiesz 

zamach na praworządność to dzieło PO i prostytutek z PSL https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wybor-dwoch-sedziow-TK-niezgodny-z-konstytucja-3451306.html od tego się zaczęło banderowcu 

mam nadzieję że osobowość banderowska zrozumiała 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, ptys napisał(a):

pozostaly kaleki jak zielinska zukosia cienkowska czy kłamczuch kotula i pchaja się do władzy bo gdyby nie polityka nie miałby by szans na przeżycie

Tak. To wciąż 3 razy lepsza ekipa niż pisowska banda złodziei "nie zatrudniamy specjalistów bo nie realizują naszego programu".

22 minuty temu, ptys napisał(a):

safe jest bezprawne i  wbrew w konstytucji prawniku od 7 boleści i dobrze o tym wiesz 

SAFE jest w 100% zgodne z prawem - w ramach podpisanej przez prezydenta Dudę ustawy o obronie ojczyzny z 2022 roku ustanawiającej Fundusz Wsparcia Sił Zbrojnych zaciągający pożyczki an rzecz modernizacji sił zbrojnych RP. Tak jak z USa i Koreą Fundusz zawarł pożyczkę z UE. Ustawa zawetowana przez wetomat w pałacu dotyczyła zgody na wejście do programu SAFE, była jedynie ustawą techniczną usprawniającą absorbcję środków, pozwalającą je wykorzystać również na rzecz np. Straży Granicznej czy Policji. 

18 minut temu, ptys napisał(a):

zamach na praworządność to dzieło PO i prostytutek z PSL https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wybor-dwoch-sedziow-TK-niezgodny-z-konstytucja-3451306.html od tego się zaczęło

Nic się nie zaczęło. Tak dwóch sędziów zostało wybranych na zapas. W żaden sposób nie usprawiedliwia to totalnej rozpierduchy w wymiarze sprawiedliwości. Jeśli ważna jest dla ciebie praworządność to prawidłowo wybrana trójka idzie do pracy, nieprawidłowa dwójka kop w tyłek realizując wyrok TK i po sprawie. 

Edytowane przez kalderon
Opublikowano
16 minut temu, ptys napisał(a):

Tempo zadłużania się Polski należy obecnie do najszybszych w Unii Europejskiej. Według danych za 2026 rok, dług publiczny liczony według metodologii unijnej po raz pierwszy w historii przekroczył barierę 60 proc. PKB, osiągając poziom około 61,6%. Wartość całego długu publicznego wynosi obecnie ponad 2,44 bln zł

A sprawdziłeś dlaczego? Słyszałeś o pisowskim wyrzucaniu długu do funduszy? :) 

na lewicę głosowali ci sami idioci co na tfuska w 2007r. chwilę później uciekli za granicę z braku pracy i perspektyw na lepsze życie,

Ale bzdury. :) 

pozostaly kaleki jak zielinska zukosia cienkowska czy kłamczuch kotula i pchaja się do władzy bo gdyby nie polityka nie miałby by szans na przeżycie

Ostre słowa jak na kogoś kto opiera partie z Jackiem Sasinem i Markiem Suskim! :lol2: 

Absolutne brednie. Nie jest bezprawne - tak jak koreańska pożyczka robiona w ten sam sposób bezprawną nie jest. Nie zabieraj głosu w sprawach których nie rozumiesz bo tylko się kompromitujesz. 

zamach na praworządność to dzieło PO i prostytutek z PSL https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wybor-dwoch-sedziow-TK-niezgodny-z-konstytucja-3451306.html od tego się zaczęło

Tak, ale TK to odwrócił. Cała reszta to wina PiS. Więc przestań łżeć. 

banderowcu 

mam nadzieję że osobowość banderowska zrozumiała 

:lol2: 

W ustach kogoś kto popiera Brauna i Putina to jest komplement. Naprawdę mi przykro, ze twój intelekt nie pozwala ci ogarnąć rzeczywistości. Może powtórz edukację? :) 

Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

A sprawdziłeś dlaczego? Słyszałeś o pisowskim wyrzucaniu długu do funduszy? :) 

Ale bzdury. :) 

Ostre słowa jak na kogoś kto opiera partie z Jackiem Sasinem i Markiem Suskim! :lol2: 

Absolutne brednie. Nie jest bezprawne - tak jak koreańska pożyczka robiona w ten sam sposób bezprawną nie jest. Nie zabieraj głosu w sprawach których nie rozumiesz bo tylko się kompromitujesz. 

Tak, ale TK to odwrócił. Cała reszta to wina PiS. Więc przestań łżeć. 

:lol2: 

W ustach kogoś kto popiera Brauna i Putina to jest komplement. Naprawdę mi przykro, ze twój intelekt nie pozwala ci ogarnąć rzeczywistości. Może powtórz edukację? :) 

pisu nie ma u władzy juz od 3 lat także ...... się w łeb

a czy ja gdzieś napisałem że pisiorska pożyczka z korei była zgodna z prawem? zarówno safe jak i pozyczka z Korei są bezprawne, wiem że przynależność plemienna każe ci bronić tfuska ale okaż sobie odrobinę godności, choć po banderowcu czego się spodziewać 

całą reszta PIS? a przejęci tvp?i fikołki z prokuratorem generalnym, uśmiechnięta Polska w pełnej krasie 

niestety tobie już żadna edukacja nie pomoże, wieloletnia indoktrynacja zrobiła z ciebie wąsko wykształconego podnóżka kawiorowej lewicy

Opublikowano
6 minut temu, ptys napisał(a):

pisu nie ma u władzy juz od 3 lat także ...... się w łeb

No i co z tego? Skoro ukryli deficyt poza budżetem a teraz ten proces jest odwracany to nie ma to znaczenia. Musisz myśleć. Chociaż trochę :) 

a czy ja gdzieś napisałem że pisiorska pożyczka z korei była zgodna z prawem? zarówno safe jak i pozyczka z Korei są bezprawne

Nie są. Już ci pisałem - to nie są sprawy na twoją głowę. Piszesz laickie bzdury. 

, wiem że przynależność plemienna każe ci bronić tfuska ale okaż sobie odrobinę godności, choć po banderowcu czego się spodziewać 

Mam dość mocno w dupie Tuska. Ważne że nie rządzą takie ścierwa jak twój idol Braun i reszta prorosyjskiego chamstwa :) 

całą reszta PIS? a przejęci tvp?i fikołki z prokuratorem generalnym, uśmiechnięta Polska w pełnej krasie 

Zapraszam poszukać moich postów w których stwierdzam że działania z TVP są legalne. 

niestety tobie już żadna edukacja nie pomoże, wieloletnia indoktrynacja zrobiła z ciebie wąsko wykształconego podnóżka kawiorowej lewicy

Przynajmniej mam wykształcenie i umiem uzasadnić swoje zdanie. Pełnymi zdaniami. 

A tobie pozostaje przepisywać najgłupsze prawicowe hasełka, których nawet nie rozumiesz. I które ludzie tutaj prostują wielokrotnie, ale ty nie rozumaju :) 

Opublikowano
9 minut temu, GordonLameman napisał(a):

No i co z tego? Skoro ukryli deficyt poza budżetem a teraz ten proces jest odwracany to nie ma to znaczenia. Musisz myśleć. Chociaż trochę :) 

Nie są. Już ci pisałem - to nie są sprawy na twoją głowę. Piszesz laickie bzdury. 
:) 

Zapraszam poszukać moich postów w których stwierdzam że działania z TVP są legalne. 

Przynajmniej mam wykształcenie i umiem uzasadnić swoje zdanie. Pełnymi zdaniami. 

A tobie pozostaje przepisywać najgłupsze prawicowe hasełka, których nawet nie rozumiesz. I które ludzie tutaj prostują wielokrotnie, ale ty nie rozumaju :) 

zobacz na wykresy zadłużenia

"Nie są. Już ci pisałem - to nie są sprawy na twoją głowę. Piszesz laickie bzdury. " bredzisz i nie dajesz podstaw prawnych 

wielokrotnie udowadniałeś że jesteś wiernym kundlem tfuska 

Mam dość mocno w dupie Tuska. Ważne że nie rządzą takie ścierwa jak twój idol Braun i reszta prorosyjskiego chamstwa - wielokrotnie udowadniałeś że tak nie jest, moja opinia jest wręcz przeciwnia

twoje twierdzenia w zakresie przejęcia tvp można o kant blatu wytrzeć i dobrze o tym wiesz 

"A tobie pozostaje przepisywać najgłupsze prawicowe hasełka, których nawet nie rozumiesz. I które ludzie tutaj prostują wielokrotnie, ale ty nie rozumaju :) " a po polsku banderowcu? dam tobie 12h na sensowną wypowiedz, wytrzeźwiej bo głowę masz jak kwachu 

Opublikowano
5 godzin temu, Fatality napisał(a):

Miałem śledzić tamtą sprawę latami? ,

To po co pier..., skoro nie wiesz, jak się skończyła? :E I jeszcze uważasz, że to dobrze, bo "jak miałem śledzić"? 

W dniu 12.06.2026 o 09:46, nozownikzberlina napisał(a):

słupy z PO naciągną kredytów, oddadzą swoim panom Ukraińcom i poznikają jak szczury

Wy to jesteście naprawdę zdrowo pier... :E 
No ale wiadomo, po co jakieś projekty rozwijać z Ukrainą, po co współpracować z sąsiadem, lepiej wszystko w zębach zanieść do USA.

Opublikowano
4 minuty temu, Zas napisał(a):

No ale wiadomo, po co jakieś projekty rozwijać z Ukrainą, po co współpracować z sąsiadem, lepiej wszystko w zębach zanieść do USA.

Co to za magiczne projekty pompowania w nich kasy, z czego właściwie mamy tylko to, że plują na nas? Rozwijanie projektów? Zobaczysz po wojnie co to jest rozwijanie wspólnych projektów, pokażą Ci właśnie sąsiedzi, kumple Tuska z którymi się tak ochoczo obściskuje jak trzeba jakiś kredycik wypisać. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ptys napisał(a):

może nie wszystko ale horrendalne zadłużenie

No, bo PiS nie zadłużał, dopiero Tusk zaczął! :E (a że powinien skończyć, to inna historia, tylko na pewno nie powinien oszczędzać na SAFE, tak jak by chciały konforuskei onuce).

1 godzinę temu, ptys napisał(a):

na lewicę głosowali ci sami idioci co na tfuska w 2007r. chwilę później uciekli za granicę z braku pracy i perspektyw na lepsze życie

No już bez przesady, może jednak bez takich osobistych wycieczek pod adresem różnych nożownikówzberlina? 🤣

19 minut temu, nozownikzberlina napisał(a):

Rozwijanie projektów? Zobaczysz po wojnie co to jest rozwijanie wspólnych projektów

Trump już pokazał, co to jest rozwijanie projektów z sojusznikami. Takie strachy na lachy to sobie możesz wsadzić... :E 

Edytowane przez Zas
Opublikowano
36 minut temu, ptys napisał(a):

Zobacz źródła zadłużenia. :) 

"Nie są. Już ci pisałem - to nie są sprawy na twoją głowę. Piszesz laickie bzdury. " bredzisz i nie dajesz podstaw prawnych 

Podstawa prawna została wyżej podana przez kalderona. Nie dałeś rady odpowiedzieć na to .) 

wielokrotnie udowadniałeś że jesteś wiernym kundlem tfuska 

Meh.

wielokrotnie udowadniałeś że tak nie jest, moja opinia jest wręcz przeciwnia

Twoja opinia jest podyktowana przez ruski interes. :) 

twoje twierdzenia w zakresie przejęcia tvp można o kant blatu wytrzeć i dobrze o tym wiesz 

Nie, bo z nas dwóch to ja znam się na prawie. Ty się znasz tylko na powtarzaniu prawicowej propagandy. 

"A tobie pozostaje przepisywać najgłupsze prawicowe hasełka, których nawet nie rozumiesz. I które ludzie tutaj prostują wielokrotnie, ale ty nie rozumaju :) " a po polsku banderowcu? dam tobie 12h na sensowną wypowiedz, wytrzeźwiej bo głowę masz jak kwachu 

A co się stanie po 12h? Usuniesz konto? Poskarżysz się oficerowi prowadzącemu? 

Piszesz brednie, których nawet nie rozumiesz. I nie widzisz kiedy zostajesz wyjaśniony, bo nie rozumiesz tego co powtarzasz. Prościej ci tego nie da się wyjaśnić :) 

Serio, nie masz zielonego pojęcia o temacie. Po co się odzywasz? W o bezprawności, a Ty nie masz pojęcia nawet na czym miałaby ona polegać. Po co? Myślisz że ktoś tutaj Ci uwierzy? Niemal wszyscy mają cię za onuce i no, gościa bez jakiegokolwiek pojęcia. 

Ja ci odpisuje tylko dlatego żeba ta twoja głupia prawicowa propaganda nie została bez odpowiedzi. Ale nawet mnie nudzi i obrzydza to jakie głupoty piszesz. 

29 minut temu, Zas napisał(a):

To po co pier..., skoro nie wiesz, jak się skończyła? :E I jeszcze uważasz, że to dobrze, bo "jak miałem śledzić"? 

Bo prawactwo to nieuctwo :) 

29 minut temu, Zas napisał(a):

Wy to jesteście naprawdę zdrowo pier... :E 

Albo do rossji od razu :) 

15 minut temu, sabaru128 napisał(a):

https://wydarzenia.interia.pl/kraj/news-parada-rownosci-przeszla-przez-warszawe-czarzasty-z-apelem-d,nId,23496015

nie wiem czy dobrze rozumiem. Chodzi o to że taki pedał będzie mógł ustalić czy jest chłopem czy kobietą?

Nie, ty jak zwykle nic nie rozumiesz. Może zajmij się sobą, a nie innymi. Ich życie to nie twój problem. 

10 minut temu, Zas napisał(a):

No, bo PiS nie zadłużał, dopiero Tusk zaczął! :E (a że powinien skończyć, to inna historia, tylko na pewno nie powinien oszczędzać na SAFE, tak jak by chciały konforuskei onuce).

Nie wolno się zbroić, bo „pan putin” będzie zły :) 

Opublikowano
Godzinę temu, ptys napisał(a):

O, to teraz PKB jednak jest argumentem? :E A dwa tygodnie temu nie było, bo PKB to przestarzały wskaźnik który nie mówi nic o długu? :rotfl2:

A dlaczego tak zadłużenie urosło, to już pisałem, że głównie przez likwidację funduszy przy różnych ministerstwach, przez które szła kasa która nie podlegała ustawie budżetowej. 

na lewicę głosowali ci sami idioci co na tfuska w 2007r.

No tak, bo jak ktoś nie głosował na prawicę to przecież idiota, bo tylko światli i oświeceni znają prawdę, a prawda jest wyłącznie po prawej stronie...

safe jest bezprawne i  wbrew w konstytucji prawniku

Art. 89 Konstytucji RP pkt. 1.4.

Cytat

Umowy wymagające zgody na ratyfikację:

1.Ratyfikacja przez Rzeczpospolitą Polską umowy międzynarodowej i jej wypowiedzenie wymaga uprzedniej zgody wyrażonej w ustawie, jeżeli umowa dotyczy:

4) znacznego obciążenia państwa pod względem finansowym,

Znajdź w Konstytucji czy jakiejś ustawie ile to "znacznie" wynosi, jaka to kwota, czy jaki kredyt na ile lat itd. Ale konkretnie, bez wykrętów, gdzie jest zdefiniowane to znaczne obciążenie.

zamach na praworządność to dzieło PO i prostytutek z PSL

A PiS wcale nie musiał tego kontynuować, a jednak to zrobili, obstawiając wszystko co się dało i doprowadzając do takich zmian w prawie, których odkręcenie wymaga działań czasem nieokreślonych żadnymi przepisami lub tak zawiłych prawnie, że jest to balansowanie na granicy.

Godzinę temu, kalderon napisał(a):

SAFE jest w 100% zgodne z prawem - w ramach podpisanej przez prezydenta Dudę ustawy o obronie ojczyzny z 2022 roku ustanawiającej Fundusz Wsparcia Sił Zbrojnych zaciągający pożyczki an rzecz modernizacji sił zbrojnych RP. Tak jak z USa i Koreą Fundusz zawarł pożyczkę z UE.

Dokładnie. Użyli do tego PiSowskiego mechanizmu, takie makao i po makale :E 

14 minut temu, ptys napisał(a):

Ja pierdzielę... Przecież ci napisał, że to wynik wyprowadzania kasy funduszami. Też o tym pisałem wcześniej, napisałem ci też teraz. Masz nawet analizę NIK w tej sprawie

https://www.nik.gov.pl/najnowsze-informacje-o-wynikach-kontroli/prezes-nik-o-wykonaniu-budzetu-panstwa-w-2023.html

Do tego dochodzi konieczność wykupienia obligacji wyemitowanych w latach 2020-2021. Zostały socjale czyli rozdawnictwo, które wprowadził PiS, a którego nie zlikwiduje nikt, bo to wtedy są z miejsca przegrane wybory.  Dochodzi zwiększenie budżetu na obronność. Część masz opisane tutaj

https://www.pekao.com.pl/analizy-makroekonomiczne/publikacja.html?id=5cc1ad21-43b2-447f-b3fb-a1dafb9b2fea

Dochodzi jeszcze konieczność uregulowania samowolki do jakiej PiS dopuścił w NFZ. Wiele placówek nie dostało jeszcze zaległej kasy za przyjętych pacjentów. Jak nie słyszałeś i nie czytałeś wcześniej, to powtórzę: w 2021 roku zniesiono limity kontraktowe z NFZ. To doprowadziło po prostu do wyciągania kasy z NFZ. Wcześniej placówka podpisywała kontrakt z NFZ na konkretną liczbę usług plus działanie w przypadkach nagłych. Czyli NFZ dawało np. 100 tys. zł na miesiąc i określało, że za te pieniądze mogą przyjąć w danym miesiącu np. 1000 pacjentów (dane przyjęte tak po prostu, nie rzeczywiste w celu zobrazowania mechanizmu a nie kosztów). Jak placówka tych pacjentów przyjęła w dwa tygodnie, to pozostałe dwa tygodnie pacjenci słyszeli że nie ma terminów, a w praktyce lekarze nie przyjmowali, bo nie dostaliby za tych pacjentów kasy. Stąd też sytuacje gdzie na NFZ trzeba było czekać, a prywatnie często "od ręki" jak placówka mogła przyjmować pacjentów i tak i tak.

W 2021 roku ten limit został zniesiony i NFZ musiało zapłacić za każdego przyjętego pacjenta, bez znaczenia czy NFZ ma na to kasę czy nie. Jakiekolwiek planowanie budżetu NFZ stało się nierealne. Żeby uregulować nadwykonania z 2025 roku trzeba było w budżecie państwa przesunąć 4 miliardy zł na NFZ. Tak jak dla części pacjentów takie podejście było dobre, na przykład onkologicznych lub tych z podejrzeniem, tak też powstała dziura, którą wykorzystały niektóre placówki. Jak? Zamiast ogarnąć pewne rzeczy na jednej wizycie nagle byłą wizyta pierwsza wstępna, na drugiej np. USG lub inne badanie, na trzeciej dopiero konsultację wyniku. W ten sposób NFZ musiał zapłacić za 3 wizyty, które mogłyby być jedną wizytą. Możliwości było więcej, przykład:

https://polskieradio24.pl/artykul/3546218,fikcyjne-wizyty-w-nfz-43-latka-uslyszala-1483-zarzuty

Nagle koszty wykonania niektórych badań zaczęły mocno rosnąć

https://medicalpress.pl/system/koniec-penego-finansowania-czci-nadwykona-nfz-zmienia-zasady-rozliczania-diagnostyki_wXR0YEoy7N/

taka gastroskopia w 4 lata zdrożała o 130%. 

Ale zniesienia limitów nie cofną, bo to też będzie dla nich niekorzystne politycznie. Wprowadzają póki co ograniczenie wydawania kasy a już jaki szum się zrobił. Na służbie zdrowia wykłada się każdy rząd od kilkudziesięciu lat. 

Podsumowując, populizmu gospodarczego jaki rozkręcił PiS nikt nie cofnie, bo trzeba podejmować decyzje, które uderzą w poparcie polityczne. Dopiero jakiś czynnik zewnętrzny mógłby być odpowiednim pretekstem do oszczędzania i wycofania się z pewnych ustaw wprowadzonych przez PiS i zahamowania pewnych działań prowadzonych przez KO. 

Opublikowano (edytowane)

Swoją drogą to jest fascynujące, że przez lata prawica oskarżała wszystkich dokoła, na czele z "lewakami", że na zbrojenia wydają za mało, że się nie chcą skupić na trepach z woja, że się szykować do wojny nie chcą, za to teraz, gdy rząd przestawił wajchę w drugą stronę i faktycznie zakupy są imponujące (nawet jeśli PIS wydawał tyle samo, to głupio lub nieudolnie) i może nawet trudno zaprzeczać, że cierpi na tym wiele innych spraw, a zadłużenie rośnie (tak samo jak za PiS, tylko że wtedy wyłącznie na zabawki z zagranicy) - to zbrojenia są złe, no bo panie, NFZ w potrzebie! Zatory w sądownictwie też są złe, ale jak te same dane o opóźnieniach podawano już za pierwszej kadencji zera, bo było "dupa, cicho!". :E 

Edytowane przez Zas
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, nozownikzberlina napisał(a):

Co to za magiczne projekty pompowania w nich kasy, z czego właściwie mamy tylko to, że plują na nas? Rozwijanie projektów? Zobaczysz po wojnie co to jest rozwijanie wspólnych projektów, pokażą Ci właśnie sąsiedzi, kumple Tuska z którymi się tak ochoczo obściskuje jak trzeba jakiś kredycik wypisać. 

Nie ma takich mechanizmów, które pozwalałyby na przekazanie samych pieniędzy. Dozwolone są zakupy spoza UE, ale też za ograniczone kwoty. W planie jest zakup całego know how dotyczącego choćby dronów. Po co? Bo oni mają wszystko sprawdzone obecnie w praktyce i stali się największymi producentami skutecznych i tanich dronów wykorzystywanych w celach wojskowych. Głownie chodzi o oprogramowanie i systemy namierzania. Obecnie ich zdolności produkcyjne idą w miliony sztuk rocznie.

https://www.justsecurity.org/138164/ukraine-drone-superpower/

Zakup technologii pozwoli na samodzielną produkcję w Polsce i rozwijanie własnych projektów, czyli po prostu chce się zrobić transfer technologii, a nie zakupy gotowych produktów.

1 godzinę temu, sabaru128 napisał(a):

nie wiem czy dobrze rozumiem. Chodzi o to że taki gościu będzie mógł ustalić czy jest chłopem czy kobietą?

Zacznijmy od tego, że to jest postulat, nie element wspominanej ustawy.

Chodzi w nim o to, że osoby trans płciowe żeby zmienić płeć formalnie w dokumentach muszą przejść tę drogę sądowo. Przy czym sąd nie określa płci po cechach fizycznych. Trzeba posiadać diagnozę medyczną (opinię od psychiatry i seksuologa) stwierdzającą trwałą niezgodność płciową, opinię psychologa, która potwierdza, że obecna tożsamość płciowa jest stała, badania kariotypu (genetyczne) oraz poziomu hormonów we krwi. Jak taka osoba jest w związku małżeńskim, to ze względu na polskie prawo zakazujące małżeństw homoseksualnych, przed zmianą płci musi wziąć rozwód. 

Ich postulat prowadzi do tego, żeby formalna zmiana płci była po prostu formalnością administracyjną do załatwienia w urzędzie. Tylko jest to dość problematyczne, bo to wymaga jednak sporych regulacji, by nie zostawić dziur prawnych jak np. wspomniane małżeństwa, bo to rodziłoby kolejne konsekwencje i tworzyło kolejne dziury prawne. Dlatego to tylko postulat, który sobie głoszą na paradzie itp. 

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Zas napisał(a):

Swoją drogą to jest fascynujące, że przez lata prawica oskarżała wszystkich dokoła, na czele z "lewakami", że na zbrojenia wydają za mało, że się nie chcą skupić na trepach z woja, że się szykować do wojny nie chcą, za to teraz, gdy rząd przestawił wajchę w drugą stronę i faktycznie zakupy są imponujące (nawet jeśli PIS wydawał tyle samo, to głupio lub nieudolnie) i może nawet trudno zaprzeczać, że cierpi na tym wiele innych spraw, a zadłużenie rośnie (tak samo jak za PiS, tylko że wtedy wyłącznie na zabawki z zagranicy) - to zbrojenia są złe, no bo panie, NFZ w potrzebie! Zatory w sądownictwie też są złe, ale jak te same dane o opóźnieniach podawano już za pierwszej kadencji zera, bo było "dupa, cicho!". :E 

Kiedyś przed 2022 uważałem zbrojenia za głupotę i też pisałem, że powinno się przeznaczyć na służbę zdrowia. Ale w 2022 doznałem takiego szoku i nie tylko ja, ale i cała Europa, że obecnie wolałbym płacić niesprawiedliwą składkę zdrowotną z polskiego ładu właśnie na zbrojenia, a nie niewydolną służbę zdrowia. Nie ma nic cenniejszego niż to, że mamy swoje różne sprawy i zatargi i uwagi do polityków i korpo, ale ponad tym wszystkim jest JEDNO: to, żeby nie dopuścić jak w Ukrainie, że na polskie miasta i miasteczka spadną ruskie bomby, a pijana putinowska hołota nam zrobi drugi raz 17 września... Każde pieniądze są tego warte, żeby się dozbroić po zęby. Żeby żadnemu putinowi ani jego następcy nie przyszło do głowy zamachnięcie się na Polskę, a jak przyjdzie to poczęstujemy go razem z sojusznikami stalą o ogniem...

Zaatakowały k bezbronnego sąsiada, ale wokoło nich: my, kraje bałtyckie, Finlandia, Czechy powstanie żelazna zapora nie do ruszenia, wzmocniona dodatkowo siłami NATO...

Edytowane przez hubio