Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@trepek nie istotne, posiadasz telewizor, nie musisz mieć podłączonej anteny. W domu łatwiej udowodnić, że tv służy do oglądania tv. W firmie muszą złapać na oglądaniu, bo tak to można tłumaczyć, że to do monitoringu itd. W domu liczy się w zasadzie samo posiadanie. 

Opublikowano (edytowane)

@LeBomB

No istotne z tym TV bo antena nie podłączona więc raz w tygodniu odpalam na nim Netflixa/Prime, teleranka nie mogłem oglądać :)

@GordonLameman

To biegusy indyjskie. Ich się raczej nie jada. A mam te kaczki bo ich przysmakiem są ślimaki (szczególnie te bez skorupek). Dodatkowo żywią się różnym robactwem, które znajdą w trawie (m.in. jajkami kleszczy). Więc mam aż dwie kaczki, które sobie wypuszczam na ogród (jakieś 15 arów) i one sobie chodzą, kwaczą i grzebią w tej trawie. A ja mam spokój od robactwa i tego, że jak sobie coś posadzę w ogródku, to mi nic tego nie zje. Te kaczki nie latają więc wystarczy płotek 25-30cm i to jest dla nich bariera nie do przeskoczenia. Może w tym roku doczekam się jakiś jajek od nich :D

Zdjęcie z internetu ale dokładnie tak wyglądają: image.png.0527fd3be0a25a56a135942aa105bcae.png

Edytowane przez trepek
  • Like 8
Opublikowano

Istoty żywe mają to do siebie, że z jednej strony jedzenie wchodzi a drugą stroną wychodzi :D Ale nie ma tragedii, na 15 arach ogrodu ciężko odchody znaleźć. Plusem jest to, że robią małe bobki, które deszcz rozpuszcza. No i co najważniejsze chyba - nie śmierdzą. Bo np. kurzeńce (bobki kury) czuć na ogrodzie. No i kura ciągle kopie w ziemii i robi w niej grzędy. Kaczka ryje tylko dziobem więc powierzchniowo zbiera suchą trawę i tyle. Bardzo pocieszne i bezobsługowe zwierzaki.

• Upvote 2
Opublikowano

Tu jest właśnie clue problemu. Przez lata mieliśmy urzędników państwowych. Może i miernych, może i dawali sporo powodów do narzekań, ale reprezentowali państwo polskie. PiS - jak zresztą każdy taki typ władzy - stworzył (często nawet równolegle) nowy typ urzędników partyjnych. Nie reprezentują państwa, tylko partię i Jarosława Kaczyńskiego. To jest dramat jak nisko upadliśmy. W każdym państwie są stanowiska polityczne, Duda ma prawo być zacietrzewionym PiSowcem, który nie kieruje się interesem państwa, a partii-matki, problem pojawia się gdy prokurator, sędzia, prezes Orlenu, a nawet członek Rady Polityki Pieniężnej kombinuje tylko jak przysporzyć popularności Kaczyńskiemu i jak zwalczać jego przeciwników. Obstawiam, że my się z tego już nie podniesiemy, te 30 lat budowy III RP poszło w pizdu.

A tak nawiasem mówiąc, to ten obecny prezes tak zwanego TK został powołany przy pomocy "opozycyjnej" Konfederacji. To prawa ręka Zbigniewa Ziobry :D.

• Like 1
  • Upvote 4
Opublikowano
10 minut temu, nemar napisał(a):

problem pojawia się gdy prokurator, sędzia, prezes Orlenu, a nawet członek Rady Polityki Pieniężnej kombinuje tylko jak przysporzyć popularności Kaczyńskiemu i jak zwalczać jego przeciwników. Obstawiam, że my się z tego już nie podniesiemy, te 30 lat budowy III RP poszło w pizdu.

Twierdzisz, że stopy procentowe spadną dopiero podczas kadencji PiS? :E

• Like 1
Opublikowano

Tego bym jednak nie obstawiał. Za rządów PiS zwlekali z podniesieniem tak długo jak możliwe, ale w końcu już nie mieli wyboru i podnieśli. Sądzę, że sytuacja się powtórzy, a właściwie to się już dzieje.

• Like 1
Opublikowano
18 minut temu, nemar napisał(a):

Tu jest właśnie clue problemu. Przez lata mieliśmy urzędników państwowych. Może i miernych, może i dawali sporo powodów do narzekań, ale reprezentowali państwo polskie. PiS - jak zresztą każdy taki typ władzy - stworzył (często nawet równolegle) nowy typ urzędników partyjnych.

Serio ludzie dopiero odkrywają że administracja to przede wszystkim miejsce dla swoich, a nie narzędzie to rozwiązywania problemów? 
Przecież każdy rząd od 89r to robi, a przed nie było zbytnio wyboru :E
Dlaczego niby nie redukuje się administracji oraz przepisów? Aby znieść przepis trzeba uchwalić ustawę, a ile razy o tym słyszano? ;) 

Śmieszą mnie te wojenki POPISowkie. Gdyby ktoś obejrzał zalinkowany podcast to przekonałby się również jak działa administracja, bo w Polsce raczej nie jest lepiej niż w USA ;) 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
1 godzinę temu, trepek napisał(a):

No istotne z tym TV bo antena nie podłączona więc raz w tygodniu odpalam na nim Netflixa/Prime, teleranka nie mogłem oglądać :)

Nieistotne :) 

Cytat

7. Odbiornikiem radiofonicznym albo telewizyjnym, w rozumieniu przepisów niniejszej ustawy, jest urządzenie techniczne dostosowane do odbioru programu.

Cytat

Art. 2. 1. Za używanie odbiorników radiofonicznych oraz telewizyjnych pobiera się opłaty abonamentowe.

2. Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego odbiornika.

Ale to od zawsze budzi kontrowersje, bo to w zasadzie domniemanie winy a nie niewinności :P