Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to właśnie masz przypadek gdzie ktoś się zwiną przytłoczony popularnością. Fakt ja bym po prostu potroił ceny i zaczął wydawać karty stałego klienta według mojego widzimisie które uprawniałyby do 66% zniżki w sytuacji w której biznesu nie chciałbym rozwijać. Ale znowu, to biznes tej Pani. Chciała go zwinąć a nie z prowadzić wbrew sobie i swojemu widzimisie to zawinęła. Nich ktoś inny wykorzysta okazję i otworzy tam swoją jadłodajnię.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 10.03.2025 o 12:36, adashi napisał(a):

nieruchomości, przedszkoli, fotowoltaiki, pomp ciepła. Elektorat będzie to coraz powszechniej zauważać.

f

Opublikowano
2 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Nie mogła, bo to podmiot zewnętrzny, a nie bufet pracowniczy, chyba że był dofinansowywany z budżetu urzędu. 

Prosta sprawa - ceny 300% w górę - po okazaniu legitymacji pracownika urzędu (czy co tam jest ) 66% rabatu. Skończyłyby się wycieczki z zewnątrz, a jak ktoś uparty to przynajmniej spoko zarobek byłby. Rozwiązań zapewne jeszcze kilka by się znalazło, ale lepiej narzekać na gościa, dzięki któremu dostało się szansę na szybki rozwój biznesu.

Opublikowano
2 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Idąc tym tropem to lokale sieci Manekin by musiały być masowo zamykane bo tam wiecznie są kolejki :E

Nie, dopóki sieć jest w stanie obsłużyć klientów, a klienci nie narzekają. Ponadto to nie lokal sieciowy, tylko prywatny, działa nieco inaczej i sporo robi sama właścicielka.

2 godziny temu, Kris194 napisał(a):

Przecież tam za niewielkie pieniądze można spokojnie było zrobić jakiś mały "ogródek".

Czekam na propozycję umiejscowienia ogródka i wyjścia na niego :D 

https://www.google.pl/maps/@52.2702528,20.9838495,3a,60y,237.93h,87.57t/data=!3m7!1e1!3m5!1sR0WLieVp_swFusHT0E42Tg!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fcb_client%3Dmaps_sv.tactile%26w%3D900%26h%3D600%26pitch%3D2.4281290985500448%26panoid%3DR0WLieVp_swFusHT0E42Tg%26yaw%3D237.9257900564975!7i16384!8i8192?entry=ttu&g_ep=EgoyMDI1MDMyNS4xIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Jak zwykle nikt się nawet nie pofatyguje by sprawdzić w jakikolwiek stan faktyczny... To jest budynek Urzędu Miasta przeznaczony do obsługi mieszkańców dzielnicy Żoliborz, a kobieta jedynie wynajmuje czy dzierżawi tą przestrzeń w tym budynku. 

1 godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Znam wiele lokali które się nie obroniły przez COVID i odpad klientów przez inflację i zwiększony koszt prowadzenia działalności, i chcieliby znaleźć się w sytuacji jak ta Pani czyli nadmiar klientów.

No i takie lokale właścicielka miała na myśli mówiąc, że tam powinien jeździć Książulo i je promować. Czyli lokale, które są dobre ale mają problemy z liczbą gości czy chylą się ku upadkowi. Jej to było zbędne, bo zainteresowanie przekroczyło możliwości lokalu, możliwości załogi i również jej możliwości fizyczne i psychiczne. Proste jak drut. 

1 godzinę temu, TheMr. napisał(a):

Stałych klientów już nie będzie, nie będzie pracujących w urzędzie.

I tak nie było, bo urzędnicy i starsze osoby, którzy przychodzili do lokalu albo nie mieli ochoty albo czasu stać w kolejce, a ludzie ich nie przepuszczali. Nawet nie raczyłeś przeczytać chyba tego co sam wrzuciłeś i tego co później zalinkowałem. To wszystko masz tam napisane. W kwestii urzędników sprawa oczywista, bo jak ma przerwę 15-30 minut to nie będzie stał w kolejce i jadł "w biegu".

@bergercs ceny już ponoć poszły w górę i to w połączeniu z kolejkami nie podoba się klientom. Stali klienci, którzy nie byli przyzwyczajeni do tłoku i stania w kolejce ponoć już nie przychodzą, nowi narzekają, a przez tempo ilość i najwyraźniej brak możliwości rozbudowy lokalu od strony kuchni, spada też jakość (sporo komentarzy dotyczących np. niedosmażonych potraw). 

Dobra, bo za duży offtop się z tego robi, bo co to ma do polityki? Temat zastępczy? 

38 minut temu, bergercs napisał(a):

ale lepiej narzekać na gościa, dzięki któremu dostało się szansę na szybki rozwój biznesu.

Tylko zwróć uwagę na to, że nikt go o to nie prosił. 

• Upvote 1
Opublikowano
Cytat

W PSL trwa pokerowa walka o władzę. "Kampania oskarżeń i pretensji"

— To wygląda na jakiś spisek wewnątrz naszej partii — mówi nam osoba z kierownictwa PSL, kiedy pytamy o ostatnie oskarżenia pod adresem liderów. Marek Sawicki publicznie stwierdził, że Władysław Kosiniak-Kamysz wiedział o przeszłości byłego już wiceministra Zbigniewa Ziejewskiego. Z kolei lubelski działacz Piotr Rzetelski oskarżył Krzysztofa Hetmana o danie zielonego światła dla koalicji z PiS w Puławach.

https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/w-psl-trwa-pokerowa-walka-o-wladze-kampania-oskarzen-i-pretensji/t86khel

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Suchy211 napisał(a):

@TheMr.@Kris194

Przytłacza was intelektualnie zrozumienie  faktu, że ktoś po prostu chcieć prowadzić będzie biznes po swojemu i obsługiwać na przykład stałych klientów? 

Nie opowiadajcie, przecież już pokazaliście że tak. Chłopaki. Odnajdzie tą panią. Niech was przeszkoli i otwierajcie ten sam biznes w tym samym miejscu zamiast mówiąc innym jak powinni żyć.

I nie to nie jest wcale takie proste jak "wystarczy zatrudnić ludzi i trele morele...".

Nie przytłacza mnie to intelektualnie, rozumiem, że jeśli ktoś prowadzi kiosk to może chcieć dalej prowadzić kiosk a nie sklep prasowy. Zauważ proszę, że nie wyśmiewam tej pani, jedynie nie potrafię zrozumieć decyzji. Było tyle dostępnych rozwiązań w zależności od tego co chciała osiągnąć, nie wybrała żadnego. To trochę jak mieć 3 pary drzwi, którymi można wyjść z mieszkania i wybrać okno. Finalnie wyszło na to, że nikt nie zyskał ale wszyscy stracili.

1 godzinę temu, Suchy211 napisał(a):

No to właśnie masz przypadek gdzie ktoś się zwiną przytłoczony popularnością. Fakt ja bym po prostu potroił ceny i zaczął wydawać karty stałego klienta według mojego widzimisie które uprawniałyby do 66% zniżki w sytuacji w której biznesu nie chciałbym rozwijać

Godzinę temu, bergercs napisał(a):

Prosta sprawa - ceny 300% w górę - po okazaniu legitymacji pracownika urzędu (czy co tam jest ) 66% rabatu. Skończyłyby się wycieczki z zewnątrz, a jak ktoś uparty to przynajmniej spoko zarobek byłby.

Tylko, że to nie było miejsce dla zarobku tylko dla ludzi, pełniło przede wszystkim funkcję społeczną a nie biznesową. Jeśli pani nie chciała rozwijać biznesu to mogła chociażby ustalić zasadę, że w porze lunchowej obsługuje tylko pracowników urzędu i ewentualnie stałych klientów.

@LeBomB W kwestii tego ogródka to biję się w pierś i przyznaję Ci rację.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano

Pamiętacie pisowskiego senatora, który targał za samochodem psa na linie i dostał za to wyrok? Teraz był na Węgrzech z poparciem dla Orbana, wypowiadał się do dziennikarzy jaki to Orban wspaniały przywódca, oczywiście nie pod swoim nazwiskiem. Jak ktoś się mendą urodził to ... będzie aż do zdechu

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Camis napisał(a):

Nie mam w zwyczaju życzyć komuś śmierci ale może lepiej by było gdyby ktoś odstrzelił tego pomarańczowego debila. Po Hitlerze nikt nie płakał i tu chyba też nie będzie.

Edytowane przez Kris194
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@Kris194 a co to za nawoływanie do nienawiści i podżeganie do zamordowania legalnego prezydenta USA , wychodzi tzw szydło z worka jak coś nie jest po waszej myśli to marzy wam się morderstwo, teraz będziesz nawoływał do zbanowania samego siebie ? I jeszcze porównania do Hitlera...

Edytowane przez voltq
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, voltq napisał(a):

a co to za nawoływanie do nienawiści i podżeganie do zamordowania legalnego prezydenta USA ,

Nie podżegam, przynajmniej raz ktoś już próbował i wątpię żeby to był ostatni raz, liczba wrogów rośnie z dnia na dzień.

9 minut temu, voltq napisał(a):

wychodzi tzw szydło z worka jak coś nie jest po waszej myśli

Nie po naszej myśli? Serio? Wania, ile płacą za takie posty?

Edytowane przez Kris194
  • Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
24 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Nie podżegam, przynajmniej raz ktoś już próbował i wątpię żeby to był ostatni raz, liczba wrogów rośnie z dnia na dzień.

Nie po naszej myśli? Serio? Wania, ile płacą za takie posty?

Celowo piszę w liczbie mnogiej ponieważ dotyczy to większej grupy osób do której należą między innymi @Badalamann @Badalamann @Badalaman @TheMr. @VRman itd

Opublikowano (edytowane)

@voltq z życzeniem śmierci też uważam że przesada, ale co rozumiesz przez "nie po naszej myśli"? Mam to odbierać tak, że akceptujesz nawet siłowe anektowanie autonomii będącej pod zarządami innego państwa bez zgody ludności tej autonomii?

Nie wiem czy wiesz, ale Grenlandia od X wieku związana jest z Europą. To wtedy została częściowo zasiedlona przez Norwegów i Isandczyków. Na przestrzeni wieków Duńczycy i Norwegowie osiedlali się i kolonizowali Grenlandię, jednak z powodów nie do końca znanych te osady po kilkuset latach zniknęły i Grenlandia była kontrolowana przez Inuitów. Od XVIII wieku Dania ponownie zaczęła wysyłać statki na Grenlandię, osiedlać swoich obywateli i otwierać szlaki handlowe. Gdy Norwegia odcięła wszystkie kolonie i pozostawiła je Danii, Grenlandia w XIX wieku przeszła pod władanie Danii właśnie. Dopiero w trakcie II WŚ USA zaczęła rościć sobie prawo do Grenlandii, bo Dania przez nazistów utraciła nad nią kontrolę. Jednak w 1950 roku obywatele Grenlandii poprzez odpowiednik rządu zadecydował, że wprowadzą model państwa opiekuńczego i to Dania będzie to państwo prowadziła. W 1979 roku uzyskali autonomię. W 2008 roku w wyniku referendum przeprowadzonym na Grenlandii autonomia została rozszerzona, a jej mieszkańcy uznani za osobny naród. Dania obecnie zajmuje się polityką zagraniczną, obronną i częściowo finansami w tym wykładaniem kasy na Grenlandię. Reszta jest już sprawą rządu autonomii. Nawet język grenlandzki stał się językiem urzędowym. 

Także nie sądzisz, że wypadałoby jednak zapytać mieszkańców Grenlandii co wolą, a nie wpierniczać się na siłę?

Edit: odnośnie pytania Grenlandczyków o zdanie

https://www.axios.com/2025/01/29/greenland-poll-join-us-trump-message

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@LeBomB jeżeli uważam kogoś za bandytę to znaczy że mam sam zostać bandytą? , robi tak bo jego państwo jest mocarstwem a nasze istnieję teoretycznie i możemy co najwyżej groźnie pokiwać palcem w bucie 

Edytowane przez voltq
  • Confused 1
Opublikowano
4 godziny temu, voltq napisał(a):

@LeBomB jeżeli uważam kogoś za bandytę to znaczy że mam sam zostać bandytą? , robi tak bo jego państwo jest mocarstwem a nasze istnieję teoretycznie i możemy co najwyżej groźnie pokiwać palcem w bucie 

Nic co napisałeś nie ma sensu. Wróć do szkoły podstawowej po lekcje logiki.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, LeBomB napisał(a):

z życzeniem śmierci też uważam że przesada,

Fakt, zagalopowałem się ale doprecyzując chodzi o to, że nie wierzę w żadne inne rozwiązanie a konkretnie w procedurę Impeachmentu, nawet w najgorszej możliwej sytuacji. Mam wrażenie, że honor i odwagę tamtejsi politycy sprzedali gdzieś na targu a ważniejsze od tych dwóch wartości i dobra kraju jest dbanie o własny stołek.

Widać tam też 1/4 Amerykanów jest ciężko chora na umyśle 🤦‍♂️

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 2
Opublikowano
8 godzin temu, voltq napisał(a):

Pomijając już to, że @GordonLameman ma tu rację, że Twój wpis nie ma logiki, bo nijak się odnosi do tego co napisałem, to kolejny raz po prostu nie odpowiedziałeś napytanie. Lecz biorąc pod uwagę Twój wpis stwierdzam, że jednak jesteś zwolennikiem siłowego przejmowania terytoriów innych państw lub zarządzanych przez inne państwa wbrew tego czym te terytoria są lub wbrew woli jej mieszkańców. Dlaczego? Bo nie wyrażasz nawet sprzeciwu wobec takiego działania, tylko się z tym godzisz i nie ważne czy twój sprzeciw miałby jakieś znaczenie globalne czy nie. Twoje zdanie na dany temat po prostu kształtuje twój obraz i w mojej ocenie ten obraz jest w tym momencie bardzo zły.

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano

O, proruski trol mnie wciągnął do wora z ludźmi domagającymi się moderstwa prezydenta.

Volt

Tak się zagotowałeś, że aż badalamanna trzy razy stagowałeś.  :lol2:

Weź głęboki oddech.

Napij się melasy.

Nic się nie martw. Spokojnie.

Trumpa nikt nie odstrzeli i kopiejki nadal będziesz dostawał za swoje wysrywy.

Do wszystkich:

Weźcie go nie straszcie, że ktoś mu idola odstrzeli bo nam na zawał jeszcze zejdzie ze strachu.