Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@jagular

https://www.money.pl/gospodarka/pekin-ogranicza-inwestycje-chinskich-firm-w-usa-efekt-polityki-trumpa-7141777168104384a.html

Tak samo jak jakiś czas temu mówił, że wstrzymają inwestycje w krajach, które będą popierały dodatkowe cła na elektryki z Chin czy ogólnie z Azji. 

@Badalamann no właśnie nie:

Cytat

Furthermore, except as otherwise provided in this order, at 12:01 a.m. eastern daylight time on April 9, 2025, all articles from trading partners enumerated in Annex I to this order imported into the customs territory of the United States shall be, consistent with law, subject to the country-specific ad valorem rates of duty specified in Annex I to this order.

https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/2025/04/regulating-imports-with-a-reciprocal-tariff-to-rectify-trade-practices-that-contribute-to-large-and-persistent-annual-united-states-goods-trade-deficits/

On to wprowadził na wszystko :E 

Edit:

Dobra, przyznaję, mój błąd. Jest załącznik II, który wyklucza pewne towary.

https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2025/04/Annex-II.pdf

Edit 2: 

Ogólnie tu jest całość tego zarządzenia

https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/2025/04/regulating-imports-with-a-reciprocal-tariff-to-rectify-trade-practices-that-contribute-to-large-and-persistent-annual-united-states-goods-trade-deficits/

i faktycznie to są cła dodatkowe. Czyli jak coś było oclone np. 30% i nałożył dodatkowe 24% to te cła się łączą dając 54%.

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano (edytowane)

Zacznijmy od tego, że nawet z tak wysokimi cłami dla dużej części produktów wciąż nie będzie się opłacać przenosić produkcji do USA. Kto za to zapłaci? Obywatele USA. Droższe ceny, to popyt spadnie i dodatkowo też firmy stracą.

Mój ostatni ulubiony cytat Trumpa. "Nałożymy cła na wszystkie kraje i ZOBACZYMY CO SIĘ STANIE" :boink:

GnmCn9DXUAAYhqF?format=jpg&name=small

Edytowane przez MaxaM
  • Like 2
  • Upvote 4
Opublikowano
24 minuty temu, Badalamann napisał(a):

Niezupełnie. UE na pewno nałoży cła odwetowe, chyba jeszcze w kwietniu. Spodziewam się że między innymi na samochody z USA.

Tak, jak tylko UE przejdzie atak paniki, to wtedy na pewno zacznie rozmyślać o tym o czym trzeba mówić ;) 

6 minut temu, MaxaM napisał(a):

Kto za to zapłaci? Obywatele USA.

Ależ oczywiście że tak. Problem w tym, że Pomarańczowy jest najwidoczniej gotów poświęcić dobro (części) swoich obywateli na ołtarzu Celu Ostatecznego (omijając przez chwilę dywagacje jaki to jest Cel). Czy władze UE mają takie pole manewru? Nie wydaje mi się. Myślę że zobaczymy rozpaczliwą akcję ratowania status quo i stołków przed wyborami.

Opublikowano

@Kris194 Ubrania z "tanich" państw, kosztują grosze dla importera. Nawet z cłami niewiele się zmieni. Tu ograniczenie to raczej to ile jest gotowy zapłacić klient, niż koszty importera.

W tym segmencie nie będzie prznoszenia produkcji, bo nie ma to sensu.

@MaxaM Będą i takie produkty. W końcu to wojna gospodarcza, straty będą po każdej stronie.

@jagular UE nie jest państwem, zanim wypracujemy stanowisko trochę zajmie. Ale odpowiedź będzie. Jak pisałem, obstawiam wysokie cła na samochody z USA by rekompensować branży straty z ceł USA.

@LeBomB Do obecnych wyjątków dojdą kolejne, gdy okaże się że są potrzebne. Np na surowce czy półprodukty, których USA nie będzie w stanie wytworzyć u siebie.

Wojny gospodarcze są wieloletnie. Próby oceniania efektów długoterminowych już dziś są bezcelowe i mocno naiwno-życzeniowe.

Opublikowano
37 minut temu, Badalamann napisał(a):

UE nie jest państwem, zanim wypracujemy stanowisko trochę zajmie. Ale odpowiedź będzie. Jak pisałem, obstawiam wysokie cła na samochody z USA by rekompensować branży straty z ceł USA.

Tak, poza tym w UE politycy nie mają takiej swobody manewru, często muszą się liczyć z konsekwencjami (no, nie dotyczy kraju nad Wisłą :P ), słupkami, częstymi wyborami, opiniami różnych grup, wynikami referendum, protestami i blokadami ustawodawczymi.

W międzyczasie tych dyskusji Pomarańczowy przeprowadza swój blitzkrieg ekonomiczny, w którym z dnia na dzień budzimy się w innych realiach. Jego styl negocjacji to już widzieliśmy dobrze podczas spotkania z prezydentem Ukrainy...chyba nie wygląda to dobrze, nie?

Jeżeli Trumpowi uda się to, co jakoby chce, to i tak wszyscy zapomną o metodach, jakimi to osiągnął. Jak mu się nie uda, to cóż...los zwykłych ludzi jest elementem wbudowanego ryzyka w ten cały shit show, które to ryzyko Pan Prezydent Owoc jest w stanie podjąć z uśmiechem na ustach.

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, jagular napisał(a):

Jeżeli Trumpowi uda się to, co jakoby chce

Wydaje się, że jednym z celów Trumpa jest likwidacja podatku dochodowego i zasilanie budżetu poprzez cła (czyż nie fajnie wygląda na papierze brak podatków?). Ale nie wnikałem w liczby i nie wiem czy to jest ogółem możliwe z matematycznego punktu widzenia. 

Gnm5ITzXwAA65Pw?format=jpg&name=small

Edytowane przez MaxaM
  • Haha 4
  • Upvote 1
Opublikowano

@hubio Ty to jestes bratem czy ojcem voltusia? :E Kolejny co artykuly po naglowkach onetu analizuje.

Szkoda dla Ciebie linki wrzucac, ale zamiast patrzec jak dzbaneusz o 14 na wykresy, to trzeba patrzec o 15:30 naszego czasu i na dzien wczesniejszy.

• Like 1
  • Haha 1
  • Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

tak tak, tlumacz sobie w ten sposob ze o 17 wrzucasz wykres z 14, gdzie sytuacja jest od 2 godzin zgola odmienna. No i spierales sie z @TheMr. ze masz lepsza tabelke niz on :E Do wieczora to tylko sie moze pogorszyc jak zachodnie wybrzeze sie wlasnie budzi w mokrych gaciach, a hotline do maklerow sie wiesza od ilosci polaczen.

Edytowane przez ryba
  • Confused 1