Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Może dlatego że już to robili przez lata i temat jest dość wyczerpany, szczególnie po zmianie rządu? ;)

No własnie jedyne co robili przez lata przed wyborami w 2023 to skandowali że PIS musi zostać rozliczony za złodziejstwo i ciężkie przestępstwa typu podsłuchiwanie Pegazusem swoich oponentów z opozycji. O tym grzmiał sam MEMcem z mównicy sejmowej. A co się okazało po wyborach jak koalicja chce rozliczyć pisiorów?, oczywiście w większości głosowań jedynie jakie partie są przeciw to PIS i konforuskie. 

To jak MEMcem chce ich rozliczyć jak głosują przeciw?.

Film też źle zrozumiałem i jest zmanipulowany?.

Polecam sam koniec od 6.44: "Trzeba przykładnie ukarać tych ludzi, oraz skazać na wieloletnie więzienie."

• Upvote 3
Opublikowano
23 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Tu chodzi bardziej raczej o drugi terminal,  który ma powstać i zapewnienie, że spółka wciąż pozostanie w państwowych rękach.

https://www.portalsamorzadowy.pl/wydarzenia-lokalne/terminal-w-slawkowie-pod-pelna-kontrola-panstwa-tusk-to-kluczowe-miejsce-dla-transportu,607403.html

W całej tej sprawie najzabawniejsze jest to, że jakby to samo swego czasu powiedział Morawiecki to było by wycie, że kapitał nie ma narodowości, że dyskryminacja, że jak tak można :)

Opublikowano
26 minut temu, Kris194 napisał(a):

Tu chodzi bardziej raczej o drugi terminal,  który ma powstać i zapewnienie, że spółka wciąż pozostanie w państwowych rękach.

https://www.portalsamorzadowy.pl/wydarzenia-lokalne/terminal-w-slawkowie-pod-pelna-kontrola-panstwa-tusk-to-kluczowe-miejsce-dla-transportu,607403.html

TPSM też jest w rękach CZH :) 

17 minut temu, Camis napisał(a):

Daj spokój - wszystko co mówi i robi konfa jest dobrze, a jak coś jest źle to wyrwane z kontekstu :E 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Szkoda, że nie można stworzyć rządu bez PO i PiS.

Taki zlepek co prawda by się chlastał ostro po gębach, ale mam wrażenie, że przynajmniej takie najważniejsze inwestycje by ruszyły.

• Confused 1
Opublikowano
4 godziny temu, Camis napisał(a):

No własnie jedyne co robili przez lata przed wyborami w 2023 to skandowali że PIS musi zostać rozliczony za złodziejstwo i ciężkie przestępstwa typu podsłuchiwanie Pegazusem swoich oponentów z opozycji. O tym grzmiał sam MEMcem z mównicy sejmowej. A co się okazało po wyborach jak koalicja chce rozliczyć pisiorów?, oczywiście w większości głosowań jedynie jakie partie są przeciw to PIS i konforuskie. 

Wtedy jeszcze Wipler nie wszedł na głowę Mentzena.

Giertych z nową własną partią? Już kiedyś to przerabiał (LPR) i nie skończyło się to dobrze po czasie.

13 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

Wipler był przy Korwinie dawno temu...

Był Był przy Korwinie i Wipler też się przyczynił do rozwalenia jednej z partii Korwina, jakim był Kongres Nowej Prawicy. Także Wipler był wcześniej w PiS, ba był kiedyś posłem PiS.

• Confused 1
Opublikowano
11 godzin temu, voltq napisał(a):

Gaz ziemny jest paliwem przejściowym, normalnie szok i niedowierzanie. Niektórzy są pewnie tym faktem tak zaskoczeni jak drogowcy zimą :E

https://wysokienapiecie.pl/109513-gaz-zastapi-wegiel-a-co-bedzie-potem/

• Like 1
  • Confused 1
  • Upvote 4
Opublikowano
51 minut temu, Spl97 napisał(a):

Wtedy jeszcze Wipler nie wszedł na głowę Mentzena.

Giertych z nową własną partią? Już kiedyś to przerabiał (LPR) i nie skończyło się to dobrze po czasie.

Był Był przy Korwinie i Wipler też się przyczynił do rozwalenia jednej z partii Korwina, jakim był Kongres Nowej Prawicy. Także Wipler był wcześniej w PiS, ba był kiedyś posłem PiS.

Jak zwykle się mylisz to nie Wipler rozwalił KNP tylko Korwin swoją głupotą i Aspergerem

Opublikowano
6 godzin temu, Kris194 napisał(a):

Papier wszystko przyjmie, pozostaje pytanie skąd brać pracowników. W tym wypadku chyba trzeba będzie skorzystać z tych "paskudnych" migrantów :E

Za cienki bolek jest aby postawić się korpo :) Zresztą metodami prawnymi i ekonomicznymi nie da się nic zrobić. W 2008 kiedy przez ich chciwość wybuchł kryzys gospodarczy to żeby ratować świat trzeba było im jeszcze dosypać z pieniędzy podatników. Aby zmienić obecne stosunki społeczno - gospodarcze potrzebna jest rewolucja.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 14.04.2025 o 17:55, hubio napisał(a):

Ja prowadzę firmę od niemal 20 lat. Wszystko jest dobrze liczone. Nie chce mi się szczegółowo tłumaczyć bo nie o mnie chodzi. 2100 płacić będzie każdy na ryczałcie do 60000 na rok zł przychodu, który nie jest dochodem. To jest przychód miesięcznie 5000zł. Załóżmy marżę 20% to w handlu dochód to 1000zł a płaci się 2100 samego ZUS! Taki system skonstruowały pisowskie k. w polskim ładzie!!! Ale i inne partie nic z tym nie robią korelując wciąż ZUS od wynagrodzenia na etatach. A jeśli przekroczy to jeszcze więcej. Hołownia w czasie debaty powiedział, że setki tyś mikroprzedsiębiorców musiały się zwinąć po polskim ładzie.

A czy geniusz prowadzący taki biznes wpadł na to, że zmienić sposób opodatkowania na skalę? 

Wiesz ile podatku zapłaci wtedy? 

Czemu ktoś w handlu miałby mieć ryczałt, skoro ma takie wysokie koszty?

Wiem, że obecnie jest wirtualnie ale finalnie już nie, więc żadna "bidula z biedry" nie pracuje na moją emeryturę. Gordon użył manipulacji. Na tej zasadzie to każdy Polak pracuje na długi jakie zaciągnęło państwo polskie. Niemal cały system na świecie jest skonstruowany obecnie wirtualnie. Co nie zmienia postaci rzeczy, że ta kasjerka z biedry dostanie swoją i ja swoją.

Ale ty chcesz zapłacić na swoją emeryturę mniej niż wypłacisz, więc ostatecznie to z pieniędzy tych kasjerek będą musieli dołożyć.

A jeśli ktoś nie rozumie dlaczego to polska klasa właścicielska ma być wartością bo służy, jak śliczny zresztą piesek z awatara, obcym korpo to rozmowa się kończy.

Zadałem przede wszystkim inne pytanie - z czego wynika obowiązek rządzących do budowania tej "klasy właścicielskiej"? Nie potrafiłeś odpowiedzieć

Może Gordon za 10 lat pogadamy albo za 20 lat :) Bo ja te 20 lat temu miałem dokładnie takie same poglądy co ty. Zobaczysz jeszcze jak korpo cię wydymają. Za 10 lat może się okazać, że Ai będzie lepszym doradcą niż ty. Może się okazać, że nawet niewolników korpo nie będzie musiało zatrudniać bo Ai pokieruje wszystkim i jedynie będą potrzebni ludzie do oliwienia śrubek. A wtedy wartość będą miały wyłącznie osoby, których nie zastąpi Ai. A korpo kierują się wyłącznie optymalizacją więc bez skrupułów wywalą na bruk wszystkich niepotrzebnych.

Nie rozśmieszaj mnie. 

Moje korpo nie jest takie duże, ale to bez znaczenia. ja to przynajmniej potrafię dobrać formę opodatkowania do mojej działalności :E 

Nie muszę pracować w korpo, mogę freelancerem być. Ale nie będę płakał, że MUSZĘ MIEĆ obciążenia podatkowo-składkowe niższe niż pracownicy. Bo nie ma ku temu powodu. ;) 

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A czy geniusz prowadzący taki biznes wpadł na to, że zmienić sposób opodatkowania na skalę? 

Wiesz ile podatku zapłaci wtedy? 

Tak wpadł  - Tak - wiem... :)  Moją księgowość prowadzi Kancelaria Podatkowa :) Mam wyliczenia swojego biznesu w każdej możliwej formie łącznie ze spółkami...

Czemu ktoś w handlu miałby mieć ryczałt, skoro ma takie wysokie koszty?

Nie wiem...

Ale ty chcesz zapłacić na swoją emeryturę mniej niż wypłacisz, więc ostatecznie to z pieniędzy tych kasjerek będą musieli dołożyć.

Tu nie polemizuję, ale jednak mimo wszystko raczej kasjerka nie płaci ze swoich pieniędzy 2100

Zadałem przede wszystkim inne pytanie - z czego wynika obowiązek rządzących do budowania tej "klasy właścicielskiej"? Nie potrafiłeś odpowiedzieć

Nie rozśmieszaj mnie. 

Odpowiedziałem. Przeczytaj jeszcze raz.

Moje korpo nie jest takie duże, ale to bez znaczenia. ja to przynajmniej potrafię dobrać formę opodatkowania do mojej działalności :E 

Gratulacje :) 

Nie muszę pracować w korpo, mogę freelancerem być. Ale nie będę płakał, że MUSZĘ MIEĆ obciążenia podatkowo-składkowe niższe niż pracownicy. Bo nie ma ku temu powodu. ;) 

Też tak miałem jakieś 15 lat temu... :) Zapraszam do rozmowy za kolejne 15 lat... Poglądy mogą bardzo ulec zmianie wraz z toczącym się życiem... :) 

Za jakieś parę dni zamykam działalność... Albo będzie restart i wtedy przejdę na inną formę albo przebranżowienie albo na etat albo wyjadę na długie wakacje do Indii :rotfl:

Edytowane przez hubio
Opublikowano
7 minut temu, hubio napisał(a):

Tak wpadł  - Tak - wiem... :)  Moją księgowość prowadzi Kancelaria Podatkowa :) Mam wyliczenia swojego biznesu w każdej możliwej formie łącznie ze spółkami...

Pisałeś że te 5k przychodu to nie jest Twój biznes. :) 

Nie wiem...

To czemu podajesz ten przykład ciągle?

Tu nie polemizuję, ale jednak mimo wszystko raczej kasjerka nie płaci ze swoich pieniędzy 2100

Z moich wyliczeń wynika, że pracodawca odprowadza do ZUS łącznie 2305 zł od osoby zarabiającej 5500 zł brutto. 

A ty chcesz płacić mniej.

Odpowiedziałem. Przeczytaj jeszcze raz.

Nie, nie napisałeś z czego wynika "obowiązek". 

Też tak miałem jakieś 15 lat temu... :) Zapraszam do rozmowy za kolejne 15 lat... Poglądy mogą bardzo ulec zmianie wraz z toczącym się życiem... :) 

No skoro nie wiesz czemu przy 80% kosztach nie warto siedzieć na ryczałcie to problemem nie jest kwestia poglądów. 

Za jakieś parę dni zamykam działalność... Albo będzie restart i wtedy przejdę na inną formę albo przebranżowienie albo na etat albo wyjadę na długie wakacje do Indii :rotfl:

Niemożliwe. Do kogoś pójdziesz robić?! :E 

Opublikowano

Przecież Ryczałt po Nowym Ładzie dla osób zarabiających poniżej 100k rocznie był mocno wątpliwą formą opodatkowania nawet jak kosztów ktoś prawie nie miał.

Oczywiście różne są przypadki, ale raczej się uciekało z tego Ryczałtu.

Opublikowano
17 godzin temu, hubio napisał(a):

@JeRRyF3D owszem przyznaję, że nie mam wykształcenia ekonomicznego i nie oceniałem programu 500+ z tego punktu widzenia. Część ekonomistów sprzyjających PO w 2015r wieściło, że wprowadzenie tego programu rozsadzi budżet państwa i spowoduje wielki kryzys gospodarczy. Nie tylko nic takiego się nie stało, ale gospodarka przyśpieszyła zgodnie z zapewnieniami ekonomistów sprzyjających PiS, którzy mówili o nakręceniu gospodarki poprzez popyt wewnętrzny... Ja się na tym nie znam i nie o tym pisałem bo dzisiaj akurat pojęcie "bzdury" czy "prawdy" to jest zależne od tego kto to mówi, a podważa się nawet wybitne autorytety naukowe... Ja pisałem jedynie od strony zwykłej osoby, a nie danych makroekonomicznych. Oczywiście inflację zaobserwowaliśmy, ale płace rosły szybciej + dodatkowo to 500/800+. Sam nie mam dzieci. Nie korzystam z tego. Znam ludzi co sobie pobrali samochody na kredyty i spłacają je z 800+. Płacę na ten program z podatków i jak dla mnie mógłby nie istnieć co jednak nie oznacza, że nie przyznam, że to była jak dotąd jedyna taka sytuacja gdzie niemal każdy coś dostał od władzy. Wcześniej tylko raz podczas reformy uwłaszczeniowej każdy Polak dostał też jakiś papier, który można potem było sprzedać za 100zł :) Nawet była piosenka Kazika: "Wałęsa dawaj 100mln" :) Ale to było jednorazowe nic w porównaniu z 500/800+

Żeby to było takie proste. Co byłoby bardziej korzystne dla kraju: 500+ czy elektrownie atomowe? Obecnie jako kraj którego gospodarka opierała się na taniej energii i sile roboczej doprowadziliśmy się do stanu gdzie nie mamy ani jednego ani drugiego i nawet zlikwidowanie opłat klimatycznych tego już nie zmieni, ludzie sobie nawet nie zdają sprawy z skali wzrostu cen energii bo te są zamrożone dla gospodarstw domowych. Gospodarki mają olbrzymią bezwładność, koszty kredytów Gierka dobiły nas dopiero po dekadzie a i dłużej byśmy to odkładali gdyby była dalsza możliwość zadłużania się za granicą. Tak jak bankruci którzy biorą kredyt na spłatę kredytu. Wiele wskazuje że jesteśmy na kursie którym poszła Hiszpania, Grecja. Będziemy roztrwaniać pieniądze pod zachcianki wyborców zamiast ją inwestować w przyszłość.

• Upvote 2
Opublikowano
47 minut temu, Szambo napisał(a):

Przecież Ryczałt po Nowym Ładzie dla osób zarabiających poniżej 100k rocznie był mocno wątpliwą formą opodatkowania nawet jak kosztów ktoś prawie nie miał.

Oczywiście różne są przypadki, ale raczej się uciekało z tego Ryczałtu.

W moim przypadku po tym spier...niu przez PiS niemal tak samo na książce ale mniej biurokracji to zostałem na ryczałcie. PiS załatwił mnóstwo ludzi wypychając ich na cwaniakowanie na książce i wpisywanie w koszty paliwa w drodze do kochanki :) Jaka partia i jaka mentalność takie traktowanie podatników. Sami robili wałki i podstawiali sobie nogi więc tą samą metodę dali dla przedsiębiorców...

Szkoda mi już słów na to. Przy czym żeby była jasność - ja nie potrzebuję analiz "ekspertów" (To nie uwaga do Ciebie) co do formy opodatkowania i w ogóle mojej DG. Jesteśmy w temacie politycznym to piszę jak można być rozgoryczonym. Ja wiem gdzie popełniłem błędy i wiem z jakiego powodu mam obecnie kryzys i oczywiście kwestie podatkowo - fiskalne dołożyły to, ale w głównej mierze zupełnie inne czynniki... Tylko jest ogromne rozgoryczenie bo państwo polskie w żaden sposób nie pomaga ludziom, którzy wpadli w jakieś problemy finansowe. Czy to przedsiębiorcom czy ludziom na etacie. Istniejące rozwiązania prawne są dalekie od oczekiwań. Przypominają mi się słynne słowa Cimoszewicza z czasów wielkiej powodzi do zrozpaczonych ludzi: "trzeba było się ubezpieczać"... To myślenie tych całych elit, ale żeby wyciągać pieniądze od podatników na bratanków i wujków w nieefektywnych spółkach skarbu państwa to są pierwsi... A jak już człowiek znajdzie się na ulicy to nawet żebrać mu nie pozwolą w tym chorym kraju. W Berlinie jest 100 000 Polaków bezdomnych. Otwierają drzwi do banków, żebrzą i nie są przepędzani. W noclegowniach mają czystą pościel i zadbane pokoje. Do tego przyjmuje się także ludzi po alko. To niebo a ziemia w stosunku do Polski. Tak samo znam człowieka co pracował po fabrykach w Polsce i chyba zmienił ich z 50 różnych :) Nigdzie nie był dłużej niż miesiąc - 2 miesiące, a teraz pojechał do Holandii i już 9 miesięcy bez jednego dnia wolnego i tylko mi mówi, że to niebo, a ziemia i nie tylko chodzi o zarobki, ale o wszystko... Nic dziwnego, że obywatele mają powoli dość tej całej elity liberalnej i jak Tusk natychmiast czegoś nie zrobi to straci władzę.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, hubio napisał(a):

W moim przypadku po tym spier...niu przez PiS niemal tak samo na książce ale mniej biurokracji to zostałem na ryczałcie. PiS załatwił mnóstwo ludzi wypychając ich na cwaniakowanie na książce i wpisywanie w koszty paliwa w drodze do kochanki :) Jaka partia i jaka mentalność takie traktowanie podatników. Sami robili wałki i podstawiali sobie nogi więc tą samą metodę dali dla przedsiębiorców...

Szkoda mi już słów na to. Przy czym żeby była jasność - ja nie potrzebuję analiz "ekspertów" (To nie uwaga do Ciebie) co do formy opodatkowania i w ogóle mojej DG. Jesteśmy w temacie politycznym to piszę jak można być rozgoryczonym. Ja wiem gdzie popełniłem błędy i wiem z jakiego powodu mam obecnie kryzys i oczywiście kwestie podatkowo - fiskalne dołożyły to, ale w głównej mierze zupełnie inne czynniki... Tylko jest ogromne rozgoryczenie bo państwo polskie w żaden sposób nie pomaga ludziom, którzy wpadli w jakieś problemy finansowe. Czy to przedsiębiorcom czy ludziom na etacie. Istniejące rozwiązania prawne są dalekie od oczekiwań. Przypominają mi się słynne słowa Cimoszewicza z czasów wielkiej powodzi do zrozpaczonych ludzi: "trzeba było się ubezpieczać"... To myślenie tych całych elit, ale żeby wyciągać pieniądze od podatników na bratanków i wujków w nieefektywnych spółkach skarbu państwa to są pierwsi... A jak już człowiek znajdzie się na ulicy to nawet żebrać mu nie pozwolą w tym chorym kraju. W Berlinie jest 100 000 Polaków bezdomnych. Otwierają drzwi do banków, żebrzą i nie są przepędzani. W noclegowniach mają czystą pościel i zadbane pokoje. Do tego przyjmuje się także ludzi po alko. To niebo a ziemia w stosunku do Polski. Tak samo znam człowieka co pracował po fabrykach w Polsce i chyba zmienił ich z 50 różnych :) Nigdzie nie był dłużej niż miesiąc - 2 miesiące, a teraz pojechał do Holandii i już 9 miesięcy bez jednego dnia wolnego i tylko mi mówi, że to niebo, a ziemia i nie tylko chodzi o zarobki, ale o wszystko... Nic dziwnego, że obywatele mają powoli dość tej całej elity liberalnej i jak Tusk natychmiast czegoś nie zrobi to straci władzę.

Co za brednie.

Jakie fejkowe koszty jak sam piszesz o 20% marży. 

Po prostu nie umiesz w opodatkowanie nawet. 

A brednie o noclegowniach to sobie daruj.

Co mozna powiedzieć ludziom bez ubezpieczenia? Tak, podatnicy zapłacą za Waszą głupotę i brak roztropności? 

Rozumiesz w ogóle pojęcie konsekwencji dokonywanych wyborów?

Edytowane przez GordonLameman
  • Upvote 2
Opublikowano
4 minuty temu, GordonLameman napisał(a):

Co za brednie.

Hahahahaha !!!

Jakie fejkowe koszty jak sam piszesz o 20% marży. 

Po prostu nie umiesz w opodatkowanie nawet. 

Tak wiem - nic nie umiem, a od 20 lat biznes prowadziły za mnie krasnoludki... :) Gdzie ja pisałem, że jestem na marży 20%? Gdzie ja pisałem, że w ogóle jestem w handlu? Może zacznij czytać dokładnie i ze zrozumieniem? :) Jedynie co pisałem, że jestem ja jako ja na ryczałcie... 20% pisałem o przykładowej osobie na ryczałcie bowiem tak właśnie banki wyliczają zdolność kredytową ryczałtowców :) Ich zapytaj dlaczego 20% ? Jesteśmy w dziale off politycznym, a nie doradztwa mojego biznesu więc piszę o rozgoryczeniu mikro przedsiębiorców, których trochę znam

A brednie o noclegowniach to sobie daruj.

Co mozna powiedzieć ludziom bez ubezpieczenia? Tak, podatnicy zapłacą za Waszą głupotę i brak roztropności? 

Rozumiesz w ogóle pojęcie konsekwencji dokonywanych wyborów?

Kiedyś myślałem tak jak ty. Dokładnie tak samo. :) Z takim podejściem to dziwię się, że ty nie głosujesz na konfę. Przecież oni chcą likwidacji wszystkiego i wprowadzenia Azji gdzie właśnie każdy sam wszystkim odpowiada za swoje wybory... A nie chwilka... Ty przecież przyznałeś, że jedynie chcesz rozbić PO-PiS więc może ukryta opcja konfederacka? :rotfl:

EOT z moje strony. Za ładny dzień żeby dawać paliwo hejterowi, któremu się nudzi i daje prowokacje i wycieczki osobiste. Może złapiesz kogoś w innych wątkach forum :) Miłego rozładowywania emocji na forum :clap:

Opublikowano
16 minut temu, hubio napisał(a):

. Tak samo znam człowieka co pracował po fabrykach w Polsce i chyba zmienił ich z 50 różnych :) Nigdzie nie był dłużej niż miesiąc - 2 miesiące, a teraz pojechał do Holandii i już 9 miesięcy bez jednego dnia wolnego i tylko mi mówi, że to niebo, a ziemia i nie tylko chodzi o zarobki, ale o wszystko... Nic dziwnego, że obywatele mają powoli dość tej całej elity liberalnej i jak Tusk natychmiast czegoś nie zrobi to straci władzę.

Czyli zmienił mało liberalną elitę w Polsce na lewicową Holandię i jest mu lepiej? To ja proszę 200x mocniej liberalne wartości w Polsce :E 

Obywatele nie mają dość elity liberalnej. Mają dosyć fikołków które odstawiasz w tym temacie. I to już porządne salta. 

• Haha 1
  • Upvote 2