Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, Badalamann napisał(a):

W innym wypadku, gdy NATO nie wyśle Bałtom wojsk a jedynie broń i amunicję, czekają nas nie negocjacje, a wojna obronna przed kacapstwem na naszym terenie.

Rosja nie chce naszego, polskiego terenu. Rosja chciałaby mieć wpływ na ten obszar częściowo gospodarczo no i żeby im tu wrogie wojska nie stały.

Oni nie chcą nas zniewalać tak dla zasady, albo zdobywać naszych wiosek i miasteczek, tylko chcą tu mieć wpływ oraz żeby USA utraciło wpływy. Tak ja to widzę, jak gadam z Rosjanami. Czy z tego może wyniknąć wojna obronna? Nie wiem, ale się domyślam, że raczej nie.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Szambo napisał(a):

Takie małe drobne rzeczy, które należałoby wprowadzić na już.

- zmniejszenie biurokracji (oj ile słyszałem historii jak to lekarze marnują czas na coś, na co nie powinni poświęcać...)

- przestanie utrzymywania systemów z lat prehistorycznych i pójście w nowe. Obecnie bywają tak stare systemy, że utrzymywanie i ich rozwój kosztuje krocie, bo po prostu jest brak programistów co chcą się babrać w takim czymś (nie wspominając o braku osób z tak specyficznym doświadczeniem), co idzie też za tym, nikła konkurencja wśród firm dostarczających takie usługi.

Nieduży koszt tych rzeczy, a jakość wzrosłaby zauważalnie. Tylko chcieć. To są rzeczy, które nawet nie reformują NFZ, a mają wpływ.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
12 minut temu, adashi napisał(a):

Na razie to nie ma przepisu. I zapewne nie będzie.

Co do zasady: używając na przykład  spółki z o.o. w odpowiednim obecnym stanie prawnym, własnej lub zaprzyjaźnionej, będę w stanie wygenerować dla dowolnej liczby osób wstecznie wieloletni dodatkowy staż wynikający z zawartych jakoby umów zlecenia. Bez nadmiernych kosztów. Bo od spółki już nic nie da się wyegzekwować.

A wiesz co będzie skutkiem takiego "zwiększonego" stazu pracy? Ot, gość będzie miał 26 dni urlopu zamiast 20. 

Opublikowano
Godzinę temu, skypan napisał(a):

Jak Tusk dostanie wotum to właściwie można go już nazwać kolejnymi Juliuszem Cezarem.  Tylko oby mu przyjaciele za jakiś czas nie wbili politycznych noży w plecy :)

A Wit znowu zdziwiony.

Oni nie są gotowi się odśrubować. Toż tyle zarządów i rad nadzorczych. A i agencje nie są do pogardzenia. Nie znają słowa: rezygnacja albo przyzwoitość.

Opublikowano (edytowane)

Momentami to nie wiem czy widzę parodię czy prawdziwe wypowiedzi. 

A tyle pisałem na labie kilka lat temu: "wyborcy KO po wygranej KO i utworzeniu rządu się mocno zawiodą" to się ze mną 3/4 wątka kłóciło, wyzywało od symetrystów. 

Moim zdaniem oni tak rządzą jak rządzą z trzech powodów

- łapówki

- niedostatki inteligencji

- od razu założyli, że co by nie robili, to na rządzących zawsze będzie szła krytyka - i następne wybory przegrają. No to po co się starać. Nachapać się, narobić wałów ile się da i tyle

No i konfederussia z pisem już ponad 50% poparcia. Brawo. Wincyj takich wypowiedzi. Może niech o planach na ekskluzywne pola golfowe jeszcze coś powiedzą :boink:

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano
25 minut temu, Badalamann napisał(a):

Chcąc naprawiać opiekę zdrowotną trzeba by w budżetach i "dosypywaniu" środków oddzielać wynagrodzenia od innych składników kosztów. Bez tego personel "przeżre" wszystko co dołożą, jak ma to miejsce do tej pory.

To prawda, tam jest wiele do poprawienia systemowo, wielu się do tego cycka przyssało. Niestety przyzwyczajenia pocovidowe.

Opublikowano

Przecież jak ktoś chce ekonomicznie jechać w Alpy to chociażby kupi bilet lotniczy za 69 złociszy do Bergamo i za tanioszkę pojedzie tam koleją Włoską.

Oni się w ogóle odkleili.

Ministerstwo Infrastruktury powinno cisnąć, żeby nie było wykluczenia komunikacyjnego - żeby ludzie bez samochodów mogli pociągiem dojechać do pracy itd.

• Upvote 4
Opublikowano
6 minut temu, Camis napisał(a):

RPqVPuu.png

Co to za bzdury, że nie ma pociągu z Wrocławia do Ząbkowic Śląskich?

https://mt.rozklad-pkp.pl/pl/tp?ld=mobil&seqnr=1&ident=73.0114069133.1749637022&&queryPageDisplayed=yes&queryPageDisplayed=yes&REQ0JourneyStopsS0A=1&REQ0JourneyStopsS0ID=&REQ0JourneyStops1.0G=&REQ0JourneyStopover1=&REQ0JourneyStops2.0G=&REQ0JourneyStopover2=&REQ0JourneyStopsZ0A=1&REQ0JourneyStopsZ0ID=&REQ0HafasSearchForw=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_0_0=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_1_0=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_2_0=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_3_0=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_0_1=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_1_1=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_2_1=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_3_1=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_0_2=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_1_2=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_2_2=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_3_2=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_0_3=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_1_3=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_2_3=1&REQ0JourneyProduct_prod_section_3_3=1&REQ0JourneyProduct_opt_section_0_list=0:000000&REQ0HafasOptimize1=&REQ0HafasNoOfChanges=&REQ0HafasChangeTime=&REQ0HafasNumCons0=&REQ0HafasAttrExc=&REQ0JourneyStopsS0G=5100069&REQ0JourneyStopsZ0G=5104387&REQ0JourneyDate=11.06.25&REQ0JourneyTime=12:16&time=12:16&date=11.06.25&dateStart=11.06.25&dateEnd=11.06.25&start=start&jumpToDetails=yes&guiVCtrl_connection_detailsOut_add_selection=pokaOK&guiVCtrl_connection_detailsOut_select_C0-0=yes#focus_guiVCtrl_connection_detailsOut_select_C0-0

Opublikowano
15 minut temu, GordonLameman napisał(a):

A wiesz co będzie skutkiem takiego "zwiększonego" stazu pracy? Ot, gość będzie miał 26 dni urlopu zamiast 20. 

No to napisałem, że nie wiem w ogóle po co to jest, ten cały staż.

Natomiast wprowadzanie przepisu prowokującego do łatwych nadużyć to słaba sprawa. Chyba, że jako źródło nowych etatów dla urzędników to kontrolujących. Albo nie wiem co to ma być, zrobienie wrażenia, że robi się coś dobrego?

Opublikowano

@adashi No i jedyna opcja by kacapy mogły osiągnąć takie cele na terenie Polski to nas pokonać i okupować.

Bo za tym co piszesz kryje się realny powrót do rosyjskiej strefy wpływów, jak po II WS.

Ale znowu, uważam że NATO, a przynajmniej kraje wschodniej flanki z naszym znacznym udziałem, w razie "testu" ze strony kacapstwana Bałtach, sprawdzą się dobrze i to tam ich zatrzymamy i pokonamy.

Pisałem o tym w kontekście gospodarczym i wydatków na obronność. 

Już ogromnych i jeszcze rosnących.

A w arcie konieczności walki na terenie państw bałtyckich nakłady te jeszcze wzrosną i to znacznie. Kosztem wszystkiego innego.

P.S. Samo opisane przez Ciebie potencjalne złamanie NATO i wycofania od nas sił sojuszniczych oznaczać będzie dla nas podporządkowanie wszystkiego obronności i przygotowaniom do wówczas już nieuchronnego starcia.

W każdym razie jakichś dużych dodatkowych środków na opiekę zdrowotną w najbliższych latach nie będzie.

Może w roku wyborczym będą jakieś jednorazowe akcje, ale to tylko w ramach kampanii wyborczej. Wraz z 1000+ itd.

Opublikowano
12 minut temu, adashi napisał(a):

No to napisałem, że nie wiem w ogóle po co to jest, ten cały staż.

Natomiast wprowadzanie przepisu prowokującego do łatwych nadużyć to słaba sprawa. Chyba, że jako źródło nowych etatów dla urzędników to kontrolujących. Albo nie wiem co to ma być, zrobienie wrażenia, że robi się coś dobrego?

No m. in. po to.

I do obliczania lat składkowych i nieskładkowych na potrzeby emerytury, ale tam nie wystarczy świstek ze spółki, bo musisz mieć opłacane składki. 

Opublikowano
24 minuty temu, Kris194 napisał(a):

Co to za bzdury, że nie ma pociągu z Wrocławia do Ząbkowic Śląskich?

A jest? Przesiadka w Jaworzynie, cała podróż (70 km!) trwa ponad 2h. Super opcja.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Szambo napisał(a):

Przecież jak ktoś chce ekonomicznie jechać w Alpy to chociażby kupi bilet lotniczy za 69 złociszy do Bergamo i za tanioszkę pojedzie tam koleją Włoską.

Oni się w ogóle odkleili.

Ministerstwo Infrastruktury powinno cisnąć, żeby nie było wykluczenia komunikacyjnego - żeby ludzie bez samochodów mogli pociągiem dojechać do pracy itd.

Wykluczenia komunikacyjne powinien załatwić wolny rynek. A wiesz czemu nie załatwił? Przy zwiększonych wydatkach chcesz jeszcze dosypywać do połączeń nierentownych? To zaraz będzie że PKP traci pieniądze zamiast zarabiać :E Jakoś nie bawi mnie żebym dopłacał z moich podatków komuś podwózki do pracy. 

Temat wykluczeń to już chyba ma 15 lat. Wyjścia z tego nadal brak. To ludzie muszą się ogarnąć z tych miejsc. 

Edytowane przez TheMr.
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Lypton napisał(a):

A jest? Przesiadka w Jaworzynie, cała podróż (70 km!) trwa ponad 2h. Super opcja.

Najbliższy pociąg - 13:42, czas podróży z przesiadką 1h42m. Samochodem nawet nie 30 min krócej. Czy wy aby nie przesadzacie? Nigdzie nie jest tak, że pociąg jedzie bezpośrednio do każdej miejscowości.

Edytowane przez Kris194
  • Upvote 5
Opublikowano
Teraz, TheMr. napisał(a):

Wykluczenia komunikacyjne powinien załatwić wolny rynek. A wiesz czemu nie załatwił? Przy zwiększonych wydatkach chcesz jeszcze dosypywać do połączeń nierentownych? To zaraz będzie że PKP traci pieniądze zamiast zarabiać :E 

Temat wykluczeń to już chyba ma 15 lat. Wyjścia z tego nadal brak. To ludzie muszą się ogarnąć z tych miejsc. 

Nie załatwi tego wolny rynek.

Tak... właśnie te nierentowne połączenia powinno fundować Państwo. Od tego jest.

Bardziej chciałbym, żeby sfinansowało to zamiast jakieś MOPSY i inne pierdoły.

Ktoś mieszkający na wiosce ma mieć szanse dojechać do miejsca pracy.

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Wolny rynek niczego nie załatwi. Nie będzie się opłacało robić tych połączeń. Od tego jest państwo, od robienia rzeczy nieopłacalnych dla wolnego rynku, a opłacalnych dla obywateli.  

Chyba, że chcemy mieć Wielką Brytanię z ich chorymi cenami połączeń kolejowych, że bardziej opłaca się latać tanimi liniami np. do Hiszpanii i stamtąd do np. Londynu.

Edytowane przez Lypton
  • Upvote 2