Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Camis napisał(a):

Która partia coś takiego proponuje?. 

Żadna. Ale nie trzeba proponować, tylko wprowadzić i zniknąć z polityki, zrobić coś dobrego dla kraju i się poświęcić, zapisać na kartach historii. 

Teraz, Henryk Nowak napisał(a):

To ty zacząłeś złośliwości i pisanie, że nie zjem burgerka. 

I się mylę? 

• Haha 3
Opublikowano

@galakty To tak nie działa. PO wprowadziła, PiS obiecał że cofnie, wygrali wybory i wrócili do dawnego stanu.

Stąd obecnie nie ma nawet takiego tematu.

Natomiast w realnym świecie a n netowych political fiction radzimy sobie od lat ściągając migrantów ekonomicznych. 

Doszła wojna na Ukrainie i uchodźcy. Robimy co możemy by jak najwięcej z nich już trwale zostało w Polsce. I tu też wygląda że się to w niemałej mierze uda.

• Upvote 3
Opublikowano
6 minut temu, galakty napisał(a):

Ale nie trzeba proponować, tylko wprowadzić i zniknąć z polityki

Która partia to zrobi?, odpowiem twoją odp:

6 minut temu, galakty napisał(a):

Żadna.

Od importu imigrantów nie ma odwrotu. 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Podobno mają utrudniać Ukraińcom pobyt w Polsce, usłyszane od koleżanki z UA, ale ile w tym prawdy to nie wiem. 

Ja bym się nie zdziwił, bo Niemcom na rękę to nie jest, tylko wrzucanie nieposłusznych od siebie. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, michaelius33 napisał(a):

Jak będzie praca to przecież ludzie mogą pracować dłużej niż do emerytury.

Większość znanych mi osób w wieku około emerytalnym pracuje kilka lat dłużej by powiększyć sobie świadczenie.

Nie każdy może z powodu zdrowia i nie dla każdego jest praca w tym wieku. 

26 minut temu, galakty napisał(a):

I się mylę? 

Mylisz się bo imigranci będą czy tego chcesz czy nie. 

Ogólnie nie podoba mi się migracja do Polski, toleruję jedynie tę z krajów bliskich nam kulturowo. Niemniej ja też nie mam nic do gadania ale nie jestem głąbem i nie neguję rzeczywistości. Niemniej wolę Hindusów od biedy. Somalijczycy czy libijczycy to już jednak przesada. 

Edytowane przez Henryk Nowak
  • Upvote 2
Opublikowano

jest dużo krajów z których można ściągać migrantów o ile będą chcieli przyjechać. Bo Polska może nie być pierwszym lub ostatecznym wyborem

Daleki Wschód jak Mongolia, Wietnam, Filipiny, Indonezja. 
Ameryka Południowa tu Kolumbia i Wenezuela.

Z Filipin dużo ściągaliśmy to głównie chrześcijanie

Opublikowano
20 minut temu, galakty napisał(a):

Podobno mają utrudniać Ukraińcom pobyt w Polsce, usłyszane od koleżanki z UA, ale ile w tym prawdy to nie wiem. 

Ja bym się nie zdziwił, bo Niemcom na rękę to nie jest, tylko wrzucanie nieposłusznych od siebie. 

A jakieś konkrety? 

Bo Polska od ponad 3 lat robi co może by Ukraińców trwale zatrzymać w społeczeństwie.

Jedyne co może mieć miejsce z czasem, to jakaś forma odsyłania mężczyzn w wieku poborowym.

O to zabiega Ukraina od dawna i myślę że z czasem coś takiego wejdzie. Jednak nie ma chyba nic oficjalnego w tym temacie.

Opublikowano

Reforma emerytalna powinna zacząć się od zniesienia podatku dochodowego od emerytur. Powinna zostać tylko składka zdrowotna. 13-tkę wliczyć do emerytury, zmienić sposób waloryzacji względem przeciętnego wynagrodzenia. Równolegle wprowadzić systemowe rozwiązania dla pracujących by orientacyjnie wiedzieli ile tej emerytury mają i co/ile zyskają gdy będą pracować dłużej. Wprowadzić bonusy emerytalne za dzietność podwyższające emerytury. Wiadomo, że zaraz pojawią się głosy, że Halyna co tylko się rozmnażała dostanie więcej ale nie generalizujmy. Dzieciaki kosztują a często na emeryturze nadal rodzice pomagają swoim dzieciom. 

Tak to dla mnie powinno wyglądać a nie: podniesiemy wiek emerytalny, zabierzemy 13-ki itd.

• Upvote 2
Opublikowano
3 minuty temu, skypan napisał(a):

Reforma emerytalna powinna zacząć się od zniesienia podatku dochodowego od emerytur. Powinna zostać tylko składka zdrowotna. 13-tkę wliczyć do emerytury, zmienić sposób waloryzacji względem przeciętnego wynagrodzenia. Równolegle wprowadzić systemowe rozwiązania dla pracujących by orientacyjnie wiedzieli ile tej emerytury mają i co/ile zyskają gdy będą pracować dłużej. Wprowadzić bonusy emerytalne za dzietność podwyższające emerytury. Wiadomo, że zaraz pojawią się głosy, że Halyna co tylko się rozmnażała dostanie więcej ale nie generalizujmy. Dzieciaki kosztują a często na emeryturze nadal rodzice pomagają swoim dzieciom. 

Tak to dla mnie powinno wyglądać a nie: podniesiemy wiek emerytalny, zabierzemy 13-ki itd.

Widzisz bo ty wychodzisz z błędnego założenia, że to ma być zrobione by w Polsce było lepiej.

Tusk wychodzi z założenia , że ma być jak najwięcej nisko opłacanej siły roboczej. 

Opublikowano
19 minut temu, Dimazz napisał(a):

(...)

Z Filipin dużo ściągaliśmy to głównie chrześcijanie

Ta sama wiara nie gwarantuje, że nie będą to bandziory. W żadnym kraju w Ameryce Południowej nie ma tylu katolików co w Brazylii, tak samo jak w żadnym kraju w Ameryce Południowej nie ma tylu zabójstw czy kradzieży. Filipiny też cierpią z powodu wysokiego poziomu przestępczości a największy problem mają z handlem dragami. Ta sama religia nie gwarantuje niczego. 

Opublikowano
36 minut temu, Henryk Nowak napisał(a):

Ogólnie nie podoba mi się migracja do Polski, toleruję jedynie tę z krajów bliskich nam kulturowo. Niemniej ja też nie mam nic do gadania ale nie jestem głąbem i nie neguję rzeczywistości. Niemniej wolę Hindusów od biedy. Somalijczycy czy libijczycy to już jednak przesada. 

A tu się zgadzam, imigracja jest nieunikniona ale na litość boską ściągajmy Ukraińców, Białorusinów itp, a nie z Kolumbii czy Somalii gdzie uwielbiają maczety.... 

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

A tu się zgadzam, imigracja jest nieunikniona ale na litość boską ściągajmy Ukraińców, Białorusinów itp, a nie z Kolumbii czy Somalii gdzie uwielbiają maczety.... 

Zgadzam się, tylko jest problem. To imigranci mogą wybrać nas, nie my ich. 

Opublikowano
8 godzin temu, Henryk Nowak napisał(a):

Nie masz pojęcia o czym piszesz. W magazynach, na produkcji, za kółkiem, w budowlance i w wielu innych branżach dominują imigranci. Często chodzę obok przystanku z którego bus zabiera pracowników Amazona, słyszę tylko rosyjski/ukraiński, jak zamawiam ubera albo jedzenie z apki to albo wiezie mnie imigrant albo jedzenie przywozi mi imigrant. W zeszłym roku odbierałem wannę z zakładu produkcyjnego, przed szlabanem Polska a za szlabanem Pakistan. Mam wujka w MPK, mówi, że sytuację związaną z brakiem kierowców ratują imigranci bo Polaków tam prawie nie ma, u mnie w biurowcu personel sprzątający mówi po rosyjsku, catering też, ostatnio byłem na kręglach i cała obsługa była rosyjskojęzyczna, w weekend byłem na sushi i też podawał mi je Ukrainiec, w Biedronce same Ukrainki, w Żabce też, remonty robią mi głównie Ukraińcy, mechanik Ukrainiec, mieszkanie wynajmuję rodzinie z Ukrainy. Mógłbym tak długo wymieniać. Napisz mi kto by to wszystko robił skoro Polacy nie chcą lub ich brakuje, tylko najpierw odstaw dopalacze. I tak, jest wiele poziomów dobrobytu, kiedyś mieszkałem w kamienicy i jeździłem autobusem, teraz mam ładny dom, jeżdżę dobrym autem a mieszkanie wynajmuję. Nie chcę się cofać lub stać w miejscu, chcę mieć lepiej. 

He, he, wiedziałem...
Kiedy ty się do tego "ładnego domu" przeprowadziłeś? W tym roku? Wytłumacz mi Henryku, jak to dzięki wytężonej pracy imigrantów dokonałeś tej sztuki i w jaki sposób wpłynęli oni na twój sposób korzystania ze środków transportu, czyli przesiadkę z autobusu do samochodu?

Czy ty w ogóle wiesz dlaczego Amazon przeniósł się do Polski?

Opublikowano
25 minut temu, Badalamann napisał(a):

A jakieś konkrety

Bo Polska od ponad 3 lat robi co może by Ukraińców trwale zatrzymać w społeczeństwie.

Jedyne co może mieć miejsce z czasem, to jakaś forma odsyłania mężczyzn w wieku poborowym.

O to zabiega Ukraina od dawna i myślę że z czasem coś takiego wejdzie. Jednak nie ma chyba nic oficjalnego w tym temacie.

Kampania prezydencka. Znam wielu Ukraińców i bardzo, bardzo zmienili zdanie o Polsce. Pamietam jak mówili, że Duda taki proukraiński a ten Nawrocki to by najchętniej ich zdegradował do roli niewolników, bez socjalu, bez niczego. 

Zanim ktoś się dowali do socjali dla UKR - w innych krajach migranci mają socjal, więc jak zniechęcimy tych co mamy teraz to setki tysięcy czarnego ludu z afryki już czeka, żeby zająć ich miejsce. 

W czasie kampanii prezydenckiej wszyscy kandydaci walili w Ukraińców tyrających w Polsce z trzaskiem i patusem na czele. To jest konkret.