Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie jest prawdopodobieństwo, że w tym Gigusiu FO27Q2 będzie jakiś mankament, który każe mi go zwrócić? Wiem, że to oled i nie ma opcji na jakieś dziwaczne cloudingi, ale czy coś się trafia w nich? Akurat jest za 2299 z opcją na raty 0%. Miałem brać za gotówkę, ale jak są raty „darmowe” to skorzystam. Tylko wtedy więcej zachodu ze zwracaniem i nie wiem ile ryzykuje 😆

Opublikowano

@sideband czyli totalna hajla-bajla :rotfl:.

Artykuły swoje a instrukcje użytkowania swoje :D

Tutaj dla przykładu QD OLED Asusa - ROG Swift OLED PG32UCDM

Obsługa i czyszczenie

• Przed uniesieniem lub zmianą pozycji monitora najlepiej jest odłączyć kable i przewód zasilania. Ustawiając monitor, postępuj zgodnie z odpowiednimi technikami podnoszenia. Unosząc lub przenosząc monitor, chwytaj za jego krawędzi. Nie unoś wyświetlacza, trzymając za stojak lub przewód.

• Czyszczenie. Wyłącz monitor i odłącz przewód zasilania. Oczyść powierzchnię monitora przy pomocy gładkiej szmatki, niepozostawiającej włókien. Uporczywe plamy mogą być usuwane przy użyciu zwilżonej w łagodnym detergencie szmatki.

Unikaj używania środków czyszczących zawierających alkohol lub aceton. Używaj środka czyszczącego przeznaczonego do użytku z monitorem. Nigdy nie pryskaj środkiem bezpośrednio na ekran. Mogłoby to spowodować kontakt środka czyszczącego z wnętrzem monitora i doprowadzić do porażenia prądem elektrycznym.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, ztx napisał(a):

Tylko wtedy więcej zachodu ze zwracaniem i nie wiem ile ryzykuje 😆

Raczej mniej zachodu, nie czekasz na przelew tylko sami rozliczają kredyt ;)

Brać i się nie bać

Edytowane przez Wu70
  • Thanks 1
Opublikowano

Nie ma to jak nabijać sobie wnioski kredytowe zwracając zakup na raty o wartości 2300 zł xD 

16 minut temu, MadDog napisał(a):

czyli totalna hajla-bajla :rotfl:.

Artykuły swoje a instrukcje użytkowania swoje :D

Tutaj dla przykładu QD OLED Asusa - ROG Swift OLED PG32UCDM

Czyszczenie QD-OLED to jakieś kuriozum, jesteś niewolnikiem monitora :E Dlatego wziąłem WOLED i mam w pompie, pianka plus ściereczka i jadę jak opluję monitor :E 

Opublikowano

Jak dla mnie to paranoje jak z chowaniem paska przed wypaleniem. Jak kupię QD to obejdzie się bez 400 szt ściereczek z sierści dzika 8:E bardzo rzadko mam potrzebę czyszczenia monitora, może niektórzy mają dotykowe panele :D

Opublikowano (edytowane)

@galakty Przestaje być kuriozum jak żona ci powłokę zajedzie płynami do mycia szyb :D

No ale to było dawno temu jak miałem plazmę panasonica ale od tamtej pory ma zakaz używania płynów do czyszczenia ekranów. Naszego Oleda 65" i mój monitor czyści wilgotną (woda) mikrofibrą i jest ok. 

Edytowane przez MadDog
Opublikowano
59 minut temu, galakty napisał(a):

Nie ma to jak nabijać sobie wnioski kredytowe zwracając zakup na raty o wartości 2300 zł xD 

Mieszkanie na kredyt jest więc akurat czy będę miał jeden wniosek więcej czy mniej to nic przy tym😆😆

Opublikowano (edytowane)

Mnie ten skalibrowany tryb urzekł bo wygląda świetnie i praktycznie do treści sdr nie muszę nic ustawiać. HDR będzie używany do gier. 
Jesli chodzi o czyszczenie matrycy to nie ma żadnego komunikatu, przynajmniej ja póki co nie widziałem. Czyszczenie włącza się w stand by ale co dla mnie na minus też nie widać komunikatu jak na LG. Ponoć dioda świeci i na zielono jak robi ale nie chciało mi się czekać i patrzeć. Można ustawić w monitorze opóźnienie czyszczenia i domyślnie jest włączone po 15min, dałem na 0. Po ponownym włączeniu komputera pokazuje w Oled CARE, że jedno czyszczenie mamy na liczniku. 

Jesli chodzi o powłokę to myślałem że będzie gorzej, na czarnym tle jest lustro i widać wszystko w odbiciu ale podczas normalnego korzystania jest ok. Wczoraj był słoneczny dzień i w moich warunkach tak jak było jasno w salonie czerń była czernią więc chyba trzeba latarka świecić żeby zrobiła się wyblakło czerwona.  Sama gładka powłoka daje lepszy wdg mnie obraz, jakby bardziej żywo i kolorowo. 

Podsumowuajac ten konkretny model na tej matrycy to taka wisienka na torcie tego co nie do końca grało w LG WOLED. Drugi raz na WOLED świadomie bym się nie zdecydował ale różnice są subtelne na tym poziomie i to nie jest tak że WOLED jest zły. Trzeba mieć porównanie obu paneli i wyrobić sobie zdanie. 

Srogie minusy za brak pilota, stopka jest duża jak na byłym LG co też na minus ale do zniesienia. Zasilacz nie piszczy, a samo wykonanie monitora bardzo na plus. Mógłby być też komunikat jak w LG po zamknięciu komputera, że nastąpi czyszczenie matrycy, a po ponownym uruchomieniu komunikat o wykonanym czyszczeniu. 

Gigabyte jak Ty żeś mi zaimponował :D 

1 godzinę temu, galakty napisał(a):

U mnie jest zakaz dotykania TV i PC :E 

Nie ma się co śmiać bo i mnie też jest zakaz dotykania :D 

Edytowane przez Phoenix.
  • Like 1
  • Upvote 2
Opublikowano

Nastał czas na zamówienie FO27Q2, pytanie czy brać za 2299 27 cali czy może czaic się na 32? W tym momencie mam 1440p 27' i jest idealnie, a nie mam pod ręka nic żeby porównać ostrość 1440p na 32 calach. Nie wynyslac i brać przetestowane 27 czy polecacie dorzucić do 32?

Opublikowano
12 minut temu, galakty napisał(a):

@Phoenix. Mnie w WOLED chyba jedynie banding na ciemnych przejściach irytuje, reszta pasuje

Dla mnie to nie był problem na woled ale jak już tyle razy się tu pisało o tym to mając porównanie zwróciłem n to uwagę. Ale to nie jest aż taki Game changer tylko subtelna różnica dla maniaka wiedzącego gdzie patrzeć. 

5 minut temu, sideband napisał(a):

Jako monitor już w życiu nie kupiłbym WOLED-a, ale to już pisałem wielokrotnie :E

Coś w tym jest ja ma się porównanie obu matryc. Mając WOLED nigdy bym nie pomyślał tak żeby nie kupić drugi raz . Teraz już mam zdanie bliżej twojego ale to nie jest tak, że nie polecę woled. 

Opublikowano
8 minut temu, ztx napisał(a):

Nastał czas na zamówienie FO27Q2, pytanie czy brać za 2299 27 cali czy może czaic się na 32? W tym momencie mam 1440p 27' i jest idealnie, a nie mam pod ręka nic żeby porównać ostrość 1440p na 32 calach. Nie wynyslac i brać przetestowane 27 czy polecacie dorzucić do 32?

32 całe to już tylko 4k, a różnica w ppi między 27/1440p to przepaść. 

Opublikowano
23 minuty temu, Phoenix. napisał(a):

Gigabyte jak Ty żeś mi zaimponował :D 

No i namówił, zamówione  :D

a jeszcze jak side jest za QD to dłużej sie nie zastanawiam nad woledem

9 minut temu, ztx napisał(a):

Nastał czas na zamówienie FO27Q2, pytanie czy brać za 2299 27 cali czy może czaic się na 32? W tym momencie mam 1440p 27' i jest idealnie

Duża różnica cen, myślę że prędzej czy później skończymy z 32" 4K ale jeszcze chcę się nacieszyć wysokim fps :D

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Wu70 napisał(a):

No i namówił, zamówione

W Media Expert ? 😄Monitor ma 27cali, a karton ma jak tv 50 cali 🤣

6 minut temu, galakty napisał(a):

W czym główna różnica? Kolory i powłoka która nie robi ziarna? Aż taka to różnica? Coś jak kiedyś OLED vs AMOLED w telefonach Samsung?

Też się dowiem chętnie @sideband bo tamtego posta to nie odnajdziemy. 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
11 minut temu, Phoenix. napisał(a):

W Media Expert ? 😄Monitor ma 27cali, a karton ma jak tv 50 cali 🤣

Tak, oferta wydaje się fajna. Niestety 240Hz ale muszę coś zostawić na następny zakup :D

• Upvote 1