Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, JanuszekCebulion XVllsty napisał(a):

1440p na tv 4k działało by dobrze czy to się traci na jakości w jakiś sposób?

Jasne, że się traci. Najlepiej grać w natywnej rozdzielczości.

Opublikowano
58 minut temu, JanuszekCebulion XVllsty napisał(a):

Mam 4070tis karta bardziej do 1440p, poluje na tv oleda, 1440p na tv 4k działało by dobrze czy to się traci na jakości w jakiś sposób?

48 minut temu, ztx napisał(a):

Jasne, że się traci. Najlepiej grać w natywnej rozdzielczości.

Tu sie do konca nie zgodze. Oczywiscie natywna rozdzielczosc bedzie lepsza, ale np. upscaling w LG C2, ktory posiadam dziala tak dobrze, ze z paru metrow od TV nie widze zadnej roznicy przy materialach 1080p.... Niejednokrotnie zlapalem sie, ze ogladalem video w nizszej rozdzielczosci, myslac ze to 4k. 

Naprawde, dzisiejsze implementacje tych technologii w tv sa bardzo dobre i rok do roku coraz lepsze. 

Zreszta DLSS 4 podobno z upscalingiem wyglada w niektorych sytuacjach lepiej niz natywnie.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 17.04.2025 o 13:30, Dimazz napisał(a):

Używam od paru lat, najpierw C2 teraz C4. Nie zamieniłbym na nic innego. Co jakiś czas kupuję jakiś monitor WOLED/QD-OLED żeby porównać bezpośrednio i zwracam czym prędzej. LG 42 ma dla mnie cały czas najlepszy HDR (używam w każdej grze) i najlepszą ogólną jakość obrazu. 

Edytowane przez MSky7
  • Upvote 1
Opublikowano

Mógłby ktoś polecić jakiś dobry woled od LG może być tv może być monitor do 4070ti super do nowych gier 1440p do starszych do 4k, 144Hz-600hz nie mają znaczenia może być 60hz bo tylko w 60fps gram, najważniejsza jest jakość obrazu ładne odwzorowanie kolorów i czerni,tv czy można monitor chciałbym tak od 32 cali w górę ma ktoś jakąś propozycję? Może użytkuje ktoś cos podobnego 

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, MSky7 napisał(a):

Co jakiś czas kupuję jakiś monitor WOLED/QD-OLED żeby porównać bezpośrednio i zwracam czym prędzej. 

A co cię tak szybko zniechęcało do nich? 
Kalibracja, jasność, struktura pikseli, odbicia, czarny w jasnym pomieszczeniu przy QD-Oled...?

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)

1) HDR: Trueblack 400 w ogóle nie wygląda jak HDR, to po prostu trochę jaśniejszy obraz. Tryb 1000 też nie daje rady w porównaniu do LG TV.

2) Matowe powłoki, semi gloss powłoki itp. nie dają takiej wyrazistości jak black mirror z LG. 

3) Rozmiar: ciężko mi wrócić do mniejszych powierzchni.

Edytowane przez MSky7
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano

A dobra, to nic co mnie dotyczy, bo zależy mi głównie na wiernym SDR oraz lepszym HDR niż w starym BenQ 277HDR. :E Monitor Oled ma mi zastąpić starego, ale jarego Sony 55XE9305, gdzie zależy mi na mniejszy rozmiarze. Za dużo razy nie chciało mi się przepinać obrazu oraz zmieniać audio.
Matowe powłoki to raczej kwestia konkretnego modelu oraz matrycy, bo z tego co czytałem to są lepsze i gorsze, o różnych właściwościach. 

Opublikowano
10 godzin temu, musichunter1x napisał(a):

zależy mi głównie na wiernym SDR oraz lepszym HDR niż w starym BenQ 277HDR. :E Monitor Oled

Sprawdzi się, nie ma co czekać  :D

HDR to będzie przepaść między tym BenQ.

Przy tak małych ekranach nie potrzebujesz żeby to waliło jasnością jak seria G w TV bo to jest męczące z małej odległości do dłuższego grania.

Opublikowano (edytowane)

45" 5K2K jest już na polskiej stronie: https://www.lg.com/pl/monitory/ultragear-gaming/45gx950a-b/. Tylko się zrobi dostępny i od razu biorę. Co prawda na stronach producenta jest kilka postów o problemach wieku dziecięcego, ale i tak dam szansę. Duży ekran, dobra rozdzielczość dająca przyzwoite PPI i solidne odświeżanie z G-Sync brzmią idealnie. Co do OLEDa nie mam zdania - to będzie pierwsza styczność z tą matrycą. Zobaczymy, obecnie mam 40" od LG w tej samej rozdzielczości na IPS i jest naprawdę dobrze. Jedynie 72 Hz boli. Mam naprawdę duże nadzieje w związku z tą przesiadką. To kretyńskie "rich bass" w marketingowym bełkocie mogliby już sobie odpuścić. Jak ktoś bierze produkt z tej półki, na pewno nie ma jakiegokolwiek pojęcia o audio i będzie korzystał z wbudowanych pierdziawek.

Edytowane przez Karister
  • Like 1
Opublikowano

Wiecie może czym się różni MSI 271qpx od 271qpx e2? Z tego co widzę, to wersja E2 wygląda na taką, która nie przeszła testów 360hz i wydali budżetówkę. Jest też jakaś różnica w wydawaniu firmware. Czy opcje tych monitorów są takie same? Czy może coś ucieli w E2? W E2 dodali Oled care 2.0, dodali również aktualizację firmware. Zastanawiam się nad pierwszym oledem 1440p@240hz z gwarancja 4 lata i w sumie ten 271qpx e2 mi się spodobał :D Bajerów z 271qrx nie potrzebuję do szczęścia i tych 360hz też na chwilę obecną. Czy może jest jakaś lepsza alternatywa dla tego monitora?

Opublikowano

E2 to jest wersja 240Hz. Nie ma chyba innych różnic między tymi monitorami. Mam właśnie wersję E2 bo dodawali Monster Hunter Wilds a nie potrzebowałem właśnie 360Hz.

Generalnie monitor ok. Największa jego wada to VRR flicker jak korzysta się z freesynca. Generalnie trochę się do tego przyzwyczaiłem ale potrafi irytować bo potrafi występować nawet w Windowsie na szaro/czarnych planszach. Druga wada to oczywiście gówniana powłoka, która bardzo łatwo się rysuje. Wczoraj właśnie dorobiłem się pierwszych mikrorysek bo gdzieś źle chwyciłem mikrofibrę i przeleciałem obszyciem szmatki :sciana:. Na szczęście nie dużo i widoczne tylko pod ostre światło.

Alternatywą dla tego monitora jest Gigabyte AORUS FO27Q2. Ale on też ma gównianą powłokę. Już ktoś tutaj też zniszczył powłokę i ma teraz wytartą plamę. Z tymi monitorami trzeba obchodzić się jak z jajkiem :niegrzeczny:

• Like 1
Opublikowano

No właśnie, czy te powłoki są różne i np. model QRX nie ma takiego problemu? Na reddicie gdzies wyczytałem, gdzie gość opisywał, że powłoka jest zdecydowanie lepsza niż w tańszych modelach i się nie rysuje, i nie wyciera od patrzenia. Sam nie wiem czy właśnie E2 nie brać, czy może jednak warto dopłacić... Przy okazji nigdy nie miałem nic od Gigabyte i boję się tego pierwszego razu :D 

Jeśli chodzi o ten VRR flicker, to jak sobie ustawisz klatki na stałym poziomie to on też występuje? Nigdy czegoś takiego nie uświadczyłem i wiem, że będzie mnie to denerowowało jeśli będzie to dość agresywne. Grafikę też zmienię, także competetive 240 fps powinno być OK, do singla od święta można dać sobie mniej klatkażu :D 

Opublikowano
4 godziny temu, MadDog napisał(a):

Druga wada to oczywiście gówniana powłoka, która bardzo łatwo się rysuje. Wczoraj właśnie dorobiłem się pierwszych mikrorysek bo gdzieś źle chwyciłem mikrofibrę i przeleciałem obszyciem szmatki

Wystarczy nie jesc i nie pic przy monitorze, odkad mam swoj, to ani razu go nie czyscilem i nadal wyglada jak nowka. A palucha ktorego dotknalem niechcaco wyczyscilem papierem toaletowym i nie ma sladu po nim. Z kurzu nawet nie wycieram bo nie m zbytnio co, od czasu do czasu lekko dmuchne na matryce i tyle.

4 godziny temu, MadDog napisał(a):

Największa jego wada to VRR flicker jak korzysta się z freesynca.

Ja na swoim Gigabyte jeszcze nigdzie migotoania nie widzialem, a tam gdzie migotal mi LG czyli w Warzone na locku w 60fps w menu to Gigabyte nie ma tego problemu gdzie LG mial certyfikat gsync a gigus go nie ma :D 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, funk napisał(a):

Jeśli chodzi o ten VRR flicker, to jak sobie ustawisz klatki na stałym poziomie to on też występuje?

Tak też występuje.

Już kilka razy pisałem są gry gdzie migotanie widać bardzo wyraźnie przy stałym np. Hades 2 (przy stałych 237 FPS) . Są gry gdzie przy stałym FPS nie widzę migotania np. ER (nawet w nocy przy ciemnych scenach - stałe 60 FPS). Są gry gdzie migotanie jest bardzo mało widoczne i w normalnej grze nie przeszkadza i zmiennym FPS  np. BF 2042 (głównie widzę w lobby). I oczywiście są gry gdzie migotanie strasznie przeszkadza i jest zmienny FPS. 

Oczywiście piszę to na podstawie własnych doświadczeń.

Edytowane przez Kabor
  • Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Wystarczy nie jesc i nie pic przy monitorze, odkad mam swoj, to ani razu go nie czyscilem i nadal wyglada jak nowka. A palucha ktorego dotknalem niechcaco wyczyscilem papierem toaletowym i nie ma sladu po nim. Z kurzu nawet nie wycieram bo nie m zbytnio co, od czasu do czasu lekko dmuchne na matryce i tyle.

Ja na swoim Gigabyte jeszcze nigdzie migotoania nie widzialem, a tam gdzie migotal mi LG czyli w Warzone na locku w 60fps w menu to Gigabyte nie ma tego problemu gdzie LG mial certyfikat gsync a gigus go nie ma :D 

Nie jem przy monitorze ale mam dzieciaka, który w napływie emocji przy Minecrafcie jak uda się coś fajnego zbudować to  go opluwa co chwilę :D 

Fakt jest faktem - powłoki w tych monitorach to guano niesamowite. Zresztą niejednokrotnie z fabryki przyjeżdżają już z mikro rysami na ekranie.

• Upvote 2