Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

The Future is Now!

8 godzin temu, sideband napisał(a):

Sprawdź na tym filmie jasność

Odpaliłem i na 27" jest gigantyczna różnica na korzyść 1000 w większości tych scen, dopiero te jaśniejsze sceny (pierwsza z człowiekiem albo ostatnie światełka) zacierają różnice.

Tylko nie wiem czy ten film za bardzo nie sprzyja trybowi 1000 bo często duża część ekranu jest całkowicie czarna.

To samo zauważyłem w KCD2, w nocy (w grze) pochodnia potrafi porządnie zaświecić dopiero w trybie 1000 ale i tak grałem w TB400 bo na dłuższe sesje męcząca jest ta jasność

Opublikowano
10 godzin temu, Wu70 napisał(a):

:DPóźnym wieczorem czarna tapeta i przesuwanie małego okienka robi robotę  :D

Wtedy czuć prawdziwą magie HDRu.

@Kakarotto

Ustaw jeszcze custom resolution żebyś miał więcej jak 100hz przy 10bit kolorze. 

Opublikowano
4 godziny temu, Wu70 napisał(a):

The Future is Now!

Odpaliłem i na 27" jest gigantyczna różnica na korzyść 1000 w większości tych scen, dopiero te jaśniejsze sceny (pierwsza z człowiekiem albo ostatnie światełka) zacierają różnice.

Tylko nie wiem czy ten film za bardzo nie sprzyja trybowi 1000 bo często duża część ekranu jest całkowicie czarna.

To samo zauważyłem w KCD2, w nocy (w grze) pochodnia potrafi porządnie zaświecić dopiero w trybie 1000 ale i tak grałem w TB400 bo na dłuższe sesje męcząca jest ta jasność

To jest test Low APL i jeżeli soft nie jest zwalony potrafi prawidłowo podążać za krzywą EOTF.

https://tftcentral.co.uk/articles/updated-exploring-msis-firmware-update-for-the-peak-1000-hdr-mode-for-many-of-their-qd-oled-monitors

Opublikowano (edytowane)

Tak jeszcze co do wypalania - gimby pewnie nie znajo, ale trzydzieści lat temu były monitory kineskopowe. Właśnie mi się przypomniało, że one też się wypalały i modne były wygaszacze ekranu. Zarówno w Windows, jak i MacOS ten relikt przeszłości przetrwał i znowu jest użyteczny. Także ja zapominam o problemie OLEDa. :)

Edytowane przez Karister
Opublikowano
W dniu 20.05.2025 o 16:42, Kakarotto napisał(a):

Dell Alienware AW3423DWF OLED już podłączony i odpalony.

Tak prosto z kartonu i na pulpicie, wygląda znaczenie lepiej niż poprzedni, co nie jest zaskoczeniem. Czerń robi robotę i kolory wydają się z bardziej wyraziste. Do opadu szczeki daleko, efekt wow średni, ale najlepsze z oledów wychodzi w grach, a nie na pulpicie, więc wrażenia na pewno się zmienią. :D

W gb3466wqsu-b1 kolory były jakieś wyblakłe, choć, z drugiej, sporo w nim ostatnio przestawiałem, więc może dlatego. xD

Teraz tylko pobrać soft i konfiguracja. Potem Indiana i Doom.

Soft? Oprócz update firmware na M3B107 nic w sumie nie potrzebujesz wgrywać.
Pamiętaj, że ten Alienware przy zmianie sterowników gpu itd pobiera sobie sam gówniany profil ICC z Windows Update i na SDR kolory są wyblakłe wtedy.

AFgwylb.png

Tutaj na dole będzie, usuń go i zobaczysz jaka będzie różnica.

Jak nie lubisz używać "poprawnej" ciepłej bieli z HDRu na SDR to polecam ustawić sobie custom color preset w monitorze:
Okt21ce.jpeg

Wziąłem go z reddita i przy tym presecie + usuniętym domyślnym ICC biel jest dość chłodna a kolory bardziej soczyste niż kiedykolwiek.
Oczywiście to wszystko kwestia preferencji ale mimo wszystko chciałem zostawić info

Pewnie już tu przeleciałeś temat ale dla przypomnienia: broń boże przy tej powłoce używać czegoś innego niż woda/woda destylowana i mikrofibra :E 
Używam monitora od końca 2023 i jestem zadowolony do tego stopnia, że nie wiem czy 32" 4K 16:9 to następny krok dla mnie bo tak mi się podoba 21:9 w grach

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Mizu napisał(a):

Soft? Oprócz update firmware na M3B107 nic w sumie nie potrzebujesz wgrywać.

Miałem na myśli firmware do monitora i DDM, by ustawienia monitora mieć pod myszką, a nie dżojstikiem.

Pamiętaj, że ten Alienware przy zmianie sterowników gpu itd pobiera sobie sam gówniany profil ICC z Windows Update i na SDR kolory są wyblakłe wtedy.
Tutaj na dole będzie, usuń go i zobaczysz jaka będzie różnica.
Jak nie lubisz używać "poprawnej" ciepłej bieli z HDRu na SDR to polecam ustawić sobie custom color preset w monitorze:
Wziąłem go z reddita i przy tym presecie + usuniętym domyślnym ICC biel jest dość chłodna a kolory bardziej soczyste niż kiedykolwiek.
Oczywiście to wszystko kwestia preferencji ale mimo wszystko chciałem zostawić info

Dzięki za info, ale już sobie poustawiałem wszystko pod siebie i jest perfekto.

Pewnie już tu przeleciałeś temat ale dla przypomnienia: broń boże przy tej powłoce używać czegoś innego niż woda/woda destylowana i mikrofibra :E 
Używam monitora od końca 2023 i jestem zadowolony do tego stopnia, że nie wiem czy 32" 4K 16:9 to następny krok dla mnie bo tak mi się podoba 21:9 w grach

Nie no, jak czyścić, to była jedna z pierwszych, przyswojonych przeze mnie informacji, gdyby zacząłem się monitorami oledowymi interesować.

Generalnie kupując tego Della miałem gdzieś tam z tyłu głowy, że jakby co, to będę go tylko testować dwa tygodnie, ale już go nigdzie nie oddaje. No chyba, że na gwarancję jak się coś wypali. xD

Jedyna wada ultrawide: jak już w to wejdziesz, to nie da się już wyjść. Coś na zasadzie odejścia z mafii. Zostałeś ostrzeżony.:smiech:

Opublikowano
5 godzin temu, Karister napisał(a):

Tak jeszcze co do wypalania - gimby pewnie nie znajo, ale trzydzieści lat temu były monitory kineskopowe. Właśnie mi się przypomniało, że one też się wypalały i modne były wygaszacze ekranu. Zarówno w Windows, jak i MacOS ten relikt przeszłości przetrwał i znowu jest użyteczny. Także ja zapominam o problemie OLEDa. :)

Porównywanie degradacji kineskopów z degradacją paneli OLED to grube nieporozumienie ;) Nie licząc starych CRT jak świat to w życiu żadnej retencji na CRT nie uświadczysz nawet jadąc na pulpicie 24h ;)

3 godziny temu, Mizu napisał(a):

Życzę powodzenia w usuwania większych/tłustych zabrudzeń wodą destylowaną. A to co zejdzie wodą to zejdzie i bez wody ;)

Opublikowano

Nie trzeba, ale plazma to był krótki epizod w dziejach TV, kiedy podłączanie tychże pod PC nie było jeszcze popularne, a monitory plazmowe to była nisza. Ludzie siedzieli na LCDkach, a wygaszacze ekranu odeszły do lamusa pomimo istnienia plazmy.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 19.05.2025 o 21:24, ElectronLamp napisał(a):

Anulowalem zamówienie na aourusa fo32u2p bo już jedna matryce uszkodziłem wycieraniem i obawiałem się o drugą więc zamówiłem Samsunga g81sf z matową powłoką. Dzisiaj doszedł i jakie to ma ziarno na jasnych kolorach to za głowę się złapałem, okropnie to wygląda jakby ktoś olej wziął i cały ekran wysmarował. Nie wiem szczerze czy go zostawić i może moje oczy się przyzwyczają czy zamówić jeszcze coś innego. Są jakieś oledy z powłokami które nie porysują się od samego spojrzenia na ekran?

Co zrobiłeś z tym monitorem z wytartą powłoką?  Ja też uszkodziłem przy czyszczeniu ale już się trochę przyzwyczaiłem do tej plamy, coś jak ips glow tyle że na oledzie :D

Edytowane przez Domel
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Domel napisał(a):

Co zrobiłeś z tym monitorem z wytartą powłoką?  Ja też uszkodziłem przy czyszczeniu ale już się trochę przyzwyczaiłem do tej plamy, coś jak ips glow tyle że na oledzie :D

Zwróciłem :D

Wziąłem samsunga g81sf z matową matrycą ale przez ten mat obraz tragedia, zamglony i ziarnisty na jasnych kolorach i też go zwróciłem po 2 dniach.

Kupiłem znowu aourusa fo32u2p i teraz dbam lepiej niż jak o dziecko.

Nawet jak się wytrze tą powłokę to w żaden sposób nie zniekształca to kolorów, jedynie na czarnych tłach widać niebieską poświatę.

Edytowane przez ElectronLamp
Opublikowano
10 godzin temu, damyan123 napisał(a):

Nie wiem jak 34" ale 39" i 45" już są, 45" nawet ktoś tutaj kupił. Seria GX90SA. Sprawdź sobie w sklepie online LG. 

Sprawdziłem i dokopałem się głębiej na redicie... 39" dopiero pod koniec roku lub nawet pierwszy kwartał 2026r.

Czekam bo jednak 5K2K miażdży ilością pikseli:

3440x1440 = 4,9mln pikseli

5K2K (5120x2160) = 11mln pikseli

Na 39" to będzie robiło robotę:faja:

Opublikowano
23 godziny temu, ElectronLamp napisał(a):

Zwróciłem :D

Wziąłem samsunga g81sf z matową matrycą ale przez ten mat obraz tragedia, zamglony i ziarnisty na jasnych kolorach i też go zwróciłem po 2 dniach.

Kupiłem znowu aourusa fo32u2p i teraz dbam lepiej niż jak o dziecko.

Nawet jak się wytrze tą powłokę to w żaden sposób nie zniekształca to kolorów, jedynie na czarnych tłach widać niebieską poświatę.

No dokładnie. Widać to tylko na czarnym tle w szczególnosci gdy pada naturalne światlo. Wieczorem to tego prawie wogle nie widać nawet na czarnym. 

Opublikowano
W dniu 22.05.2025 o 19:01, Karister napisał(a):

Nie trzeba, ale plazma to był krótki epizod w dziejach TV, kiedy podłączanie tychże pod PC nie było jeszcze popularne, a monitory plazmowe to była nisza. Ludzie siedzieli na LCDkach, a wygaszacze ekranu odeszły do lamusa pomimo istnienia plazmy.

17 lat to wcale nie tak krótko.

Opublikowano

No fakt, plazmy były dość drogie i "duże" przez większość swojego żywota.

LCD swoją jasnością a potem wielkością do ceny zaczęły przykrywać tv plazmowe, a wejście oleda na rynek ostatecznie przypieczętowało żywot tej technologii.

Chociaż w swoim peaku miały zdecydowanie lepszą jakość obrazu od LCD, przegrały ze względu na niską jasność nawet w jak na tryby SD, większy pobór prądu jak i brak nowych technologi jak np. rozdzielczość 4K. Z tego co pamiętam Panasonic miał już prototypy Plazm 4K ale ostatecznie z nich zrezygnowano na tle OLED'a.