Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No to ja tak robię raz na tydzień lub raz na 1.5 tygodnia. Na mokro wytarłem po 4 miesiącach użytkowania i płynem do szyb z clinexa i nic się nie stało, dotarło się elegancko tylko trzeba mieć ściereczki przeciwpyłowe. Nie mówię tu o cotygodniowym takim czyszczeniu bo matrycę by c..j strzelił. Wiem że płynem do szyb nie powinno się czyścić matrycy, ja spróbowałem i nic się nie stało tylko trzeba to robić umiejętnie i delikatnie zwilżyć ściereczkę a nie zalać całą matrycę i trzec mocno.

Opublikowano
5 godzin temu, ztx napisał(a):

Tylko wtedy odpala się na wszystkich monitorach, nie tylko jednym. Ktoś kojarzy jakieś ustawienie żeby ze skrótu odpalać tylko jeden monitor?

Ja mam ustawione na jeden monitor i mam tylko jeden. To jest jakaś różnica, jak się ma ustawione na wszystkie monitory, jak nawet nie ma się min. dwóch? :hmm:

5 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Chlopie nie wrzucaj fot z hdr bo 99% tu oglada w sdr a do tego to nawet w  polowie nie odda tego co na zywo.

No już spokojnie, chłopie, czil. :D

2aed898fae3c9119224c027b34a1d4c3.gif.6960b553d723374c97e95c55d26cfe30.gif

Człowiek jest nowy w HDRach i nie wszystko wie. ;)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Kakarotto napisał(a):

Człowiek jest nowy w HDRach i nie wszystko wie. ;)

To się tyczy nie tylko zdjęć z/bez hdr ale ogólnie wszystkich zdjęć porównawczych wrzucanych na fora.

Edytowane przez kamilos69
Opublikowano
3 godziny temu, Rico650 napisał(a):

No to ja tak robię raz na tydzień lub raz na 1.5 tygodnia. Na mokro wytarłem po 4 miesiącach użytkowania i płynem do szyb z clinexa i nic się nie stało, dotarło się elegancko tylko trzeba mieć ściereczki przeciwpyłowe. Nie mówię tu o cotygodniowym takim czyszczeniu bo matrycę by c..j strzelił. Wiem że płynem do szyb nie powinno się czyścić matrycy, ja spróbowałem i nic się nie stało tylko trzeba to robić umiejętnie i delikatnie zwilżyć ściereczkę a nie zalać całą matrycę i trzec mocno.

Ja dwa razy w roku przed świętami;)

Opublikowano
5 godzin temu, Kakarotto napisał(a):

jak nawet nie ma się min. dwóch? :hmm:

Nie no jak nie masz dwóch to raczej na dwóch się nie włączy XD

@some1
Faktycznie jest takie ustawienie, ale niestety. Jak odpalę i zaznaczę, że tylko główny to po przejściu w SDR i ponownym włączeniu HDR mam na wszystkich monitorach.

Opublikowano (edytowane)

Panowie, potrzebowałbym kabla HDMI o długości co najmniej 7 metrów żeby podłączyć TV z komputerem. Co prawda grane nie będzie ale od czasu do czasu jakiś film wleci. TV ma matrycę 144hz i 4K więc musi być standard 2.1 i chyba tylko w grę wchodzi światłowodowy na taką odległość? Podłączyłem zwykłym niby high speed o długości 10 metrów ale jest tragedia, opóźnienie bardzo duże i tylko 60hz. Jak możecie to bardzo proszę o polecenie, nie zakładam nowego tematu dlatego piszę tutaj.

Edytowane przez Rico650
Opublikowano

Optyk to jeden pies co kupisz.

Tylko przy optyku nie możesz zapomnieć, że musisz zachować odpowiedni promień gięcia bo inaczej uszkodzisz przewód. Także nie możesz przykładowo doginać wtyczek do ściany etc i samego zaginać jak ci się podoba. Poza tym przewód jest kierunkowy i musisz go odpowiednie podłączyć - wyświetlacz/źródło oznaczenia na wtyczkach.

Te, które sprzedaje póki co nie miałem żadnej reklamacji nie licząc jednego janusza, co uszkodził mechaniczne przewód i udawał idiotę.

• Like 1
Opublikowano
25 minut temu, sideband napisał(a):

Optyk to jeden pies co kupisz.

Tylko przy optyku nie możesz zapomnieć, że musisz zachować odpowiedni promień gięcia bo inaczej uszkodzisz przewód. Także nie możesz przykładowo doginać wtyczek do ściany etc i samego zaginać jak ci się podoba. Poza tym przewód jest kierunkowy i musisz go odpowiednie podłączyć - wyświetlacz/źródło oznaczenia na wtyczkach.

Te, które sprzedaje póki co nie miałem żadnej reklamacji nie licząc jednego janusza, co uszkodził mechaniczne przewód i udawał idiotę.

Okej, dzięki wielkie za pomoc ;)

Opublikowano
43 minuty temu, sideband napisał(a):

Dzięki. Tak sobie myślałem czy może jakiś mod mógłby to przyczepić albo dodać do pierwszego posta.

Opublikowano

Doszedł mi optyk o długości 10 metrów i oczywiście bez problemów się nie obeszło. Podpiąłem pod TV ale przy dwóch ekranach obraz świrował tzn obydwa wyświetlacze załączały się i wyłączały. Pomogła aktualizacja do najnowszych sterów. Teraz śmiga elegancko, zero opóźnień obraz czysty i co najważniejsze 144hz przy 4K. 

Opublikowano
W dniu 3.06.2025 o 15:35, sideband napisał(a):

5090 w nazwie, to musi być TOP.

A i może się ciepło zrobić przy kurierze jak wcześniej nie sprawdzi się nazwy.. :wariat:

Opublikowano

Witam wszystkich, stoję przed zakupem monitora Oled 32" 4K do 4 tyś. zwiesiełem sie nad MSI MPG 321CURX QD-OLED - 31.5", teraz jest w promocji vs MSI MPG 321URX QD-OLED - 32" który lepszy ? a może coś innego w tej cenie ? 

Opublikowano
W dniu 7.06.2025 o 09:02, bourne2008 napisał(a):

Nikt nie będzie za ciebie decydował czy zakrzywiony czy płaski. Kwestia preferencji.;) Reszta to jakieś drobne różnice w złączach.

No no jasne że tak. Myślałem bardziej że mi odradzicie lub polecicie coś innego do tej kwoty ?.  Już np: wiem że zakrzywiony 32" to kupa.