Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galakty napisał(a):

To ja już pojęcia nie mam, u mnie jest ostry, żywy, HDR działa pięknie. Coś masz ostro namieszane, a może to już wina monitora/kabla?

Kilka dni temu HDR miał żywe kolory albo przynajmniej tak mi się zdawało. Teraz to kolory są podobne do tych, jak w SDR. 

Przykładowo w grach z włączonym HDR, to wygląda tak, jak kolory na np. pulpicie z HDR, tj. są, ale wszystko jest zbyt jasne.

Na HDMI to samo, reset ustawień monitora też nic nie zmianie. Wygląda na softowy problem albo z monitorem coś nie tak. 

Mam na podorędziu kompa z RX 570, ale z W10, jakbym wgrał 11, to teoretycznie by się nadał jako punkt odniesienia z HDRem?

3 godziny temu, sideband napisał(a):

Ale odpalasz w Chrome te filmy z HDR?

Oprócz FF, sprawdziłem na Chrome i Edge. Na Chrome wygląda najlepiej, ale kolory nie są zbyt żywe. W niektórych ujęciach, to co powinno być czarne jest szare/ciemnoszare. Na FF są wręcz widoczne szare/czerwonawe małe kwadraciki.

Jest jak wyżej. NIby film na YT w HDR, a wygląda tak samo jak treści SDR, oglądane w HDR.

W systemie nie grzebałem, jedynie profile kolorów różne robiłem i testowałem. Coś się chyba pokićkało po aktualizacji sterów do grafiki.

Tu przykład na zobrazowanie jak, mniej więcej, wygląda mój HDR w grach:

SDR-vs-HDR-Comparison.thumb.webp.4c9eb11ae86257337be5000267703fb5.webp

Jak ten SDR. Jakieś kolory ma i jest taki "przymulony".

Edit: Wgrałem jeszcze raz nowe stery do grafy, wgrałem na nowo stery do monitora. Bez zmian, prócz jednej, odpalam HDR w windzie, włączam Dooma i zawiesza się w menu głównym... Natomiast jak chcę odpalić w SDR (HDR wyłączony w windzie) to się włącza, bez zawiechy, z normalnym HDRem, tj. żywe kolory i nic nie prześwietlone. Leżę. xD

Indiana też, gdy się odpali w SDR, to włącza się w HDR, ale kolory są normalne. Znowu leżę. xD

Coś jest ewidentnie nie tak w systemie.

Edytowane przez Kakarotto
Opublikowano
22 godziny temu, Brolly napisał(a):

Kompromis 4k UW :E

W sensie 21 na 9 ale rozdzielczość wieksza niz 3440x1440  

takie oledy są chyba 

Grasz w to samo co ja (Diablo itp.) i czekamy na ten sam monitor:lol2: czyli 21:9 w rozdzielczości 5120x2160. Takie monitory OLED mają wyjść pod koniec tego roku lub w pierwszym kwartale 2026r. od LG na matrycach 165Hz. Natywnej rozdzielczości się nie obawiam bo w takim Diablo 4 spokojnie sobie poradzi nawet 5070Ti.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Spychcio napisał(a):

Grasz w to samo co ja (Diablo itp.) i czekamy na ten sam monitor:lol2: czyli 21:9 w rozdzielczości 5120x2160. Takie monitory OLED mają wyjść pod koniec tego roku lub w pierwszym kwartale 2026r. od LG na matrycach 165Hz. Natywnej rozdzielczości się nie obawiam bo w takim Diablo 4 spokojnie sobie poradzi nawet 5070Ti.

Ale 34 cale? większego nie chcę :E

Opublikowano
5 godzin temu, Kakarotto napisał(a):

Kilka dni temu HDR miał żywe kolory albo przynajmniej tak mi się zdawało. Teraz to kolory są podobne do tych, jak w SDR. 

Przykładowo w grach z włączonym HDR, to wygląda tak, jak kolory na np. pulpicie z HDR, tj. są, ale wszystko jest zbyt jasne.

Na HDMI to samo, reset ustawień monitora też nic nie zmianie. Wygląda na softowy problem albo z monitorem coś nie tak. 

Mam na podorędziu kompa z RX 570, ale z W10, jakbym wgrał 11, to teoretycznie by się nadał jako punkt odniesienia z HDRem?

Oprócz FF, sprawdziłem na Chrome i Edge. Na Chrome wygląda najlepiej, ale kolory nie są zbyt żywe. W niektórych ujęciach, to co powinno być czarne jest szare/ciemnoszare. Na FF są wręcz widoczne szare/czerwonawe małe kwadraciki.

Jest jak wyżej. NIby film na YT w HDR, a wygląda tak samo jak treści SDR, oglądane w HDR.

W systemie nie grzebałem, jedynie profile kolorów różne robiłem i testowałem. Coś się chyba pokićkało po aktualizacji sterów do grafiki.

Tu przykład na zobrazowanie jak, mniej więcej, wygląda mój HDR w grach:

Jak ten SDR. Jakieś kolory ma i jest taki "przymulony".

Tylko Edge i Chrome wspiera HDR, ale i tak HDR najlepiej wygląda na Chrome.

Także to co widziałeś na FF to nadal był SDR ;)

Jeżeli masz blady/wyprany obraz w HDR tzn, że monitor ma problem z przełączeniem się  prawidłowo w tryb HDR. Ten monitor nie ma przypadkiem Dolby Vision? Nie wymusiłeś czegoś w ustawieniach monitora.

Tutaj nie ma filozofii wbijasz HDR w systemie i wszystko działa od strzała. Kalibracje apkami od MS są zbędne i co najwyżej robisz kalibracje na poziomie gry.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Sidr napisał(a):

zagotowałeś się na te pytanie o monitor.  Sam początkowo, powierzchownie i przez krótki czas nie widziałem dużych różnic, ale jak teraz na chwilę podłączyłem stary monitor, to nie wiem jak ludzie mogą na czymś takim grać i oglądać nawet YT. ;) Zmierzam do tego, że może rozmowa z toba o oledach, to jak rozmowa orła z dżdżownicą o lataniu, więc pytanie było jak najbardziej sensowne i na miejscu.

Napisał mi, konkretnie do mnie, że mam kupić.

9 godzin temu, Kadajo napisał(a):

@VRman nawet ty się byś zdziwił, kupuj OLED'a i nawet się nie zastanawiaj. Opad szczęki gwarantowany.

Odpisałem mu, że nie i dodałem info o tym, że w ostatnich dniach miałem okazję podziwiać OLED TV 65" 4K 120Hz  i że najbardziej w oczy mi się rzuciło rozmycie obrazu w ruchu.

Spoiler

Pisałem do kogoś kogo uznawałem za kolegę, więc w lekkim tonie, a nie w 100% na serio. Kadajo zna mnie z mojego podejścia do obrazu w ruchu i przecież to "jedyne" było oczywistym przerysowaniem. Chodzi mi o to, że to najważniejsza cecha OLEDa 120Hz na tej samej zasadzie, co Radeon 10080 może być 2x szybszy od 5090 w rasterze, ale nadal nie oferować choćby PT i dla kogoś, kto PT uznaje za najważniejsze i jedyny istotny parametr, to będzie wada przykrywająca wszystko inne. W moim przypadku OLED 120Hz to jak sportowe auto z urwanym jednym kołem. Choćby nie wiem jak wspaniały miało silnik i wygląd, nie rozważę jeżdżenia nim na trzech kołach. Kadajo zna moje podejście do tego tematu.

Napisałem to też jako ciekawostkę. Może nie każdy sobie jest w stanie wyobrazić, że ktokolwiek może uznawać obraz w ruchu za tak ważny priorytet, że nie będzie nawet patrzył na inne aspekty. Nie napisałem tego aby kogokolwiek pouczać ani nie po to aby kwestionować czyjąś opinię na temat tego ile daje lepsza czerń na przykład. 

Zaraz po tym fragmencie o tym, że ja bym na taki TV 120Hz nie wydał swojej kasy, dodałem przecież też to:

7 godzin temu, VRman napisał(a):

Na 240 byłoby sporo lepiej, ale to nadal nie byłoby "to".

I tu nie ja się zagotowałem, tylko Kadajo, który zachował się niczym członek sekty, któremu obrażono guru. 

A przecież to prawda, weryfikowalna i wyjaśniona przeze mnie nie raz. Są linki do najbardziej szanowanego eksperta od tego zagadnienia na świecie. Kadajo te linki widział, bo wklejałem kilkukrotnie. Nawet w recce OLEDa 500Hz na Monitors Unboxed jest obecnie nowy filmik, gdzie pada jasno i wyraźnie, że na 500Hz obraz w ruchu wygląda lepiej niż na 240Hz (pod warunkiem podania odpowiednij ilości fps, oczywiście)

Różnica na porównaniach w testach i tak jest mniejsza bo testują przy średnim ruchu. A przy szybszym będzie dokładnie taka sama między 240 a 480 jak pomiędzy 120 a 240 na tym porównaniu:

image.thumb.png.32b5b925468abb4e73c85a519f7b079c.png

A on w  wyskakuje z postem w którym robi ze mnie debila, zarzuca mi brak wiedzy w temacie, w którym akurat jestem bardzo mocny i w teorii i w praktyce (o czym dobrze wie, bo uzasadniałem swój punkt widzenia nie raz, także w rozmowach prywatnych), takimi durnymi tekstami:

7 godzin temu, Kadajo napisał(a):

@VRman 

Przestań teoretyzować i przetestuj.
Bo ja też pieprzyłem trzy po trzy, że to, że tamto.

Kup, przetestuj jak będzie lipa to oddasz.

Jaki ty masz w ogóle aktualnie monitor i TV, bo walisz ścianami tekstu na te tematy, a potem się okaże, że wszytko to tylko twoje teorie bazujące na internecie.

To oznacza, że gość, którego lubiłem i traktowałem lepiej niż neutralnie, nawet nie raczy czytać nie tylko moich postów (spoko) ale i PMek. To już nie jest spoko.
Wystarczyło napisać.
Tu się zdenerwowałęm, bo to jest brak szacunku, marnowanie mi czasu i jeszcze oszczerstwa i robienie ze mnie teoretyka w temacie, w którym mam najwięcej wiedzy praktycznej na całym tym forum. 

Albo więc kadajo nie raczył przeczytać niczego z mojej jak to nazwał "ściany tekstu" i nie nie wie o czym w ogóle gadamy, bo ja o niebie on o chlebie, albo dotarło do niego, czemu nie chcę drogiego OLEDa 240Hz zamiast czegoś co mi da znacznie więcej radości (wolę odłożyć na high-endowy headset VR),
Albo  nie rozumie czemu piszę o tym, że 240Hz to będzie dla mnie za mało, a żeby tak było, musiałby nie tylko olewać wszystko co pisałem, ale nawet nie kliknąć w linki do wyjaśnień zagadnienia na blurbusters.com

Półtora roku temu mi zarzucił, że "na siłę chcesz przekonywać innych", a teraz co? Jak nie zaadoptuję jego opinii to od razu pieprzę trzy po trzy i piszę na podstawie czegoś wyczytanego w internecie. TO mnie zagotowało. Mam monitor z regulacją. Nawet w recce najnowszego OLEDa 500Hz na Monitors Unboxed mówią, że nawet OLEDa 500Hz w ruchu jednak bije LCD TN 500Hz w trybie migotania podświetleniem. No a tu gość mi zarzuca teoretyzowanie jak siedzę na jednym z najszybszych TNek jakie powstały, która dodatkowo ma ogromne możliwości konfigurowania obrazu w ruchu, w tym pokazane przeze mnie ustawienia frame persistence.
Może być monitor który zmienia piksele w ciągu pikosendy, a i tak to frame persistence będzie decydowało o tym jak dobry lub zły jest obraz ruchomy. 

Mając ten suwak mogę więc sobie ustawić jakość obrazu ruchomego OLEDa 240Hz, 480Hz albo  700Hz. I jak mówię, że mi 3ms zaczyna przeszkadzać a 3.5 już wyraźnie przeszkadza w ścigałce gdzie się leci 700km/h, to szanse na to, że mi nie będzie to przeszkadzało gdy jest 4ms są takie jak to, że ktoś udowodni, że 2+2 nie jest 4, albo złamie zasady fizyki. 
I mogę spędzić milion godzin testując to na OLEDzie i opinia się nie zmieni, bo problem wynika z tego jak działa ludzkie oko. Nie widzimy w klatkach na sekundę po prostu. Jak oko śledzi ruchomy obiekt to  pojawia się ten problem:

sampleandhold2.gif

A co do rzeczy poza obrazem ruchomym - to kolejne obraźliwe oskarżenie, że urodziłem się wczoraj i nie wiem co daje lepsza czerń i co daje OLED. Nie wiem, co on myślał, że ja nie mam wiedzy na temat "jakość obrazu statycznego vs. fun z gier"? Nie grałem na nowoczesnych TV na konsolach i nie wiem czym się high-endowy ekran różnił od starego wypalonego złomu? U kolegów z OLEDami to patrzę na ekran przez wypełnioną wodą prezerwatywę, czy jak?

W latach 90tych porównywałem granie na monitorach do grania na TV. Poznawałem ile do gier dodaje piękny obraz. Na serio nie musi mi żaden koleś z forum w chamski sposób zarzucać braku tak podstawowej wiedzy. 
OLED jest super, jak będzie miał ze 2x wyższą jasność i te 480Hz to będzie ekranem idealnym dla mnie (choć jakość obrazu na OLED 500Hz nie jest wcale ideałem, ale będzie to już wtedy wada, która będzie tylko wadą, a nie dyskwalifikacją jak przy 120Hz) 

Tylko że ja już zachwyty obrazem statycznym ma za sobą.

- ekrany VA vs. IPS/TN. Przecież każdy od razu rozumie że na VA obraz statyczny to inna bajka

- monitory CRT vs. telewizory CRT

- słabe TV CRT vs. najlepsze TV CRT (tu o dziwo najlepiej wypadały mniejsze przekątne, bo na coś koło 23" kolegi obraz z PS2 wyglądał jakby z innej konsoli w porównaniu do mojego TV 29" choć miałem SuperTrinitrona, więc żaden złom. Po prostu na mniejszym obraz był "mocniejszy". Miał to co dziś ludzie łączą z HDRem. 

- ekrany LCD vs. OLED - no jasne, że czerń robi różnicę 

i wreszcie

- wielki projektor vs. malutki monitorek CRT 19"

Jakbym nie spędził analizując to jak się przy grze bawię kilkuset godzin, to bym może nie miał opinii, jaką mam. Ale ja już zrozumiałem, że przynajmniej dla mnie, w tych gatunkach gier, z moim konkretnie podejście do tego czego w grach szukam, żaden obraz statyczny nie wynagrodzi mi braków w obrazie w ruchu. Do tego jak zmieniać to nie na coś, na czym będę grał znowu w 1080p, a 480Hz natywnie w OLEDzie to dziś kupa kasy. I nadal wady w porównaniu do ideału, bo zabraknie mi jasności do symulacji CRT w kwestii ruchu (CRT beam) jak i przy włączaniu symulacji tego jak CRTeki wyświetlały obraz (shadery udające matrycę CRT i efekty jakie dawała w grach)

Dziś znam siebie i to jak działa mój mózg podczas grania. I cechy obrazu wedle ważności układają się tak, od najważniejszego:

- wyraźny obraz w szybkim ruchu

- jak największy FOV (większy TV = większy fun z gry)

- możliwość oglądania obrazu w stereoskopowym 3D

- jakość obrazu statycznego (zakładając, że jest conajmniej jako taka, bo grać z obrazem jak na LCD z 2004r. to nie chciałbym nawet jakby wszystko inne było super ;) )

Czyli mówiąc krócej - dla mnie zakup OLEDa nie ma sensu. 
Nie pisałem jednak posta po to aby kadajowi obrzydzić zakup. Nie miałem takich intencji i jakbym miał, to nie napisałbym:

8 godzin temu, VRman napisał(a):

Wywalił Cię z kapci obraz OLEDa, to teraz czas, żeby wywaliło Cię z kapci uczucie pędu.

Czyli sumując: napisałem koleżeńskiego posta z dobrą radą, która mogła pomóc odkryć jeszcze jedno "nie spodziewałem się", a dostałem w pysk jakimś chamstwem, bo kadajo się spruł jakbym mu matkę obraził i jeszcze zrobił dokładnie to, o czego nierobienie go prosiłem rok temu na priv. Teraz znowu wiele osób przeczyta jego krótki post, zapamięta oszczerstwa, nie przeczyta mojej "ściany" i jak będę komuś dobrze doradzał z wyborem monitora albo dzielił się bardzo cenną i przydatną wiedzą, to nie pozwolą, bo wpadną szydzić, poniżać i wyśmiewać. Super. Brawo. Jedyny temat, w którym mogłem dać forumowiczom naprawdę przydatne info, a tu taki pościk od gościa, którego lubiłem i któremu chciałem pomóc jeszcze bardziej się zachwycać jego nowym nabytkiem. 

Dlatego się zagotowałem.

PS. Przeczytałem tylko Twojego posta, bo mnie oznaczyłeś w swoim poście. Reszty mi się póki co czytać nie chce, bo pewnie znowu te same przypierdolki co na pclabie, na co mi już dziś szkoda nerwów i czasu.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, sideband napisał(a):

Jeżeli masz blady/wyprany obraz w HDR tzn, że monitor ma problem z przełączeniem się  prawidłowo w tryb HDR. Ten monitor nie ma przypadkiem Dolby Vision? Nie wymusiłeś czegoś w ustawieniach monitora.

Tutaj nie ma filozofii wbijasz HDR w systemie i wszystko działa od strzała. Kalibracje apkami od MS są zbędne i co najwyżej robisz kalibracje na poziomie gry.

Z informacji, które znalazłem w necie, wynika, że nie ma DV. 

Podłączyłem, zresetowany do ustawień fabrycznych, monitor do innego kompa i jak odpaliłem filmy w HDR jest różnica.

Kolory są żywe, nie za ostre i lepsze niż w SDR. I to wszystko na W10, ponieważ na tym kompie nie da rady W11 zainstalować, a nie chciało mi się kombinować. 

W W10 HDR miał być skopany, a jest lepiej niż na 11. xD

Raczej nic nie wymuszam, tylko ustawiam po resecie HDR Peak: 1000. Reszta opcji domyślnie. W 10 nie da się robić profili kolorów i działa bez tego, czyli to faktycznie zbędne. 

Jeszcze w panelu nvidii ustawiam niestandardową rozdzielczości, by mieć 165 Hz i 10 bit. 

Powyższe robiłem też na głównym kompie. I HDR był przez jakiś czas, co prawda trochę przejaskrawiony, ale szło to zniwelować w grze.

Jeszcze odpalę Horizon Forbidden West i CP77 na W10 i zobaczę jak będzie. Jak będzie lepiej niż na 11, to mam coś już na 100% w systemie nie tak. Pachnie formatem. :D

Edit: W W10 (niby skopanej pod względem HDR) CP77 na RX 570 na średnich w HDR, wygląda lepiej niż na RTX 5090, W11, wszystko na ful z RT/PT na HDR. xD

Teraz już formatu mi się nie chce robić, ale mam nadzieję, że naprawi to. :hihot:

Edytowane przez Kakarotto
Opublikowano

Ja trochę sobie odświeżyłem  Mass Effect Andromeda i pomimo że HDR w systemie mam wyłączony to odpaliłem grę i ta automatycznie uruchomiła mi HDR który działał prawidłowo.

2 godziny temu, VRman napisał(a):

Odpisałem mu, że nie i dodałem info o tym, że w ostatnich dniach miałem okazję podziwiać OLED TV 65" 4K 120Hz  i że najbardziej w oczy mi się rzuciło rozmycie obrazu w ruchu.

Co to był za OLED ? Na czym testowany, jakie były ustawienia ? VRR był włączony ? Było ciągle 120 FPS ?

Sprawdź sobie porządny monitor OLED o wysokim odświeżaniu z VRR, a nie TV. Na upartego możesz sobie ustawić 480Hz jak 240Hz to dla ciebie mało.

No i nadal czekam na listę jakie to ty monitory testowałeś VRR o wysokim odświeżaniu, a nie tylko czytałeś o nich w internecie. No i czy testowałeś monitor OLED, a nie TV.

• Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, sideband napisał(a):

Do Ff też już dodali.

Opublikowano
7 godzin temu, Kakarotto napisał(a):

W W10 (niby skopanej pod względem HDR) CP77 na RX 570 na średnich w HDR, wygląda lepiej niż na RTX 5090, W11, wszystko na ful z RT/PT na HDR. 

W10 jest nie tyle skopany co brakuje mu mozliwosci kalibracji hdr. Ale jak w W11 przeklikasz się w narzędziu kalibracji używając domyślnych opcji, to rezultat będzie praktycznie jak w win 10.

No ale z tego co piszesz coś masz zrąbane w systemie. Albo kalibracje hdr właśnie, albo jakiś zły profil kolorów, albo jakieś inne magiczne opcje.

Opublikowano
5 godzin temu, some1 napisał(a):

W10 jest nie tyle skopany co brakuje mu mozliwosci kalibracji hdr. Ale jak w W11 przeklikasz się w narzędziu kalibracji używając domyślnych opcji, to rezultat będzie praktycznie jak w win 10.

No ale z tego co piszesz coś masz zrąbane w systemie. Albo kalibracje hdr właśnie, albo jakiś zły profil kolorów, albo jakieś inne magiczne opcje.

Jak przeszukiwałem internety, to też kilka osób miało problemy z wyblakłymi kolorami i niby W10 był temu winny. Nie wczytywałem się w W10 i HDR. xD

Jakby się dało jakoś zresetować kolory i ustawienia HDR to bym nie musiał się bawić w formaty. Format wszystko zresetuje i mam nadzieję, że naprawi problemy. 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Do Ff też już dodali.

Tylko pod linuxa.

6 godzin temu, some1 napisał(a):

Win10/11 HDR działa dokładnie tak samo. Na win10 brakuje tylko AutoHDR i RTX HDR;)

Ps. niektóre gierki na UE odpalają z automatu na HDR, ale równocześnie mają zwalony HDR ;) Last of Us Part 1 patchowali n-razy i do dnia dzisiejszego nie poprawili HDR :lol2:

Edytowane przez sideband
Opublikowano
14 godzin temu, sideband napisał(a):

14 godzin temu, sideband napisał(a):

Kalibracje apkami od MS są zbędne i co najwyżej robisz kalibracje na poziomie gry.

A jak chce obejrzeć filmik HDR na wspomnianym chromie to w której grze mam zrobić kalibracje aby działało.  :D

Albo jak użyje auto HDR w danej grze która bezpośrednio nie obsługuje i nie ma ustawień HDR ?

Naprawdę kalibracja w tej apce trwa z minutę, robi się ją raz na instalację windowsa wiec można ją zrobić. Piszę bo już któryś raz ktoś mówi, że nie ma potrzeby użyć tej apki.

Opublikowano

Lubisz rzeźbić w .......... :lol2:

Wiesz o tym jak masz dobrze ogarnięty HDR to czy będzie TV WOLED/QD czy monitory to wygląda to dobrze ;)

Jak jest zwalony HDR to próbujesz naprawiać to kalibracją czego i tak nie naprawisz ;) A zwalone gry z HDR to nie chodzi o prześwietlenie etc. tylko w ogóle nie działają w szerokim zakresie kolorów ;)

Opublikowano

480Hz jest jakiś Ultra dziko płynne wygląda wręcz nienaturalnie, jak jakiś ultra giga upłynniacz obrazu. Ale input lag o matko jaki niski, nie ma go. :E

Potem wróciłem do 120... :wariat:

A 60 FPS ... 

Gra jest niegrywalna nagle z ultra input lagiem 16ms

Nie mam pytań :skacze:

Ogólnie 120 FPS wydaje się takim sweet spotem.