Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale wydaje mi ze przez to ze OLED ma rewelacyjny obraz czerni to te zjawisko w nim jest bardziej widoczne i denerwujące.

Ze o tej rozjeżdżającej  gamie to już nawet nie wspomnę bo to tylko gwoźdź do trumny VRR na oledach.

• Like 1
Opublikowano

MSI i Dell qd oledy 240-280hz już po 2400-2500 zł. Asus 360hz 3150zł. W ciągu miesiąca, max dwóch na któryś się będę musiał zdecydować. Poza hercami, praktycznie różni je tylko dodatkowe wejścia i soft. 240hz dla mnie w zupełności wystarczające.

Opublikowano

Kiedyś na bank ogarną, LCD na początku też migały jak głupie, zresztą dalej potrafią. Tak naprawdę jedyny niemigoczący dla mnie to był LG 850P, miałem dwa inne na matrycy VA i obydwa mrugały nawet gorzej od obecnego WOLED (tu tak naprawdę tylko ekrany ładowania lub skopane gry jak Tarkov). 

Opublikowano

Miał ktoś kiedyś problem z modułem G-sync? Mam Samsunga Odyssey OLED G8 34” i dzisiaj obraz po prostu zniknął a po zresetowaniu kompa ujrzałem coś takiego:

5kgq5eE.jpeg

Zrobiłem małe śledztwo. Zacząłem od przeinstalowania sterów, przełączenia gniazda display port itd. Wyniki mich potyczek: dzieje się tak tylko po włączeniu G-sync w monitorze (w tym modelu aktywacja trybu gra), wtedy częstotliwość to 175Hz, jak mam ustawione 120Hz i włączony G-sync nie ma problemu. Ale włączenie trybu HDR w windzie też rozwala obraz. W sterach, najnowszych od Nvidii zakładkę G-Sync mam dostępną tylko po włączeniu trybu gra w monitorze i tam jak byk stoi, że ten model nie jest na liście kompatybilnych monitorów (nie pamiętam jak tam było wcześniej).

I teraz nie wiem czy to padaka modułu w monitorze, czy ten lipny kabelek mini display port co go dodają, a na którym jadę od początku, dokonał żywota? Na kabelek wskazywało by to, że po włączeniu 175Hz, HDR albo 10 bitowego koloru mam taki piękny obraz, kiedy ilość przesyłanych danych wzrasta. Te kabelki ulegają degradacji po jakimś czasie?

Nie mogę też wykluczyć, że to awaria karty. Nie mam jak sprawdzić "u kumpla" bo mieszkam na straszliwym zadupiu.

Tak sobie kombinuję, że najłatwiej w moim przypadku sprawdzić co nawaliło wymieniając kabel. Polecicie jakiś doby mini DP - DP kabelek?

Opublikowano

No fakt, tam jest Freesync, ale działało przy 175Hz a teraz działa tylko przy 120Hz. Jakiś kabelek ktoś poleci? Spróbuję najpierw wymienić kabel a potem najwyżej monitor poleci na gwarancję.

Opublikowano

@galaktyOni ten test przekładają na normalny czas pracy:

Cytat

Based on the evidence, we currently believe an OLED can be suitable for productivity work for 2 to 3 years, depending on how heavily it's used for static content. As we continue this long-term burn-in test, we may be able to refine that estimate and extend it. For now, that's the most we're willing to commit based on the evidence we've seen so far.

Ja z moim IDE do programowania 6h-8h mam statyczny obrax

2 minuty temu, ODIN85 napisał(a):

Po pierwszym odpaleniu byś zmienił zdanie:E

Wiem jak wygląda testowałem tv 48 cali w grach więc wiem 
Tylko jak będzie 34 cale te maks 2k złotych kosztować to kupie nawet jakby miał tylko 2 lata przeżyć najlepiej z gwarą na wypalenia:)

Opublikowano

I jedziesz na 100% jasności bez przerw po 8-12 godzin? Czy robisz przerwę kawę, jedzenie i wtedy mógłbyś odświeżyć panel? 

Poza tym jest gwarancja na wypalenia, masakra monitor za 2500 zł się wypali po TRZECH latach :E Ale to że LCD po wyjęciu z pudełka ma gorszy obraz niż 3 letni OLED to już się nie liczy :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano

Ta gwarancja na wypalenia jest legitna, jakiś monitor co ma 3 lata i 2500zł, daj linka.

Może nie teraz bo kupuje procka i kupiłem mobo ram, ale przy następnej wypłacie?

Orientuje sie dobrze w parametrach i tak dalej ale w tych gwarancjach itd nie za bardzo:)

Opublikowano
15 godzin temu, Ryszawy napisał(a):

Miał ktoś kiedyś problem z modułem G-sync? Mam Samsunga Odyssey OLED G8 34” i dzisiaj obraz po prostu zniknął a po zresetowaniu kompa ujrzałem coś takiego:

5kgq5eE.jpeg

Zrobiłem małe śledztwo. Zacząłem od przeinstalowania sterów, przełączenia gniazda display port itd. Wyniki mich potyczek: dzieje się tak tylko po włączeniu G-sync w monitorze (w tym modelu aktywacja trybu gra), wtedy częstotliwość to 175Hz, jak mam ustawione 120Hz i włączony G-sync nie ma problemu. Ale włączenie trybu HDR w windzie też rozwala obraz. W sterach, najnowszych od Nvidii zakładkę G-Sync mam dostępną tylko po włączeniu trybu gra w monitorze i tam jak byk stoi, że ten model nie jest na liście kompatybilnych monitorów (nie pamiętam jak tam było wcześniej).

I teraz nie wiem czy to padaka modułu w monitorze, czy ten lipny kabelek mini display port co go dodają, a na którym jadę od początku, dokonał żywota? Na kabelek wskazywało by to, że po włączeniu 175Hz, HDR albo 10 bitowego koloru mam taki piękny obraz, kiedy ilość przesyłanych danych wzrasta. Te kabelki ulegają degradacji po jakimś czasie?

Nie mogę też wykluczyć, że to awaria karty. Nie mam jak sprawdzić "u kumpla" bo mieszkam na straszliwym zadupiu.

Tak sobie kombinuję, że najłatwiej w moim przypadku sprawdzić co nawaliło wymieniając kabel. Polecicie jakiś doby mini DP - DP kabelek?

Mam G8 34" Oled, dokładny model - w sygnaturce. Też potrafi świrować, tzn. podczas startu PC. Albo nie wykrywa źródła sygnału, albo np. wykrywa sygnał w rozdzielczości  1024x768 i się wypłaszcza (czarny obraz). Pomaga odłączenie zasilania na chwilę i działa ok. Stawiałem na przewody - 2 nowiutkie HDM 2.1 mam certyfikowane, to samo. Testowałem w trzech kompach w domu (z 5070ti, 4080S i 5080) - to samo. Wydaje mi się, że w przypadku włączonego trybu GRA monitor czasem głupieje i ma problem z rozpoznaniem źródła sygnału.

• Like 1
Opublikowano

Nie ma WOLEDa z poprawionymi czcionkami, to jeszcze trzeba poczekać :E 

Z QD masz na przykład MSI 34" ultrawide i gwarancją 3 lata, teraz nie patrząc na promocje 2900 zł. 

Tylko czy Ty będziesz grał/oglądał filmy na nim po 8h dziennej roboty? Bo jak nie albo 1-2h to nie wiem czy OLED ma sens ;) 

• Upvote 1