Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@oldfashioned proszę uprzejmie. 

https://www.elkjop.no/product/pc-datautstyr-og-kontor/skjermer-og-tilbehor/pc-skjerm/lg-ultragear-45gx950a-45-wuhdoled165hz003ms-buet-gamingskjerm/968902?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=NO - Shopping - AO - DATA - Generic&utm_id=22295214228&gad_source=1&gad_campaignid=22295214228&gbraid=0AAAAAD-SSgRDW9YYER8KWAww7OpMvLQnJ&gclid=Cj0KCQiAoZDJBhC0ARIsAERP-F_tkJxBYuYxGv0N1FJ76TtIHzQj7mbhjapFWB4VXC1NQDRHBlI4oHEaAn-uEALw_wcB

Obejrzalem kilka recenzji i w zasadzie w każdej była informacja że na tej matrycy jest bardziej widoczne 'grain' niż na glossy i po prostu widać tą różnicę w ostrości. Ja siedzę od kilku lat na glossy oled więc dla mnie raczej będzie to uciążliwe. 

BTW, miałem oled matte / anti glare. 

• Upvote 1
Opublikowano
36 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

@oldfashioned proszę uprzejmie. 

https://www.elkjop.no/product/pc-datautstyr-og-kontor/skjermer-og-tilbehor/pc-skjerm/lg-ultragear-45gx950a-45-wuhdoled165hz003ms-buet-gamingskjerm/968902?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=NO - Shopping - AO - DATA - Generic&utm_id=22295214228&gad_source=1&gad_campaignid=22295214228&gbraid=0AAAAAD-SSgRDW9YYER8KWAww7OpMvLQnJ&gclid=Cj0KCQiAoZDJBhC0ARIsAERP-F_tkJxBYuYxGv0N1FJ76TtIHzQj7mbhjapFWB4VXC1NQDRHBlI4oHEaAn-uEALw_wcB

Obejrzalem kilka recenzji i w zasadzie w każdej była informacja że na tej matrycy jest bardziej widoczne 'grain' niż na glossy i po prostu widać tą różnicę w ostrości. Ja siedzę od kilku lat na glossy oled więc dla mnie raczej będzie to uciążliwe. 

BTW, miałem oled matte / anti glare. 

Dzieki, ja go mam wiec wiem z czym on sie je ;) 

Chcialem w Polsce go dorwac dla siostrzenca / dla mnie jak jestem, no ale z NO nie bede sciagal %-)

Opublikowano (edytowane)

Może w temacie odświeżania jest szansa na jakiś przełom np. 480Hz wchodzące w segment cenowy zajmowany obecnie przez 240tki. 

Może coś z 6-8K.

Ale poza tym to raczej postęp nie będzie taki skokowy.

A jeśli będzie to cenę wywali w kosmos kompletnie. 

Apropo cen. Szkoda, że Laba zamknęli i nie bywam już na innym forum, bo przez wiele lat się spierałem, że monitory są o kilka razy za drogie. Leciała szydera, że gadam bzdury, bo skoro są takie drogie, to znaczy, że taniej się nie da. A ja argumentowałem, że coś jest mocno nie tak, jeśli przez 7 lat od premiery 1440p 27" IPS z wtedy cholernie drogim modułem G-sync, zjechali z cenami tego typu sprzętu o marne kilka procent (3200zł w 2013r. vs 2000zł w 2020)

No nie da się i koniec. A za zmianę 60Hz na 120Hz w tej samej matrycy cena monitora +200%. 

Pisałem, że to jest chore, żeby w segmencie tanich był zastój przez ponad dekadę niemal do zera, bo 1080p TN vs 1080p TN po dekadzie za tyle samo a "gamingowe" nawet 50% drożej. Wyobraźcie sobie monitor CGA/Hercules w 2000r w sklepach za nadal dość wysoką cenę :E

No ale ja tylko marudzę, nie znam się i jak jestem taki mądry to mam sam otworzyć fabrykę monitorów.

I co? 

Ano pojawiła się konkurencja i co mamy?

VA 1080p za 400zł

IPSy 1440p 27" za 600zł.

Patrz pan jaka niespodzianka! Zupełnie jakby zawsze się dało, tylko nie było chęci u producentów monitorów i matryc. I bez argumentów z dupy proszę, o tym, że większa produkcja, bo wtedy też się masowo trzaskało wiele typów matryc a monitory stały w 300% poprawnej ceny w sklepach. 

Teraz będzie tak samo. Jeśli dadzą coś lepszego, to reszta będzie spadać  i jeśli raz była zmowa cenowa z LCDikami to może się powtórzyć z OLEDami. A swoją drogą, to pamiętacie jak 20 lat temu zapowiadano OLEDy i mówiono, że ich produkcja nie będzie wcale dużo droższa od LCDików? :E

Nic na tym rynku nie ma oparcia w realnych kosztach. Jedyne co się liczy to hype.

Teraz mamy monitory z cenami +50% za jakiś głupi Displayporcik 2.0/2.1 co to wcale nie jest nawet jakąś nowością hi-tech. 

Nawet więc jeśli da się w 2026 zrobić 4K 500Hz OLED 32" 16:9 i jasnością full screen 500cd z ceną w sklepie 1599zł, to i tak będzie zamiast tego ta cena € i to pewnie nawet wyższa.

27" 1440p zaczęły mieć fajne ceny bo nie robią już hype'u. 27" to mikrus w obecnych czasach, a 240Hz nie wzbudza entuzjazmu choćby napis gaming dać na kartonie monitora czcionką na 30cm.

Edytowane przez VRman
  • Upvote 1
Opublikowano

@oldfashioned jasna sprawa, najważniejsze że Ty jesteś zadowolony, użytkując sprzęt. Ja od kilku lat używam TV Oled od LG w rozmiarze 42" jako monitora, który ma właśnie błyszczącą powłokę i nie jestem w stanie się na dziś przestawić na mate / anti glare. Miałem parę modeli i różnica w czystości i klarownosci obrazu zawsze była na korzyść tv LG'ka. To samo z hdr'em. No i rozmiar. Mam panel na regulowanym statywie podłogowym więc odległość mogę w dowolny sposób regulować biurkiem 😀

W razie potrzeby mogę też wrzucić sobie format panoramy ustawiając dowolną rozdzielczość, cały pozostały obszar roboczy jest wyłączony wtedy. Tak zazwyczaj pykam w BF6 - 3840x1800 😀 

W tym 45" monitorze jest też dość agresywne zakrzywienie - 800. Wiem że jest to szeroki panel ale mimo wszystko immersja jest wprost proporcjonalna do odległości Twoich oczu od ekranu. Miałem takie zakrzywienie kiedyś w 32" G7. Ma to swoje plusy jak i minusy, chociaż szybko idzie się przyzwyczaić. 

Na dzisiaj chyba jednak płaskie 42" glossy oled to mój "sweet spot". Super jakby się zdecydowali wypuścić serię G w tym rozmiarze - czekamy na konkurencję 😀

• Upvote 1
Opublikowano
8 godzin temu, Fenrir_14 napisał(a):

który ma właśnie błyszczącą powłokę i nie jestem w stanie się na dziś przestawić na mate

Blyszczaca powloka to jest taka kropka nad i wdg mnie jesli chodzi o obraz i do matu bym juz nie wrocil, chociaz majac mat psioczylem na blyszczaca powloke dopoki sam sie nie przekonalem :hihot: Lusterko pieknie wyciaga jakby to ujac obraz i kolory sa mega zywe.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Nex1M napisał(a):

Nic, trza testowac FO27Q5P moje obawy to czcionka i glossy powloka ;p 

O czcionke sie nie masz co przejmowac, po przejsciu z woleda gdzie widzialem tylko poszarpana czcionke z czerwona obwalutka to na qd oled gen 3 nawet nie zwrocilem ani razu uwagi, ze z czcionka jest cos nie tak. Co do powloki jesli mowimy o walorach estetyczno wizualnych to bije na glowe mat ale jak wiemy juz powloka jest delikatniejsza. I w te bajki o rysowaniu od patrzenia nie wierz ;) Najwikeszy problem na qd oled to nie rysy, a po prostu plamy od zarcia czy paluchow.

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano
7 godzin temu, Nex1M napisał(a):

Nie tylko ja mam taki banding

A soft masz f06? Ja w grach tego na poczatku nie widziałem a zauważyłem po ponad 100h używania i aktualizacji softu więc strzelam, że większy przebieg lub aktualizacja softu uwydatniła ten problem. A może po prostu nie zwracałem uwagi...

Opublikowano (edytowane)

Ja to widze w nocy w grach i jak przegladam neta, forum itp;p 260 godzin, wydaje mi sie ze na poczatku bylo znacznie lepiej bo tego nie widzialem albo bylem zbyt podjarany nowym monitorem xd

Tak F06

Edytowane przez Nex1M
Opublikowano

Witam, w zeszłym tygodniu pytałem was o wybór monitora, doradziliście mi tandem oleda z racji że ch.. wie kiedy będzie:) kupiłem LG34GS95QE, przyznam że jestem bardzo zadowolony samo przejście na 21:9 robi robotę, bałem się wygięcia ale jest spoko teraz  jak patrzę na mojego starego ips to mi niedobrze. Na początku widziałem pionowe pasy na szarym ekranie ale teraz ich nie widać. ARC raiders wygląda pięknie👍

Opublikowano

Już wiem, że moim kolejnym monitorem też będzie OLED Ultrawide (może 4k curved?). Trochę żałuję, że nie wziąłem Dell Alienware zamiast mojego G8, no ale...co zrobić. Była okazja wyrwać tego G8 kilka stówek taniej względem AW3425DW i skończyłem z matrycą 175h zamiast 240h. 

Mimo, że mam OLED od wiosny to nadal jaram się jak głupi na widok tych soczystych kolorów itd. Najśmieszniejsze, że grą, która wcisnęła mnie w fotel kolorystyką itd. jest "Space Marines 2" - gra, która nie wspiera HDR, ale wszystkie przyciemnione pomieszczenia, krew na ścianach, półmrok etc. - coś pięknego. Z HDR to chyba najlepiej "God of War" wygląda + "Horizon: ZD", ale to już moja subiektywna ocena.