Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Gret

Rekomendowane odpowiedzi

Dnia 31.10.2024 o 08:36, dagedy napisał:

HDMI 2.1 taki - Kabel Silver Monkey HDMI 2.1 HD-030SM2-1

Legitny czy szukać coś lepszego? 

Ja na oryginalnym kablu dostarczonym z monitorem miałem raz na 7-10 dni czarny ekran.

Po zakupie Silver Monkey DP 2.0 problem najpewniej zniknął, tzn od ok. 6 tygodni nie wystąpił.

Wreszcie uruchomiłem MSI MAG 271QPX QD-OLED E2

Jakieś sugestie co do ustawień dla tego monitora czy ogólnie oled?

Ogólnie to tak... debil projektował te wejścia z tylu monitora, bo co byś nie robił poza kątowymi wtyczkami, to będzie perfidnie widać kable pod monitorem.

Widać nie potrafią w cewki... Przy wszystkim niższym niż 240Hz brzęczy na czarnym. Jak mam te 240Hz ustawione, to niby cisza. Jednak przy wyłączonym też gra.

Ciekawe jak w grach przy niższym fps.

Nie da się w menu wyłączyć podświetlenia tej diody na dole monitora, a w każdym razie takiej opcji nie znalazłem.

Czcionki faktycznie trochę mniej wyraźne niż na IPS, ale pewnie da się przyzwyczaić po czasie.

Edytowane przez DyndaS

Nie patrząc na budżet to ja mam tylko 1 monitor który spełnia moje wymagania. LG 44.5" zakrzywiony 3440x1440p 240 Hz. Ktoś powie mało pikseli na taki rozmiar a ja powiem że przy RT/PT to jest jedyna sensowna rozdzielczość IMO nawet dla 4090 czy 5090 jak nie chcemy używać skalowania z 720p, bo w końcu te 240 Hz po coś tam jest. Taki ekran tylko na jakimś QD-OLED i byłby miód. Oczywiście i tak bym go nie kupił bo pewnie kosztowałby 8k :E

52 minuty temu, cichy45 napisał(a):

Nie patrząc na budżet to ja mam tylko 1 monitor który spełnia moje wymagania. LG 44.5" zakrzywiony 3440x1440p 240 Hz. Ktoś powie mało pikseli na taki rozmiar a ja powiem że przy RT/PT to jest jedyna sensowna rozdzielczość IMO nawet dla 4090 czy 5090 jak nie chcemy używać skalowania z 720p, bo w końcu te 240 Hz po coś tam jest. Taki ekran tylko na jakimś QD-OLED i byłby miód. Oczywiście i tak bym go nie kupił bo pewnie kosztowałby 8k :E

No ja sobie nie wyobrażam takiej niskiej rozdzielczości na tylu calach. Mam 4K 27" a idąc w OLEDa chciałbym 32" ale już 5K. 

11 minut temu, ITProffesionalUser napisał(a):

Przeczekam jeszcze rok i zapodam sobie jakiś 32,tylko wtedy RTX 3060 nie uciągnie niczego zapewne?

Wszystko zależy od rozdzielczości, ale dla 32" absolutne minimum to 1440p a najlepiej 4K. Więc 3060 wyzionie ducha na 100%:E