Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, Reverse17 napisał(a):

@Krzysiak

Po przesiadce z LCD to faktycznie będzie zrywać papę z dachu, jeśli łaska daj znać z jakiej odległości najlepiej używa Ci się takiego jamnika i jak ogólne wrażenia:)

Podobno każdy PCMR musi chociaż raz spróbować ultra wide w swoim pecetowym żywocie, w innym wypadku grozi mu wykluczenie z grona PCMR i wieczna pogarda w konsolowych lochach.. Ale nie wiem ile w tym prawdy, to chyba legenda, albo półprawda, a może pół nieprawda? Mniejsza o większość.

Wiem jak Ci to dobrze zobrazowac:
masz 20 lat, 16:9 to kolezanki 18-22, pelne spektrum
UW to 30 latka, 8-9/10, korpo, managerka w cyckonoszu wartym wiecej niz Twoje pierwsze auto

Niby mozna siedziec na tym 16:9, ale raz 'odpalisz' UW i Ci sie bedzie po nocach snil. ;)

• Haha 2
Opublikowano
17 godzin temu, jagsulek napisał(a):

Nom na HDMI robione... Myślałem, że HDMI 2.1 jest lepsze/szybsze od DP 1.4.

Ale HDMI 2.1 vs DP 1.4 jest lepszym rozwiązaniem jeśli chcesz ustawić 4k 240 hz HDR, przy korzystaniu z DP 1.4 do 144 hz przy 4k masz 3:1 DSC.

W każdym razie ja przy RTX4090 i QF3225 mam wszystko na HDMI 2.1.

Co do kwestii update, ja używam kabla USB A Della. Korzystam z dodatkowcy portow w monitorze i mam go podłączonego na stale. Update firmware wykonuje z pliku, bez pośrednictwa tych aplikacji Dell'a bo są cienkie jak sik węża 

Opublikowano

No to sobie teraz poczytaj, jakie sa problemy z DSC przy wyzszych rozdzialkach na reddicie na 4080/4090. 
Gesto sie sieje 'black screen' na monitorach, nvidia sama sie do tego odnosila i wprowadzala jakies fixy w driverach, ale nie wszystkim pomogly. 
"ponoc" hard fix dopiero przyszedl z seria 5.

Opublikowano
25 minut temu, oldfashioned napisał(a):

No to sobie teraz poczytaj, jakie sa problemy z DSC przy wyzszych rozdzialkach na reddicie na 4080/4090. 
Gesto sie sieje 'black screen' na monitorach, nvidia sama sie do tego odnosila i wprowadzala jakies fixy w driverach, ale nie wszystkim pomogly. 
"ponoc" hard fix dopiero przyszedl z seria 5.

Ale co mam czytać? BS przez bambole w sterach nie mają nic do DSC występują również bez DSC. 

Do tego występują na ADA i Blackwellu. Mam 4090 i 5090 do tego monitor 2160p 240Hz ;)

Opublikowano
8 minut temu, sideband napisał(a):

Ale co mam czytać? BS przez bambole w sterach nie mają nic do DSC występują również bez DSC. 

Do tego występują na ADA i Blackwellu. Mam 4090 i 5090 do tego monitor 2160p 240Hz ;)

Na 10 bitach przeskok z 2160p 240 do 5120x2880 180 ciezko porownac, to jest 30% skok w gore jezeli chodzi o bandwidth. 

Ten asus jest praktycznie pod korek dp1.4 i hdmi 2.1 z dsc (co przeciez jest w tym artykule nawet), co zaraz pewnie pokaze ze kable dorzucane do kart/monitorow cale nie sa pierwszej klasy. 

A co masz czytac? Wlasnie to, ze 40x0 ktore byly odpalane 'pod korek' bardzo czesto sie wywalaly. 

Opublikowano
8 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Na 10 bitach przeskok z 2160p 240 do 5120x2880 180 ciezko porownac, to jest 30% skok w gore jezeli chodzi o bandwidth. 

Ten asus jest praktycznie pod korek dp1.4 i hdmi 2.1 z dsc (co przeciez jest w tym artykule nawet), co zaraz pewnie pokaze ze kable dorzucane do kart/monitorow cale nie sa pierwszej klasy. 

A co masz czytac? Wlasnie to, ze 40x0 ktore byly odpalane 'pod korek' bardzo czesto sie wywalaly. 

Przy 180hz 10bit 5k masz dopiero wchodzi dopiero 2x z hakiem kompresja ;)

Oni tam mają z czym innym problemy i mają nawet problemy przy 2160p 240Hz. 

A w praktyce nie ma żadnych problemów przy 2160p 240Hz nawet z 12bit jak sprawdzałem.

23 minuty temu, galakty napisał(a):

RGB miniled nie wygryzie OLEDów bo będą w ciul drogie. 

Ale co ma wygryźć to ewolucja Mini LED lepsze pokrycie kolorów i więcej stref.

Ale nadal będą te same problemy bo fizycznie są ograniczeni, że nie upakują więcej stref. 

Także w monitorze tych stref dużo nie upakujesz skoro udało się 15k przy 75".

Będą drogie podświetlenie jest drogie i tego się nie przeskoczy.

Opublikowano
Godzinę temu, sideband napisał(a):

Ale co ma wygryźć to ewolucja Mini LED lepsze pokrycie kolorów i więcej stref.

Ale nadal będą te same problemy bo fizycznie są ograniczeni, że nie upakują więcej stref. 

Także w monitorze tych stref dużo nie upakujesz skoro udało się 15k przy 75".

Będą drogie podświetlenie jest drogie i tego się nie przeskoczy.

Nie mi to tłumacz tylko ludkom co myślą że będzie coś lepszego i tańszego od OLED :hihot: 

Microled to wgl odleci z ceną.