Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Kadajo napisał(a):

@Jedi88

MiniLED a nie MicroLED.

A tak, przeoczyłem. O micro-ledach nie piszę, bo nic na ten temat nie wiem o to raczej jakieś głębokie R&D 

7 minut temu, Dimazz napisał(a):

1100 stref i ponad 1400zł za tego inncn.

Według mnie nie warto przy obecnym rynku

I tak go nie ma dostępnego w Europie, ale gdyby był, to biorę od razu, bo tego potrzebuję.

Obecny rynek w Europie to bierz OLEDA, albo wyp......:D

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

Czasem człowiek ma pecha mając inne wymagania od większości. A czasem ma szczęście.

Te wszelkie dyskusje o MiniLED LCD.

Nie nadaje się do żylety w ruchu, więc mogę usiąść i powiedzieć tak:

Spoiler

Czuję się szczęściarzem :E

Tyle czasu zaoszczędzone. Tyle czekania i potencjalnych rozczarowań z głowy.

Obudźcie mnie jak ktoś wymyśli MiniLEDy działające z Pulsarem, nie wcześniej ;)

Zostaje tylko OLED i ew. Pulsar na kupiastym LCD.

Na MicroLED już postawiłem krzyżyk. Czekałem w 2020r. Potem ok 2022r. była mowa, że najpierw się to pojawi w headsetach VR, a w telewizorach i monitorach później.

Dziś już wiadomo, że w headsetach VR się nie pojawi, chyba że w sprzęcie dla wojska za setki tysięcy, a monitorów czy nawet TV w dostępnych cenach nie będzie pewnie przed 2040 jeśli w ogóle. A już na pewno nie przed 2030tym. 

Wracając do Mini LEDów, to niech robią. Niech sporo laików uzna, że ruch jest nieistotny i nie będą dopłacać do OLEDów, to wpłynie to korzystnie na ceny OLEDów, czli skorzystamy wszyscy. :)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, VRman napisał(a):

Czasem człowiek ma pecha mając inne wymagania od większości. A czasem ma szczęście.

Te wszelkie dyskusje o MiniLED LCD.

Nie nadaje się do żylety w ruchu, więc mogę usiąść i powiedzieć tak:

Pokaż ukrytą zawartość

Czuję się szczęściarzem :E

Tyle czasu zaoszczędzone. Tyle czekania i potencjalnych rozczarowań z głowy.

Obudźcie mnie jak ktoś wymyśli MiniLEDy działające z Pulsarem, nie wcześniej ;)

Zostaje tylko OLED i ew. Pulsar na kupiastym LCD.

Na MicroLED już postawiłem krzyżyk. Czekałem w 2020r. Potem ok 2022r. była mowa, że najpierw się to pojawi w headsetach VR, a w telewizorach i monitorach później.

Dziś już wiadomo, że w headsetach VR się nie pojawi, chyba że w sprzęcie dla wojska za setki tysięcy, a monitorów czy nawet TV w dostępnych cenach nie będzie pewnie przed 2040 jeśli w ogóle. A już na pewno nie przed 2030tym. 

Wracając do Mini LEDów, to niech robią. Niech sporo laików uzna, że ruch jest nieistotny i nie będą dopłacać do OLEDów, to wpłynie to korzystnie na ceny OLEDów, czli skorzystamy wszyscy. :)

Ty to masz już w ogóle przewalone, bo ja tego mini-LEDa w końcu tam dostanę, za to do technologii których ty oczekujesz nie narodzili się jeszcze geniusze, którzy będą w stanie to wynaleźć.:D

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano

@VRman

Gdyby potrafili zminiaturyzować MicroLED'a do wielkości headsetów VR to już byśmy dawno mieli i TV i Monitory w każdym calarzu, a OLED albo LCD zniknęło by z rynku :D

Ale wiem skąd może być zamieszanie miedzy Mini a Micro LED'ami.

Samsung jak to na nich wreszcie przystało znowu zamieszał w marketingowym kotle i swoje MiniLED'y RGB nazwał Micro RGB LED.

No i oczywiście teraz ludki myślą ze to telewizory MicroLED gdzie w rzeczywistości to są nadal ekrany LCD.

Podobna akcje zrobili w czasach jak OLED wchodził na rynek z 4K w 2015 roku i swoje TV SUHD przemianowali na... QLED :)

Opublikowano

No ciekawe, ale jakoś ciężko znaleźć jakieś konkretne informacje na temat samej technologii.

Głównymi problemami MicroLED jest miniaturyzacja energia jakiej potrzebują i rozpraszanie ciepła.

Jak oni to niby rozwiązali żeby w okulary wcisnąć bym chętnie poczytał.

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, Kadajo napisał(a):

Gdyby potrafili zminiaturyzować MicroLED'a do wielkości headsetów VR to już byśmy dawno mieli i TV i Monitory w każdym calarzu, a OLED albo LCD zniknęło by z rynku :D

Czy ja wiem. Biznes musi się kręcić. Np. nie chce mi się wierzyć, że nie byli w stanie od razu zrobić matryc RGB a nie jakiś dziwne pentile.

Ale w przypadku MicroLED, to fakt, na razie nie ma technologii pozwalającej produkcję na masową skalę.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano

MicroLED w budowie jest chyba jeszcze prostszy niż OLED wiec powinien z czasem być jeszcze tańszy względem wielkości ekranu.

Ale problemem nadal jest miniaturyzacja i produkcja.

dopóki nie dokona się jakaś rewolucja w produkcji to MicroLED się nie rozpędzi.

Jeśli chodzi o same OLED'y to one od początku miały problem z żywotnością. Dlatego układ pikseli jest tak ważny.

Przecież pierwszym dużym komercyjnym OLED'em na rynku nie były LG tylko Samsung z układem RGB ale poległ.

Nie dość ze te ekrany miały bardzo niska jasność to jeszcze niska żywotność i same diody nierównomiernie się zużywały.

Samsung był królem OLED(AMOLED) w smartfonach a w TV się okazało ze stworzenie dużego ekranu w tej samej technologii jest znacznie trudniejsze.

Kto wie gdyby tego nie porzucili wtedy czy dziś by nie byli numerem jeden. To LG dokonał rewolty i stworzył porządnego OLED'a zmuszając Samsunga aby sami opracowali porządną wersje tej technologii. To dlatego LG ze swoimi WOLED'ami odnieśli sukces bo biała dioda przezwyciężyła początkowe dolegliwości i krótka żywotność. Chociaż sama technologia nie była LG a Kodaka.

Działa to tak dobrze ze do dziś jest używane.

Opublikowano
10 minut temu, Kadajo napisał(a):

Kto wie gdyby tego nie porzucili wtedy czy dziś by nie byli numerem jeden. To LG dokonał rewolty i stworzył porządnego OLED'a zmuszając Samsunga aby sami opracowali porządną wersje tej technologii. To dlatego LG ze swoimi WOLED'ami odnieśli sukces bo biała dioda przezwyciężyła początkowe dolegliwości i krótka żywotność. Chociaż sama technologia nie była LG a Kodaka.

A ja mam wrażenie, że Samsung liczył na przeskoczenie oledów i pójście od razu w microled.

Pierwsze wzmianki Samsunga o microledach były gdy dopiero pojawiały się oledy lg.

Przeliczyli się i musieli jednak pójść w oledy.

• Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, dagedy napisał(a):

Będę dzisiaj aktualizował, wcześniej irytował mnie ABL w trybie HDR1000, widzisz różnice w tym aspekcie? 

Ciężko mi na ten moment stwierdzić bo dawno nie używałem trybu HDR1000(przed updatem). Jechałem na TB400 + Dolby Vision Bright - który był/jest dość zbliżony do nowego HDR1000 Bright. Ale potem jak będę przy komputerze to z ciekawości porównam

• Like 1
Opublikowano
28 minut temu, HenioElektryk napisał(a):

Ciężko mi na ten moment stwierdzić bo dawno nie używałem trybu HDR1000(przed updatem). Jechałem na TB400 + Dolby Vision Bright - który był/jest dość zbliżony do nowego HDR1000 Bright. Ale potem jak będę przy komputerze to z ciekawości porównam

Na przedostatniej wersji FW nie jest tak że jak włączysz HDR400 TB, to automatycznie masz wyłączone DV? 

Postaram się również dzisiaj testować i zobaczymy jak wrażenia

Opublikowano
9 godzin temu, Jedi88 napisał(a):

Dzięki za poradę.

Z całym szacunkiem ale jak sam stwierdziłeś - siedzisz na starym monitorze, którego zapewne VA na MINILEDACH bezlitośnie gniecie, co dopiero OLEDy.
Radzę Ci wziąć jakiś na 14 dniowy okres z możliwością zwrotu, bo żadne informacje z internetu nie dadzą Ci tyle co praktyka.
Będziesz kolejne miesiące katować się teorią i gdybaniem, a mógłbyś się cieszyć z czegoś dobrego.

No ale jak to w handlu - można "sprzedać" albo "sprzedawać" i tak samo można "kupić" albo "kupować".

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Z całym szacunkiem ale jak sam stwierdziłeś - siedzisz na starym monitorze, którego zapewne VA na MINILEDACH bezlitośnie gniecie, co dopiero OLEDy.
Radzę Ci wziąć jakiś na 14 dniowy okres z możliwością zwrotu, bo żadne informacje z internetu nie dadzą Ci tyle co praktyka.
Będziesz kolejne miesiące katować się teorią i gdybaniem, a mógłbyś się cieszyć z czegoś dobrego.

No ale jak to w handlu - można "sprzedać" albo "sprzedawać" i tak samo można "kupić" albo "kupować".

Jak wytłumaczysz mi jak mam przetestować trwałość na zarysowania w podróży, albo podatność oleda na wgniecenia punktowe i wciąż posiadać możliwość zwrotu, to chętnie spróbuję.

Zobaczymy. Na razie temat został wyczerpany. Najlepiej byłoby wziąć tego Gigabyte z Amazona na cebulę i oddać za 29 dni;D. Żartuję.

Edytowane przez Jedi88
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mistrz zakonu Paladynów napisał(a):

X-kom na mojego meila o ten monitor https://www.msi.com/Monitor/MPG-341CQR-QD-OLED-X36 odpisał mi że będzie on na sklepie ale nie znają jeszcze daty i ceny :E 

Tyle to i ja wiem :blant:

A po co mają się obligować do jakiejś ceny? MediaExpert wystawił monitor za 4599 zł a później xkom za 5199 i teraz są ugadani do ceny 5199 zł :E 1190 euro za monitor który we Francji można kupić za 899 ;) Tak się wali Polaka ;) 

Edytowane przez TheMr.
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, TheMr. napisał(a):

we Francji można kupić za 899

Jak Ty chcesz kupić za 899 € monitor z ceną MRSP $1,099 USD + VAT? :P

U Niemca stoi 1.199,00 €

@Mistrz zakonu Paladynów

Przewidywana data: 16 marca 2026 r.

https://www.notebooksbilliger.de/msi+mpg+341cqrde+qd+oled+x36+gaming+monitor+360hz+003ms+gtg+911288

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Wu70 napisał(a):

...a i tak będzie wolny jak to LCD.

Powinien być oddzielny temat dla tych smietników :D

Załóż ktoś, ale o tym jedynym co ma sens - Pulsar

Ktoś, bo jak ja założę, to będzie tam flood postów "a czemu", "na co to komu",, pomieszanych oczywiście z całym ping-pongiem postów "jesteś gupi" :lol2:

Jak jakiś moderator się podejmie pilnować surowo zasady "bez offtopu" to ja mogę

Ale lepiej żeby kto inny. Można by zrobić wątek o sensownych monitorach radzących sobie z ruchem czyli dziś o niczym a za chwilę o kilku monitorach z Pulsarem. Mógłbym tam wrzucić kompendium wiedzy, linki, wyjaśnienie po co ludzie mogą chcieć taki monitor, czemu nie tylko do e-sportu, z masą odnośników do kopalni wiedzy, jaką jest  Blurbusters.com. A z czasem moglibyśmy tam wpisywać inne modele. Później ewentualnie za 2-3 lata zmienić ten wątek z wątku o LCD na wątek ogólny, gdy upowszechnią się monitory OLED 480Hz oraz lepsze FG, albo jakieś modele z wbudowanym symulatorem wiązki CRT, przy jakiejś jasności akceptowalnej przy graniu w półmroku. 

Edytowane przez VRman