Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
W dniu 27.03.2026 o 10:15, ffallen napisał(a):

Tego najnowszego OLED'a od ASUS'a PG32UCDM3 już od kilku dni można było w Polsce zamawiać w przedsprzedaży. Teraz jest już na stanie i wysyłają od ręki, tylko ta cena

Mam go od wczoraj. Jako jeden z dwóch w Polsce i kilkunastu w Europie 🤣🤣 

I długo tak będzie bo kolejne egzemplarze końcówka kwietnia. 

Ogólnie tak jak w poprzedniej generacji jedynym sensownym trybem HDR było True black 400, tak teraz jest podobnie tylko true black 500.

W poprzedniej odcinało przy 420 nit, teraz przy 530. 25% jaśniej . Czy widać różnicę? No widać, ale liczyłem że w końcu ogarną temat i w ciemnych scenach będzie 1000, a w jasnych dalej jasno.

Ale nie ogarnęli i ten nowy tryb który niby miał naprawiać ten problem, dalej robi widoczne skoki jasności i jest dla mnie nie używalny. 

Lepsza jest czerń jak coś świeci na ekran, tu jest spora poprawa. 

Standardowo wgrywanie firmware to abstrakcja i komedia u Asusa. 2h zabawy, 2 różne kable, pendrive. Końcowo się udało jak odłączyłem od pc wszystkie urządzenia USB i się pomodliłem... 

No i Asus jak to Asus, wymyślił sobie, że w standby będzie się świecić logo na dole i nie da się tego wyłączyć. Mimo iż da się wyłączyć przy włączonym. U mnie jest 365 dni w roku monitor w standby, więc mocna lipa. 

Edytowane przez znaFca
Opublikowano

No ja mam potężny problem, bo chcialem sie przesiasc na OLEDa. Zamowilem LG 480Hz i odeslalem po kilku dniach. Mam Alienware AW2723DF. 280Hz i roznica odswiezania jest ewidentna, ale jasnosc AW rozbraja OLED bez podjazdu. Gram w CSa i LOLa. W CSie OLED jest dla mnie za ciemny. Odczuwam downgrade, a nie upgrade.

Jakies propozycje? Budzet raczej nie jest faktorem, chociaz 1000£ na ekran moze byc przesada, ale ja warto to moge sprobowac. 

Opublikowano
35 minut temu, znaFca napisał(a):

Ale nie ogarnęli i ten nowy tryb który niby miał naprawiać ten problem, dalej robi widoczne skoki jasności i jest dla mnie nie używalny. 

Jutro znowu idziemy. Dołącz do nas!

Rs8BBWw.png

10 minut temu, Falki napisał(a):

No ja mam potężny problem, bo chcialem sie przesiasc na OLEDa. Zamowilem LG 480Hz i odeslalem po kilku dniach. Mam Alienware AW2723DF. 280Hz i roznica odswiezania jest ewidentna, ale jasnosc AW rozbraja OLED bez podjazdu. Gram w CSa i LOLa. W CSie OLED jest dla mnie za ciemny. Odczuwam downgrade, a nie upgrade.

Jakies propozycje? Budzet raczej nie jest faktorem, chociaz 1000£ na ekran moze byc przesada, ale ja warto to moge sprobowac. 

Do CSa to nie wiem. Ale może rozważ monitory z Nvidia Pulsar. Koszt pomiędzy 2700-3500 (strzelam, jak sprawdzałem ostatnio to jeszcze nie do końca faktycznie dotarły do Polski, i cena dwóch modeli mogła być chwilowa).

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, VRman napisał(a):

Oj, przepraszam :(  Dałem ciała nie pytając jaką masz kartę, bo to niestety działa tylko z kartami Nvidii (z powodu "bo tak" - The Way It's Meant To Be Played) 

A co do modeli to np. ten

https://www.ceneo.pl/192896082#tag=OneClickSearch

I tak zwróciłem uwagę, ze to nie sa OLEDowe monitory i tak, a IPSa to juz mam jednego z najlepszych jakie sa, wiec zmiana tylko na OLEDa mysle. 

Opublikowano

Nie ma obecnie monitora dobrego pod każdym względem.

To tylko IPS, ale janością i jakością obrazu w ruchu poniżej 250fps deklasuje OLEDy. Przy 150fps różnica jest już ogromna z uwagi na to, co robi z ruchem wyświetlanie w trybie sample and hold.

Za to ma swoje wady i oczywiście wszelkie wady LCD IPS, więc musisz wybrać swoje priorytety. 

Opublikowano

Nie jestem az takim swirem, zeby grac gorszy wyswietlacz tylko po to, zeby wydawalo sie lepiej w CSie o ile? 1%? OLED 540Hz wydaje sie dobra opcja, ale musze czekac az uda im sie wypracowac stabilne jasne matryce, bo obecnie takie nie sa. Chyba takie jest moje obecne postrzeganie tematu. OLEDy wygladaja pieknie w grach, w ktore nie gram. Mam dwa telewizory QD OLEDy do filmow, wiec monitor jest tylko do pracy i grania. 

Opublikowano
W dniu 27.03.2026 o 10:15, ffallen napisał(a):

Tego najnowszego OLED'a od ASUS'a PG32UCDM3 już od kilku dni można było w Polsce zamawiać w przedsprzedaży. Teraz jest już na stanie i wysyłają od ręki, tylko ta cena :boink:

https://techlord.pl/asus-rog-swift-pg32ucdm3-31-5-4k-uhd-tandem-qd-oled-240hz-hdr-p-36990.html

Rozumiem ze na QD-OLED 5 generacji w 31, cali jeszcze trzeba poczekać??

Opublikowano
Godzinę temu, znaFca napisał(a):

@Falki CS to SDR. To jest 300 nit w qd-oled nowych. Bez jaj, że potrzebujesz więcej :D Chyba, że grasz w salonie i za plecami masz słońce... 

Problem jest to, ze przesiadam sie z AW2723DF, ktory ma jasnosc 350-380 nitow, a ten LG, ktory testowalem mial 275 nitow i roznica byla dla mnie znaczaca. 

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, Falki napisał(a):

350-380 nitow

W HDR dużo nitów ma sens bo jest duża rozpiętość i jest to pod to tworzone. 

W SDR prawie 400 nit to trochę bezsensowne wypalenie gałek ocznych :)

No ale wiadomo, co kto lubi :)

• Upvote 2
Opublikowano

Chodzi o to, ze po graniu na AW i przejsciu na OLEDa mialem ogromny niesmak. Umowmy sie, ze sprzet za kilka tysiecy powinien byc drastycznie lepszy, a w moich zastosowaniach nie byl. Z tego co czytam kazda kolejna generacja jest jasniejsza w SDR, wiec niebawem powinno byc na tyle dobrze, ze beda rownie jasne co moj AW, a odswiezanie bedzie dwukrotnie szybsze. 

Opublikowano
5 godzin temu, znaFca napisał(a):

W poprzedniej odcinało przy 420 nit, teraz przy 530. 25% jaśniej . Czy widać różnicę? No widać, ale liczyłem że w końcu ogarną temat i w ciemnych scenach będzie 1000, a w jasnych dalej jasno.

Tego nie da się ogarnąć panel jest mocno przycięty przez producenta by zabezpieczyć go przed wypalaniem tego żadnymi poprawkami nie ogarniesz.

Dlatego MSI wymyśliło sobie EOTF Boost ;)