znaFca 244 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia @Kyle Ale efekt brudnego ekranu to jeszcze coś innego i występuje na ekranach lcd
Kyle 514 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 8 minut temu, znaFca napisał(a): I dlatego masz banding: Nie masz zielonego pojęcia dla czego są te nierównomierności na OLED (i znane są od dawna ... podobnie jak nierównomierności tego typu na LCD), ale widzę lubisz męczyć bułę, że nową nazwę złapałeś. 1 minutę temu, znaFca napisał(a): @Kyle Ale efekt brudnego ekranu to jeszcze coś innego i występuje na ekranach lcd To praktycznie ten sam problem, choć będący efektem innych niedoskonałości.
Lameismyname 3 943 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia Banding na zdjęciach jest po prostu przesadzony względem tego co widać w realu żywym okiem. Sam robiłem sobie zdjęcia i jak patrzyłem na zdjęcia i na monitor na danej planszy to realnie było OK. Inna sprawa, że nikt nie siedzi na statycznej planszy Grayscale 95% Przy normalnych zastosowaniach tego po prostu nie widać. Jak mam wybierać między lekkim bandingiem, a niedoskonałościami QD-OLED, VA MINILED czy tym bardziej VA/IPS, wybiorę banding Póki co nie ma nic lepszego jak 4gen Primary RGB Tandem (W)OLED i piszę to z pełną świadomością - mimo, że czekam na swojego Tandemika, który trafił na serwis ale jedna jaskółka wiosny nie czyni.
Kadajo 9 791 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia Banding to tylko słowo i bez kontekstu gówno znaczy. Wiec, jeśli piszemy o Bandingu w kontekście Oledow to oczywistym jest ze najczęściej będzie chodziło o Vertical Banding który pokazał @znaFca. Color banding to całkowicie inne zjawisko i nie ma nic wspólnego z Vertical Bandingiem na Oledach.
sideband 3 011 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia Na logikę vertical banding wynika z niedoskonałości diod w pikselach/pikseli w sensie każdy piksel nie zachowuje się identycznie przy tym samym napięciu nie świeci identycznie. Im niższe napięcie tym różnice między pikselami zaczynają być bardziej widoczne.
Lameismyname 3 943 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia Ja oczywiście miałem na myśli Vertical Banding w swoim wywodzie.
Kyle 514 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia 2 minuty temu, sideband napisał(a): Na logikę vertical banding wynika z niedoskonałości diod w pikselach/pikseli w sensie każdy piksel nie zachowuje się identycznie przy tym samym napięciu nie świeci identycznie. Nie wykluczone, że przy tak ekstremalnie niskich napięciach (jakie są przy najciemniejszych odcieniach) ciężko jest uzyskać powtarzalne "wysterowanie" każdego piksela i dostarczać identyczną moc do każdego piksela. Także ja obstawiam problem z precyzją podawania napięcia/dostarczania mocy do pikseli, na tych najniższych poziomach energii jakie są przy najciemniejszych "odcieniach". Bardziej sprawne energetycznie panele (tandem OLED) są bardziej podatne na problem nierównego świecenia przy tych ciemnych szarościach, więc to by się pokrywało (łatwiej na nich widać te niedoskonałości, bo świecą już przy mniejszych mocach ... a im niższe moce, tym większy problem z precyzyjnym wysterowaniem). Pewnie teraz pracują nad lepszymi regulatorami napięcia/procesorami kontrolującymi te napięcia i może w kolejnej generacji będzie przełom na tym polu.
sideband 3 011 Opublikowano 22 Kwietnia Opublikowano 22 Kwietnia WOLED jest mniej powtarzalny tym bardziej ciężej to uzyskać przez dodatkowy piksel. Na bardzo niskich jasnościach to jeden pies QD czy WOLED to już kwestia elektroniki na OLED - czarny czy bardzo niska jasność brak różnicy w poborze mocy
Valeri 35 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia Widziałem, że pojawił się nowy QD-OLED Gigabyte GO27Q24 Wiadomo coś na jakiej generacji matrycy jest ? W Media Expert monitor jest do dostania za 1600 zł
DżonyBi 2 225 Opublikowano 23 Kwietnia Opublikowano 23 Kwietnia (edytowane) https://www.notebookcheck.net/Gigabyte-launches-new-1440p-QD-OLED-gaming-monitor-with-240Hz-and-USB-C.1167262.0.html „The panel seems to be the same Gen 3 QD-OLED used in the Philips Evnia 27M2N6501L” Można też wyczytać na TFTCentral, że ma mocno ograniczoną jasność w trybie HDR. "Należy pamiętać, że jasność HDR jest ograniczona do 400 nitów w modelu QD-OLED, ponieważ w ogóle nie ma trybu szczytowego 1000" W tej tabeli TFT jasność SDR wskazuje na standardowe 250nitów, a sam Gigabyte podaje 200. Wygląda na to, że panel jest przygaszony i niska cena nie bierze się znikąd. Edytowane 23 Kwietnia przez DżonyBi 1 1
Kyle 514 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia Na moje oko patrząc na to porównanie czcionek, dopiero QD-Oled z RGB stripe nie ma "fringingu" na czcionkach. No i o dziwo nawet starsze WOLED'y są pozbawione tych kolorowych podbarwień: Jedyne co daje RGWB wzgl. RWBG to eliminuje problem spadku kontrastu na niektórych literach (czcionka jest bardziej kontrastowa).
ODIN85 4 866 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia https://ithardware.pl/testyirecenzje/test_acer_predator_x27u_f5_opinia_recenzja-50398.html
Mizu 139 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia No ku*wa gdzie jest ten ASUS PG34WCDN ASUS reklamuje go nawet na polskim fb a on w ogóle ani razu do żadnego polskiego sklepu nie zawitał (nie licząc proshopa ponad miesiąc temu chwilke) Nawet w Niemczech gdzie był dostępny od ręki przez kilka ostatnich tygodni poznikał ze sklepów i data dostawy nieznana (do tego kosztuje aż ~1400€..) Ten MSI niedużo lepiej Papierowej premiery monitorów to ja jeszcze wcześniej nie widziałem
Kyle 514 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia Tam w recenzji jest w minusach "agresywny mechanizm ABL" ... to nie ma w tym monitorze opcji niwelującej to zjawisko? Tak czy inaczej, za 2799zł (tyle kosztuje to 26,5" 2560x1440) to bym kupił OLED 31,5" 3840x2160.
Wuadator 85 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia Godzinę temu, Mizu napisał(a): No ku*wa gdzie jest ten ASUS PG34WCDN Ja też zaczynam się już denerwować na siebie, że w proshopie nie kupiłem 1
Kyle 514 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia Jak teraz patrzę na ceny OLED, szczególnie 31,5" 4K, to obecnie bardzo fajnie wycenione są takie monitory. ... coś czuję, że niebawem "zaleje fabrykę paneli OLED", czy tam "będą mieli trzęsienie ziemi przy fabryce" czy inne tsunami lub lądowanie UFO.
Sirias 12 Opublikowano 24 Kwietnia Opublikowano 24 Kwietnia (edytowane) Nie na darmo Samsung z fabryki LCD rezygnował. OLED-y im mniejsze tym tańsze, więc nic dziwnego że ceny spadają. Wzrost sprzedaży monitorów oled to jest >90% między 2024 i 2025, więc zaczyna działać efekt skali. Edytowane 24 Kwietnia przez Sirias
galakty 5 063 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia 12 godzin temu, Kyle napisał(a): Jak teraz patrzę na ceny OLED, szczególnie 31,5" 4K, to obecnie bardzo fajnie wycenione są takie monitory. ... coś czuję, że niebawem "zaleje fabrykę paneli OLED", czy tam "będą mieli trzęsienie ziemi przy fabryce" czy inne tsunami lub lądowanie UFO. Jak zdecyduję o kontynuowaniu budowy PC to na pewno walnę takiego 31,5" 4K na biurku, chyba monitor idealny bo 27" ciut mały teraz (mam biurko 120x80 bodajże i monitor przysuwam do siebie).
Kyle 514 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia 1 minutę temu, galakty napisał(a): bo 27" ciut mały 27" do filmów o proporcjach "kinowych" 2,35:1 (a tak też używam monitora) jest istotnie trochę za mały. Jeśli weźmiemy jeszcze pod uwagę fakt, że OLED sprzedawany jako 27" realnie ma obecnie w typowym modelu 26,5", to się robi jeszcze bardziej mało. 31,5" to jest już krowa, ale do filmów wolę to. Szkoda, że nie ma na rynku monitora OLED np. 28,5"-29" 16:9.
Lameismyname 3 943 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Znowu ja miałem 27" IPS -> 31,5" IPS -> 27" VA Miniled -> 27" OLED i obecnie zastępczo 27" IPS. Do 31,5" musiałem się chwilę przyzwyczajać i nie byłem specjalnie zadowolony, a jak po paru latach wróciłem na 27" to poczułem ulgę. Biurko mam dokładnie to: (https://pl.genesis-zone.com/produkt/holm-modular-140). Wcześniej miałem inne podobnych gabarytów. Moim zdaniem 27" jest idealne do 1440p ale w 4K już bym szedł w 31,5" mimo wszystko.
Kadajo 9 791 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Spoko ten nowy LG, duze ale nie bydlęcy i 21:9 jak ktoś potrzebuje.
Mistrz zakonu Paladynów 893 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia (edytowane) Boshhh ja to chcę ale ta cena Edytowane 25 Kwietnia przez Mistrz zakonu Paladynów 2 1
PaVLo 1 272 Opublikowano 25 Kwietnia Opublikowano 25 Kwietnia Fajnie recenzuje, więc czekam na mojego faworyta MSI MPG 322UR QD-OLED X24
Rekomendowane odpowiedzi