brainq 72 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia Dobra zanim wyjdzie monitor 32cali QD-OLED 5th to pewnie wyjda pod koniec roku więc upatrzyłem na ten model Tandem woled czy ten model będzie ok?? https://techlord.pl/asus-rog-strix-xg27aqwmg-26-5-wqhd-tandem-woled-280hz-hdr-pivot-p-36459.html
Kyle 541 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia Ponownie zasygnalizuję: kupujcie OLED teraz, bo ceny są (bardzo) dobre. Żeby nie było jak z RAM - mówiłem co poniektórym, jak 32GB kosztowało 300zł by kupować, to byli tacy co nie kupili i teraz skończyli z ręką w nocniku. 1
peterchen86 14 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia 37 minut temu, Kyle napisał(a): Ponownie zasygnalizuję: kupujcie OLED teraz, bo ceny są (bardzo) dobre. Żeby nie było jak z RAM - mówiłem co poniektórym, jak 32GB kosztowało 300zł by kupować, to byli tacy co nie kupili i teraz skończyli z ręką w nocniku. Dzięki. Ja właśnie zastanawiam się nad kupnem tylko jeszcze nie zdecydowałem, który wybrać. Jakiś konkretny model 4K 27 lub 32 cale polecasz?
Kyle 541 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia Który wybierzesz, to zależy od preferencji. Dla mnie bardziej optymalny jest WOLED (bo wolę matową powierzchnię/wybitnie nie cierpię refleksów). Z drugiej strony QD-OLED ze świetną warstwą antyrefleksyjną i warstwą niwelującą odbicia światła od dna matrycy (żeby czerń w oświetlonym pokoju nie była kiepska) też pewnie spełniłby moje wymagania. Dla mnie monitor musi mieć też pasywne chłodzenie (jakikolwiek szum z monitora, dla mnie jest nie do zaakceptowania). Z konkretnych modeli nic jakoś wybitnie nie zwraca mojej uwagi. Sam bym się przesiadł ze swojego OLED "gamingowego" na jakiegoś graficznego OLED, bo mam inne priorytety. (problem w tym, że nie widzę graficznych OLED pasywnych)
galakty 5 169 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia Fluktuacja jasności w SDR skreśla ten monitor.
PaVLo 1 290 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia 4 godziny temu, Kyle napisał(a): Ponownie zasygnalizuję: kupujcie OLED teraz, bo ceny są (bardzo) dobre. Żeby nie było jak z RAM - mówiłem co poniektórym, jak 32GB kosztowało 300zł by kupować, to byli tacy co nie kupili i teraz skończyli z ręką w nocniku. To zadzwoń do MSI, aby przyspieszyli premierę MSI MPG 322URDX36 to zamawiam
peterchen86 14 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia 4 godziny temu, Kyle napisał(a): Który wybierzesz, to zależy od preferencji. Dla mnie bardziej optymalny jest WOLED (bo wolę matową powierzchnię/wybitnie nie cierpię refleksów). Z drugiej strony QD-OLED ze świetną warstwą antyrefleksyjną i warstwą niwelującą odbicia światła od dna matrycy (żeby czerń w oświetlonym pokoju nie była kiepska) też pewnie spełniłby moje wymagania. Dla mnie monitor musi mieć też pasywne chłodzenie (jakikolwiek szum z monitora, dla mnie jest nie do zaakceptowania). Z konkretnych modeli nic jakoś wybitnie nie zwraca mojej uwagi. Sam bym się przesiadł ze swojego OLED "gamingowego" na jakiegoś graficznego OLED, bo mam inne priorytety. (problem w tym, że nie widzę graficznych OLED pasywnych) A jaki OLED masz aktualnie?
MaxaM 1 979 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia (edytowane) W dniu 3.08.2026 o 17:28, oldfashioned napisał(a): Pomysl, do czego mozna uzywac OLED'a ktory moze dzialac ponad te standardowe 4h bez 'przerwy'? Po co w takim sprzecie stawia sie na lepsze odwzorowanie kolorow i ostrosc czcionek? Ciekawe kto moglby z takiego sprzetu skorzystac Ale nowe matryce nie mają tego problemu. U siebie mam powiadomienie dopiero po 24h ciągłej pracy. Lepsze czcionki są? Są. Więc czym ten monitor miałby się wyróżniać od każdego innego na nowej matrycy? Edytowane 8 Sierpnia przez MaxaM
Kyle 541 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia 38 minut temu, peterchen86 napisał(a): A jaki OLED masz aktualnie? ASUS PG32UCDP. Dla gracza świetny. Jednak do grafiki przydałoby się coś bardziej wyrafinowanego.
peterchen86 14 Opublikowano 8 Sierpnia Opublikowano 8 Sierpnia 7 godzin temu, Kyle napisał(a): ASUS PG32UCDP. Dla gracza świetny. Jednak do grafiki przydałoby się coś bardziej wyrafinowanego. Parametry ma bardzo fajne ale trochę drogi. A jest jego 27 calowy odpowiednik? Bo ja mam drugi 27 cali i raczej bez sensu korzystać z dwóch o różnej wielkości.
PaVLo 1 290 Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia Przy takim sprzęcie, korzystanie z 27 cali, to jak jak jeżdżenie do 3 biegu, mając skrzynię 6-7 biegową lub picie piwa tylko do połowy. 2
Kris194 5 069 Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia W dniu 8.08.2026 o 10:15, Kyle napisał(a): Ponownie zasygnalizuję: kupujcie OLED teraz, bo ceny są (bardzo) dobre. Żeby nie było jak z RAM - mówiłem co poniektórym, jak 32GB kosztowało 300zł by kupować, to byli tacy co nie kupili i teraz skończyli z ręką w nocniku. Bardzo chętnie ale chyba dalej nie ma nic co by mnie interesowało: - 32" - 4K - DP 2.1 - 100 Hz+ - DisplayHDR True Black 600 - Pasywne chłodzenie - Sprzętowa kalibracja (jak w monitorach LG)
Kyle 541 Opublikowano 9 Sierpnia Opublikowano 9 Sierpnia 22 minuty temu, Kris194 napisał(a): - 4K - DP 2.1 - 100 Hz+ Przy HBR3 (DisplayPort 1.3) już jest ponad 100Hz w 4K.
Mizu 139 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia W dniu 10.07.2026 o 10:27, Phoenix. napisał(a): Kazdy oled to ma Nie wiem jak ty sobie wyobrazasz monitor bez jednolitej jasnosci w sdr, zeby tego nie mial W dniu 10.07.2026 o 22:18, Phoenix. napisał(a): Kazdy oled jaki mialem i jacy mieli znajomi ma ta opjce, pokaz mi tego ktory tego nie ma ?? Od 1 genu oledow siedze na nich i kazdy z nich to mial i ma. Juz na woledzie 2 gen lg to mialem. Zreszta tak jak pisalem kazdy monitor to ma i nie jest to zadna opcja wprowadzona od niedawna. Nawet 1 woled lg ma stala jasnosc niezaleznie od okna Chyba bym monitor wyrzucil przez okno jakby mi w trackie ruszania wielkoscia okna przyciemnial i rozjasnial Szkoda ze rtings ma juz platna strone bo tam testuja z rowna jasnoscia i z peak brightnes w sdr to bys sobie zobaczyl Zasmuce cie, w moim obecnym monitorze tez mam opcje stalej jasnoci a to juz dziadek W dniu 8.08.2026 o 12:30, galakty napisał(a): Fluktuacja jasności w SDR skreśla ten monitor. Sam mu wtedy polajkowałeś te bzdury a teraz jednak znalazł sie model który ma ABL/ASBL w SDR? I zapewniam was jest ich mimo wszystko sporo i Uniform Brightness w SDR to nadal luksus a nie standard
galakty 5 169 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia 6 minut temu, Mizu napisał(a): Sam mu wtedy polajkowałeś te bzdury a teraz jednak znalazł sie model który ma ABL/ASBL w SDR? I zapewniam was jest ich mimo wszystko sporo i Uniform Brightness w SDR to nadal luksus a nie standard Mam drugiego OLED i obydwa posiadają ten luksusowy feature. Jeden kosztował po promocjach 1700-1800 zł. Wow tyle piniendzy.
Phoenix. 7 022 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) 38 minut temu, Mizu napisał(a): Sam mu wtedy polajkowałeś te bzdury a teraz jednak znalazł sie model który ma ABL/ASBL w SDR? I zapewniam was jest ich mimo wszystko sporo i Uniform Brightness w SDR to nadal luksus a nie standard Nie pajacuj, ja swoje zdanie wyrazilem Twoje zdanie w tym temacie to mnie najmniej interesuje 31 minut temu, galakty napisał(a): Mam drugiego OLED i obydwa posiadają ten luksusowy feature. Jeden kosztował po promocjach 1700-1800 zł. Wow tyle piniendzy. Dokladnie, pierwsze oledy od woleda gen1 juz to maja Mamy luksusowe monitory Edytowane 10 Sierpnia przez Phoenix. 1
galakty 5 169 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Na woled gen1 pierwsze co zrobiłem to włączyłem tę opcję, bo mnie szlag trafiał w SDR. Na obecnym Gigusiu nawet włączać nie musiałem, ma w standardzie.
Kris194 5 069 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Tak stwierdziłem, że poczekam aż stanieje nowy monitor LG 32GX870B i chyba go wezmę bo czekanie na idealny monitor OLED wygląda mniej więcej tak:
galakty 5 169 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia Idealny? Tu niewiele się będzie zmieniało, a te które są obecnie są i tak wystarczające Masz rację, szkoda czekać.
Zachy 851 Opublikowano 10 Sierpnia Opublikowano 10 Sierpnia (edytowane) Tak sobie mysle - LG 39gx950B za 7499 z Tandem OLED vs - LG 45gx950A za 5195 z MLA+ Ktory kurna lepszy... Roznica cen tez spora. Edytowane 10 Sierpnia przez Zachy
Rekomendowane odpowiedzi