Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, Kadajo napisał(a):

XG27AQWMG

Monitor 2-tygodniowy po przepracowaniu ponad 100H i wielu odsiwezaniach pikseli.

Jajks

image.thumb.png.d5bb76c190c44b3a5971794fcae53494.png

Tandem OLED to jest istna katastrofa.

Taki bading na WOLED-ach to widywałem ponad 10 lat temu i myślałem, że to już za nami.

Na PlayStation Vita ostatnio takie coś widziałem :)

Opublikowano

mam dwa oledy  na matrycy woled i na żadnym tak dużego bandingu. Właściwie to jakiś minimalny ledwo zauważalny w najciemniejszej szarości.

Jeden na matrycy evo a drugi od niedawna na mla+

Teraz jest znowu dużo qd-oledów na nie najnowszym panelu w dobrych pieniądzach. Poniżej 1500zł. 
Takie monitory jeszcze 2,3 lata temu kosztowały powyżej 3k zł.

Nie wiem ile najtańsze monitory na nowym panelu qd-oled.  

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Dimazz napisał(a):

mam dwa oledy  na matrycy woled i na żadnym tak dużego bandingu. 

U mnie podobnie ... w sensie na WOLED ASUS PG32UCDP też "nierównomierność pasmowa" na prawie czarnym jest marginalna.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

27 calowe oledy są dzisiaj w śmiesznych pieniądzach czyli do 1500zł i prawie każda firma daje 3 lata gwarancji na wypalenia. Wybierasz co chcesz czy woled czy qd. 
Kupić do zabawy używać przez 3 lata, jak się wypali to wymienią na nowy a jak coś się stanie po gwarancji to pech ale za te pieniądze to można sobie wliczyć w koszta zabawy. 
I tak nic nie dorówna jakością obrazu oledom  ani dzisiaj ani w najbliższych latach. 

Najnowsze panele od LG są podobno takie sobie i na razie monitowane w telewizorach z najwyższych serii. 
Ale i tak za kilka miesięcy zapowiadają nowe. Czy to już będą drukowane oledy z normalnym układem pixeli nie wiem. Dowiemy się pewnie w lutym. 

Edytowane przez Dimazz
Opublikowano
1 godzinę temu, Dimazz napisał(a):

27 calowe oledy są dzisiaj w śmiesznych pieniądzach czyli do 1500zł i prawie każda firma daje 3 lata gwarancji na wypalenia. Wybierasz co chcesz czy woled czy qd. 
Kupić do zabawy używać przez 3 lata, jak się wypali to wymienią na nowy a jak coś się stanie po gwarancji to pech ale za te pieniądze to można sobie wliczyć w koszta zabawy. 
I tak nic nie dorówna jakością obrazu oledom  ani dzisiaj ani w najbliższych latach. 

Najnowsze panele od LG są podobno takie sobie i na razie monitowane w telewizorach z najwyższych serii. 
Ale i tak za kilka miesięcy zapowiadają nowe. Czy to już będą drukowane oledy z normalnym układem pixeli nie wiem. Dowiemy się pewnie w lutym. 

Nawet w telewizorach oled nie dają gwarancji na wymianę w razie wypalenia.

Opublikowano
11 minut temu, Winter napisał(a):

Nawet w telewizorach oled nie dają gwarancji na wymianę w razie wypalenia.

Dają tylko w ciągu gwarancji w przypadku TV to częściej lecą piksele niż się wypalają i to też obejmuje gwarancje.

Opublikowano
9 minut temu, sideband napisał(a):

Dają tylko w ciągu gwarancji w przypadku TV to częściej lecą piksele niż się wypalają i to też obejmuje gwarancje.

No to coś nowego, bo jak się typowi jednemu z drugim pasek z TVP Info wypalił to go olali ciepłym moczem.

Opublikowano (edytowane)

Za drugim razem gdzie Sony się wk..... i odrzuciło ze względu na, że użytkował niezgodnie z instrukcją ;)

Sony bardziej podatne na wypalenia bo bardziej "wykręcają" matryce i do tego mieli problemy z systemem do "czyszczeniem" matrycy nie włączał się jak powinien.

Tutaj to ktoś zapewne w markecie wcisnął tego OLED-a nie pytając do czego będzie to używał.

Edytowane przez sideband
Opublikowano
5 godzin temu, jankooo napisał(a):

Temat rzeka- wybór między sraczką a rozwolnieniem- wybrałem tańsze;)

Dzisiaj OLED 27" kosztuje 1300zł, kupowanie jakiegokolwiek IPS do grania mając dobry sprzęt  to dosłownie wyrzucanie pieniędzy w błoto. Gry na takim monitorze wyglądają dosłownie jak gówno. Mówię to jako użytkownik IPS, VA i OLED. Kopiujesz monitor coś ci nie pasuje to zwracasz, to nie temat rzeka i nie ma się nad czym zastanawiać.

• Upvote 1
Opublikowano
27 minut temu, skunRace napisał(a):

Dzisiaj OLED 27" kosztuje 1300zł, kupowanie jakiegokolwiek IPS do grania mając dobry sprzęt  to dosłownie wyrzucanie pieniędzy w błoto. Gry na takim monitorze wyglądają dosłownie jak gówno. Mówię to jako użytkownik IPS, VA i OLED. Kopiujesz monitor coś ci nie pasuje to zwracasz, to nie temat rzeka i nie ma się nad czym zastanawiać.

Powiedzmy, ze do wad IPS przywykłem i dla mnie jest ok. Może ty jesteś zadowolony z oleda za 1,3k ale dla mnie to byłaby strata kasy. Natomiast do wad mojego tandema nie mogłem się przekonać a żonglować sztukami mi się nie chce. Masz wąskie spojrzenie a temat nie jest 0/1. I proszę nie wymieniaj mi tu zalet/wad bo doskonale je znam. Cały czas korzystam z oleda TV od LG a g... na ekranie postrzegam inaczej;)

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

A kto Ci karze kupować Tandema ?  Przywyknąć do IPS to można było grube kilkanaście lat temu. Jak korzystasz TV LG to tym bardziej się dziwie, że akceptujesz IPS w 2026 roku. Ja nie mam Oleda za 1.3K, bo wychodzę z założenia, że najlepszy monitor do gier to właśnie TV zaczynając od 42". Ale wiem, że te tanie monitory Gigabyte na panelach QD-OLED, czy nawet klasycznych WOLED to nie żadna żonglerka. Trafić jakiegokolwiek OLEDa, którego można by chcieć wymienić na jakiegokolwiek IPSa to jak trafić w totka :E

Edytowane przez skunRace
  • Confused 1
  • Upvote 5
Opublikowano
21 godzin temu, skunRace napisał(a):

A kto Ci karze kupować Tandema ?  Przywyknąć do IPS to można było grube kilkanaście lat temu. Jak korzystasz TV LG to tym bardziej się dziwie, że akceptujesz IPS w 2026 roku. Ja nie mam Oleda za 1.3K, bo wychodzę z założenia, że najlepszy monitor do gier to właśnie TV zaczynając od 42". Ale wiem, że te tanie monitory Gigabyte na panelach QD-OLED, czy nawet klasycznych WOLED to nie żadna żonglerka. Trafić jakiegokolwiek OLEDa, którego można by chcieć wymienić na jakiegokolwiek IPSa to jak trafić w totka :E

Ale to ty dzwonisz i wciskasz mi oleda jako prawdę objawioną. Czytaj ze zrozumieniem- ja NIE TYLKO gram na komputerze a też pracuje z tekstem/programami cad- nic poniżej tandema mnie nie interesuje a swoje perypetie miałem tu opisane w wątku- w skrócie od ekscytacji i mega zadowolenia, poznania wad na własnej skórze aż do zwrotu monitora i powrotu do IPS. 4k odpada ze względu na wielkość (siedzę przy biurku a nie 1,5m od niego) i ze względu, że wydajności będzie brakować, a tyle co kosztuje RTX 5090 żeby to nadrobić (nawet przed podwyżkami) to dla mnie przesada. Czy teraz rozumiesz?

Opublikowano
3 godziny temu, jankooo napisał(a):

Ale to ty dzwonisz i wciskasz mi oleda jako prawdę objawioną. Czytaj ze zrozumieniem- ja NIE TYLKO gram na komputerze a też pracuje z tekstem/programami cad- nic poniżej tandema mnie nie interesuje a swoje perypetie miałem tu opisane w wątku- w skrócie od ekscytacji i mega zadowolenia, poznania wad na własnej skórze aż do zwrotu monitora i powrotu do IPS. 4k odpada ze względu na wielkość (siedzę przy biurku a nie 1,5m od niego) i ze względu, że wydajności będzie brakować, a tyle co kosztuje RTX 5090 żeby to nadrobić (nawet przed podwyżkami) to dla mnie przesada. Czy teraz rozumiesz?

Nie rozumiem, albo jesteś leniwy, albo tak sobie to tłumaczysz, albo po prostu w dupie masz jakość obrazu. Nazywajmy rzeczy po imieniu, skoro zrezygnowałeś z jakiegokolwiek OLEDa na rzecz IPSa to coś jest nie tak. Dla mnie najważniejsza jest jakość obrazu.

Nie mam żadnego problemu, żeby odesłać ekran, jeśli trafi się feralna sztuka z bandingiem, czy pikselami. Nie mam też problemu, żeby podłączyć pod PC dwa ekrany. Skoro tak lubisz pracować na IPS, dla mnie nie ma problemu, żeby zmieniać ekran pod dane potrzeby. Dlatego się nie dogadamy i możesz sobie nawet siedzieć na CRT, ale Twoje tłumaczenie jest dla mnie nie pojęte.

Żeby się katować i korzystać w 2026 roku z IPS mając dobry sprzęt do grania to dla mnie po prostu  rzecz nie dopuszczalna, rozumiesz ? Dlatego w tej kwestii się nie dogadamy ;) Ale niech sobie każdy wyświetla obraz z PC na czym chce, jedyne co to współczuje ;)

• Upvote 4