Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Kyle napisał(a):

Jak pisałem w czasach LCD 60Hz o wyższym odświeżaniu niż 60Hz z powodu płynności, to też w tamtym czasie "nikt jeszcze na to nie wpadł". :hihot: Nie bój żaby ... za dekadę "wymyślą" :hihot:

Ale proszę Cię gdzie OLED na 10 cm gruby. U mnie uchwyt pionowy zaczyna się przy 9 cm, a tu byłby z 15 cm xD 

Prędzej widzę zrobienie większych/grubszych radiatorów ale bez jakiś stelaży. Przecież to nie generuje dużo ciepła, a i tak wątpię że zlikwidowałoby odbarwienia. Ile temperatura by spadła na panelu? Kilka stopni?

Opublikowano
16 minut temu, galakty napisał(a):

Ale proszę Cię gdzie OLED na 10 cm gruby.

W miejscu mocowania? - dla mnie nie byłoby to problemem. Gdyby to było grubaśne i ciężkie jak CRT to co innego, ale 10 cm w najgrubszym miejscu to jak dla mnie pikuś.

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Dla Ciebie nie, ale dla innych tak + cena by wzrosła bo przecież za darmo tego nie zrobią. 

Takie rzeczy w droższych, bardziej "pro" monitorach to nie jest problem dla użytkownika takich monitorów. Gdyby coś takiego robić w najtańszych OLED, to faktycznie:

• cena
  • wygląd (typowy szaraczek woli płaską atrakcyjnie wyglądającą jednorazówkę, niż grubszy solidniejszy produkt)
Opublikowano
37 minut temu, Kyle napisał(a):

... tyle miejsca, że można by dać węższą wersję wentylatora 14cm i porządny, odpowiednio pod niego wyprofilowany radiator, a oni tam laptopowe piździdełko wtrynili.

Zara się tam jakiego swapa na Noctua zdrutuje :hihot:

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, galakty napisał(a):

Jak się upowszechnią to może i zrobią serię Pro, ale póki co... ;) 

Niby jest już na rynku OLED ASUS ProArt ... tu mogliby coś takiego zrobić. Ciekaw jestem jak to będzie w przypadku EIZO CG3200X - najnowszy OLED tej firmy, który niebawem powinien być na półkach sklepowych (czy ma wentylator, czy może ogarnęli sprawę pasywnie).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

TV oled są znacznie chudsze od monitorów i jakoś nigdy nie miały wentylatorów :heu:

Ja bym oszalał gdyby mi monitor buczał. Kolejny plus najnowszej generacji QD :E

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
41 minut temu, MaxaM napisał(a):

TV oled są znacznie chudsze od monitorów i jakoś nigdy nie miały wentylatorów :heu:

Ja bym oszalał gdyby mi monitor buczał. Kolejny plus najnowszej generacji QD :E

Tylko zobacz jaka jest płytka przy TV, a jaka przy monitorze. Napakowali wszystko blisko środka. 

Opublikowano (edytowane)

@Kadajo

Jak dobrze widzę to chłodzi radiator od CPU i pamięci także jak zwykle nie ma to nic wspólnego z panelem ;)

Trzymanie zbyt wysokiej temperatury grozi po czasie problemami z lutami, przegrzaniem PCB i pokrzywieniem PCB ;)

Tam masz zerowy przepływ powietrza także nie dziwne, że jest wentylator.  Jak wiadomo nawet niewielki ruch powietrza robi konkretną różnicę.

To i tak, że jest aluminium z gówno padem w TV to lubią dawać ceramiczne radiator na kleju :hihot:

Nawet potrafią między tyłem ze stali a radiatorem dawać pada jakby miało to cokolwiek zmienić. Zarówno ceramika jak i stal znacznie słabiej przewodzą ciepło od aluminium.

Bez testów praktycznych nie da się powiedzieć czy obniżenie obrotów coś zmieni bo nie wiadomo jakie progi temp ustawił producent.

Poza tym temp w pomieszczeniu też ma na to wpływ, a monitor musi pracować w szerokim zakresie temp i urządzenia są testowane w komorach gdzie jest wysoka temp i muszą przechodzić testy.

Ps. Miałem ten model to tam wentylator słychać dopiero jak się przyłoży ucho do obudowy dawałem mu po garach to i tak nie potrafiłem go usłyszeć. 

Do pasywki wystarczy dać nieco głębszą dupę i większy radiator oraz zapewnić odpowiednią naturalną cyrkulacje powietrza poprzez więcej otworów w obudowie.

Edytowane przez sideband