Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja używam monitor do treści w 70/60% a reszta to gry czyli 40/30% zależnie od dnia. Specjalnie też kupiłem by mieć pewność, że w moim odczuciu OLED na dłuższą metę nie będzie pasować. Dlatego też brałem OLED z 3 lata gwarancji, a nie jakieś wybrakowane 2 lata Samsunga czy LG- z łaski swojej dali promocję przedłużającą do 3 lat:wariat:. Mimo tego (muszę) siedzę częściowo po ciemku, wszelkie gdzie widzę ciemne tła(motyw), chowanie pasków, wygaszanie monitora po 3minutach, jakieś nierównomierności Tandema- czyli vertical banding itp. Jest tego trochu, jak się przymknie oko na takie "igranie z ogniem" to obraz OLEDa oddaje to co ma najlepszego do pokazania. Coś za coś. Jestem ciekaw ile wytrzyma ekran. Choć ograniczyłem według mnie wypalanie do minimum. Jestem ciekaw jak sobie poradzi z kilku godzinną sesją w Football Managera 26/27 gdy zacznę grać, tam statyczny obraz to 99% gry, taki Excel. :Up_to_s: Będzie mieć wyzwanie.

Na szczęście mam rezerwowy monitor w razie czego.  

Opublikowano
19 godzin temu, galakty napisał(a):

Nie wiem po co się bawicie w chowanie pasków... Jak nie używacie HDR na pulpicie to wam się ciemny pasek prawie nigdy nie odznaczy, chłop z HW katował QD na 100% i musiał rozjaśniać filtrami zdjęcia żeby to uwidocznić. 

Bo to w niczym nie szkodzi, a pasek to ja chowałem na długo, zanim Oleda kupiłem.

Godzinę temu, caleb59 napisał(a):

Jakby ktoś się zastanawiał dlaczego BIOS piszczy przy cold boot i z opóźnieniem inicjuje sygnał z monitora - winna jest funkcja DEEP SLEEP w ustawieniach monitora, fabrycznie włączona - tutaj info na przykładzie monitora od ASUSa: https://linustechtips.com/topic/1495310-asus-tuf-4070ti-no-displayport-signal-at-boot-until-os-startup

Deep Sleep to po prostu oszczędzanie energii w trybie czuwania. Teoretycznie to działa tak, że pobór prądu spada niemalże do zera, a nie jak w przypadku czuwania klasycznego, jest utrzymywany w okolicach 1 W.

Problem jest ze spadkiem napięcia na DP i niektóre karty nie potrafią potem wybudzić takiego monitora z trybu głębokiego czuwania. Chyba ten sam problem jest też, gdy monitor wejdzie w ten tryb, będąc zalogowanym w Windows.

Co ciekawe, tego doświadczyłem parę razy, ale nigdy nie doświadczyłem problemów podczas bootowania PC.

Taka ciekawostka. Wchodząc w menu serwisowe, można "wyciszyć" trochę wentylator, jeśli komuś przeszkadza. Problem w tym ze jak monitor przedzie w deep sleep to ustawienie sie zeruje.

Opublikowano
5 minut temu, Kadajo napisał(a):

Bo to w niczym nie szkodzi, a pasek to ja chowałem na długo, zanim Oleda kupiłem.

Nie jestem w stanie. Windows ssie pod tym kątem, ile razy najeżdżałem na dół i pasek się nie pojawiał, tak sie nie da pracować i żyć :E 

• Upvote 2
Opublikowano

Działa to koszmarnie, lag większy niż z MFG :hihot:

18 godzin temu, Reddzik napisał(a):

"igranie z ogniem"

Kupią monitor za 1500zł i czary odprawiają żeby przeżyć :lol2:

Namęczysz się, napocisz się i wszystko po to żeby wypalić po 5 latach a nie w trakcie gwarancji.

Opublikowano
9 minut temu, galakty napisał(a):

Nie jestem w stanie. Windows ssie pod tym kątem, ile razy najeżdżałem na dół i pasek się nie pojawiał, tak sie nie da pracować i żyć :E 

:E

Nie pojawia się tylko jeśli aplikacja jest w trybie pełnego ekranu :E

Już dawno się do tego przyzwyczaiłem i jeden palec domyślnie spoczywa na przycisku Windows, który w razie czego pasek zawsze podniesie.

• Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

:E

Nie pojawia się tylko jeśli aplikacja jest w trybie pełnego ekranu :E

Już dawno się do tego przyzwyczaiłem i jeden palec domyślnie spoczywa na przycisku Windows, który w razie czego pasek zawsze podniesie.

Sorry nie jestem w stanie, próbowałem ale Windows w kwestii paska i HDR jest zwyczajnie nieużywalny :E 

Wolę sobie wypalić i wymienić niż się męczyć :E 

• Haha 1
Opublikowano

Dobry patent ale w nieumiejętnych rękach (90% ludzi) zarżnie sroledy bo OCZYWIŚCIE znajdą się maniacy ciszy, którzy będą wszystko wyciszać, a wiadomo jak sroledy reagują na wyższą temperaturę. :E 

Dzięki Bogu w moim nie ma wentyla.

Opublikowano

Tego wentylatora nie można wyłączyć.

Jego minimalne ustawienie to 25%.

Domyślne to 40%, a zejście już do 35% wyraźnie niweluje hałas.

Od 32% jest praktycznie niesłyszalny nawet w bardzo cichym pomieszczeniu z normalnej odległości od monitora, czyli 50-80cm.

Zapewne 40% jest ustaieniem na wyrost bo producent zawsze musi przewidzieć że monitor będzie stał w jakiś ekstremalnie ciężkich warunkach termalnych które musi przeżyć więc nie ma co popadać w paranoje :)

Ludzie skręcają te wentylatory od lat, tylko wcześniej trzeba było wchodzić w menu serwisowe, a teraz masz wygodny programik.

Opublikowano
1 godzinę temu, caleb59 napisał(a):

Dobry patent ale w nieumiejętnych rękach (90% ludzi) zarżnie sroledy bo OCZYWIŚCIE znajdą się maniacy ciszy, którzy będą wszystko wyciszać, a wiadomo jak sroledy reagują na wyższą temperaturę. :E 

Te wentylatorki są tak małe, że raczej są od chłodzenia elektroniki, a nie samego panelu. Oczywiście jak elektronika rozgrzewa panel w samym centrum, to pośrednio obniżają temperaturę panelu. Nie mniej jednak, wolałbym by producenci oddalili elektronikę od panelu, (zamiast go grzać elektroniką) i zadbali o odpowiednio dobre chłodzenie pasywne.

• Upvote 2
Opublikowano
39 minut temu, Kadajo napisał(a):

Tego wentylatora nie można wyłączyć.

Od 32% jest praktycznie niesłyszalny nawet w bardzo cichym pomieszczeniu z normalnej odległości od monitora, czyli 50-80cm.

Zapewne 40% jest ustaieniem na wyrost bo producent zawsze musi przewidzieć że monitor będzie stał w jakiś ekstremalnie ciężkich warunkach termalnych które musi przeżyć więc nie ma co popadać w paranoje :)

Ludzie skręcają te wentylatory od lat, tylko wcześniej trzeba było wchodzić w menu serwisowe, a teraz masz wygodny programik.

Zrobiłeś mi dzień. Nawet nie sądziłem, że ktoś wpadnie na pomysł jak to programowo skręcać :hihot:

Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

ego wentylatora nie można wyłączyć.

Czyli 40% to domyślne??? Ustawiłbym 100% dla jaj, może odfrunie :E 

41 minut temu, Kyle napisał(a):

Te wentylatorki są tak małe, że raczej są od chłodzenia elektroniki, a nie samego panelu. Oczywiście jak elektronika rozgrzewa panel w samym centrum, to pośrednio obniżają temperaturę panelu. Nie mniej jednak, wolałbym by producenci oddalili elektronikę od panelu, (zamiast go grzać elektroniką) i zadbali o odpowiednio dobre chłodzenie pasywne.

Niby jak mają oddalić elektronikę? Nierealne, ale mogliby dać większe radiatory/wentylatory. I tak to stoi lub wisi na uchwycie, masa nie robi problemu.

Opublikowano
36 minut temu, galakty napisał(a):

Niby jak mają oddalić elektronikę? Nierealne,

RozwizanieniemoliwegoOLED.thumb.png.85fd0c7c4105da2a4fd2ee20c5915630.png

ps. oczywiście elementy grzejne zamontowane tak, by oddawały bezpośrednio ciepło w stronę stelaża, czyli stelaż robi za radiator

Opublikowano

Pomacalem go trochę i jak przy 40% jest tylko lekko ciepły, to przy 35% już jest wyczuwalnie cieplejszy, a przy 32% różnica jest zdecydowana.

Nie robi się gorący czy coś, ale wyraźnie widać różnicę w teście organoleptycznym.

Mam jeszcze taki chiński miernik termo to zobaczę co on wyłapie LOL

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Kyle napisał(a):

ps. oczywiście elementy grzejne zamontowane tak, by oddawały bezpośrednio ciepło w stronę stelaża, czyli stelaż robi za radiator

No popatrz, czemu nikt na to nie wpadł! :hihot: 

8 cm od matrycy.... 

Opublikowano

Teoretycznie z tym wentylatorem najlepiej byłoby chyba zobaczyć, co się będzie działo na ciągle wyświetlanym białym ekranie. :D

Albo i nie, chyba panel rozgrzewa się bardziej niż elektronika, ale widziałem 40 stopni w najcieplejszym punkcie.

Na 200 nitach.

Nie ma chyba dobrego sposobu, aby to zmierzyć jakoś.

Opublikowano
16 minut temu, galakty napisał(a):

No popatrz, czemu nikt na to nie wpadł! :hihot: 

Jak pisałem w czasach LCD 60Hz o wyższym odświeżaniu niż 60Hz z powodu płynności, to też w tamtym czasie "nikt jeszcze na to nie wpadł". :hihot: Nie bój żaby ... za dekadę "wymyślą" :hihot: