Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, j4z napisał(a):

Na YT mi wyskoczyło że Asus ma jakąś technologie anty vrr flicker. Ktoś coś wie na ten temat?

https://tftcentral.co.uk/articles/exploring-and-testing-oled-vrr-flicker

troche wydmuszka marketingowa, zmienia zakres VRR w monitorze tak by się LFC wcześniej uruchamiało.  

Podobny efekt powinno dawać CRU

https://www.displayninja.com/how-to-change-freesync-range-using-cru/

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, HenioElektryk napisał(a):

Jeśli używasz nakładki Nvidii i filtru RTX HDR w grach, które HDRu natywnie nie mają, to sprawdź czy czasem w TLOU2 czy innych grach z natywnym HDR ten filtr też Ci się sam nie uruchamia. U mnie były takie kwiatki w Stalkerze 2 i War Thunderze. Mimo że te gry  mają natywny HDR, to nakładka Nvidi z automatu dorzuciła też swojego HDRa i przez to też mi się kompletnie rozjechały kolory - były mega wyblakłe albo zbytnio przesycone.  

Mam to wyłączone w panelu sterowania. 

Nie mam za dużego doświadczenia w tych sprawach, ale to chyba wygląda na problemy z samymi kolorami, tylko w tej grze.

Przed grzybami grałem w Dooma i jak go dziś odpaliłem ponownie, to kolory są jakie były. 

Opublikowano (edytowane)

Człowiek wyjechał na 3 dni a tu nawet @Kadajo się przeprosił z OLEDem i już czeka na nowe karty NV, gdzie był pierwszym do odrzucenia gamingu :E

Czuję jakby mi całe życie przeleciało przed oczami... xD 

Edytowane przez galakty
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Phoenix. napisał(a):

A pozniej nawet uzywanie MFG zamieni sie z octu w slodycz ;D

Za darmo to i ocet słodki 8:E

7 minut temu, galakty napisał(a):

Teraz wyobraź sobie że wracasz z kolejnego wyjazdu a ja z OLEDEM :E

Edytowane przez Brolly
  • Haha 2
Opublikowano
8 minut temu, Phoenix. napisał(a):

A pozniej nawet uzywanie MFG zamieni sie z octu w slodycz ;D

4K nie wybacza, chłop się wpakował w bagno :E Ja się bronię nogami i rękami przed 4K bo potem gonienie króliczka jest nieuniknione

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, galakty napisał(a):

4K nie wybacza, chłop się wpakował w bagno :E Ja się bronię nogami i rękami przed 4K bo potem gonienie króliczka jest nieuniknione

Ja cały czas walczę z myślami czy UW czy 4k :E bo i tak czeka mnie zmiana GPU.

Głównie w single gram poza diablo i poe.

ten jest zajebisty https://www.x-kom.pl/p/1267527-monitor-led-32-i-wiekszy-dell-alienware-aw3225qf-oled.html bo daje immersję przez zagięcie i ma większe PPI niz 27" 1440p.

A UW to samo PPI tylko dochodzi 20 cm z lewej/prawej.

Widziałem jeden i drugi w poe 2 / D4 i nie wiem co lepsze XDDDD

Edytowane przez Brolly
Opublikowano
17 minut temu, galakty napisał(a):

Wystarczy umieć grać na medium a nie ultra:E

Opublikowano
27 minut temu, galakty napisał(a):

Człowiek wyjechał na 3 dni a tu nawet @Kadajo się przeprosił z OLEDem i już czeka na nowe karty NV, gdzie był pierwszym do odrzucenia gamingu :E

what-what-happened.gif

Spoko, zanim przejdę wszystkie gry jeszcze raz to RTX 7090 będzie :skacze:

tcs.gif

• Haha 1
Opublikowano

Coś się mi globalnie skaszaniło z HDRem w grach. Może to jednak nowe stery do grafy, gdzieś jakieś konflikty robią w tle. Wczoraj dział HDR jako tako w grzybach 2, ale kolory były przesycone.

Przed chwilą odpaliłem TLOU2, Stalkera 2, A Plague Tale Requiem, Indianę, CP77 i wszędzie niby HDR działa, a kolory jak w SDR. :(

Ma ktoś jakiś pomysł, co tu się odjaniepawla? Mnie się pomysły skończyły i pozostaje mi tylko wgrać stare stery.

Opublikowano

Ja czekam na OLEDa tak bardzo ze odłożyłem gry juz 2 miesiąc :) Chociaż czasu i tak nie mam zbytnio :E 

Niech ten MSI się pospieszy :E 

4K koniec końców kiedyś dogonimy, i będzie standardem. Pytanie czy w 27 calach czy w 32, osobiście preferowałbym 27. 1440p powoli ogarniają GPU z średnio-niskiej półki. 
Myślę że 4K to będzie kwestia kolejnych dwóch generacji i będzie dostępny w średnio-wysokiej półce bez problemu. 
(70Ti) i będzie nadal zapas na przyszłość. 

Opublikowano
Godzinę temu, Kakarotto napisał(a):

Coś się mi globalnie skaszaniło z HDRem w grach. Może to jednak nowe stery do grafy, gdzieś jakieś konflikty robią w tle. Wczoraj dział HDR jako tako w grzybach 2, ale kolory były przesycone.

Przed chwilą odpaliłem TLOU2, Stalkera 2, A Plague Tale Requiem, Indianę, CP77 i wszędzie niby HDR działa, a kolory jak w SDR. :(

Ma ktoś jakiś pomysł, co tu się odjaniepawla? Mnie się pomysły skończyły i pozostaje mi tylko wgrać stare stery.

Eeeee seria 5000 i skopane sterowniki? Dziwne to co opisujesz, jak nic nie grzebałeś i "samo" się stało to stawiam na stery.

DDU najlepiej, instalacja starszych i sprawdź. 

Opublikowano
Godzinę temu, Kakarotto napisał(a):

Wyrzuć nvidia app najpierw.

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, galakty napisał(a):

Eeeee seria 5000 i skopane sterowniki? Dziwne to co opisujesz, jak nic nie grzebałeś i "samo" się stało to stawiam na stery.

DDU najlepiej, instalacja starszych i sprawdź. 

Zmiana sterów nic nie dała jednak. Zrobiłem też reset monitora do ustawień fabrycznych, bez zmian. 

Teraz chyba pozostaje tylko system.

16 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Wyrzuć nvidia app najpierw.

Nie ma czego wyrzucać, nie używam tego od lat.

Edit: Coś jest jednak w ustawieniach nie tak. Jak wchodzę w jakąś grę z HDRem włączonym, to kolory są wyblakłe (gorsze niż w SDR), ale wyłącznie HDRa skrótem sprawia, że kolory odżywają, ale niebo w np. TLOU2 staje się białą, prześwietloną plamą.

Jakby się jakieś profile kolorów czy ustawień ze sobą gryzły czy blokowały.

Stworzyłem windowsowym kalibratorem kilka różnych profili HDR, ale zmiany ich nic nie dają. Nawet pobrałem ten profil dellowy, co z aktualizacji sytemu można wziąć i nic. Jakby faktycznie coś to nadpisywało. xD

Edit2: W Doomie się HDR odpala od razu, bez problemów. Jedyny sukces to, że jakiś cudem, kolory nie są wyblakłe, ale na poziomie SDR.

Po OSD w grze widzę, że HDR się odpala, ponieważ są tam żywe kolory. A w grach oprócz Dooma, nie.  :E

Edytowane przez Kakarotto
Opublikowano

Ja wczoraj odpaliłem HDR, wypaliło mi oczy, gra wygadała jak kupa nawet po skalibrowaniu. Wyłączyłem i nie mam zamiaru do tego wracać. Nie wiem, czy to była wina sterowników, czy Windows, ale dla mnie HDR w Windows nadal nie działa.

Ogólnie to problem przypominał to co opisuje wyżej@Kakarotto

• Haha 1
Opublikowano

Mnie jeszcze zostało kilka stron w necie do przejrzenia, z niby potencjalnymi rozwiązaniami. Jak nic nie pomoże, to trochę przypał, ale będzie trzeba grać w SDR. 🙈 

Po tak długiej walce, wydaje mi się, że to na pewno coś w systemie. 

Opublikowano

Ja z HDR'em zawsze miałem problemy w Windows, nie mam zamiaru z tym walczyć. SDR mi wystarcza gry wyglądają kosmicznie, OLED robi robotę bez HDR.

Plus taki ze OLED się będzie dzięki temu znacznie dłużej wypalał ;D

Ustawiłem sobie 160 nitów i jest bajeczka.