Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Od dzis będzie juz można zamawiać GIGABYTE MO27Q28G w xkom i komputroniku. Ja swój na testy zaklepałem w ME za 2189 ale wysyłka ma byc dopiero w drugiej połowie października.

Edit w ME juz niedostępny 

Edytowane przez jankooo
Opublikowano

bardzo dobra cena na start za nową gen.

Rok, dwa i ceny oledów poniżej 2k zł będą standardem.

Ja preferuję większy ekran do zabawy więc kupiłem 42 cale ale podoba mi się z recenzji tandem oled. Mniejszy pobór prądu więc większa żywotność i szersza paleta kolorów.

Dla kogoś kto ma już monitor oled nie jest to powód do zmiany ale innych juz tak

Opublikowano
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

Apropo kolorow, na pulpicie uzywam SRGB, ktory w moim monitorze jest skalibrowany ksiazkowo i co mnie zaskkauje jak patrze na telefonie na tresci, a pozniej na monitor to kolory w srgb sa doslownie wyprane :hihot: Az czasem mam ochote wlaczyc inny nasycony profil :D 

Wystarczy pograć z HDR, a później wrócić do pulpitu na sRGB :E

• Upvote 1
Opublikowano

Dziwne jest to, że telefon i tablet na ips pasuje mi bez potrzeby ustawiania a na monitorze coś jest nie tak przez pierwsze kilka minut po odpaleniu. Do grania i treści wideo nie mam większych zastrzeżeń, ale już ten pomarańczowy na allegro, logo olx itp coś jest nie tak. Myślałem, że to wina trybu dark w chrome, ale to nie to. Gdyby do tego monitora był pilot to pewnie bym to ustawił, ale jest tylko gałka z tyłu i nie chce mi się tak ręki trzymać :E

Opublikowano
Godzinę temu, Pentium D napisał(a):

Dziwne jest to, że telefon i tablet na ips pasuje mi bez potrzeby ustawiania a na monitorze coś jest nie tak przez pierwsze kilka minut po odpaleniu. Do grania i treści wideo nie mam większych zastrzeżeń, ale już ten pomarańczowy na allegro, logo olx itp coś jest nie tak. Myślałem, że to wina trybu dark w chrome, ale to nie to. Gdyby do tego monitora był pilot to pewnie bym to ustawił, ale jest tylko gałka z tyłu i nie chce mi się tak ręki trzymać :E

podlinkowalem ci software do tego ktc albo masz inny bardziej ogolny program do tego.

Na tabletach i telefonach masz szerszy zakres kolorow - dcip3 a na komputerze korzystasz z zakresu w jakim wyswietlają ci programy czyli w trybie SDR to jest sRGB który ma mniejszy zakres kolorow.

HDR wykorzystuje dci-p3 albo rec2020 (popraw mnie ktos) ale przegladarka i inne takie rzeczy sa stworzone do wyswetilania contentu w trybie SDR wiec w trybie HDR kolory beda przeklamane.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 30.09.2025 o 22:16, Pan Mateoo napisał(a):

HDR wykorzystuje dci-p3 albo rec2020 (popraw mnie ktos) ale przegladarka i inne takie rzeczy sa stworzone do wyswetilania contentu w trybie SDR wiec w trybie HDR kolory beda przeklamane.

Proszę nie mylić zakresu dynamiki z wielkością gamutu.

Przeglądarki (np. Firefox) od dawna mają wbudowany CMS, który poprawnie wyświetla obrazy (sRGB, AdobeRGB, DCI-P3, ProPhotoRGB i inne) w gamucie monitora (szczególnie szerokim) bez przesycenia lub wyblaknięcia.

Przy poniższym konfigu traktuje pliki bez profilu jako sRGB, a pliki z profilem ... wedle ich profilu ;) 

e2b3daccc1444.png

Domyślnie do skalowania przestrzeni sczytuje profil ekranu podpięty w systemie:

924ac7cfd0895.png

(również można wskazać profil ekranu manualnie w samym Firefox wpisując ścieżkę bezpośrednio do pliku icm)

W dniu 30.09.2025 o 12:45, Kadajo napisał(a):

https://github.com/ledoge/novideo_srgb/releases

Działa idealnie, uruchamia się z systemem aby zawsze była pewność ze kolory będą prawidłowe.

Ten program bazuje na profilu monitora i przy jego pomocy można wzgl. tego profilu przyciąć gamut do sRGB. Jest to przydatne np. w grach - bo zwykle są w sRGB. Normalnie nie powinno być potrzeby używać takich narzędzi, bo sterownik powinien automatycznie skalować gamut gry ... ale niestety producenci nie zaimplementowali odpowiedniego zarządzania kolorem i trzeba posuwać się do takich prymitywizmów, jak wspomniany program novideo_sRGB, lub tryb sRGB w monitorze.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
17 minut temu, Pan Mateoo napisał(a):

A czemu chcesz zamieniac?

Zamieniać... znaczy stary sprzedać i wziąć nowy.
Dlaczego? Czysta ciekawość. Patrząc po parametrach i moich realiach w WOLEDach i QD-OLEDach były kwestie, które mnie odpychały.
Patrząc na recenzję tego Tandem OLEDa 4 generacji i biorąc pod uwagę cenę, wygląda jak opcja, która się dobrze wpisuje w moje potrzeby.

Lubię przerzucać sprzęt... każde hobby to choroba dla portfela :) 

Opublikowano (edytowane)

Sam napisałeś, że z ciekawości i cena. Jak cię stać to bierz i za miesiąc jak dostaniesz napisze recenzję ;p 

Sam miałem ostatnio dylemat jaki wziąć i kupiłem Monitor ASUS ROG Strix XG27ACDNG 26.5" QD-OLED 2560x1440px 360Hz 0.03 ms [GTG] a teraz zwróciłem i nie miałem okazji przetestować bo inny sklep dał dupy i z całego złożonego kompa to mi tylko przysłał obudowę... 

Edytowane przez Crew 900
Opublikowano (edytowane)

@Crew 900 Taki lajf. Głośno myślę, bo nie chcę mrozić kasy. Obecnego monita też teraz nie sprzedam bo chwilowo nie mam nic na zapas (no na 19" TN 4:3 nie chce mi się siedzieć miesiąc).
Ogólnie śledzę ten model Gigusia bo fajnie się wpisuje w moje oczekiwania. No nic, będę myślał.

A co do sklepów, wszędzie się zdarzają pomyłki.

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano
14 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Crew 900 Taki lajf. Głośno myślę, bo nie chcę mrozić kasy. Obecnego monita też teraz nie sprzedam bo chwilowo nie mam nic na zapas (no na 19" TN 4:3 nie chce mi się siedzieć miesiąc).
Ogólnie śledzę ten model Gigusia bo fajnie się wpisuje w moje oczekiwania. No nic, będę myślał.

A co do sklepów, wszędzie się zdarzają pomyłki.

No moje szczęście, że po 12 latach znów chciałem se stacjonarkę złożyć :E 

• Sad 1