Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Nie każdy jest baba, żeby się ciągle w lusterku oglądać ;D

Rozumiem, że nie możesz na siebie patrzyć, lecz nie wiem co to ma wspólnego z błyszczącą matrycą oled. Raczej nigdy nie korzystałeś z takiego ekranu i nie wiesz jak go ustawić, żeby nic się nie odbijało w dzień i w nocy. ;)

Opublikowano
4 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Rozumiem, że nie możesz na siebie patrzyć, lecz nie wiem co to ma wspólnego z błyszczącą matrycą oled. Raczej nigdy nie korzystałeś z takiego ekranu i nie wiesz jak go ustawić, żeby nic się nie odbijało w dzień i w nocy. ;)

Wiesz co, skończ te denne wycieczki osobiste. Powłoki nie wyregulujesz. Inna sprawa to jak pisałem wyżej - miałem przez lata błyszczącą powłokę. Preferencje co do powłok to kwestia indywidualna i tutaj nie ma zwycięzcy. Dla mnie błyszcząca w moich warunkach jest nieużywalna.

Opublikowano
7 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Nie każdy jest baba, żeby się ciągle w lusterku oglądać ;D

4 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Rozumiem, że nie możesz na siebie patrzyć, lecz nie wiem co to ma wspólnego z błyszczącą matrycą oled.

Remis, i na tym zakończcie. 

• Upvote 2
Opublikowano
11 godzin temu, Raiven napisał(a):

Ja kupiłem Samsung S90C z QD-OLED i było dokładnie tak jak pisali. W dzień światło z bocznych okien się odbija, w nocy żarówki i ledy zza pleców. Sprzedawać nie będę, ale jak się zepsuje to kolejny TV z matową matrycą.

Może kwestia pomieszczenia u mnie spokojnie sobie włączam tylko boczne oświetlenie i nie świeci w ekran. A jest na tyle głęboko w pokoju, że rano odblaski widać tylko jak jest wyłączony.

Opublikowano
6 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Wiesz co, skończ te denne wycieczki osobiste. Powłoki nie wyregulujesz. Inna sprawa to jak pisałem wyżej - miałem przez lata błyszczącą powłokę. Preferencje co do powłok to kwestia indywidualna i tutaj nie ma zwycięzcy. Dla mnie błyszcząca w moich warunkach jest nieużywalna.

Matowa matryca pogarsza jakość kolorów i czerń, warunki oświetleniowe w pokoju i ustawienie ekranu zawsze można dostosować do ekranu jaki posiadamy. 

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, michaelius33 napisał(a):

To Asus i reklamują jako turniejowy dla Pro gamerów - 3k mnie nie zdziwi na start :E 

Mnie więcej te okolice to jest monitor dla mocno ograniczonej grupy odbiorców.

Normalny gracz nawet spojrzy na tego pryszcza.

Opublikowano
1 godzinę temu, michaelius33 napisał(a):

Może kwestia pomieszczenia u mnie spokojnie sobie włączam tylko boczne oświetlenie i nie świeci w ekran. A jest na tyle głęboko w pokoju, że rano odblaski widać tylko jak jest wyłączony.

2 Oledy, jeden ustawiony na ścianie południowej, gdzie jest okno, drugi na ścianie zachodniej, problemów z odbiciami brak. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Doamdor napisał(a):

Matowa matryca pogarsza jakość kolorów i czerń, warunki oświetleniowe w pokoju i ustawienie ekranu zawsze można dostosować do ekranu jaki posiadamy. 

Zgodnie z tym filmem co wkleiłeś "satynowa" is the best :cool: (nawet jak autor filmu jest najmniej przekonany) . Swoją drogą "satyna satynie nie równa" (ta co tam była pokazana, jak na mój gust była z tych gorszych). Inna sprawa TV to trochę inna tematyka, bo tam z powodu odległości, nie zobaczy się na agresywnym macie efektu skrzącego śniegu na białym tle (np. word), natomiast na monitorze, z monitorowej odległości, jak najbardziej. Z kolei lusterko lusterku też nie równe (tam też mogą być warstwy rozpraszające). No i jak skategoryzować nano powierzchnię tych ekranów Apple 4K?

Także w sumie, to najlepiej nie siedzieć w jednym obozie ("ja chcę mat", albo "ja chcę lusterko") bo temat jest znacznie mniej jednoznaczny, z powodu różnic matu wzgl. matu i lusterka wzgl. lusterka.

Edytowane przez Kyle