Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Czyli zapewne skopana kalibracja i wychodzi poza gamut. 

W teorii jeśli gra w HDR, to gra powinna mieć szeroki gamut i właśnie te nasycone kolory powinny być tymi poprawnymi. W praktyce różnie bywa :)

2 godziny temu, Kyle napisał(a):

lepiej celować w te "black shield"

Potwierdzam. W zasadzie magenta nie jest widoczna w dzień :)

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
8 minut temu, MaxaM napisał(a):

W teorii jeśli gra w HDR, to gra powinna mieć szeroki gamut i właśnie te nasycone kolory powinny być tymi poprawnymi. W praktyce różnie bywa

Założyłem że widział SDR, a te często są skopane natywnie.

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Założyłem że widział SDR, a te często są skopane natywnie.

Zwróciłem mu uwagę, że monitor nie powinien non stop chodzić w trybie HDR ale co zrobi to jego sprawa, cały czas jest włączony ten tryb. Nie widziałem SDR na tym OLEDzie.

Opublikowano
1 minutę temu, Reddzik napisał(a):

Zwróciłem mu uwagę, że monitor nie powinien non stop chodzić w trybie HDR ale co zrobi to jego sprawa, cały czas jest włączony ten tryb. Nie widziałem SDR na tym OLEDzie.

Podejrzewam, że trochę pojęcia się pomieszały.

Pewnie chodzi o to, że monitor jest ustawiony na pełny gamut w SDR i z tego powodu są przesycone kolory.

Generalnie HDR jest bardzo wyblakły na pulpicie i żeby go ustawić w systemie aby jako tako wyglądał, to jest nie lada wyzwanie. W praktyce HDR nie włącza się do siedzenia na pulpicie. Tylko do treści HDR :) 

Opublikowano
6 minut temu, Reddzik napisał(a):

HDR jest beznadziejny bez treści HDR, generalnie w SDR można ustawić sRGB, ale różnie z tym producenci sobie radzą.

Opublikowano (edytowane)

Ale u niego HDR działał non stop. Zresztą sam mi to powiedział. On Holender mieszkający w Niemczech ale gadamy po angielsku, zresztą było widać w windowsie że jest coś nie tak, ba a jak włączyłem grę z HDR to monitor nie przeskakiwał tzn nie mignął że przechodzi w tryb HDR jak np ma to miejsce na moim monitorze. Gry też miały od razu ustawiony tryb HDR. 

Edytowane przez Reddzik
Opublikowano
3 minuty temu, Reddzik napisał(a):

jak włączyłem grę z HDR to monitor nie przeskakiwał tzn nie mignął że przechodzi w tryb HDR

Rzadko która gra sama włącza HDR, to się robi z reguły ręcznie.

Ale możesz mieć rację, że cały czas miał HDR, ale wtedy pulpit/YT itp wyglądają źle, chyba że miał jeszcze powłączane w NV RTX HDR i inne bajery :E 

Opublikowano

Tak, masz rację z tym HDR . Zapędziłem się. Chodzi o to że w grze już miał domyślnie ustawiony HDR jako wybrana opcja, a że Windows ma to włączone non stop to gra nie odpala bez opcji HDR. To miałem na myśli. 

Opublikowano
5 minut temu, Reddzik napisał(a):

Ale u niego HDR działał non stop

Jeśli tryb HDR jest włączony non stop, to Windows sam robi konwersję do SDR dla materiałów które nie są zakodowane w HDR. Nie działa to może idealnie ale od biedy da się używać, kolory na pulpicie czy YT są z grubsza poprawne. Jeszcze zależy jak to sobie skalibrujesz w Windows. 

Opublikowano
2 godziny temu, sideband napisał(a):

Normalny śmiertelnik to ma mieć dobry profil sRGB w monitorze i na tym koniec.

Jeśli ten "normalny śmiertelnik" kupi sobie przykładowo Samsung Galaxy S26, to będzie miał nieco wyblaknięte/przekłamane kolory, jeśli wszystko zetniesz do sRGB przez "profil sRGB w monitorze".

przykładowo, na tym zdjęciu (ma ono gamut DCI-P3):

gsmarena_1109.jpg

, dzięki twojej poradzie, trawa będzie bardziej "wyprana".

Także ja sugeruję wyjść z jaskini i ustawiać jak należy.

Opublikowano
57 minut temu, Kyle napisał(a):

przykładowo, na tym zdjęciu (ma ono gamut DCI-P3):

To jest zdjęcie w formacie Google Ultra HDR, więc dla pełnego efektu powinno się je oglądać z monitorem w trybie HDR, a nie kombinować z gamutami w SDR.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, some1 napisał(a):

To jest zdjęcie w formacie Google Ultra HDR, więc dla pełnego efektu powinno się je oglądać z monitorem w trybie HDR, a nie kombinować z gamutami w SDR.

I tak wolę poprawne wyświetlanie w SDR, od niepoprawnego wyświetlania w SDR :)

ps. jaką przeglądarkę znasz na PC pod Windows, która ogarnia ten "GainMap" z tych plików i wyświetla to poprawnie w trybie HDR pod Windows?

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, ODIN85 napisał(a):

Ale w czym ułomny? To są 3 kliknięcia żeby to włączyć.

Z automatu treści hdr powinno wykrywać a nie 3-razy klikać. Dlatego jest ułomne.

Edytowane przez kamilos69
  • Upvote 1