Kyle 514 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja 4 godziny temu, some1 napisał(a): Następnym razem zanim zaczniesz sugerować, że inni ludzie mają problemy z oczami rozważ, że nie każdy oled zachowuje się tak samo i nie każdy używa go w takich samych warunkach jak ty. https://tftcentral.co.uk/articles/the-oled-black-depth-lie-when-panel-type-and-coating-matters A w tym porównaniu LCD są ustawione na 200 nitów, czyli już konkretna żarówa. Z podświetleniem skręconym do do biurowej pracy wypadły by lepiej. Brak też mojego ulubieńca, czyli matowego QD Na prawdę nie trzeba jakichś kosmicznych warunków, żeby różnica w czerni pomiędzy OLED i LCD się zatarła. Mam w pokoju matowego WOLED i matowego IPS - nawet przy wyłączonych obu ekranach, w oświetlonym pomieszczeniu, czerń na OLED jest głębsza. 4 godziny temu, some1 napisał(a): Na prawdę nie trzeba jakichś kosmicznych warunków, żeby różnica w czerni pomiędzy OLED i LCD się zatarła. W praktyce, przy podświetleniu ustawionym na 60cd (jasność bieli), w oświetlonym biurowo pomieszczeniu (nie bardzo jasno, ale na tyle jasno, że można bez wysiłku czytać tekst z kartki ... czyli dosyć jasno) na IPS z kontrastem ~1400:1 czerń jest zupełnie dobra. Natomiast przy jasności 180cd i oświetleniu pomieszczenia na niskim poziomie (tak by dobrze się oglądało filmy) to czerń na tym samym IPS jest żenująca. 3 godziny temu, galakty napisał(a): 200 nitów to normalne warunki? To pewnie koło 90% dla OLED Na tym PG32UCDP (chyba nie przekręciłem nazwy x-P) przy włączonej kompensacji pompowania bieli, jasność 200cd zmierzyłem przy 70% (197cd). Temp barwowa na 6500K wg. i1 Profiler (nie miałem jeszcze czasu na Agryll). Do gier/filmów ustawiam na 180cd (gry/filmy przy tak ustawionej bieli, są na tyle ciemne, że średnia jasność sceny pewnie nie przekracza kilkudziesięciu cd ) 1
Dimazz 754 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja Oled to nie tylko kontrast. Zobaczcie czas reakcji pixela i kąty widzenia. Jaka jest przepaść między oledem a lcd. Gdzie teraz wpychają jeszcze jakieś strasznie gówniane matryce IPS ze słabiutkimi kątami porównywanymi z TN 3
Kyle 514 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja 2 godziny temu, galakty napisał(a): Ja w ciągu dnia mam OLEDa ustawionego na 50% i różnica w czerni jest. Swoją drogą, zrobiłem sobie taką tabelę jasności przy danych procentach i przy 56% na IPS LG miałem 200cd, natomiast na tym PG32 ASUS 200cd jest przy 70%. Jednak po samej bieli raczej nie ustawimy identycznej jasności średniej dla sceny. Więc faktycznie przy scenie może być 180cd OLED = 200cd IPS (w zależności od sceny ... bo przykładowo w ciemnej scenie te wycieki światłą na IPS nieźle rozjaśniają, a na OLED wiadomo - smoła) 5 minut temu, Dimazz napisał(a): Oled to nie tylko kontrast. Zobaczcie czas reakcji pixela i kąty widzenia. Wiadomo 5 minut temu, Dimazz napisał(a): Jaka jest przepaść między oledem a lcd. Gdzie teraz wpychają jeszcze jakieś strasznie gówniane matryce IPS ze słabiutkimi kątami porównywanymi z TN Niespecjalnie zauważyłem, by coś sią zmieniło. IPS nadal ma fajne kąty (trzyma kolory i gammę), ale jest problem ze srebrzeniem czerni (czyli kontrast spada pewnie do 300:1 pod lekkim kątem). No i ciekawe jest to zjawisko, że na OLED (WOLED) mogę patrzyć w róg takiego 31,5" ekranu z małej odległości i na czcionce jest OK, a na IPS jest jakby takie bardzo subtelne rozdwojenie, jakby ta odległość między warstwami LCD zaczynała robić problemy.
Dimazz 754 Opublikowano 27 Maja Opublikowano 27 Maja @Kylenie mają fajnych kątów. Chodzi mi o typowe do grania. Wszystkie nowe które miałem a było ich kilka miały bardzo słabe kąty widzenia. Nieporównywalnie słabsze ze starymi monitorami ips. Popularne modele do grania w okolicach 1000--1500zł 1
Valeri 35 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja Pilnujecie cykli odświeżania i robicie to regularnie co 4/6 godzin ?
Kyle 514 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja Mam ustawione przypomnienie o odświeżaniu co 8 godzin - jeszcze nigdy mi się nie wyświetliło. Nigdy nie odpalałem odświeżania. Przepracowane ponad 200 godzin i zrobione (automatycznie) 200 cykli odświeżania 7 godzin temu, Dimazz napisał(a): @Kylenie mają fajnych kątów. Chodzi mi o typowe do grania. Wszystkie nowe które miałem a było ich kilka miały bardzo słabe kąty widzenia. Nieporównywalnie słabsze ze starymi monitorami ips. Popularne modele do grania w okolicach 1000--1500zł Czyli starsze IPS lepsze niż najnowsze - do czego to doszło
Phoenix. 6 908 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja Na taki monitorek czekam 😎 https://videocardz.com/newz/samsung-unveils-worlds-first-31-5-inch-4k-360hz-qd-oled-panel-with-680hz-dual-mode-and-displayhdr-trueblack-600 1 2
Kadajo 9 791 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja 3 godziny temu, Valeri napisał(a): Pilnujecie cykli odświeżania i robicie to regularnie co 4/6 godzin ? Nie, u mnie czasem monitor po 12H chodzi bez odświeżenia. Ale pilnuje żeby za długo nic nie wyświetlał statycznego. 1
Phoenix. 6 908 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja 3 godziny temu, Valeri napisał(a): Pilnujecie cykli odświeżania i robicie to regularnie co 4/6 godzin ? U mnie tak roznie z tym ale staram sie pilnowac, w sensie mam ten nawyk juz wyrobiony i monitor nie pusci odswiezania jesli nie minelo 4h i dopiero po tym czasie mozna wlaczyc wiec po prostu staram sie 2x dziennie zeby bylo min jesli siedze te 10-12h przed monitorem. A jak juz wiem ze bede wylaczal za niedlugo kompa to juz zostawiam i samo sie robi po wylaczeniu.
bbandi 589 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja (edytowane) 1 godzinę temu, Kyle napisał(a): Czyli starsze IPS lepsze niż najnowsze - do czego to doszło No nie wiem mój ma 4 lata IPS 40" 21:9 144hz nie zamienie na pewno na małego oleda, ma na nim kontrast lepszy niż większość IPSów 1200:1 do tego HDR mimo wszystko są gry gdzie daje rade. Zageszczenie pixeli jak w 32" 1440p co jest ok bo czcionka dobrze wygląda i do neta się też nadaje. Jeszcze jasność robi robote Edytowane 28 Maja przez bbandi
galakty 5 063 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja 2 godziny temu, Phoenix. napisał(a): Na taki monitorek czekam 😎 https://videocardz.com/newz/samsung-unveils-worlds-first-31-5-inch-4k-360hz-qd-oled-panel-with-680hz-dual-mode-and-displayhdr-trueblack-600 Jakbym miał zmieniać to 32" i 4K już A do szybkich gier dual mode i jazda. 1
Wu70 970 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja 3 godziny temu, Kyle napisał(a): Przepracowane ponad 200 godzin i zrobione (automatycznie) 200 cykli odświeżania Czyli co, co godzinę lecisz cykl odświeżania?
some1 702 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja (edytowane) 19 godzin temu, Kyle napisał(a): Mam w pokoju matowego WOLED i matowego IPS - nawet przy wyłączonych obu ekranach, w oświetlonym pomieszczeniu, czerń na OLED jest głębsza. Mam matowego QD i w oświetlonym pomieszczeniu czerń na nim jest gorsza niż na włączonym IPS Tak to wygląda w pochmurny dzień (czujnik światła w telefonie pokazuje mi około 90 lux). Skrajny przypadek ale widać jaką różnicę robi typ matrycy. A tu jeszcze w bonusie OLEDy w tabletach Samsunga. Też bywa śmiesznie, czasem nowszy OLED gorzej radzi sobie z padającym światłem niż starszy. Edytowane 28 Maja przez some1
sideband 3 011 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja QD matowy ma tylko inna folie na matrycy to dokładnie ta sama matryca bez polaryzatora. Brak polaryzatora ma swoje plusy i minusy chyba trzeba n razy to powtarzać.
ODIN85 4 866 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja 6 godzin temu, Valeri napisał(a): Pilnujecie cykli odświeżania i robicie to regularnie co 4/6 godzin ? Pasek też chowasz?
Reddzik 3 838 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja (edytowane) Wy tu gadu gadu i się kłócicie, a ja dodam swoje 2 grosze do tego. Miałem okazję zobaczyć na żywo OLEDa gdy byłem u siostry, nawet pograć na nim z godzinę czy dwie i co mi się rzuciło w oczy to duże nasycenie, kolory jakbym widział/grał w inną grę, różnica była taka, że gdy wróciłem do domu odpaliłem taką samą grę i cóż można powiedzieć, przepaść na korzyść OLEDa. Ten OLED to Asus, który stał w tamtym roku po ok 2500zł u nas jak sprawdzałem, teraz nie pamiętam dokładnej wersji monitora. Jej chłopak używa ten monitor non stop z włączonym HDR, robi czyszczenia co te 4 godziny jak mi wiadomo. Siostra mówiła, że monitor był za jasny w HDR to jasność została skręcona... nie znam parametrów monitora, jakie ma ustawienia itp. Mało się tym interesują i nie chcieli bym za bardzo grzebał w ustawieniach. Ja akurat nie zdecydowałem się na OLED, bo dla mnie to jest nadal spora kwota- np taki tandem to więcej niż mam miesięcznie, a potem jeszcze wypalenie monitora, poczekam jak będzie z monitorem u siostry, bo chłop też używa go dosyć długo z 8-12h dziennie, ja grywam też w takie gry jak FM26, użytkuję forum itd to wszystko jest statyczne, czasem odchodzę od kompa i zostawiam go na 10-20min. edit Ta różnica w kolorach to można by podciągnąć pod tekst typu: detale extreme vs low. A on ma słabszą grafę niż ja. Edytowane 28 Maja przez Reddzik
Kyle 514 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja Godzinę temu, some1 napisał(a): Mam matowego QD i w oświetlonym pomieszczeniu czerń na nim jest gorsza niż na włączonym IPS Zaskoczony nie jestem Faktycznie przy QD-OLED to lepiej celować w te "black shield" i inne cuda kompensujące ten problem. Godzinę temu, Wu70 napisał(a): Czyli co, co godzinę lecisz cykl odświeżania? JA nie robię żadnego odświeżania pikseli. Ja tylko mam włączony wygaszacz ekranu, więc jak odejdę, to może sobie sam coś odpala. 2 godziny temu, bbandi napisał(a): No nie wiem mój ma 4 lata IPS 40" 21:9 144hz To może już jest ten "starszy". Mój IPS z 2019r (zakup) ma zmierzony przeze mnie kontrast po kalibracji ~1400:1 i nie narzekam na czerń, za wyjątkiem oświetlenia kinowego (czyli ciemniej w pokoju) i oglądania filmów/gier przy kalibracji do 200cd na białym 14 minut temu, Reddzik napisał(a): Wy tu gadu gadu i się kłócicie, a ja dodam swoje 2 grosze do tego. Miałem okazję zobaczyć na żywo OLEDa gdy byłem u siostry, nawet pograć na nim z godzinę czy dwie i co mi się rzuciło w oczy to duże nasycenie, kolory jakbym widział/grał w inną grę, różnica była taka, że gdy wróciłem do domu odpaliłem taką samą grę i cóż można powiedzieć, przepaść na korzyść OLEDa. To akurat kwestia kalibracji/oprofilowania (wspomniany aktywny lub nie CMS w Windows i podpięty profil w systemie). U mnie na IPS i OLED nasycenie w grach (typowe szrotRGB) to samo (choć przyznaję, oba szeroko-gamutowe) 1
sideband 3 011 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja 12 minut temu, Reddzik napisał(a): Wy tu gadu gadu i się kłócicie, a ja dodam swoje 2 grosze do tego. Miałem okazję zobaczyć na żywo OLEDa gdy byłem u siostry, nawet pograć na nim z godzinę czy dwie i co mi się rzuciło w oczy to duże nasycenie, kolory jakbym widział/grał w inną grę, różnica była taka, że gdy wróciłem do domu odpaliłem taką samą grę i cóż można powiedzieć, przepaść na korzyść OLEDa. Ten OLED to Asus, który stał w tamtym roku po ok 2500zł u nas jak sprawdzałem, teraz nie pamiętam dokładnej wersji monitora. Jej chłopak używa ten monitor non stop z włączonym HDR, robi czyszczenia co te 4 godziny jak mi wiadomo. Siostra mówiła, że monitor był za jasny w HDR to jasność została skręcona... nie znam parametrów monitora, jakie ma ustawienia itp. Mało się tym interesują i nie chcieli bym za bardzo grzebał w ustawieniach. Ja akurat nie zdecydowałem się na OLED, bo dla mnie to jest nadal spora kwota- np taki tandem to więcej niż mam miesięcznie, a potem jeszcze wypalenie monitora, poczekam jak będzie z monitorem u siostry, bo chłop też używa go dosyć długo z 8-12h dziennie, ja grywam też w takie gry jak FM26, użytkuję forum itd to wszystko jest statyczne, czasem odchodzę od kompa i zostawiam go na 10-20min. edit Ta różnica w kolorach to można by podciągnąć pod tekst typu: detale extreme vs low. A on ma słabszą grafę niż ja. Akurat OLED nie odjeżdża za bardzo kolorami LCD. Już pomijam, że niektórzy lecą na pełnym gamucie zamiast sRGB w SDR i lubią przesycone/zwalone kolory 2
Kyle 514 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja 1 minutę temu, sideband napisał(a): Już pomijam, że niektórzy lecą na pełnym gamucie zamiast sRGB w SDR Precyzując: niektórzy rozciągają treści sRGB na szeroki gamut, co doprowadza do przesycenia kolorów. (w SDR moźna mieć szeroki gamut i naturalne nieprzesycone kolory sRGB,ProPhotoRGB i inne - wszystko rozbija się o poprawne ustawienia zarządzania kolorem w Windows i ew. aplikacjach)
Kadajo 9 791 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja Jak ktoś się obawia wypaleń to najlepsze metody moim zdaniem są chowanie paska zadań, używanie w przeglądarce trybu "pełnego ekranu" (zazwyczaj F11), ustawienia wygaszania ekranu po 5 minutach. I wszystkie zabezpieczenia przeciwko wypalaniu w monitorze włączone .
Wu70 970 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja Często LCD to mocny mat a OLED lustro albo semi, do tego poza kolorami wrażenie podbija odrobina czarnego i sumarycznie ma się wrażenie znacznie lepszych kolorów. Chociaż spodziewam się że w rzeczywistości ludzie nawet nie patrzą jakie ustawienia porównują. Godzinę temu, some1 napisał(a): Mam matowego QD i w oświetlonym pomieszczeniu czerń na nim jest gorsza niż na włączonym IPS Obróć te monitory o 180* i stanie się magia Ja mam źródła swiatla za monitorem a duże okna daleko za monitorem. QD ma wtedy lepszą czerń niż wyłączony matowy IPS obok Do takiego oświetlenia jak pokazałeś na zdjęciach QD się nie nadaje, w zasadzie po co go kupiłeś?
sideband 3 011 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja 5 minut temu, Kyle napisał(a): Precyzując: niektórzy rozciągają treści sRGB na szeroki gamut, co doprowadza do przesycenia kolorów. (w SDR moźna mieć szeroki gamut i naturalne nieprzesycone kolory sRGB,ProPhotoRGB i inne - wszystko rozbija się o poprawne ustawienia zarządzania kolorem w Windows i ew. aplikacjach) Normalny śmiertelnik to ma mieć dobry profil sRGB w monitorze i na tym koniec. 1 minutę temu, Wu70 napisał(a): Często LCD to mocny mat a OLED lustro albo semi, do tego poza kolorami wrażenie podbija odrobina czarnego i sumarycznie ma się wrażenie znacznie lepszych kolorów. Chociaż spodziewam się że w rzeczywistości ludzie nawet nie patrzą jakie ustawienia porównują. Kwestia wyboru LCD miałem szybę dlatego nigdy żadne maty nie wchodzi w grę - brak odbić tylko okazji obraz kupsztal
galakty 5 063 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja 31 minut temu, Reddzik napisał(a): nawet pograć na nim z godzinę czy dwie i co mi się rzuciło w oczy to duże nasycenie, kolory jakbym widział/grał w inną grę Czyli zapewne skopana kalibracja i wychodzi poza gamut.
Reddzik 3 838 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja (edytowane) Co do monitora, to rzucała mi się też jasność, kontrast i właśnie te kolory w tych grach z HDR, nie wiem jakie były ustawienia. Taki Borderlands 4, który odpaliłem u siebie wyglądał inaczej nawet na tym mini ledzie w HDR. Możliwe, że przesycone, nie wiem czy wyłączona była opcja automatycznego ustawienia zarządzania kolorami w Windowsie. Edytowane 28 Maja przez Reddzik
some1 702 Opublikowano 28 Maja Opublikowano 28 Maja (edytowane) 54 minuty temu, Wu70 napisał(a): Obróć te monitory o 180* i stanie się magia Nie stanie, jemu nawet światło odbite od jasnej ściany albo biurka przeszkadza. Dopiero w półmroku jest jako tako. Mnie to szczególnie nie przeszkadza bo to tylko przystawka, rzadko używam do grania. @Reddzik ciężko powiedzieć, czy to kwestia ustawień czy samego monitora. Monitory QD-OLED faktycznie mają trochę szerszy gamut niż AOC co masz w sygnaturze, plus potrafią wyświetlać bardzo nasycone barwy przy relatywnie dużej jasności. Do tego fabryczny profil często mają jeszcze bardziej podkręcony dla lepszego efektu. Jeśli to WOLED, to pod względem kolorów jest porównywalny z tym co masz, przynajmniej na papierze. Edytowane 28 Maja przez some1
Rekomendowane odpowiedzi