Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

@Czarny_PLone Ehhh... Dobra, pyskujesz więc Cię zgaszę bo mnie w sumie zirytowaleś.

9 godzin temu, Czarny_PLone napisał(a):

W żadnym wypadku nie używać środków opartych na alkoholu.

Polecam ten środek do wszystkich oledów + mikrofibra.

https://allegro.pl/oferta/biobojczy-plyn-dezynfekujacy-e5-itseptic-250-ml-13395272583

Skład chemiczny Twojego środka 

Screenshot_20241113_161113_AdobeAcrobat.thumb.jpg.06f30208e51a21a26321fdc23f77b144.jpg

Następnym razem jak nie ogarniasz to nie świruj. 

A, jeszcze jedno. Itseptic ze względu na niejednorodny skład, czyli brak jedynie czystego etanolu 70%, naraża tegoroczne matryce oled na przebarwienie.

Więc napewno kilka osób by Ci tu później mogło podziękować :)

Edytowane przez PiPoLiNiO
  • Haha 4
Opublikowano

@Godlike producent matryc czyli samsung, pisze o 70%. Gość z Hdtvpolska.com mówi, że wyższe wartości też czyszczą, ale nie ryzykowałby za często takiego czyszczenia... 

Ale to też wieloskładnik. Więc odpuść. Ma być czysty. Chcesz fotę tego co ja używam? 

Opublikowano
4 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Godlike producent matryc czyli samsung, pisze o 70%. Gość z Hdtvpolska.com mówi, że wyższe wartości też czyszczą, ale nie ryzykowałby za często takiego czyszczenia... 

Ale to też wieloskładnik. Więc odpuść. Ma być czysty. Chcesz fotę tego co ja używam? 

Tak ma być czysty i bez smug, a raczej "będzie" czysty bo narazie poluje na Oleda od MSI,  ale chce już mieć rozpoznany temat jeśli chodzi o czystość matrycy. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Czarny_PLone Ehhh... Dobra, pyskujesz więc Cię zgaszę bo mnie w sumie zirytowaleś.

Skład chemiczny Twojego środka 

Screenshot_20241113_161113_AdobeAcrobat.thumb.jpg.06f30208e51a21a26321fdc23f77b144.jpg

Następnym razem jak nie ogarniasz to nie świruj. 

A, jeszcze jedno. Itseptic ze względu na niejednorodny skład, czyli brak jedynie czystego etanolu 70%, naraża tegoroczne matryce oled na przebarwienie.

Więc napewno kilka osób by Ci tu później mogło podziękować :)

Echh... teraz to mnie ty zirytowałeś i coś ty tu podał to jest zupełnie inny środek, sprawdż wpierw skład obu środków i się wypowiadaj. To co podałeś to jest środek do Dezynfekcji Dłoni :szatanek: i oparty właśnie na etanolu i propanu jeszcze. Co do środka którego używam to jakoś nie widzę przebarwień na 4 letnim oledzie lg55 i dwuletnim aw4323DW bo nie używam środka do rąk ;D

Edytowane przez Czarny_PLone
  • Haha 2
  • Confused 1
Opublikowano (edytowane)

@Godlike Gdzie się walnąłem? Skład który wstawiłem był do tego co on zalinkował :)

Edit: Aaa. Dobra. Widzę. Ale to w sumie nic nie zmienia bo to dalej nie jest czysty etanol z tego co widzę. 

Jop. 3 składniki. 

1 godzinę temu, Czarny_PLone napisał(a):

Co do środka którego używam to jakoś nie widzę przebarwień na 4 letnim oledzie lg55 i dwuletnim aw4323DW bo nie używam środka do rąk ;D

4 letni oled, i 2 letni Alien mają zupełnie inny rodzaj matryc i powłok. Wyraźnie napisałem, że chodzi o tegoroczne qd-oled. Zresztą na filmie hdtvpolska też o tym wspominają, że można zrobić kuku powłoce ;)

Środek który dałeś nie jest czystym etanolem, kolega wyżej już wstawił skład. 

Tu jest dokładnie rozpisane przez MSI czym najlepiej czyścić. Etanol 70% :)

Screenshot_20241113_230202_SamsungInternet.thumb.jpg.c3575d061744e27ed732ca6f5a1d5fea.jpg

A tak wygląda efekt użycia wody destylowanej na qd-oled. Ekran na śmietnik :)

thumbnail.thumb.jpg.400979379bea7583896608c5d3514d46.jpg

Edytowane przez PiPoLiNiO
Opublikowano

Liczę, że na początku stycznia (CES 2025) zobaczymy nowe monitory już z DP.2.1, zwłaszcza, że w tym samym czasie będzie premiera RTX5xxx, którę będą nareszcie posiadały DP.2.1

Nareszcie byłoby złącze, które w pełni wykorzysta 4K/240Hz, bo HDMI2.1. nie daje sobie rady.

Dopiero jak wyjdą takie właśnie monitory to będę szukał następcy dla swojego monitora. 

Opublikowano

Że woda niszczy ekrany to bym nigdy nie pomyślał. Normalnie działa jak kwas. Strach przypadkiem opluć podczas rozgrywki w jakąś gierkę online bo ekran na śmietnik za 4k :E

Opublikowano

Faktycznie ta powłoka QD-OLED się rysuje od samego patrzenia prawie.

Czym w ogóle ścierać jakiś syf z ego ekranu? Nawet jak coś się jadło i strzeliło w monitor, a potem zaschło?

No bo już widzę, że ścieranie tego mikrofibrą, to będzie kupa mikrorys w tych okolicach aż wreszcie na całym ekranie z czasem. Już widzę coś takiego w jednym miejscu pod latarką. By się przydało aby to jakąś powłokę gorilla glass czy coś takiego miało...

Czy środek typu tenzi antystat się w ogóle nadaje do czyszczenia oled?

Używam mikrofibry Work Stuff Gentleman Basic.

Opublikowano

A jak ci dziecko dotknie paluchami jak cie akurat przy nim będzie to wtedy jakoś wyczyścić trzeba, no i nie jeść przy kompie to ja sobie nie wyobrażam, to jakbym jadł kanapkę bez chleba :E