Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

EXPO to żart.
Wgraj xmp - większe szanse, że zadziała.

CO to żart, który dla 200mhz rozstraja procesor.

Jak chcesz niższe temperatury to robisz blokadę taktowania i znajdujesz stabilne napięcie.

Połącz PBO z CO = uber żart i szukanie stabilności do momentu sprzedania podzespołów.

Edytowane przez wallec
Opublikowano
Godzinę temu, wallec napisał(a):

To typowa dla AMD oznaka nieoptymalnego doboru napięć vsoc i CPU vdd.

Dla "AMD" czy dla am5 bo troche śmierdzi własną teorią :P na żadnym ryzenie i płycie poniżej AM5 nie miałem czegoś takiego nawet na najbardziej niestabilnych ustawieniach ;) 

21 godzin temu, ju-rek napisał(a):

Kurna, WIndows 11 w wersji 21H1 wcale nie jest gorszy od WIn 10 21H1. Powyżej 21H1 to chłam. 

Ta wersja jest wydajniejsza od strony cpu od 23h2 z łatką do amd? :E czyli co oni łatali swoje własne babole powyżej 21h1? :hihot:

Opublikowano

To nie jest trenowanie pamięci, tylko fail boot, po którym musi wytrenować pamięci jeszcze raz.

Jeżeli chcesz tego uniknąć to musisz zrozumieć dlaczego tak się dzieje.

To samo jest jak wyjmiesz kabel od zasilacza na kilka minut/godzin i spróbujesz uruchomić komputer:-)

Opublikowano (edytowane)

U każdego kto ma niestabilność na vsoc i cpu vdd.

Nie ma tygodnia, by ktoś tu nie pisał o tym problemie po czym druga strona barykady tj. osoby siedzące godzinami w bios i mające kompy w małym palcu piszą, że u nich działa.

Normalnym osobom, które tylko włącza Expo nie działa. Potem na screenach z zen timings widzimy te cudowne 1.25v i 0.99v na tych napięciach do "bezproblemowych i optymalnych" 6000cl30 Expo :-)

Edytowane przez wallec
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@ju-rek sorry że zaczepiam ponownie ale nie odpowiedziałeś :P testowałeś może wszystkie wersje W11 w tym benchu sotr czy tylko 21h1 i 24h2 ? ;) Swoją drogą to co to za wersja "21h1" ? byłem pewny że pierwszą była 21H2

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
4 godziny temu, Send1N napisał(a):

testowałeś może wszystkie wersje W11 w tym benchu sotr czy tylko 21h1 i 24h2 ? ;) Swoją drogą to co to za wersja "21h1" ? byłem pewny że pierwszą była 21H2

Pomyłka 21H2 - Praktycznie tak. Najlepszym jest Win 10 21H1 IoT Enterprise, ale z 11-tek właśnie wersja 21H2 dorównuje mu pod względem FPS w testach porównawczych.  Różnice pomiędzy np. 24H2 a tym to nawet 100 fps (!) w CS2. 

• Thanks 2
Opublikowano

z tą 11 to kurde..

mój młodszy gra namiętnie w fortnite, cały czas miał W10

ale że wciska na pałę, przyszła mu aktualizacja do W11 i zainstalował

i płacz przedwczoraj, fortnite tnie, lagi okrutne itd itp

jako że do 10dni można wiadomo cofnąć, to cofnąłem, zaznaczyłem że jest ujowy itd itp

i co ? to że fortnite znowu dostał skrzydeł, nic nie ścina, lagów brak itd

ale w aktualizacjach od kopa pobieranie W11 :Up_to_s:

muszę mu jakiś WUB zainstalować i ukryć

Opublikowano
1 godzinę temu, Send1N napisał(a):

@NoviAMG jak chcesz zostać przy W11 to już wiesz co robić, instaluj 21H2 - będzie ci się najlepiej grało w ponad 6 letni benchmark sotr'a :E 

Na wypasionym 9800x3d 1% low fps jest słaby na win11 24h2. Mam na drugim dysku poczciwa 10 i tam totalnie nic nie optymalizowane, jest niebo a ziemia. Nie po to kupuje się topowy procesor, żeby mieć wydajność procesora z przed prawie 2l 

Niestety ale ten system to jeden wielki chłam. Szkoda że nie ma alternatywy zbytnio. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, NoviAMG napisał(a):

Na wypasionym 9800x3d 1% low fps jest słaby na win11 24h2. Mam na drugim dysku poczciwa 10 i tam totalnie nic nie optymalizowane, jest niebo a ziemia. Nie po to kupuje się topowy procesor, żeby mieć wydajność procesora z przed prawie 2l 

Niestety ale ten system to jeden wielki chłam. Szkoda że nie ma alternatywy zbytnio. 

Z 7800xt to nie ważne jaki system będziesz miał przecież oprócz benchmarka który wypluwa po 400fps nie zauważysz żadnej różnicy w codziennym użytkowaniu bo karta będzie blokować ;) 

Edytowane przez Send1N
Opublikowano
18 godzin temu, wallec napisał(a):

To samo jest jak wyjmiesz kabel od zasilacza na kilka minut/godzin i spróbujesz uruchomić komputer:-)

Jak dobrze ze na Intelu nie ma takich cyrków (na starszym AMD też nie bylo)

Bo inaczej to codziennie musiałbym czekać kilkanaście minut na włączenie kompa

• Haha 3
Opublikowano
Teraz, miro napisał(a):

dojechały, normalnie dostępne, cena normalna 589E , może u nas też wrzucą owocowe i inne xsromy

Fajnie, miała być gruba dostawa i w końcu jest. Czyli się ruszy niedługo na pewno i w PL.

A u mnie pierwsze odpalenie kompa po zmianie na Zenona :E Na razie na starej windzie tylko testowo, odpaliło od strzała :D i zaraz się zabieram za nowy system.

Opublikowano

@razz1no raczej, wyobrażasz sobie że budujesz sff na am5, bierzesz go do walizki, lecisz na targi komputerowe, chcesz odpalić kompa a tu jeb Black screen bo stracił ustawienia, próbuje wytrenować i nie może, nie zresetuje sam biosu i musisz rozkręcać kompa w pokoju hotelowym przy użyciu łyżeczki od herbaty żeby dostać się do clear CMOS?

Opublikowano
6 godzin temu, Send1N napisał(a):

Z 7800xt to nie ważne jaki system będziesz miał przecież oprócz benchmarka który wypluwa po 400fps nie zauważysz żadnej różnicy w codziennym użytkowaniu bo karta będzie blokować ;) 

7800xt mam na chwilę ;). 

Ogólnie byłem srogo zdziwiony, bo strzeliłem jeszcze benchmark w ostatni dzień posiadania 7800x3d i w sotrze ledwo 410fps wyszło, gdzie te ustawienie na wcześniejszym systemie miały okolice 430-435fps. A dziś mam ledwo 430 na 9800x3d :E .

Nie wiem jak w innych grach, ale widać 1% low w multi jest całkowicie inne na win11 i win10, jakbym miał 2 różne procki w kompie. Mniejsza, do czasu nowej karty zrobię z tym porządek. 

• Upvote 1