sniper76 155 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego Pod warunkiem, że sterownik nie będzie spaprany i poprawnie rozpozna grę Ciekawe, czy da się wyłączyć CCD z kaszą 1
Lameismyname 2 343 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego 8 godzin temu, Krzysiak napisał(a): Skoro zostałem wywołany do tablicy...było dopłacić do 7700, to teraz byś nie marudził Ja trochę żałuję, że na premierę nie potwierdziłem koszyka z 9800x3d, było odczekać sprzedać na górce 7800x3d i dopłata by nie wyszła jakoś dużo Chyba Ci tak pisałem wtedy z tego co pamiętam. Ja bym tak zrobił. 1:1
Krzysiak 1 527 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego Nie żeby mi brakowało wydajności 7800x3d przy starym dziadku 6950XT, no ale przynajmniej bym się pobawił nowym CPU. Samej wydajności nadal raczej nie będzie brakować, bo radek miał być zmieniany po 2 latach od zakupu czyli przed latem tego roku, ale widząc co się dzieje na rynku chyba dołożę mu przynajmniej rok bytowania w budzie
lukadd 2 913 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego Możecie mi sprawdzić w biosie jakie napięcie dają wam wasze mobasy na x870E na chipset PCH1/PCH2? Jakie powinno być stock. U mnie daje płyta 1.1V, a def chyba powinno być 1.05V? Zmieniłem teraz ręcznie z 1.1 na 1.05 i od razu tempy chipsetu w dół 1
Nightdew 28 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego (edytowane) Polecicie jakąś porządną pastę na 9800x3d? edit: https://www.x-kom.pl/p/396350-pasta-termoprzewodzaca-thermal-grizzly-kryonaut-1g.html będzie ok? Edytowane 24 Lutego przez Nightdew
Kandelabros 112 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego Godzinę temu, lukadd napisał(a): Możecie mi sprawdzić w biosie jakie napięcie dają wam wasze mobasy na x870E na chipset PCH1/PCH2? Jakie powinno być stock. U mnie daje płyta 1.1V, a def chyba powinno być 1.05V? Zmieniłem teraz ręcznie z 1.1 na 1.05 i od razu tempy chipsetu w dół Nie mam x870 ale moja b850 steel legend też ustawia 1.1, zmieniłem na 1.05 ale w przypadku b850 różnica w temperaturze jest praktycznie żadna (48-51C). Generalnie "default" dla tych chipsetów jest 1.05, np. płyty msi b650/b850 (nie pamiętam już dokładnie jakie) ustawiały poprawnie 1.05V. 1
militarny78 16 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego (edytowane) 42 minuty temu, Nightdew napisał(a): Polecicie jakąś porządną pastę na 9800x3d? edit: https://www.x-kom.pl/p/396350-pasta-termoprzewodzaca-thermal-grizzly-kryonaut-1g.html będzie ok? Drogo ale wielokrotnego uzytku i temeratury tez ok.Moze to i nie jest pasta tylko pad ale jest ok tylko trzeba uwazac bo przewodzi prad. Sam uzywam juz na drugim procku wczesniej na 5900x teraz 9900x. https://www.x-kom.pl/p/1156717-pasta-termoprzewodzaca-thermal-grizzly-kryosheet-33-x-33-mm.html Edytowane 24 Lutego przez militarny78
militarny78 16 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego (edytowane) @MarioDee nie musisz jezeli wybierzesz rozmiar pasujacy do twojego cpu.Procki z AM5 maja rozmiar 33mm na 33mm. Zreszta masz tu fotke z opisem Edytowane 24 Lutego przez militarny78
sniper76 155 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego @lukadd U mnie domyślnie wbija 1.050V (1050mV) czyli poprawnie według specyfikacji 😉 1
MarioDee 22 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego Ooo, wygląda ciekawie. Ciekawe jak daje radę w porównaniu do pasty.
militarny78 16 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego (edytowane) 10 minut temu, MarioDee napisał(a): Ooo, wygląda ciekawie. Ciekawe jak daje radę w porównaniu do pasty. Zalezy od docisku podstawy chlodzenia na cpu czym lepszy docisk tym lepsze temperatury.Ja u siebie w porownaniu do pasty mx6 na chlodzeniu Be quiet Pure loop 2 Fx 280 mm zyskalem mniej o 2 stopnie ale te aio ma slaby docisk. Ale latwosc aplikacji i to ze nie usmarujesz procka i socketu wkolo oraz mozliwosc demontarzu i uzycia ponownie jest na +.Moge polecic ale tak jak pisalem wczesniej trzeba uwarzac zeby gdzies ci sie nie ukruszylo(odlamalo)kawalek bo przewodzi prad a wiadomo co by sie stalo gdyby taki kawalek zrobil zwarcie.Dlatego terz trzeba wybrac odpowiedni rozmiar zeby nic z pod czapki cpu i stopy chlodzenia nie wystawalo. Edytowane 24 Lutego przez militarny78 1
Lameismyname 2 343 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego 1 godzinę temu, Nightdew napisał(a): Polecicie jakąś porządną pastę na 9800x3d? edit: https://www.x-kom.pl/p/396350-pasta-termoprzewodzaca-thermal-grizzly-kryonaut-1g.html będzie ok? 9800X3D to proc na lata. Pakuj to: https://www.angela.pl/p17461,gelid-heatphase-ultra-amd-ph-gc-01-a.html Zakładasz, zapominasz na lata, temperatury jak na najlepszej paście a z czasem tylko lepiej. A jak częściej zmieniasz to Gelid GC-4 bo sensu brak kupować coś droższego. 1
sniper76 155 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego (edytowane) @PiPoLiNiO Kiedyś z ciekawości zmniejszyłem o 30mV i dalej wszystko działało poprawnie 🫣 chyba troszkę spadła temperatura ale tak 100% nie jestem pewien Przy Twojej ilości dysków NVMe M.2 proponuję nie kombinować ze zmniejszeniem napięcia Edytowane 24 Lutego przez sniper76
NoviAMG 432 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego Pad gelida mam właśnie na 9800x3d, przekładałem płyty, nic nie dotykałem na padzie, złożyłem kompa i temp są oki według mnie :p.
Lameismyname 2 343 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego @NoviAMG Ja rzuciłem pada Gelida na 7500F bo akurat mi jeden zbywał Zawsze mnie lekko powstrzymuje przed upgradem CPU bo "Dwajścia złote psu z gardła"
NoviAMG 432 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego Jak rozbierasz zimny CPU to ma konsystencję pada normalnie. Więc bez stresu. Trzeba mieć jedynie zwinne i precyzyjne palce, żeby procka dobrze złapać. Wyjdzie w praniu czy stracił właściwości, ale chwilowo nie sprawdzę tego. Dopiero na chatę wbiłem, jutro to samo, więc w czwartek chyba ruszę ram, zamontuje gpu inne i wyjdzie czy jednak pad się jeszcze nadaje do czegoś
Send1N 4 188 Opublikowano 24 Lutego Opublikowano 24 Lutego (edytowane) Przy aplikacji na ihs to możesz spokojnie nawet zeskrobać tego pada z czapki i użyć go ponownie rozsmarowywując, czy będzie w całości czy rozsmarowany jak zwykła pasta niczego to nie zmieni na ihs'ie. Edytowane 24 Lutego przez Send1N
sniper76 155 Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego (edytowane) Bez wyciskania ostatnich soków +NITRO 1-2-0 GDM off, Rtt ustawione ręcznie - fajnie to lata Wszystkie wartości zgodne z BIOS Edytowane 25 Lutego przez sniper76
Phoenix. 4 730 Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego 3 godziny temu, sniper76 napisał(a): +NITRO 1-2-0 GDM off, Rtt ustawione ręcznie I po co sobie utrudniac jak to nie ma zadnych roznic w stosunku do automatu i GDM ON i to przy 6k na ramie
Reddzik 2 776 Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego (edytowane) https://ithardware.pl/aktualnosci/zgony_procesor_ryzen_7_9800x3d_asrock-39281.html A ja wziąłem płytę Asrocka Chyba trzeba będzie zrobić zwrot Normalnie jaja. Edytowane 25 Lutego przez Reddzik 2
aureumchaos 440 Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego (edytowane) W tym poscie na reddit codziennie przybywa zgonow 9800x3D. Ciekawe czy to ma cos wspolnego z pbo i undervoltiniegiem lub podkrecaniem. Strach kompa uruchamiac Edytowane 25 Lutego przez aureumchaos
aureumchaos 440 Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego 2 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): Procki padają, karty padają... Czyżby czas na https://www.mediaexpert.pl/gaming/playstation-5/konsole-ps5/konsola-sony-playstation-5-pro NEVER EVER NEVER 1
Reddzik 2 776 Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego (edytowane) Z tego co też poczytałem, to nie tylko zgony, ale brak postu, np " ktoś chciał wejść do biosu, więc uruchomił ponownie-restart i komp zgon" Zapewne to przez ten najnowszy bios oznaczony beta Niektórym udało się przez flashback cofnąć do fabrycznego i tak komp zaczął bootować, niektórzy piszą, że to może też być brak kompatybilności z RAM, może ta wzmianka co tu widnieje może coś psuje? Ja się nie znam, ja chcę żeby to działało, nie biorę 9800x3d, ale Ryzena 7700 + Goodramy z Asrock b850 Pro RS Wifi i mam nadzieję, że nie będę mieć problemów, bo ja nie mam drugiego kompa w domu, by sobie wrzucać pendrive z biosem itp, chyba przygotuję pena do flashbacka w razie czego, ale nie powinien być potrzebny, lepiej mieć, bo inaczej lipa. Tak samo nie wiem, czy nie mając tego najnowszego biosu, czy instalować ten chipset- jest na stronie płyty głównej, na stronie AMD jest bardzo stary. Wiem, że to temat o 9xxx i to raczej dotyczy właśnie tych procesorów + najnowszy bios. Asrock obrywa, bo jest ostatnio popularniejszy patrząc na płyty jakie przygotowali na nowych chipsetach. Edytowane 25 Lutego przez Reddzik
sniper76 155 Opublikowano 25 Lutego Opublikowano 25 Lutego @Phoenix. A tak z samej ciekawości ustawiłem, ażeby zerknąć co to wniesie mają wszyscy mam i ja Będziesz kupować 9800X3D, czy top 9950X3D ??
Rekomendowane odpowiedzi