Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, JohnyWol napisał(a):

Do gier 9800X3D lepszy. Na TechPowerUp i Guru3D 9800X3D wypada lepiej. Na TPU nawet w niektórych grach różnica potrafi być dość spora na korzyść 9800X3D.

Wyłączysz chiplet bez 3D i w każej grze będzie lepszy 9950X3D, bo ma wyższy zegar. Ale i tak zakup 9950X3D do gier nie ma sensu, można podkręcić 9800X3D po prostu.

• Upvote 2
Opublikowano
2 minuty temu, tomcug napisał(a):

Wyłączysz chiplet bez 3D i w każej grze będzie lepszy 9950X3D, bo ma wyższy zegar. Ale i tak zakup 9950X3D do gier nie ma sensu, można podkręcić 9800X3D po prostu.

@tomcug Czy polecasz jakiś dobry poradnik, w którym jest to pokazane?

Opublikowano

Ale poradnik odnośnie czego? Połowa 9950X3D to jest dokładnie 9800X3D, tyle że z 200 MHz wyższym zegarem. Czyli jak wyłączysz drugą połowę (tę bez 3D), to masz szybszego 9800X3D i tutaj żadnych dowodów na to nie trzeba :)

Opublikowano
12 minut temu, tomcug napisał(a):

a jak wtedy z poborem w grach. Bo przy wszystkich to jest kosmos jak np patrzę na TPU

image.thumb.png.937ac2bdbaabb9539125caea1fd3bc49.png

Opublikowano
2 minuty temu, Ogider napisał(a):

a jak wtedy z poborem w grach. Bo przy wszystkich to jest kosmos jak np patrzę na TPU

Dalej wysoki, chiplet z 3D kaszą wciąga sporo w grach przez wyżyłowany zegar.

Opublikowano (edytowane)

@tomcugmyślałem ..albo inaczej miałem nadzieję że lepszy kawałek krzemu jak to się mówi. Tak jak czytam że wczesne sklepowe wersje 9800x3d są nieco gorsze pod kątem napięcie/zegar/oc w stosunku do tych co teraz są w sklepach.

Edytowane przez Ogider
Opublikowano (edytowane)

W sumie jak dla mnie to idę w 9800x3d na 95% obecnie :) Się zmieni na z6 jak wyjdzie.

prakwtycznie bez różnic w ccd0 vs 9800x3d

image.thumb.png.9a7caca54fa387e21c143698d88e9330.png

Edytowane przez Ogider
Opublikowano
7 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@tomcug No ale jak już kiedyś pisałem, 180W w intel w grze było ciszej schłodzić, niż na Ryzen. I tylko o to mi chodzi, że będzie głośniej. Pobór nie robi sam w sobie,

A to Waty Intela sa inne niz AMD ? :E