Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, miro napisał(a):

ale widziałeś jaki on ma dysk ?  napisał, msi spatium m580

wygląda to tak :

28_msi_spatium_m580_frozr_premiera_nowego_dysku_ssd_m_2_nvme_z_bardzo_dobrymi_parametrami_pracy_i_pokaznym_radiatorem_2.png.ab6feec751eba8c61c2f9b34cf029b22.png

i wsadź teraz to w nvme 1 i grafikę w pierwszy slot , tu jest lipa

osobiście nie zdecydowałbym się na taki dysk jako ten jedyny, no ale..

Na to nie patrzyłem :D

Ja takiego dysku bym w ogóle nie kupił :)

Edytowane przez Zachy
  • Upvote 1
Opublikowano
14 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

@Kadajo Stock. 200W

W sensie cinebench weźmie tyle ile mu dasz. Ja mam stock limit. 

Chodziło mi o stockowa wydajność, ale przy obniżonym napięciu co dałoby mniejszy pobór mocy ?

@tomcug nadal optymalnie pod takiego 9800x3D to pamięci 6000 CL30 ?

Opublikowano
1 minutę temu, Pitt_34 napisał(a):

Mam pytanie, czy ktoś z użytkowników X3D używa Termopad HONEYWELL PTM795 , a jeśli tak  to czy faktycznie tak zbija temperatury jak to piszą w necie ? 

Nie ma roznicy od swiezej dobrej pasty.

Ten pad to nie zadna magia ;)

• Thanks 1
Opublikowano

@Phoenix. Zmiana na CPU nie ma sensu, ale na gołym rdzeniu np. na GPU ma. Diabeł tkwi w jednym szczególe - pada po aplikacji obowiązkowo trzeba wygrzać, np. dając OC karty na maksa i dając "czapkę" na najniższe RPM wentylatorów, w moim przypadku było 1400 RPM.
Ten proces najlepiej jakby trochę potrwał.

Dla porównania przed wygrzaniem pada, profil UV, jedynie z podkręconym VRAM, cykl 30 min.
GPU TEMP: 69*C
MEM TEMP: 74*C
FAN SPEED: 57% (1934 RPM)
Inno3dRTX5070tiX3STOP(30min).thumb.png.de7a9547dded5247b11e6b355c2d55d8.png

Po wyg
rzaniu pada, ten sam profil UV, cykl ok. 20 minut
GPU TEMP: 63,7*C
MEM TEMP: 70*C
Fan Speed: 46% (1718 RPM)
Inno3dRTX5070tiX3UV20_03_2025.thumb.png.a3ce30e5d0d95f45e05256f709fc50dd.png

Na 4070S też ciekaw
e rezultaty miałem. Najważniejsze jest wygrzanie pada, bo rzeczywiście świeżo po aplikacji różnicy między świeżą pastą, a padem praktycznie nie widać.
Ja polecam ze swojej strony. Jedynie trzeba robić to z rozwagą, bo nie każdy producent pozwala na rozkręcenie karty bez utraty gwarancji (chyba większość jest nawet przeciw...).

Opublikowano

@Lameismyname To ma iść na 7 9800X3D , zapytam jeszcze czy dokładnie ten rodzaj zastosowałeś co wpisałem we wcześniejszym poście,  czy jakieś  inne ?

30 minut temu, Tornado3 napisał(a):

ja zrobiłem test na świeżej paście MX2 vs PTM w RTX 3070 i było raptem 3 stopnie lepiej 

Ok, rozumiem, tylko ponoć to zależy od tego jakie TPM się stosuje i jakiej grubości. Z tego co czytałem to 0.25 i tej firmy Termopad HONEYWELL PTM7950 daje dopiero wymierny efekt. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Pitt_34 napisał(a):

@Lameismyname To ma iść na 7 9800X3D , zapytam jeszcze czy dokładnie ten rodzaj zastosowałeś co wpisałem we wcześniejszym poście,  czy jakieś  inne ?

Ja użyłem Gelid HeatPhase Ultra (AMD): https://ejama.pl/thermopad-pasta-na-cpu-gelid-heatphase-ultra-amd-ph-gc-01-a,id2388.html
To jest oryginalny PTM dostępny w wycięciu na wymiar 4x4cm. Ja kładłem całość na radiator chłodzenia aby nie bawić się w docinanie.
Generalnie jest on w tej wersji zauważalnie tańszy, jest docięty na wymiar, ma lepiej rozwiązane folijki do odrywania i masz pewność, że posiadasz oryginał.
W przypadku "PTM 7950" z allegro nie wiesz czy kupujesz oryginał czy podróbkę.

Jeżeli chcesz kupić wersję Honeywell PTM 7950 to szukaj u użytkownika allegro "Need4Sport" bo to sprzedaje kolega Sideband z forum i masz na bank sprawdzone źródło.

Ja mam obecnie pada na procku (7500F) i nie zobaczysz żadnej różnicy po zmianie w temperaturach przez IHS. Pewnie gdybyś zrobił delid czapki w procku wtedy by było lepiej ale mało kto się decyduje na taki zabieg chociażby przez utratę gwarancji i ryzyko uszkodzenia.

Opublikowano
4 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

szukaj u użytkownika allegro "Need4Sport"

Wiem, dlatego u niego kupiłem. Przyjdzie we wtorek, to sprawdzę. Zobaczymy co to jest warte. Czyli polecasz zakładać na całość radiatora ? Wiadomo, że czapka jest mniejsza, nie obawiasz się to co nie obejmie czapki za śmieci Ci płytę itp.. ?

Opublikowano

PTM na procka nie ma większego sensu przez IHS, na goły rdzeń to już inna bajka.

Największa zaleta PTM'a nie sa temperatury tylko to ze praktycznie nie ulega degradacji.

Dlatego najlepiej go stosować na GPU.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 2.04.2025 o 22:49, tomn2o napisał(a):

Ponawiam prośbę do posiadaczy 9800x3d, może ktos miałby na tyle wolnego czasu, żeby wyłączyć dwa rdzenie w biosie i zrobić mały teścik w jakiejś grze, dla ciekawych wydajności tego niewydanego procesora? 

W necie nic nie znalazłem:-( Więc możesz być pierwszy

https://www.computerbase.de/artikel/prozessoren/amd-ryzen-9-9900x3d-test.91949/#abschnitt_ein_simulierter_ryzen_5_9600x3d_im_test

• Thanks 1