Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Znalazłem kolejny powód dziwnie wysokich temperatur w stresie mimo tego, że same rurki cieplne od chłodzenia są chłodne. Napięcie VDDIO. Mój Asus sobie fabrycznie ustawił prawie 1,44V. Zbicie do 1,38V (daje w odczycie niby 1,4V) już poprawia sytuacje.

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, MarioDee napisał(a):

Dzięki. Ustawienie tego na Enabled ustawia mi Power Down Mode na Disabled. Tak ma być?

Tak . Testowałem na b850 riptide oraz b850m riptide bios 3.20 oraz 3.15 . 

Edytowane przez ronaldo864
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, maxmaster027 napisał(a):

Wygląda zacnie :) szczegolnie napiecie. Jabym spróbował z CL28 przy 1.42 cos tam to jednak daje FPS a to tylko 32GB 

Próbowałem kiedyś na 1.4V się sypało cl28, wyższe napięcie by mi chyba podniosło jeszcze temperaturę, bo w teście ramu mam już po 62*, a nie chcę tRFC podnosić bo to ustawienie jest temperaturowo stabilne. 

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano
56 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Próbowałem kiedyś na 1.4V się sypało cl28, wyższe napięcie by mi chyba podniosło jeszcze temperaturę, bo w teście ramu mam już po 62*, a nie chcę tRFC podnosić bo to ustawienie jest temperaturowo stabilne. 

Screenshot2025-05-25164436.thumb.png.e983339750da8006f2ae446de38a5330.png

Zwykły wentylator zamontuj sobie. Znalazłem jais stary z poprzedniego PC dałem 30% obrotow i ramy na 1.55V nie przekraczaja 50C :) 

Opublikowano
18 minut temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Tylko to już się kłóci z moją wizją wizualną.

Wybacz, ale nie róbcie z komputerów "ołtarzyków". Osobiście, chyba bym ogłupiał od tych światełek. Ale jak kto lubi, jeden ogórki, drugi ogrodnika córki :) 

Opublikowano

Mam co prawda procka Zen 4 R7 7700 i ustawione mam PBO +200 CO -20 i zauważyłem w HwInfo że napięcie vcore potrafi skoczyć nawet ponad 1.4V. Teraz ostatnio miałem 1.416V. Czy to jest bezpieczne?

Opublikowano
2 minuty temu, MarioDee napisał(a):

Mam co prawda procka Zen 4 R7 7700 i ustawione mam PBO +200 CO -20 i zauważyłem w HwInfo że napięcie vcore potrafi skoczyć nawet ponad 1.4V. Teraz ostatnio miałem 1.416V. Czy to jest bezpieczne?

Z ZEN4 ludzie niby nie zgłaszali problemów. Masz VSOC na stałe z palca czy na auto?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Jak nie będziesz grał w wypalarki to nie będzie takich temperatur ;)

Edytowane przez bourne2008
  • Upvote 1
Opublikowano
5 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Nie ma zadnego sensu wbijac tak niski "CL" bo roznicy nie zoabczysz zadnej, a tylko wyzsze napiecie i temperatury. ustaw mu Cl taki jaki byl domyslny w xmp i po sprawie.

• Upvote 1
Opublikowano
4 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Tylko to już się kłóci z moją wizją wizualną.

Dlatego mam tak ustawione żeby dawało radę stabilnie bez takiego wentylatora ;)

PXL_20250525_150824680~2.jpg

No tu akurat racja. Wygalda oczywiscie gorzej taki wentylator na ramach. Jednak róznica jest w temp 15C. Wiec oczywiscie zawsze jest jakis minus. Ładnie w środku to wyglada u Ciebie :)

• Upvote 1
Opublikowano

@maxmaster027 Dzięki, mam całe białe stanowisko z biurkiem, więc właśnie mi pod kolor pasuje, kiedyś może jeszcze zmienię kartę i płytę na białą.

Ramy miałem na testach ostatnio Kingstona 2x24GB ale jakoś mi nie siadły i zwróciłem, za to obecne zacieśniłem jeszcze bardziej, więc do kompletu chciałem też FCLK ogarnąć.

Testuje teraz to FCLK 2100, i mam nadzieję że już tak stabilnie zostanie to satysfakcjonuje mnie ta liczba %-)

• Like 2
Opublikowano

Czy wyłączenie Power Down Mode wymaga korekty napięć? Bo wczoraj było ok wszystko, a dziś odpalam kompa i zaczyna mi wywalać blue screeny. A tylko dałem to Soc Uncore na Enabled, co właśnie spowodowało wyłączenie Power Down Mode.

Opublikowano (edytowane)

Power down to oszczędzanie energii dla slotów pamięci jakbyś zrobił odwrotnie to miało by to sens że może być niestabilnie ale w tym przypadku to sprawdz jakie napięcie jest na soc z unocore na enabled w biosie po restarcie pc a jakie jest na disabled bo może tutaj jest problem, po przestawieniu tej opcji może być zbyt niskie :Up_to_s:

Edytowane przez Send1N
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Zen Timing pokazuje takie same wartości z Soc Uncore na Enabled i na Auto, czyli około 1.1860V- 1.1890V z wahaniami. Ale nie wiem czy te blue screeny to nie była wina PBO na +200, bo wtedy napięcie procka potrafiło na moment wskoczyć nawet ponad 1.4V i wcześniej przy Coc Uncore na Auto nie było z tym problemów, to po ustawieniu na Enabled czy to nie ma wpływu jakiegoś.

Edit: To chyba coś z Biosem będzie. W sobotę wgrywałem wersję 3.25 i poustawiałem sobie i było wszystko ok, to mnie zastanawia. A dziś już nawet z tym Soc Uncore na Auto zawiesza kompa w Biosie. Dziwne że działał mi wczoraj bez problemów, a dziś ciągle zwiecha. Bios Default działa ok.

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano

Dlatego jak dziala to nie tykac, nie ma potrzeby wgrywania kazdego biosu.

10 minut temu, ronaldo864 napisał(a):

Po zmianie biosu niestety często stare nastawy OC lecą do kosza.

Z tym bym polemizowal ,od dawna nie musialem nic poprawiac na nowym bios. I to od startu Am5, wtedy na zen4  wgrywalem kazdy po kolei. Roznica zadna :E

No ale jak ktos ma na zyletki nastawy to faktycznie moga one wymagac poprawki. Przecietny kowalski co kupuje gotowca to chyba przez okres zycia kompa nawet nie uaktualnia biosu.. i dziala :D 

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

No ale u mnie na domyślnych ustawieniach procka też się komp zawieszał i albo blue screen, albo zawieszka w Biosie. Teraz mam tylko Expo włączone, podniesione FLCK do 2100 MHz i Ram do 6200 MHz i śmiga bez problemów.

Edytowane przez MarioDee
Opublikowano
3 godziny temu, ronaldo864 napisał(a):

ASrock ostatnio naprawdę się stara o to, by stracić kolejnych klientów. 

Z najlepszego startu AM5 do pewnie najgorszej sytuacji aktualnie

• Upvote 1