Phoenix. 4 726 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września 6 godzin temu, ronaldo864 napisał(a): Najgorsze jest to, że Asrock wydaje kolejne biosy, które ponoć rozwiązują problem, a po kilku dniach na reddit pojawia się kolejna martwa sztuka i oczekiwanie na nowszy bios wolny od wad i tak w kółko a mija już ponad pół roku od pierwszych zgłoszeń spalonych 9800x3d. Też łyknąłem tą bajkę 🤣
bourne2008 1 206 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września Nie kupujcie płyt Asrocka. Problem solved. 1 2
Kaczkofan 255 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września I zaczynam dostawać tzw. sraczki. 10 miesięcy działa, ale...zawsze pozostaje jakieś ale Może jakiegoś MSI kupię, nie wiem....chodzi mi po głowie X870E Tomahawk. Z innym producentów (tylko X870E) coś polecacie? I zostaje modlitwa, by syna X870E Asrocka nie odwalił maniany, choć tam też power limity, VSOC itd. poprawione ręcznie.
BEM.22 20 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września (edytowane) Jakie macie Core ViDs na swoich płytach , u mnie w idle skacze jak pomylone 1.28V do 1.39V ta druga wartość to chyba za wysoka ? Dodam że VCore w idle mam w przedziale 1.18V do 1.224V w Cinebench R23 Vcore 1.032V, a Core Vids 1.24 Edytowane 26 Września przez BEM.22
Phoenix. 4 726 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września W dniu 22.09.2025 o 23:16, Phoenix. napisał(a): To ile pompuje zalezy od sztuki cpu Moja wymaga mega niskiego napiecia. 66,5st to max co osiagnal na przelocie CB23. U mnie taki vid. 2
BEM.22 20 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września Musiałem coś w biosie skopać , bo takiego Core Vids jak obecnie wcześniej nie widziałem , o ile dobrze pamiętam było coś w okolicy 1.02V .
Lameismyname 2 340 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września @Smalec Może byś wykorzystał sytuację z ASRockiem do stworzenia jakiegoś filmiku-przeróbki ? Notoryczne wydawanie "teraz już będzie dobrze" BIOSów z marnym efektem powinno przejść do historii
Smalec 1 551 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września @Lameismyname ostatnio asrocka miałem z 13 lat temu przy z68 pro3 i był wypas, ale śledzę temat i wiem że już tak dobrze nie jest. Oblukam dokładniej, może coś się urodzi:)
Lameismyname 2 340 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września @Smalec Bo to już dawno śmieszne przestało być A może zacząć
lukadd 2 912 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września 7 godzin temu, Phoenix. napisał(a): Też łyknąłem tą bajkę 🤣 Mnie nie przekonali, brakowało konkretów od Asrocka, kolejne biosy i kolejna procki padają. A ja dalej siedzę na 3.20 Sporo mam manualnie po ustawiane w Biosie rzeczy i nie nawet jeszcze nie mam weny, aby zrobić updade. A oni jak dalej lali wodę tak dalej leją. Płytka fajna w specu i jak na razie w działaniu ten mój taichi lite, ale cóż. Asrock dał ciała. Sam nie wiem co o tym myśleć I czy to faktycznie kwestia BIOS czy po prostu jakiś wadliwych egzemplarzy płyt, które walą jakieś strzały i palą procki, a sam Asrock nie chce tego przyznać, bo sam nie wie gdzie co i jak, a przyjąć na klatę setki tysięcy płyt w zwrocie bo w nielicznych jest coś wadliwe to za duża strata
Lameismyname 2 340 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września @lukadd Może niezbyt popularną opinię wygłoszę ale to może być grubszy temat, może nawet nie do rozwiązania biosem, stąd w nieskończoność przy każdym biosie powtarzają "problem zażegnany", a praktyka pokazuje nadal palące się procki... Jeżeli problem jest nie do rozwiązania, to nikt tego nie przyzna publicznie tylko będą palić głupa w nieskończoność Straty pewnie mają teraz grube ale jak już wspomniałem - nikt się do tego nie przyzna.
Adikon 140 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września Niedawno wypuścili 3.40 i już jest 3.50 Że ja się dałem namówić na Asrocka... Teoretycznie jeszcze cep działa, ale...
Kandelabros 112 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września To i ja przyznam się bez bicia, że spanikowałem i opyliłem moją B850 Steel Legend. W zamian nabyłem (za około tysiaka) Tomahawka X670E, akurat podział linii na tej płycie bardzo mi pasuje (dwa działające bez problemów złącza PCIE, oprócz głównego dla GPU). Co prawda zawsze ustawiam wszystko ręcznie (napięcia itd.) i być może na Asrocku nic by się nie stało (a nawet jakby jest gwarancja) ale nie wytrzymałem ciśnienia.
MarcoSimone 671 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września 5 godzin temu, lukadd napisał(a): Mnie nie przekonali, brakowało konkretów od Asrocka, kolejne biosy i kolejna procki padają. A ja dalej siedzę na 3.20 Sporo mam manualnie po ustawiane w Biosie rzeczy i nie nawet jeszcze nie mam weny, aby zrobić updade. A oni jak dalej lali wodę tak dalej leją. Płytka fajna w specu i jak na razie w działaniu ten mój taichi lite, ale cóż. Asrock dał ciała. Sam nie wiem co o tym myśleć I czy to faktycznie kwestia BIOS czy po prostu jakiś wadliwych egzemplarzy płyt, które walą jakieś strzały i palą procki, a sam Asrock nie chce tego przyznać, bo sam nie wie gdzie co i jak, a przyjąć na klatę setki tysięcy płyt w zwrocie bo w nielicznych jest coś wadliwe to za duża strata Też siedzę na 3.20, ręczne nastawy i na razie mam w pompie te problemy. Chyba, że mnie forumek dostatecznie wystraszy
Phoenix. 4 726 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września O ile się nie mylę to wszystkie przypadki jak nie wiekszosc to ustawiania auto plus expo.
Lameismyname 2 340 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września 5 minut temu, Phoenix. napisał(a): O ile się nie mylę to wszystkie przypadki jak nie wiekszosc to ustawiania auto plus expo. Ale część ustawień w biosach AMD zrobiło z czapką, np VSOC 1.2 i jak widać nie pomaga. Ja jeżeli chodzi o memki lecę na EXPO, bo nie potrzebne mi ustawianie na żyletki.
MarcoSimone 671 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września A czemu EXPO a nie XMP? To ma jakieś znaczenie? Moje nie mają EXPO. Z resztą i tak sam je ustawiłem.
Kandelabros 112 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września (edytowane) 15 minut temu, MarcoSimone napisał(a): A czemu EXPO a nie XMP? To ma jakieś znaczenie? To chyba tylko kwestia nazwy (licencyjno-patentowa), XMP to wynalazek Intela, w praktyce nie ma to żadnego znaczenia dla użytkownika. Asus w AM4 stosował nazwę DOCP zamiast XMP, obecnie mamy EXPO, to tylko inne nazwy tego samego, no chyba że się mylę. Edytowane 26 Września przez Kandelabros
Slayer 253 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września Mam AM5 i lecę na XMP, wszystko śmiga jak należy już od jakoś 2 lat. Btw też jestem asrock 3.20 bios club!
MarcoSimone 671 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września @Slayer Ty się nie liczysz bo nie masz X3D 1 1
Lameismyname 2 340 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września @Slayer Co Ty wiesz o życiu na krawędzi z 7700 na ASRocku @Krzysiak Właśnie żegnam klub ASRocka i w poniedziałek witam Gigabyte. Przesiadka wyniesie mnie mój zapasowy zasilacz, który puściłem dzisiaj za ~100zł. Coś takiego wygrzebałem: Jest pełna gwara producenta (3 lata) więc powinien być sztos. 2
Slayer 253 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września Zmieniasz bo boisz się, że tego procka upali?
Lameismyname 2 340 Opublikowano 26 Września Opublikowano 26 Września 2 minuty temu, Slayer napisał(a): Zmieniasz bo boisz się, że tego procka upali? Zmieniam bo jestem na zwolnieniu lekarskim i się nudzę, tak to chociaż coś podłubie w kompie Pobawię się nowym biosem itd. A co tam. Ponadto wizualnie ten ASRock w mojej budzie wygląda skromnie jak taboret w porshe zamiast siedzenia. 1
Krzysiak 1 523 Opublikowano 27 Września Opublikowano 27 Września @Lameismynamespoko mobas, niedawno go wrzuciłem do kompa znajomego. 1
Pentium D 1 159 Opublikowano 27 Września Opublikowano 27 Września Na allegro teraz wysypało 26 sztuk MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI stan "odnowione przez producenta" z roczną gwarancją. Obecnie allegro daje kupon 50/500 w elektronice więc można dobrać coś za 51+ złotych i ta rzecz wyjdzie za darmo. 1
Rekomendowane odpowiedzi