Dziarson 311 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października @wrobel_krk a gdzie widzisz problrm instalki nowego windowsza ja włąsnie zainstalwoałęm nowy. 2
wrobel_krk 851 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października @Dziarson Ja wolę jak najmniejszym kosztem wszystko jak będzie trzeba to zrobię:) Niby różne można zachować ustawienia ale zawsze potem coś nie działa albo znów się trzeba logować - potwierdzać itp:) Chyba jednak drugi dysk trzeba kupić
Dziarson 311 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października @wrobel_krk ja przyzmianie grtów wywalam system nie ma to żadnego sensu zostawać przy starym swierzy dizął szybciej do tego revi os i połowa procesów mniej .
wamak 332 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Jest też opcja pośrednia: odpalenie instalki windowsa z zachowaniem aplikacji i danych.
MarcoSimone 672 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października 28 minut temu, tomcug napisał(a): Nie, AMD na AMD też to dotyczy. Ryzeny 5000 mają inny plan zasilania niż 7000, a 7000 inny niż 9000, itd. Ja w tym roku tasowałem Ryskami 7000 i 9000 i nic z windowsem nie robiłem Powinieniem? Jak sprawdzić czy coś jest nie tak?
tomcug 2 446 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Różnice między 7000 a 9000 są na tyle małe, że nie masz się czym przejmować. Ale jak chcesz mieć idealny system jak po reinstalacji w temacie planów zasilania, to możesz porzeźbić w rejestrze. 1 2
Vaiet 14 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Nie bardzo wiem gdzie zapytać, to zapytam tutaj. Może ktoś się ulituje nad starcem i pomoże mu ogarnąć ten bajzel. Chodzi mi mianowicie o ustawienie combo Ryzen 7 9700X + MSI X870E Tomahawk + DDR5 6000mhz CL30. Profil expo i krzywe wentylatorów to wiadomo. Chodzi mi o ustawienie PBO i wszystkiego wokół. profil EXPO wczytany, działa bez zarzutu. Infinity Fabric na 2000mhz i MCLK=FCLK (czyli 1:1). Trafiłem na ścianę w kwestii PBO i jego ustawień. Mianowicie dałem max boost na 200mhz, UV na -30 all core i chyba to tyle. Problem jest z tym, że jak w BIOS ustawię PBO na Expert, to z automatu odpala mi Game Boost, a jak go wyłączę to PBO ustawia się w podstawowy tryb Enabled i znika większość dostępnych opcji. Czy jedyną opcją zachowania ustawień bez tego Game Boost to ustawienie PBO na enabled i bawienie sie Ryzen Masterem, czy olać ten Game Boost i niech lata jak jest?
aureumchaos 440 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października (edytowane) a to ciekawe mam te sama plyte, i uzywam PBO bez game boost. A PBO ustawiam na advanced wtedy moge ustawic krzywa itp. Edytowane 1 Października przez aureumchaos
Vaiet 14 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Właśnie to zrobiłem i się Game Boost nie włączył. No to zobaczymy czy z boostem +200mhz I UV - 20 poleci no na - 30 system się wieszał w przeglądarce.
MarcoSimone 672 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października (edytowane) btw. zajrzałem pod blok do procka. Spód czyściutki. Na razie zostaję na Asrock Edytowane 1 Października przez MarcoSimone 6
Lameismyname 2 343 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października 30 minut temu, MarcoSimone napisał(a): btw. zajrzałem pod blok do procka. Spód czyściutki. Na razie zostaję na Asrock Nie znasz dnia ani godziny. Potem będzie tylko płacz Przewiń sobie tą listą, to może ruszy Ci sumienie: 3
Kartofel 35 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października 21 godzin temu, wrobel_krk napisał(a): Król JEDEC powrócił było już wałkowane Expo tylko w teoiri narusza gwarancję. Ja sobie odpaliłem pierwsze co Expo na 9950x Co konkretnie w EXPO powoduje utratę gwarancji? Częstotliwość? Napięcia?
wrobel_krk 851 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Wszystko poza specyfikacja taktowanie/napięcia itp ale tylko w teorii bo nie mają tego jak sprawdzić tylko nie możesz się przyznać w razie rma
wamak 332 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Akurat w Zen5 5600MT/s jest zgodne ze specyfikacją. Zalecane 6000 jest zatem niewielkim naciągnięciem.
Phoenix. 4 730 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października 34 minuty temu, Kartofel napisał(a): Co konkretnie w EXPO powoduje utratę gwarancji? Częstotliwość? Napięcia? Skonczmy z tymi banialukami, zadnej gwarancji nie tracisz chocbys nie wiem co robil bo producent ci tego nie udowodni
Lameismyname 2 343 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października 6 minut temu, wamak napisał(a): Akurat w Zen5 5600MT/s jest zgodne ze specyfikacją. Zalecane 6000 jest zatem niewielkim naciągnięciem. No ale jest naciągnięciem. Zaraz wpadnie @Kyle i będzie mówił jak to nam mobo, ram i reszta komponentów (łącznie z wentylatorami w obudowie, bo też na prąd) dostają w d*pę, żywotność leci na łeb na szyję, a jak zechcą to nam odrzucą gwarancję i będziemy z ręką w nocniku 2
wrobel_krk 851 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Na pewno coś @Kyleznajdzie że to dual ranki a to już nie 5600 1
Kyle 200 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października (edytowane) 13 minut temu, wrobel_krk napisał(a): Na pewno coś @Kyleznajdzie że to dual ranki a to już nie 5600 Dual Rank są zgodne ze spec. Jednak gdyby dał te 5600 MT/s w postaci 4 modułów, no to już jest wiecie co? Wiecie? No chyba wiecie? ps. Dotyczy Ryzen 9800 X3D: źródło: https://www.amd.com/en/products/processors/desktops/ryzen/9000-series/amd-ryzen-7-9800x3d.html Cytat Max Memory Speed 2x1R DDR5-5600 2x2R DDR5-5600 4x1R DDR5-3600 4x2R DDR5-3600 51 minut temu, Kartofel napisał(a): Co konkretnie w EXPO powoduje utratę gwarancji? Częstotliwość? Napięcia? Teoretycznie tak (powoduje teoretycznie "utratę gwarancji"), ale w praktyce producent w razie "W" przyjmuje tak traktowany sprzęt na gw. ps. EXPO to przede wszystkim (zwykle) przekroczenie taktowania, choć napięcia też są zwykle przekroczone wzgl. normy (standardowe napięcia to 1,1V dla DDR5 i 1,2V dla DDR4). Edytowane 1 Października przez Kyle
wrobel_krk 851 Opublikowano 1 Października Opublikowano 1 Października Jednak uznałem że chyba za duże mam temperatury i zły offset dałem i chyba za mało pasty bo poprawiły się tak 10 stopni temperatury. Popatrzyłem na testy że 230w to nie powinno być 95 stopni prawie nawet z wentylatorami skręconymi Przy ustawionych domyslnych limitach bierze 200w i mam 43300 cb23 80 stopni gdzies, bez limitow pod 230-250w dobija a wynik 44500 i dobija do 95 stopni. 15-20% wiecej prundu dla 2.7% wiecej to nie ma sensu zostawiam default Wyniki troche pewnie zanizone bo cały czas cos przy kompie robie:)
Phoenix. 4 730 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października Dobrze, ze na moim budzetowym Navisie nie trzeba bawic sie w offssety, stopa jest tak duza, zeby 2 cpu pokryla. Az dziwie sie jak mogles to zle zamontowac....
wrobel_krk 851 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października Dawno nie składałem. Pewnie też mało pasty przez ten ogryziony proc ważne, że już jest jak należy. Tempy mniej wiećej jak tu na screnie (nowszy model ale pewnie dużo nie nazmieniali), ja mam też budżetowego ALF 360 II - jak kupowałem topka cena/wydajność
aureumchaos 440 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października Czyli te moje AiO Corsair elite LCD to po prostu zlom... Moj 9800x3D przy 120W na tym AiO ma 95C przy jeszcze krzywej negative na -15.... ehhh
Phoenix. 4 730 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października 95st przy 120W to faktycznie "złom musi byc...
Lameismyname 2 343 Opublikowano 2 Października Opublikowano 2 Października 12 minut temu, aureumchaos napisał(a): Czyli te moje AiO Corsair elite LCD to po prostu zlom... Moj 9800x3D przy 120W na tym AiO ma 95C przy jeszcze krzywej negative na -15.... ehhh Coś tutaj się nie zgadza. Może pompka się zatarła albo układ nieszczelny i płyn odparował. U mnie na powietrzu, co prawda CO -30 ale jak dochodzi do 70*C jest święto, a wentyle się nudzą. 1
Rekomendowane odpowiedzi