Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Ja ostatnio brałem mobasa z outletu ME. Wszystko OK, 150zł w kieszeni (~1/4 ceny mobo), 3 lata gwary producenta. Czego chcieć więcej.

Panieee, kiedy takie dobre outlety wpadają...? Gdy wchodzę w ten dział to rzeczy potrafią być czasem droższe od nowych w innych sklepach. :E 

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Panieee, kiedy takie dobre outlety wpadają...? Gdy wchodzę w ten dział to rzeczy potrafią być czasem droższe od nowych w innych sklepach. :E 

Na żadnym pepperze nikt nie wrzuca. Samemu trzeba szukać.
Akurat impuls złapałem na sprzedaż ASRocka, tym bardziej, że dni wcześniej rozkręcałem chłodzenie i procek oraz mobas był ideolo.
Już się przyczajałem na różne płyty, aż przypadkiem zobaczyłem na ME.
W RTVEUROAGD masz w wyszukiwarce też outletowe rzeczy o różnym stanie.

To raczej kwestia fuksa ale trzeba mieć refleks i jakiś hajs na koncie :) Okazje są dla ludzi zdecydowanych :) 

Obadaj link, może coś wygrzebiesz: https://www.mediaexpert.pl/outlet/outlet-komputery-i-tablety/outlet-plyty-glowne?sort=price_asc

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)

Grzebać grzebałem, ostatnio nawet rtx5060 za 1000 zł znalazłem, ale link już nie prowadził do strony z kartą.
Ciekawe czy płyty które spaliły procek też trafiają na outlet. :P 

Najlepszy absurd jaki widziałem to  gtx1660ti za chyba 1300 lub 1600 zł. :E 
Oh, teraz widzę jeszcze większą odklejkę... rtx3060ti za 3500 zł...:boink:

Spoiler

image.thumb.png.d7eff8429cac56d6b0487239e4e40e77.png

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
53 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Grzebać grzebałem, ostatnio nawet rtx5060 za 1000 zł znalazłem, ale link już nie prowadził do strony z kartą.
Ciekawe czy płyty które spaliły procek też trafiają na outlet. :P 

Najlepszy absurd jaki widziałem to  gtx1660ti za chyba 1300 lub 1600 zł. :E 
Oh, teraz widzę jeszcze większą odklejkę... rtx3060ti za 3500 zł...:boink:

Pokaż ukrytą zawartość

image.thumb.png.d7eff8429cac56d6b0487239e4e40e77.png

Ze skopceniem procka to raczej nie krótki okres czasu. Jak ludzie po redditach piszą, większość przypadków to raczej miesiące.
Z resztą, to ASRock ma ogromny odsetek skopceń, ASUS następny w kolejności chociaż to tak 1/6 tego co ASRock, a MSI i Gigabyte przypadki na jednym ręku liczone.
Prosta piła - kupiłeś mobasa z outletu, to po dotarciu sprawdzasz wzrokowo socket. Coś podejrzanego to zwrot dalej i tyle.

A do tych "absurdów" to taka zamierzchłość. Te karty trafiły na outlet wtedy gdy tyle kosztowały, no i przez słabą atrakcyjność tak sobie wiszą i wiszą.
Może niektórzy sprzedawcy liczą na kolejną falę krypto, że uda się sprzedać. :) 

Opublikowano

Zadowolony jestem z tego MSI B850. Może to placebo, ale bootuje wszystko szybciej itd., nawet memory test trwa szybciej niż ASROCK.  Teraz niech tylko się wyjaśni sprawa co drugą sztuką, już w drodze do sklepu jest i trzymam kciuki by się Morele zachowało z klasą. Jeśli zechcą mi wmówić, że to moja wina...poproszę o ekspertyzę itd., nie odpuszczę kutasiarzom takich zagrywek ;) Udanego wieczoru.

• Sad 2
Opublikowano
2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

Ty lepiej sprawdź czy ci się 9800X3D na ASRocku nie przykopcił, a nie będziesz się tu mądrzyć xD 

No jaja sam miałeś dość długo ASRocka więc nie ma co się z kogoś śmiać 🤣

Opublikowano

Wbilem te PPt itp i teraz jest chyba nawet gorzej bo w sekunde mam 85 i nawet 130W przy negative curve 15...

pbo.thumb.png.20abb61ee3e21b86fe624c7e2ffa9347.png

W ogole dlaczego na tej plycie sa 2 PBO?

JEdno jest w menu glownym overcloking a drugie jest w glownym menu Advance... W tym OC nie ostrzega a w tym advance ostrzega.... ustawilem to wszystko pod tym PBO w menu overcloking.

Opublikowano
Godzinę temu, Lameismyname napisał(a):

Z resztą, to ASRock ma ogromny odsetek skopceń, ASUS następny w kolejności chociaż to tak 1/6 tego co ASRock, a MSI i Gigabyte przypadki na jednym ręku liczone.

A Biostar? :E :stukniety: :hmm:

• Haha 1
Opublikowano
17 minut temu, aureumchaos napisał(a):

Wbilem te PPt itp i teraz jest chyba nawet gorzej bo w sekunde mam 85 i nawet 130W przy negative curve 15...

Na moim  Asusie jest to samo  , część opcji  OC się dubluje  pomiędzy  AI Tweaker  a   Advanced / AMD Overclocking .

17 minut temu, aureumchaos napisał(a):

JEdno jest w menu glownym overcloking a drugie jest w glownym menu Advance... W tym OC nie ostrzega a w tym advance ostrzega.... ustawilem to wszystko pod tym PBO w menu overcloking.

Weź  ściągnij chłodzenie , tam coś  musi być że  są  tak wysokie  temperatury na CPU

• Thanks 1
Opublikowano
39 minut temu, aureumchaos napisał(a):

Ja na powietrzu mam dużo lepsze wyniki- sprawdź czy działa i poprawność montażu chłodzenia bo to nie są prawidłowe parametry pracy

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Send1N napisał(a):

A Biostar? :E :stukniety: :hmm:

Parsknąłem, że mało co colą się nie oblałem :smiech:Biostar :lol2: Mogliby dostać od AMD laur zajebistości za zero spalonych procków ;) Nie no piekło by zamarzło xD 

W tym zestawieniu mówi się tylko o ASRocku, ASUSie, MSI i GIGABYTE.
Rzeczywiście ciekawe jak reszta. W sumie Sapphire ma trochę płyt na AM5 i są normalnie dostępne u nas w różnych sklepach ale brak komentarzy (pewnie ludzie boją się brać).
Jeżeli są tak dobre jak GPU to czemu by nie spróbować. Jedynie czytałem o zarzucie z przeszłości, iż strasznie powoli robią update biosów. 

A tak poza tym są jeszcze: AFOX, Colorful, ECS, Galax, Maxsun, NZXT + jakieś chińskie wynalazki. I tak pewnie czegoś zapomniałem :) 

Godzinę temu, AudRob napisał(a):

No jaja sam miałeś dość długo ASRocka więc nie ma co się z kogoś śmiać 🤣

Żyłem w stresie, na krawędzi. Teraz na luzie mogę sobie łacha podrzeć ;) Ostatnio jak się wzmogły problemy z ASRockami i ludzie z pierwszej ręki zaczęli pisać jak im się procki zjarały zwątpiłem, chociaż i tak 5 miechów 9800X3D leciał na ASRocku.
Na szczęście brak śladów na mobo/cepie więc ok.

A i tak mówimy o nowych płytach/prockach, każdy ma gwarancję, więc nic złego się dla konsumenta nie zadzieje :) 

Edytowane przez Lameismyname
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, BEM.22 napisał(a):

Na moim  Asusie jest to samo  , część opcji  OC się dubluje  pomiędzy  AI Tweaker  a   Advanced / AMD Overclocking .

Weź  ściągnij chłodzenie , tam coś  musi być że  są  tak wysokie  temperatury na CPU

No ściągnę i co dalej? Jak ja mam to sprawdzić? 🤔 Pisałem trochę wyżej jak zmieniały się temp wody względem temp cpu... Pompkę słychać i pokazuje 2700 rpm, wiatraki chodzą, wężyki ciepłe... Nie za bardzo wiem co jeszcze mogę i jak sprawdzić. 

To co mjie zastanawia to czy to normalne, że woda jak komp stoi i nic nie robi w idle z 20C idzie po 20 minutach do 34 sobie... Jak gram i karta nawala te 250w i gpu ma 60C to woda idzie do 38C... W pokoju mam 20C a buda ma 6 wiatraków zaciagajacych powietrze, jeden z tyłu wydmuch no i u góry aio wydmuch. 

Edytowane przez aureumchaos
Opublikowano (edytowane)

Prawa termodynamiki układ dąży do równowagi cieplnej. Po prostu procek szybciej nagrzewa ciecz niż wentylatory chłodzą ale w pewnym momencie się to stabilizuje. Ciecz nie powinna mieć więcej jak 45 stopni. Jak masz w czasie długiego grania 38. No i tej cieczy  jest pewnie maks szklanka w układzie takie 150-300ml więc wiesz to sie szybko nagrzeje:)

Edytowane przez wrobel_krk
Opublikowano
9 godzin temu, aureumchaos napisał(a):

pbo.thumb.png.20abb61ee3e21b86fe624c7e2ffa9347.png

Ustaw ppt na 120W, tdc na 80 a edc na 85.

Po co 1,2V na VSOC? Przecież to też grzeje proca a na pewno można urwać ze 100 mV.

Opublikowano

@aureumchaos skoro pompka działa to cos z dociskiem lub miejscem styku musi byc nie tak. Jak odkręcisz blokopompke od płyty to sprawdz czy folia ochronna jest zdjęta oraz czy ślad po paście nie sugeruje złego docisku (powinno byc wyraźnie widoczne). Możesz wrzucić tu zdjęcie jak nie czujesz sie na siłach

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jankooo napisał(a):

@aureumchaos skoro pompka działa to cos z dociskiem lub miejscem styku musi byc nie tak. Jak odkręcisz blokopompke od płyty to sprawdz czy folia ochronna jest zdjęta oraz czy ślad po paście nie sugeruje złego docisku (powinno byc wyraźnie widoczne). Możesz wrzucić tu zdjęcie jak nie czujesz sie na siłach

Plastiku nie ma na doscisku, to chłodzenie już było montowane w poprzednim kompie i ściągałem to zabezpieczenie by było ogromne bo tam pasta była stockowa. Tutaj położyłem paste noctual. Ale docisk może coś... 

Opublikowano (edytowane)

Musisz zacząć od tego, że docisk  musi być sprawdzony   na 100% i że jest   ok . Zresztą ten twój przypadek to jakaś  czarna magia . 

Jeżeli  proc w  CineBench  rozgrzewa się z  powiedzmy  50'C do 84'C w  mniej niż  5sekund  to jest  oczywisty znak, że  blok nie odprowadza ciepła jak należy .

Edytowane przez BEM.22
  • Upvote 1