Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Zmień aio i po kłopocie ;) 

Kosztowało krocie i kupiłem je, żeby mieć wszystko od jednego producenta. Pokombinuje jeszcze z montażem. 

Jaka paste polecacie? Teraz tam kładłem noctua. Moze coś innego? 

Czy np. Od zbyt mocnego dokręcenia może temp tak rosnąć? 

41 minut temu, Dziarson napisał(a):

Możliwości są dwie albo nie zdjełeś folii z chłodzenia albo umarło lub jest przed smiercią. Wszystko jest w nomiie stocka oprucz temperatury.

Ale jak googluje to na aio 360 nie tylko ja w CB mam takie wysokie temperatury na 9800x3D... W tym wątku powyżej oprócz autora jeszcze kilka osób też ma takie tempy na aio... To może to nie jest aż takie nie normalne??? 

Opublikowano
Godzinę temu, aureumchaos napisał(a):

Kosztowało krocie i kupiłem je, żeby mieć wszystko od jednego producenta. Pokombinuje jeszcze z montażem. 

Ale jak googluje to na aio 360 nie tylko ja w CB mam takie wysokie temperatury na 9800x3D... W tym wątku powyżej oprócz autora jeszcze kilka osób też ma takie tempy na aio... To może to nie jest aż takie nie normalne??? 

Bez OC powinno byc raczej w okolicach 85C po OC to juz roznie bywa. 

Ja moge polecic oryginalny PTM, chociaz teraz ponoc sa PTM gelid niby to samo i taniej. 

Raczej nie powinna temp. urosnąc, aczkolwiek jak wygniesz lekko procesor lub chlodzenie to tak. Wiec sila powina byc po prostu wystarczajaca, a nie ile wlezie

Ostantio był SMX 360 AiO za chyba 199zl :) promka w xkomie, nawet mialem ochote kupic, ale ze temperatury i tak sa bardzo niskie na AiR to odpuscilem

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, aureumchaos napisał(a):

Możesz kupić AIO, przetestować i oddać na zwrot jeśli to ono nie okaże się problemem. Lub jeśli się okaże to będziesz miał rozwiązanie problemu.

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Kończmy ten dramatyczny serial rodem z  Brazyli  :)   Kuzyn posiada  kompa  z  ryśkiem 9950x3D na taniej płycie za   600zł  i  chińskim AiO za  300zł  , mogę zrobić screeny, jakie ma temperatury .

Ja mam, Chiński blok wodny  tylko pompka firmowa   , ktoś tu  nie funkcjonuje jak należy albo to  akcja wedle jakiegoś skrytego scenariusza  :)   

Jeżeli to  AiO  u  aureumchaos  niedomaga  to  na pewno   blok-pompa będzie  odczuwalnie  ciepły podczas  stresu , a  to powinno  skutkować wymianą  chłodzenia .

Edytowane przez BEM.22
Opublikowano (edytowane)

LoL :E

Fora chyba są aby pomagać a nie się nabijać masterzy. Blok jak dotykam to chłodny jest, strzelam, że ma te 35C. Na pewno nie gorący ani nie ciepły. Jeden wezyk jest cieplejszy od drugiego. 

Zrobiłem na próbę - 30

W cb23 po 10 minutach 77C

Pkt było coś 23k.

Teraz lecę już 1h occt ten taki normal Stability i tu mam ciągle 85C I throttling ale no errors xD

A w tej aida64 co tam włączyć żeby sprawdzić stabilność? 

Edit:

Aida64 extreme 1h, stability test poszla ok... 

To teraz pewnie wywali w grach ue4 lub ue5 bo to są delikatne silniki, że im przeszkadza wszystko jak coś się robi przy cpu 😜

3 godziny temu, Dziarson napisał(a):

@aureumchaos gdzie mieszkasz  ?

nad samym morzem czyli w szczecinie :P

Edytowane przez aureumchaos
  • Upvote 2
Opublikowano
2 godziny temu, oldfashioned napisał(a):

Pardon, zly screen, faktycznie single zaznaczylem.

tu jest z multi, i tak jak mowilem, nie przekroczylo 67 po 30min.

Dobra o kant dupe te moje temp.

9800x3d działał mi na 8 threadach stad 67 max. Musiałem resetować bios 3 razy zeby mi wróciło do 16. Mobo gigabyte <3

• Haha 6
Opublikowano

Wcześniej testowałem x3d turbo mode, który właśnie scina 16 > 8. Ale wylaczylem.

Niestety na mobo gigabyte z tego co sie teraz po lekturze reddita dowiedziałem to sie buguje. Mimo wyłączenia i normalnie odblokowania smt zostaje 8 threadow. Trzeba resetować do defaultu (i tez nie za każdym razem zadziała > mi po 3 resetach dopiero zaskoczyło 16).

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Trafiłem na to, jak wstałem, ale zapomniałem wstawić. Normalnie widać ból w chłopa oczach. Niech ten ASRock wycofa płyty ze sklepów i niech wy@#$dala z rynku. To chyba w miarę świeży producent jest? AMD ponoć w miarę szybko wysyła nowe procki w ramach gw, a ASRock po 7 tygodniach potrafi tę samą płytę wysłać. Cyrk

Opublikowano

No u mnie też czara goryczy na ASRocka się przelała stąd przesiadka na Gigabyte. 
Nie warto moim zdaniem się męczyć jak ktoś ma topkę Zen 5.
Z drugiej strony posiadacze procków typu 7500F czy 7700 będą mieli fajny wybór mobasów na rynku wtórnym.
Za te ASRockowe perypetie dzisiaj u mnie ta firma ma bana na płyty główne pewnie na lata.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Cóż życie, jak padnie mi proc to wracam do jedynie słusznego Asusa :E 

A taki fajny ten Asrock x870E Taichi Lite :E 4 x m2 bez cięcia linii GPU i ładnie wygląda. Może nie padnie, mam nadzieje. Już 9 miesięcy i to ostro hula :E 

Edytowane przez lukadd