MarcoSimone 665 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października 4 godziny temu, wallec napisał(a): Jak dla mnie to problem jest z CPU a nie mobo. Serie 7000 i 8000 na tych samych płytach się nie psują w ilościach i czasie, które bylyby jakoś specjalnie dziwne. Przy takiej sprzedaży normalne, że uszkodzeń będzie "więcej". Ryzeny ze swoją konstrukcją już od serii 2000 miały problemy z pojedynczymi rdzeniami, które e nie trzymały specyfikacji i waliły bluescreenami po wyjściu z bios i trzeba było ręcznie dostrajać napięcia / obniżać taktowania. Nie zdziwiłbym się jakby coś było po stronie jakości tych X3D. Bowiem w następnych Rysiach 3D chache ma wrócić na swoje poprzednie miejsce, czyli pod rdzenie. 1 1
wrobel_krk 851 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października 4 minuty temu, MarcoSimone napisał(a): Nie zdziwiłbym się jakby coś było po stronie jakości tych X3D. Bowiem w następnych Rysiach 3D chache ma wrócić na swoje poprzednie miejsce, czyli pod rdzenie. Coś Ci się pokręciło. Przecież w 9800x3d jest pod rdzeniem i w zen 6 też będzie też pod rdzeniem czyli nie wróci na poprzednie miejsce - lepsze to daje temperatury i odprowadzanie ciepła po co by mieli krok wstecz robić? W 5800x3d, 7800x3d było nad rdzenie. 1
Dziarson 311 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października @MarcoSimone zen 6 ma miec wiele warstw cashe nad rdzeniem. Jest to powrót do tego co było. @wrobel_krk jest powrót do tego co było stos nad rdzeniem. 1
MarcoSimone 665 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października (edytowane) 7 minut temu, wrobel_krk napisał(a): Coś Ci się pokręciło. Przecież w 9800x3d jest pod rdzeniem i w zen 6 też będzie też pod rdzeniem czyli nie wróci na poprzednie miejsce - lepsze to daje temperatury i odprowadzanie ciepła po co by mieli krok wstecz robić? W 5800x3d, 7800x3d było nad rdzenie. A tak pokręciłem Tak jak kolega Dziarson napisał, chce ma wrócić nad rdzenie. Edytowane 6 Października przez MarcoSimone
wrobel_krk 851 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października To tylko plotki - wtedy w grach byłby trochę jednak krok wstecz - bo znów mniejsze zegary Może ten wielowarstwowy iść na góre tylko do serwerówek, albo tylko testują czy to ma sens
Dziarson 311 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października @wrobel_krk wielowarstwowe poprostu nie muszą sie mieścić, albo powodują np padanie procesorów.
wrobel_krk 851 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października @Dziarsonwielowarsteowy zgadzam się że pewnie tylko na góre sie da radę upchac, a pójdzie i tylko do serwerowych proców - ze względu na koszty i to że 2 warstwy pewnie jeszcze bardziej pogorszy odprowadzanie ciepła - w serwerówkach nie tak wązne są duże zegary Ja stawiam że do konsumenckich pod gry pójdzie cache pod spód - na tym etapie AMD na pewno ma jeszcze wiele opcji - dowiemy się na pewno jak będzie prezentacja/premiera AMD
Dziarson 311 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października @wrobel_krk 2 rózne procesy technologiczne nie ma szans
Lameismyname 2 340 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października 6 godzin temu, oldfashioned napisał(a): Ktos z 9800x3d zdecydowal sie na sciecie threadow? Jak miałem Fortisa 3, to miałem "X3D" mode włączony i dzięki temu dużo lepszą kulturę pracy chłodzenia. Wtedy tak się ratowałem. Po zmianie chłodzenia leciałem z tym trybem wyłączonym. Na początku tamtego tygodnia wymieniłem płytę główną na Gigabyte i znowu ten tryb włączyłem. Generalnie jak ktoś kompa używa do rozrywki i gier może się pokusić o włączenie. Jeżeli chodzi o osiągi w grach, to "raczej nie powinno być gorzej, a czasami może być lepiej" 6 godzin temu, Send1N napisał(a): Ostatnio coś pisał że ma teraz więcej czasu, pewnie jakiś urlopik zamiast coś ciekawego porobić to jego jedyną formą spędzania wolnego czasu jest kręcenie afery o asrocku, szkoda mi chłopa E przesadzasz Wcześniej miałem na uwadze co się dzieje ale problem wydawał się odległy. Zmieniłem nastawienie gdy forumowicze zaczęli mieć problem ze spalonymi procami. Przestałem kwestie olewać skoro jest tak blisko. Też usypiało moją czujność, to, że śladów brak na sockecie/cpu i combo chodziło ok. 5 miechów - to tak naprawdę o niczym nie świadczy. 4 godziny temu, Dziarson napisał(a): wiesz ile jest ludzi 8000 ram mi nie działa nie mówie że musi tak być ale moj umarł bo gniotłem ram , tydzien eksperymentów i zdechł .Nie powiem że to nie miało wpływu jedne dają rade inne nie moze to była akurat słabsza sztuka .Tak jak w przypadku tych które zdychaja na asrocku i nie chodzi wcale o ilośc sprzedanych płyt. Poprostu asrock ma peaki na jednym napieciu , lub słabo zlutowany socket. i teraz tafiasz na kombo słabo zlutowany soc podaje peaka napiecia na pin na dole pod pinem przeskok iskry lub zwarcie i nara. słaba sztuka stawia opór i cyrk gotowy. Przypalone procki: zmiana koloru pinów dla mnie to oznaka słabego kontaktu lub oporu po stronie pocka. Tutaj myślę, że problem jest po prostu złożony i ileś czynników na to wpływa. Gdyby było to coś błahego, pewnie dawno wleciałby fix i każdy by o tym zapomniał. 2 godziny temu, AudRob napisał(a): I co tu da pisanie i pieprzenie o tym paleniu procków X3D nic takie mielenie w kółko co każdy może przeczytać. Jak kogoś stać na 9xxxX3D to wie że się palą więc wiadomo dla bezpieczeństwa się nie kupuje płyty ASRock a jak się spali stać kupić drugi procesor. Druga sprawa są ludzie co ich nie stać i biorą pożyczkę na komputer żeby się pochwalić na forum czy tam kolegami kupują 9800X3D najtańszą płytę aby mieć na AM5 a jak coś się upali i wtedy płacz. Tak samo jest z kartą za jakieś 5000-7000 koła jak stać było kupić to będzie stać kupić drugą jak ta padnie. Tyle nie ma co tu robić tasiemców jak Moda na sukces🤣 Jedna czy dwie osoby rozkręcą temat na forum a reszta się naczyta i się trzęsie jak galareta ze strachu . Dobrze, że się o tym mówi, coraz więcej spływa informacji, coraz więcej ludzi z pierwszej ręki o tym mówi na forum, nawet nasze ithardware wrzuca co jakiś czas nowe newsy związane z tym tematem. Jak to dobrze Tech-Jesus z Gamers Nexus powiedział - na chwilę obecną przyczyna jest nieznana, a jedynym słusznym rozwiązaniem "Don't buy ASRock" i ciężko się nie zgodzić. Co do parowania tego CPU z płytą główną, tak naprawdę cena nie ma tu znaczenia - kwestia aby sekcja zasilania była odpowiednia, a to czy ktoś siedzi na mobo za 500/1000/2000zł to raczej kwestia ficzerów jak cokolwiek. Z resztą... wszystkie tech kanały o tym trąbią, dorzucają nowe fakty, ludzie z pierwszej ręki piszą, to co - lepiej udawać, że problem nie istnieje? 2 1
j4z 936 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października 4 minuty temu, Lameismyname napisał(a): Jak miałem Fortisa 3, to miałem "X3D" mode włączony i dzięki temu dużo lepszą kulturę pracy chłodzenia. Wtedy tak się ratowałem. Właśnie się zastanawiałem co ten tryb daje. Mógłbyś pokrótce nakreślić?
Lameismyname 2 340 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października (edytowane) @j4z Po krótce wyłącza SMT przez co w 98000X3D z 8 rdzeni i 16 wątków robi Ci się 8 rdzeni i 8 wątków. W przypadku takich procesorów jak 9950X3D wyłącza jedno CCD, przez co procek działa jak 9800X3D. Nie wiem czy tam jeszcze jakieś mniejsze zmiany się pojawiają, aż tak tego nie śledziłem. Realnie na pewno temperatury na CPU spadają, co jest na plus. Wiele tytułów też ma przyrosty i generalnie jak ktoś używa komputera do rozrywki/gier raczej z tej opcji będzie zadowolony (najczęściej daje przyrost, ew. nie widać różnicy - zależnie od tytułu). Wiadomo, jak ktoś używa komputera do czegoś bardziej ambitnego uwalenie tych wątków może pogorszyć wydajność tego softu. Tutaj Hardware Canucks to dosyć dobrze opisali: Edytowane 6 Października przez Lameismyname 1 1 2
Doamdor 1 778 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października 2 godziny temu, AudRob napisał(a): I co tu da pisanie i pieprzenie o tym paleniu procków X3D nic takie mielenie w kółko co każdy może przeczytać. Jak kogoś stać na 9xxxX3D to wie że się palą więc wiadomo dla bezpieczeństwa się nie kupuje płyty ASRock a jak się spali stać kupić drugi procesor. Druga sprawa są ludzie co ich nie stać i biorą pożyczkę na komputer żeby się pochwalić na forum czy tam kolegami kupują 9800X3D najtańszą płytę aby mieć na AM5 a jak coś się upali i wtedy płacz. Tak samo jest z kartą za jakieś 5000-7000 koła jak stać było kupić to będzie stać kupić drugą jak ta padnie. Tyle nie ma co tu robić tasiemców jak Moda na sukces🤣 Jedna czy dwie osoby rozkręcą temat na forum a reszta się naczyta i się trzęsie jak galareta ze strachu . Tak samo było z degradowaniem się procesorów Intel, spalonymi wtyczkami w RTX 4090/5090, wypalającymi się Oledami. Ostatnio była promka na i5 14600K z BF6, schodziły jak ciepłe bułeczki. Póki temat z Asrock się klika, to temat będzie pompowany, szczególnie przez osoby, które boją się własnego cienia.
krzysiek_1990 74 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października Pytanie kto klepie socket? Czy ten sam "krzak" dla wszystkich czy ASRock tnie koszta i bierze "odpad od krzaka" Może jest to aferka podobna co u Intela z zapinką i bananem mobo.
bourne2008 1 202 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października (edytowane) Godzinę temu, Lameismyname napisał(a): @j4z Po krótce wyłącza SMT przez co w 98000X3D z 8 rdzeni i 16 wątków robi Ci się 8 rdzeni i 8 wątków. W przypadku takich procesorów jak 9950X3D wyłącza jedno CCD, przez co procek działa jak 9800X3D. Nie wiem czy tam jeszcze jakieś mniejsze zmiany się pojawiają, aż tak tego nie śledziłem. Realnie na pewno temperatury na CPU spadają, co jest na plus. Wiele tytułów też ma przyrosty i generalnie jak ktoś używa komputera do rozrywki/gier raczej z tej opcji będzie zadowolony (najczęściej daje przyrost, ew. nie widać różnicy - zależnie od tytułu). Wiadomo, jak ktoś używa komputera do czegoś bardziej ambitnego uwalenie tych wątków może pogorszyć wydajność tego softu. Tutaj Hardware Canucks to dosyć dobrze opisali: Z tym "nie widać różnicy" to bym nie przesadzał bo najgorzej ma 12-core (2 CCD), tu wyłączasz całego CCD i SMT. Zostaje gołe 6 jajek, a to boli. Edytowane 6 Października przez bourne2008 1
j4z 936 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października @Lameismyname @bourne2008 czyli dla 9800x3d stricte pod granie włączyć to?
Lameismyname 2 340 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października @bourne2008 Ale ja patrzę teraz pod kątem swoim i kolegi @j4z czyli odnośnie konkretnie 9800X3D 12 minut temu, j4z napisał(a): @Lameismyname @bourne2008 czyli dla 9800x3d stricte pod granie włączyć to? Najlepiej jakbyś zrobił sobie test na grach w które obecnie grasz - z włączonym i bez. Akurat w moich tytułach ta opcja działa na plus. No i generalnie jak pisałem - odnośnie gier to bardziej na plus jak na minus. 1
janek25 191 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października 1 godzinę temu, Doamdor napisał(a): Tak samo było z degradowaniem się procesorów Intel, spalonymi wtyczkami w RTX 4090/5090, wypalającymi się Oledami. Ostatnio była promka na i5 14600K z BF6, schodziły jak ciepłe bułeczki. Póki temat z Asrock się klika, to temat będzie pompowany, szczególnie przez osoby, które boją się własnego cienia. Dramy na forach IT muszą być,inaczej by zdechły 😜 1 1
wrobel_krk 851 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października Jakby się przyznali ile tego jest ile rma itd to bylbyly może mniejsze dramy. Ale wszystko ukryte tak dziś każde korpo chroni takie dane. Pewnie więcej jest rma z innych przyczyn ale to tylko gdybanie
Lameismyname 2 340 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października ASRock ma już wystarczający kryzys zaufania. Za długo to trwa i kanały sprzętowe oraz inne media tematyczne na nich mocno wsiedli. Pokazanie danych raczej by im nie pomogło.
aureumchaos 440 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października (edytowane) Panowie i Panie i One/Oni, Pytalem ale moze ucieklo pod presja spalonych cpu na assrock. Na tym biosie OCCT poszlo na -30 na 1h, Aida64 stability test tez 1h... Gralem w DL the beast i nie wywallio ani razu na 3h grania. Czym jeszcze przetestowac? Lecialem tez rozne testy na 3dmark i nie wywalilo. Co moze wywalic? Edytowane 6 Października przez aureumchaos
wrobel_krk 851 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października @aureumchaosMi wywalało/zwieszało w idle/ YT, czasem mogą gry wywalać. Jak przeszło pod obciążeniem testy to używaj normalnie PC i obserwuj:) 1
ronaldo864 122 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października 2 godziny temu, j4z napisał(a): @Lameismyname @bourne2008 czyli dla 9800x3d stricte pod granie włączyć to? Musisz sam przetestować, jeśli zależy ci na jak najwyższym fps w konkretnej grze e-sportowej. Jest wiele gier, w których realnie zyskasz sporo. Problemem jest to, że trzeba testować w każdym tytule z osobna. Jeśli nie masz na to czasu ani chęci to zostaw ustawienie domyślne z włączonym Smt.
j4z 936 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października (edytowane) 12 minut temu, ronaldo864 napisał(a): włączonym Smt Włączony SMT = wyłączony tryb x3d Turbo, bo: 4 godziny temu, Lameismyname napisał(a): Po krótce wyłącza SMT Tak? I jeszcze chce się upewnić, chodzi o x3d turbo mode w biosie? Ja ogólnie gram w gry, które przeważnie nie obciążają mocno procesora. Oczywiście przetestuję też sam. Edytowane 6 Października przez j4z
oldfashioned 459 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października Jeszcze pytanie jakie masz mobo, bo na moim po kazdorazowym wylaczeniu x3d turbo musze przywracac defaulty i ustawiac wszystko od nowa (ram/pbo/co itd). Wiec lepiej sobie odpal wszystkie gierki bez odpalania, zrob benchmarki. Potem przetestuj z, znowu wszystkie gierki. Bo mozna osiwiec
Lameismyname 2 340 Opublikowano 6 Października Opublikowano 6 Października @j4z X3D wyłącza rdzenie logiczne. Wtedy logiczne = fizyczne. Ja ten tryb na ASRocku/Gigabyte odpalam jednym kliknięciem, nie muszę niczego przestawiać/poprawiać. Działa z kopa.
Rekomendowane odpowiedzi