Skocz do zawartości

AMD ZEN 5 (SERIA RYZEN 9xxx / SOCKET AM5) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Lameismyname napisał(a):

@Kadajo @Reddzik @maxmaster027 @ju-rek @unadarek @lukadd @Send1N

Podsumowując wątek o PCI-E 5.0 x16 na płytach B650
1. Trzeba mieć GPU z PCI-E 5.0 x16 aby to odpalić, Kadajo ma kartę z 4.0 więc w magiczny sposób mu ta opcja w BIOSie się nie pojawi.
2. W trybie "Auto" wydaje mi się, że z automatu wskakuje 4.0 lub niżej. 5.0 trzeba wymuszać w biosie "na sztywno" wybierając GEN 5.
3. 3dMark "Test działania połączenia PCI-E" z narzędzi, których używałem najlepiej realnie pokazuje czy mamy przepustowość 5.0 czy 4.0.
Odpowiednie wartości dla:
PCI-E 4.0 x16 to 32GB/s (lub zbliżona, niższa liczba)

PCI-E 5.0 x16 to 64GB/s (lub zbliżona, niższa liczba)
Tutaj nie jest kwestia danego biosu od konkretnego AiB tylko to AMD odgórnie coś zmienia w AGESACH. 
Np. w poprzednich BIOSach ASRocka przy PCI-E 5.0 x16 miałem pełną przepustowość 64GB/s która przy ostatnich wersjach zmalała do 57GB/s.
Po wgraniu najnowszej AGESY na B650 Eagle i wybraniu PCI-E 5.0 x16 także przepustowość jest 57GB/s i jak widać u innych producentów też.
4. Z tym nieoficjalnym wsparciem PCI-E 5.0 x16 na B650 (i pewnie innych chipsetach oficjalnie nie wspierających 5.0 dla GPU) jest tak, że pojawia się i znika.
Chyba AMD jest tak zajęte łataniem problemu palących procków, że wypuszczając nowe wersje AGESY (tj. generując je) nie zawsze pamiętają odznaczyć "ptaszka" przy generowaniu "daj support PCI-E 5.0 x16".
W przypadku ASRocka przez wszystkie ostatnie biosy "5.0" był ciągle od dawna dostępny do wyboru.
W przypadku biosów Gigabyte, na pewno w okolicy biosów F33 i F34 (maj, czerwiec 2025) nie było możliwości wybrania GEN 5, a na pewno na F36b (AGESA 1.2.0.3f) z 09.2025 ta opcja jest. 
Znowu obecnie F36b (AGESA 1.2.0.3f) z 09.2025 na którym siedzę teraz "znikł" ze strony GIGABYTE i w to miejsce pojawił się F36d (AGESA 1.2.0.3g), którego nie testowałem i nie wiem czy znowu nie "wycięli" tej opcji.
Póki co wszystko mi działa jak należy na moim gigusiu więc nie widzę potrzeby aktualizowania biosu - nie chce mi się przeklepywać tych wszystkich ustawień oraz obawiam się utraty 5.0 dla GPU.

Chyba profesorsko to wszystko wyjaśniłem xD  

Lepiej bym tego nie ujał, juz pisalem juz bylem w polowie, ale patrze ze napisales mowie nie bede dubla robił :hihot:

Edytowane przez maxmaster027
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Kadajo napisał(a):

Jeśli AMD "zabiera" 5 z B650 to wyłapią pierwszy duży minus z mojej strony.

I to już po tygodniu...

Kolega @Send1N błędnie napisał ale taka dezinformacja panuje przez newsy! Newsy z Videocards itp. sugerują, że przynajmniej w BIOSach GIGABYTE nieoficjalne wsparcie dla PCI-E 5.0 x16 było w starszych BIOSach, a w nowym to wycięli.
Na moment najnowszego newsa odnośnie ucięcia supportu Gigabyte, najnowszym biosem był  F36b (AGESA 1.2.0.3f) z 09.2025, którego obecnie posiadam i który MA 5.0 w przeciwieństwie do tych z przed okresu wakacyjnego. Nie wiem jak przed i pomiędzy.
Pisałem nawet na reddicie, to inni userzy B650 Eagle/AX potwierdzali, że 5.0 też im działa po wgraniu tego biosu. Nie wiem jak z F36d (AGESA 1.2.0.3g).
Odnośnie ASRocka, PCI-E 5.0 x16 działało mi bodajże od wersji biosu 3.15 (2024/12/16) do obecnie najnowszego 3.50 (2025/9/26) gdzie po drodze testowałem pewnie wszystkie (lub prawie wszystkie) bo z obawy o uszkodzenie procka, człowiek jak kot z pęcherzem wypatrywał nowych AGES i robił ciągłe upgrade.

Czyli w skrócie, newsy sugerują, że 5.0 BYŁO, a go ZABRALI. A z mojego doświadczenia wynika, że NIE BYŁO, a go DODALI ;) (a jak BYŁO to ZOSTAŁO).

@maxmaster027 Działający PCI-E 5.0 x16 to nie jest jakiś game changer na dzień dzisiejszy chociaż niektóre testy/scenariusze pokazują pozytywne efekty. Jeżeli za darmo ten "ficzer" działa na B650 i to stabilnie, to czemu nie używać? xD 

Edytowane przez Lameismyname
  • Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Kolega @Send1N błędnie napisał ale taka dezinformacja panuje przez newsy! Newsy z Videocards itp. sugerują, że przynajmniej w BIOSach GIGABYTE nieoficjalne wsparcie dla PCI-E 5.0 x16 było w starszych BIOSach, a w nowym to wycięli.
Na moment najnowszego newsa odnośnie ucięcia supportu Gigabyte, najnowszym biosem był  F36b (AGESA 1.2.0.3f) z 09.2025, którego obecnie posiadam i który MA 5.0 w przeciwieństwie do tych z przed okresu wakacyjnego. Nie wiem jak przed i pomiędzy.
Pisałem nawet na reddicie, to inni userzy B650 Eagle/AX potwierdzali, że 5.0 też im działa po wgraniu tego biosu. Nie wiem jak z F36d (AGESA 1.2.0.3g).
Odnośnie ASRocka, PCI-E 5.0 x16 działało mi bodajże od wersji biosu 3.15 (2024/12/16) do obecnie najnowszego 3.50 (2025/9/26) gdzie po drodze testowałem pewnie wszystkie (lub prawie wszystkie) bo z obawy o uszkodzenie procka, człowiek jak kot z pęcherzem wypatrywał nowych AGES i robił ciągłe upgrade.

Czyli w skrócie, newsy sugerują, że 5.0 BYŁO, a go ZABRALI. A z mojego doświadczenia wynika, że NIE BYŁO, a go DODALI ;) (a jak BYŁO to ZOSTAŁO).

@maxmaster027 Działający PCI-E 5.0 x16 to nie jest jakiś game changer na dzień dzisiejszy chociaż niektóre testy/scenariusze pokazują pozytywne efekty. Jeżeli za darmo ten "ficzer" działa na B650 i to stabilnie, to czemu nie używać? xD 

Mówisz, że przepustowosc taka wazna, w sumie racja. 

• Haha 5
Opublikowano

@maxmaster027 xDD, a ludzie mówią że AI poprawia komfort życia :E :hihot:

Co do pci-e 5.0 na płytach które teoretycznie nie powinny go mieć to może jest tak że oni specjalnie piszą że zabierają żeby ludzie interesowali się nowszymi chipsetami bo nie do końca potrafią to dezaktywować w testach i tak wszystko wychodzi ale nie każdy czyta fora na świecie xD 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 minuty temu, Send1N napisał(a):

Co do pci-e 5.0 na płytach które teoretycznie nie powinny go mieć to może jest tak że oni specjalnie piszą że zabierają żeby ludzie interesowali się nowszymi chipsetami bo nie do końca potrafią to dezaktywować w testach i tak wszystko wychodzi ale nie każdy czyta fora na świecie xD 

AMD jest znane, że "daje lepiej", żeby sztucznie "zrobić gorzej" ale lepiej tak, niż jak Intel - realnie, fizycznie "zrobić gorzej".
Przykładów jest dużo... chociażby czasy odblokowywania ich semptronów/athlonów/phenomów na "wyższe" procki, odblokowywanie cache L3 itd.

Jeżeli mnie pamięć nie myli, chipsety B650, B650E i B850, to tak naprawdę... ten sam chipset, układ.
No coś trzeba robić aby sprzedać droższy produkt. O ile to jest na zasadzie "zarobimy więcej na tych co chcą dać więcej, a i tak wam po cichu to odblokujemy, tylko nie panoszcie się" to dla mnie jest OK ;) Dobry wujek AMD xD 
Ja często przytaczam ten przykład ale przytoczę go jeszcze raz. W tamtym roku ok. kwietnia na przykładzie tańszych płyt, dopłata "premium" z B650 do B650E była drugie tyle, czyli jak kupiłem ASRocka B650-HDV/M.2 za 500zł, to za najtańszego ASRocka z B650E musiałbym dać drugie tyle czyli ok. 1000zł. Główną różnicą był support dla PCI-E 5.0 x16 i wahałem się... kurdę, czy nie dopłacić ekstra, może się przyda w przyszłości. Nawet jak kiedyś będę jakąś żonglerkę z gpu stosował i w końcu na tymczas wezmę coś z PCI-E 5.0 x8 lub x4, gdzie wydajność przy PCI-E 4.0 czy 3.0 leci na łeb. Cieszę się, że nie dopłaciłem do B650E. Uważam na dzień dzisiejszy, że mobasy z B650 mają "best value".

• Like 1
  • Upvote 3
Opublikowano
13 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

1. Trzeba mieć GPU z PCI-E 5.0 x16 aby to odpalić, Kadajo ma kartę z 4.0 więc w magiczny sposób mu ta opcja w BIOSie się nie pojawi.

Nie mam karty z PCI-E 5.0, a opcję w biosie mam:

20251018_110055.thumb.jpg.3c119e37b9bd6f8d4e2678c01e7b8730.jpg

Rozumiem zatem, że skoro Kadajo nie ma opcji w biosie, to ta opcja magicznie się nie pojawi po włożeniu karty PCI-E 5.0.

Opublikowano
1 minutę temu, wamak napisał(a):

20251018_110055.thumb.jpg.3c119e37b9bd6f8d4e2678c01e7b8730.jpg

Rozumiem zatem, że skoro Kadajo nie ma opcji w biosie, to ta opcja magicznie się nie pojawi po włożeniu karty PCI-E 5.0.

Po pierwsze, @Kadajo wrzucał jakieś źródło gdzie ktoś potwierdza działanie 5.0 na tym mobo.
Po drugie, na płytach różnych producentów jest różnie. 
Twój przypadek potwierdza, że na ASRocku da się odpalić 5.0 bez karty 5.0.
Z tego co pamiętam, kolega @Krzysiak pisał o braku opcji 5.0 na ASUSie lub MSI gdy wpięta była karta 4.0 (bodajże 7900XT?), ale to było dawno i nie chce mi się kopać 6 stron wątku.
Ew. może akurat u kolegi @Kadajo urwali nieoficjalne wsparcie 5.0 na tej wersji biosu? 

• Upvote 1
Opublikowano
15 minut temu, wamak napisał(a):

Czytaj dokładnie temat, w linku którym dawałem gdzie typ ma moja płytę i testował to napisał ze Gen5 wybiera się automatycznie na AUTO, ale trzeba mieć kartę Gen5 żeby AUTO wybrało "5".

Chyba oczywistym jest ze nie wybierze "5" jak włożona karta to "4".

305746fa3a4123bc7040ede1db072031.thumb.png.be2c049929b53bb8f5cded4d0b78c016.png

I w sumie to zabawne, bo w ten sposób MSI może mówić oficjalnie ze nie ma żadnego wsparcia Gen5, przecież go nie ma w opcjach :E 

Tak samo jak zaprzecza oficjalnie jak się ich zapytamy. A skoro zaprzecza to AMD może się ich nie czepia.

Opublikowano

@Kadajo Patrzyłeś czy w BIOSie masz na liście opcję "Gen 5"? 
Nie pytam czy działa, tylko czy jest.

8 minut temu, Krzysiak napisał(a):

Ło panie, kurła... @Kadajowreszcie się dorobił am5 :o

;) 

Jeszcze RTX 5080/5090 i będzie premium.
Chociaż może się wycwanić, kupić radka 9070XT i powiedzieć, że jest premium, bo to najwyższa obecnie karta AMD xD 
Taki premium "on the budget". W sumie po sprzedaży 4070ti niewiele by dołożył, no i zawsze pretekst, że tym razem potestowałby kartę graficzną AMD ;) 

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Tak patrzyłem i nie ma.

Ale wiemy już, że na starszych BIOS'ach też jej nie było.

To może akurat w przypadku MSI jest jakaś detekcja czy siedzi GPU z 5.0 i tylko wtedy opcja się pojawia.
Póki nie masz karty z 5.0 możemy gdybać.

Nie myślałeś o zmianie 4070ti na 9070XT? 
Jak dobrze wykombinujesz to taka zmiana wyniesie Cię ledwie parę stówek. 
Świeża gwarancja, dopracowany FSR 4.0+ i Frame Gen, przyzwoity RT, ogólna wydajność ~5070ti.

Pamiętaj, z Goodramami Ci dobrze podpowiedziałem ;) 

Opublikowano
42 minuty temu, Kadajo napisał(a):

I w sumie to zabawne, bo w ten sposób MSI może mówić oficjalnie ze nie ma żadnego wsparcia Gen5, przecież go nie ma w opcjach :E 

Acha. Czyli MSI robi to inaczej, niż Asrock i Gigabyte (i to mnie zmyliło), gdzie Gen5 jest na liście w biosie. W MSI ta opcja jest ukryta pod AUTO i tylko, jeśli karta jest Gen5.

Opublikowano
11 minut temu, Lameismyname napisał(a):

Świeża gwarancja, dopracowany FSR 4.0+ i Frame Gen, przyzwoity RT, ogólna wydajność ~5070ti.

Bez sensu zmiana, te ~20% średnio więcej fps go nie zbawi. Do tego modeli radków z lepszymi chłodzeniami, aby zejść na wentylach niewiele i droższe.

A sam FSR4 mimo, że lepszy od starego FSR to dalej z tyłu vs DLSS i FG, to tego DLSS obsługuję zdecydowanie więcej gierek.

• Upvote 4
Opublikowano
Teraz, lukadd napisał(a):

Bez sensu zmiana, te ~20% średnio więcej fps go nie zbawi. Do tego modeli radków z lepszymi chłodzeniami, aby zejść na wentylach niewiele i droższe.

A sam FSR4 mimo, że lepszy od starego FSR to dalej z tyłu vs DLSS i FG, to tego DLSS obsługuję zdecydowanie więcej gierek.

No tak, ale jak kupi 9070XT będzie miał aktualny gen i będzie mógł powiedzieć, że ma kartę premium od AMD, bo to najwyższy model AMD w ofercie obecnie ;) 
Ja pewnie gdybym do dzisiaj siedział na 4070S (czyli de facto niewiele gorszym GPU) i rozważał opcję upgrade, pewnie mocną pozycją dla mnie byłby właśnie 9070XT.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Lameismyname napisał(a):

może akurat w przypadku MSI jest jakaś detekcja

możliwe, ja nie mam wyboru 5.0, na auto też nie co zrozumiałe, mam tylko 6700xt

ale z kartą 5.0 działą i widzi, tak na gaming plus, tomahawku, jak i na tanim pro

z resztą wszystko już było opisane we właściwym temacie, 

2.thumb.png.7c118e64988d08cb1b43209d1f8739fd.png

1.png.022320ddd381cd224a995105663ee2ea.png

Edytowane przez miro
  • Like 1
Opublikowano

To może akurat w przypadku MSI jest jakaś detekcja czy siedzi GPU z 5.0 i tylko wtedy opcja się pojawia.
Póki nie masz karty z 5.0 możemy gdybać.

No następny co nie czyta ...

Przecież pisze jak wół ze nie ma wyboru Gen5 nawet z karta RTX 5090...

305746fa3a4123bc7040ede1db072031.thumb.png.be2c049929b53bb8f5cded4d0b78c016.png.2ea142e0f1abacbac25f6d2087ddd133.png

Gen5 uruchamia się tylko w trybie AUTO

Nie, nawet nie myślę o Radeonie, bo dla mnie nadal Nvidia jest lepszym wyborem niestety.

Kasa mnie nie interesuje ile tam starce ile zyskam, szkoda mi na to czasu poświęcać żeby "za wszelką cenę" coś "zarobić" albo "mało stracić".

Koniec końców wydajność 5070Ti której przyrost wydajności do mojej karty dla mnie jest żenująco niski.

Żeby była też jasność Ja nawet 5080 24GB uważam za średni bardzo interes, bo ta karta nadal nie będzie miała (tak na 99,9%) wydajności która by mnie zadowoliła, ale niestety nie ma dla mnie sensownej alternatywy.

Kupno mega drogiego RTX'a 5090 który do gier jest kompletnie dla mnie nieopłacalną kartą lub czekanie na Rubina który tez jest jedna wielka niewiadoma w praktycznie każdej płaszczyźnie nie jest optymalne.

Mówiąc krócej, wychodzi mi ze potencjalny wybór RTX'a 5080 Super to "najmniejsze zło". A kartę chce wymieniać tylko i wyłącznie przez przejście na 4K.

Gdyby nie to siedziałbym pewnie na 4070Ti spokojnie jeszcze ze dwa lata.

Jeśli RTX 5080 Super się zejsra to machnę ręką i będę obniżał detale lub grał w nienatywnej.

Najwyraźniej nie zawsze może być optymalne premium xD

3 minuty temu, miro napisał(a):

ale z kartą 5.0 działą i widzi, tak na gaming plus, tomahawku, jak i na tanim pro

1.png.022320ddd381cd224a995105663ee2ea.png

A czemu siedzisz na takim starym biosie ?

Wgrywaj najnowszy i daj znać czy coś apropo PCIe 5.0 się zmieniło.

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Lameismyname napisał(a):

No tak, ale jak kupi 9070XT będzie miał aktualny gen i będzie mógł powiedzieć, że ma kartę premium od AMD, bo to najwyższy model AMD w ofercie obecnie ;) 
Ja pewnie gdybym do dzisiaj siedział na 4070S (czyli de facto niewiele gorszym GPU) i rozważał opcję upgrade, pewnie mocną pozycją dla mnie byłby właśnie 9070XT.

Szkoda się babrać w ogóle dla takiego "premium" w rozbebeszanie kompa jak siedzi 4070ti:E 

obraz.png.7027275464e3b5fed2a8ae2474b32894.png

Straci DLSS, a czysty zysk wydajności będzie relatywnie niewielki do tego okupiony większym poborem i głośniejszym GPU, bo niestety większość tych modeli radków w dobrych cenach dość mocno kręci wentylami.

Edytowane przez lukadd
  • Upvote 2
Opublikowano
Teraz, miro napisał(a):

Ok. Nie zawsze wszystko człowiek pamięta.
Trochę detali było w tym temacie (6 stron), to i człowiek może trochę jak przez mgłę pamiętać...

1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

No następny co nie czyta ...

Przecież pisze jak wół ze nie ma wyboru Gen5 nawet z karta RTX 5090...

305746fa3a4123bc7040ede1db072031.thumb.png.be2c049929b53bb8f5cded4d0b78c016.png.2ea142e0f1abacbac25f6d2087ddd133.png

Aj sorry. Biję się w pierś, że nie doczytałem.
Miałem w tyle głowy, to co było poruszane w odpowiednim wątku co pamiętałem jak przez mgłę.

2 minuty temu, Kadajo napisał(a):

Nie, nawet nie myślę o Radeonie, bo dla mnie nadal Nvidia jest lepszym wyborem niestety.

Kasa mnie nie interesuje ile tam starce ile zyskam, szkoda mi na to czasu poświęcać żeby "za wszelką cenę" coś "zarobić" albo "mało stracić".

Koniec końców wydajność 5070Ti której przyrost wydajności do mojej karty dla mnie jest żenująco niski.

Żeby była też jasność Ja nawet 5080 24GB uważam ze średni bardzo interes, bo ta karta nadal nie będzie miała (tak na 99,9%) wydajności która by mnie zadowoliła, ale niestety nie ma dla mnie sensownej alternatywy.

Kupno mega drogiego RTX'a 5090 który do gier jest kompletnie dla mnie nieopłacalną kartą lub czekanie na Rubina który tez jest jedna wielka niewiadoma w praktycznie każdej płaszczyźnie nie jest optymalne.

Mówiąc krócej, wychodzi mi ze potencjalny wybór RTX'a 5080 Super to "najmniejsze zło". A kartę chce wymieniać tylko i wyłącznie przez przejście na 4K.

Gdyby nie to siedziałbym pewnie na 4070Ti spokojnie jeszcze ze dwa lata.

Jeśli RTX 5080 Super się zejsra to machnę ręką i będę obniżał detale lub grał w nienatywnej.

Najwyraźniej nie zawsze może być optymalne premium xD

W sumie słuchając plotek, to 5080 SUPER może wyglądać ciekawie. 
Mnie osobiście najbardziej interesowałby RTX 5070ti SUPER ze względu na bycie okrojonym RTX 5080 z 24GB VRAM.
Ale oczywiście ja ciągle celuje w 1440p. Niech wyjdą superki, to się zrobi ciekawiej.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Kadajo napisał(a):

A czemu siedzisz na takim starym biosie ?

doczytaj, to nie moje, ja mam tylko 4.0 wybór bo mam 6700xt

chociaż we włsciwym temacie kolega z tomahwakiem pisze że mu wskoczyło, mimo tego że karty na 5.0 nie ma :

50.png.7cca20f24032d32c783d277e36c47bfb.png.1c36ec16b2efd93a43e3e8158f5b16f3.png